Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Zepsuty wiatrak w zasilaczu NeoTec Magnus 500w.

TheWojtek5020

Pytanie

Opublikowano

Witam od wczoraj w zasilaczu przestał mi działać wiatrak przez co zasilacz się grzeje. Mam się czego obawiać i czy mogę tak pociągnąć przez 2-3 dni ? I co mam zrobić kupić nowy zasilacz czy naprawić ten ? Jeśli mam kupić nowy to co sądzicie o SilentumPC Vero L1 500W. Czy mogę przez to spalić coś innego w kompie czy tylko ten marny zasilacz bo nie wiem czy się bać czy nie. Proszę o szybką odp bo to bardzo ważne. Z góry dzięki za pomoc.

f3d88a5d0_ahpaann.png

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymiana wiatraka w zasilaczu jest banalna.. kup wymień ale nie radzę włączać komputera bez chłodzenia zasilacza..

Ja jechałem dzień bez chłodzenia zasilacza i nic się nie stało, ale był to zasilacz markowy, jak z tym to nie wiem.

+ Zasilacz z czarnej listy, polecam kupno nowego, na tym strach komputer uruchomić.

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

@Dargu ale wistrak jest wielki i odrazu w zasilaczy to nie jest taki zębie mogę go chyba wymienić. Mogę odpalić kompa bez wiatraka w zasilaczu i pograć w coś spokojnie i czy istnieje ryzyko ze spalenia czegoś prócz zasilacza ? Bo rozważam nad kupnem silentum pc vero l1 co o nim sądzicie ? Jutro jadę do serwisu

f3d88a5d0_ahpaann.png

Opublikowano

Tak, przy tym zasilaczu możesz spalić sobie inne podzespoły i z komputera nie skorzystasz. SPC Vero jest ok, możesz go kupić. Nie jedź do serwisu z tym zasilaczem, co z tego, że Ci wymienią ten wentylator, jak i tak zasilacz będzie zagrożeniem dla komputera.

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

Opublikowano

@up Czyli nie odpalać go ? A jest jakiś inny zasilacz 500w nie z czarnej listy ale tańszy i tez 500w ? A do serwisu pojadę bo jestem zielony i nie dam rady podłączyć nowego

f3d88a5d0_ahpaann.png

Opublikowano

Nie próbowałbym. W cenach zasilaczy się nie orientuję zbytnio, ale jakaś konstrukcja od Chiefteca, Ocz-a, Spc, Be Quiet będzie dobra, bierz co tańsze.

KLIK!

Opublikowano

@up Poleć coś bo ja wgl nie znam się i nwm co brać a chce pożądny wydajny i cichy zasilacz skoro ten to gowno poleć tez jakieś ciche wydajne i tanie wentylatory do obudowy 120mm co sądzisz o spc zephyr ?

f3d88a5d0_ahpaann.png

Opublikowano

@Dargu

Ten zasilacz nie jest z czarnej listy, chociaż świetny nie jest.

Kup sobie wentyl 120mm gdzieś i podłącz. Wymiana jest prosta. Jak nie umiesz, to można oddać do jakiegoś sklepu komputerowego.

Ale najpierw podaj jaki masz sprzęt.

graphic.png

Opublikowano

Troszku prądożerny, to warto jednak wymienić.

Kup np. Chieftec 500W/Thermaltake se smart 530W. ew Deus G1/M1 o takiej mocy.

graphic.png

Opublikowano

@To kup ten SPC VERO acz kolwiek polecam , Zasilacz SilentiumPC Vero L1 500W 80Plus - VL1-500 podobny zbytnio do twojego , kosztuje 155 zł a opinie masz dobre

http://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-vero-l1-500w-80plus-vl1-500-622218/#div4 PS:Doczytasz się? przybliż się do monitora bo tak się napisało:P guwno widac trochę ale  takim kolorem sie napisalo;p zresztą sam zobacz ten zasilacz dalem ci linka;]
Opublikowano

@TheWojtek5020 Bo ja kupuje ten i o nim mówię :P Jakie polecisz ciche i wydajne wiatraki do obudowy 120mm ? Najlepiej tanie

Podaje sie całą nazwę a nie urywek;p co do wiatraki do obudowy ciche 120mm to Polecam NoiseBlocker Multiframe MF12-S1 (750 RPM, MTBF 130000 h.) Dostępne rozmiary: 120 mm

PS:Minusy -Cena kosztuje 100zl :( ale poszukać ci moge tańszego jak chcesz 

Plusy:

-wydajność

-łożysko

-praca w poziomie

Minusy:

-cena

Można się też zainteresować bliźniaczymi S2 (1250 RPM) i S3 (1800 RPM) oraz serią Multiframe MF12-P posiadającą PWM

Opublikowano

@up wolę tańsze co sądzisz o SPC Zephyr ?

Sam mam 6 zephyrów w obudowie, są wydajne, ale tylko na wyższych obrotach, jeśli nie przeszkadza Ci hałaś, który znowu taki straszny nie jest to bierz je.

KLIK!

Opublikowano

@TheWojtek5020 Potrzebuję 2 jeden wciąga drugi wyciąga i ten SPC vero l1 dobry zakup ?

;) przecież ci kolego pisze że dobry zakup opinię ma dobra zresztą możesz zobaczyc ;) kup i się przekonasz ja osobiście uważam że dobry zakup.Byle jakiego gówna nie kupujesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...