Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Pisanko pluginów - EVENTY I CONFIG.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

}

{

}

{

}

{

}

{

}

{

}

{

}

{

}

{

Witam, mam problem dotyczący z configiem.

Problem jest taki, że chce stworzyć config (tak umiem ale tylko w jednej klasie)

Mam dwie klasy Main(GŁOWNA) Event (DWA EVENTY WYJŚCIE Z SERWERA I WEJŚCIE (WIADOMOŚCI)

I nie wiem jak zrobić, aby w configu były wiadomości (OCZYWIŚCIE DO EDYTOWANIA)

Proszę nie HEJTOWAĆ tylko proszę o pomoc.

Pozdrawiam iDrakuś!

Opublikowano

@Diverse.

K***a wiedziałem, że będą hejty.

javastart.pl - 120 zł z*********e co nie ?.

Ale mi pomogłeś...

Może wyjaśnij co i jak bo k***a na żadnych forach itd. nie ma żadnych poradników o configach...

Powiem tak:

M P C                F O R U M             = HEJTY

Znam dużo ludzi co tak myślą.

Opublikowano

samemu trzeba sie nauczyć, na pisząc moje pierwsze pluginy odkrywałem sam nowe funkcje, jak można zoptymalizować kod, jak go skrócić, czasem podpatrzyłem jakiś sposób na coś z innych pluginów. najlepiej samemu sie uczyć bo to daje największe efekty

poszukaj na yt, poszukaj w wersjach angielskich, popatrz w innych pluginach jak to jest zrobione.

1399298830-U815990.png

chcesz limit?

możesz dać, będe szpanował

@#e3uS $WAG

Opublikowano

Ogólnie to pooglądaj sobie poradniki. Nie tylko te polskie, ale też angielskie. 

A jak zrobić config w innych klasach?

W głównej klasie piszesz

public staic Main plugin;

public static Main instance;

oraz

@Override

public void onEnable() {

instane = this;

A w innych klasach piszesz:

private FileConfiguration <nazwa> = Main.instance.getConfig();

Ja tak zawsze pisałem.

A tak btw. przecież ty napisałeś plugin z configiem. To jakim cudem nie umiesz?

@Edit Sam się wkopałeś :)

Pozdrawiam Mistrz.

|| 50 | 100 | 150 | 200 | 250 | 300 | 350 | 400 | 450 | 500 ||

Opublikowano

do Maina dodaj u góry

private static Main instance;

w onEnable() dodaj

instance = this;

dodaj jeszcze na dole klasy metodę

public static Main getInstance() {
    return instance;
}

Wtedy w innej klasie robisz

Main.getInstance().getConfig().....

EDIT: Ups wyżej kolega szybszy.

Dlaczego MPC popiera piractwo Minecrafta...

Do moderatora: Po co Ty to usuwasz??

Opublikowano

@Diverse.

K***a wiedziałem, że będą hejty.

javastart.pl - 120 zł z*********e co nie ?.

Ale mi pomogłeś...

Może wyjaśnij co i jak bo k***a na żadnych forach itd. nie ma żadnych poradników o configach...

Powiem tak:

M P C                F O R U M             = HEJTY

Znam dużo ludzi co tak myślą.

http://lmgtfy.com/?q=bukkit+java+config+tutorial

I K***A WYSYP TUTORIALI.

Skoro nie potrafisz sobie ułożyć zdania w wyszukiwarce, nie bierz się za programowanie.

"Może wyjaśnij co i jak bo k***a na żadnych forach itd. nie ma żadnych poradników o configach..."

Pozdro z podłogi.

Opublikowano

@Mistrz25566 @TheMolkaPL @idrakus

Należy nie zapomnieć, aby w onDisable() zmienić wartość instance na null (http://pl.wikipedia.org/wiki/Wyciek_pami%C4%99ci).

public void onDisable() {
 instance = null;
}

BTW. Lepiej zrobić konstruktor, który przyjmuje Main jako argument i zapisuje do zmiennej (nie-statycznej), niż robić statyczną zmienną w głównej klasie i statyczną metodę do pobierania jej.

Opublikowano

Mistrz przyznaje się ale z kolegą z ekipy pisałem i projekt się usunął jak bym nie przełożył eklipsa w inne miejsce to by tego tematu nie było :<.

Wysp tutoriali powiadasz polowe z nich przejechałem i były stare wersje.

Wkurzyłeś się ? Oj nie trzeba tylko zmień swoją ceche hejterska :D.

Podpowiem ci jak jak piszę coś w stylu:

No to lepiej przejdź do innego tematu pozdrawiam.

// ROZDAŁEM WSZYSTKIM LUBIĘ TO!

A co tam kto bogatemu zabroni ^^.

Opublikowano

Mistrz przyznaje się ale z kolegą z ekipy pisałem i projekt się usunął jak bym nie przełożył eklipsa w inne miejsce to by tego tematu nie było :<.

Wysp tutoriali powiadasz polowe z nich przejechałem i były stare wersje.

Wkurzyłeś się ? Oj nie trzeba tylko zmień swoją ceche hejterska :D.

Podpowiem ci jak jak piszę coś w stylu:

No to lepiej przejdź do innego tematu pozdrawiam.

// ROZDAŁEM WSZYSTKIM LUBIĘ TO!

A co tam kto bogatemu zabroni ^^.

Co według ciebie jest hejtem? Ja widze bez szukania link do ciekawego tuta z metodą którą sam uzywam. Polecam nauczyć się odróżniać hejt od porad, i krytyki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...