Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Początki z C++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów :)

Otóż ostatnio zainteresowałem się językiem C++.

Nurtuje mnie jedna myśl. Czy do zaczęcia nauki tegoż języka powiniennem oprócz teego znać już jakiś konkretny język? Czy poprostu zacząć od zera? :>

Za sensowne odp. daje

Nie wiedziałem gdzie napisać więc napisałem w tym dziale. W razie czego proszę o przeniesienie :)

Opublikowano

Możesz śmiało zaczynać od C++. Znająć ten język potem będzie Ci łatwo poznać php, czy samo C#. 

Opublikowano

Rozpoczęcie nauki od c++ to jedyna sensowna droga.

Język jest idealny na początek ponieważ:

- jest trudny - jak nie rozumiesz to od razu wiesz, ze to nie dla ciebie. oszukiwanie się poprzez uczenie php do niczego cie nie zaprowadzi.

- uczy myślenia

- nie uczy złych nawyków

- pozwala zrozumieć jak to wszystko 'się dzieje' na bardzo niskim poziomie.

Niektórzy twierdzą, ze pascal/delphi jest tak samo dobrym wyborem, ale programowanie w pascalu to taka sztuka dla sztuki. Gdzieś może, w jakimś rezerwacie, jeszcze w tym piszą...

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Możesz śmiało zaczynać od C++. Znająć ten język potem będzie Ci łatwo poznać php, czy samo C#. 

Język jest idealny na początek ponieważ:

- jest trudny - jak nie rozumiesz to od razu wiesz, ze to nie dla ciebie. oszukiwanie się poprzez uczenie php do niczego cie nie zaprowadzi.

- uczy myślenia

- nie uczy złych nawyków

- pozwala zrozumieć jak to wszystko 'się dzieje' na bardzo niskim poziomie.

Niektórzy twierdzą, ze pascal/delphi jest tak samo dobrym wyborem, ale programowanie w pascalu to taka sztuka dla sztuki. Gdzieś może, w jakimś rezerwacie, jeszcze w tym piszą...

Wielkie dzięki! + dla was ;)

Opublikowano

LOL jak można rezygnować z programowania tylko dlatego, że język jest trudny, idąc Twoim tokiem myślenia to każdy kto nie zaczynał od C++ tylko Au3 i tak dalej nie potrafi programować ?

Z resztą argumentów się zgadzam.

Opublikowano
Twoim tokiem myślenia to każdy kto nie zaczynał od C++ tylko Au3 i tak dalej nie potrafi programować ?

Wniosek z dupy.

LOL jak można rezygnować z programowania tylko dlatego, że język jest trudny

Bo język to powinien być najmniejszy problem.

Opublikowano

@Arkeus

Jeśli nie jesteś w stanie opanować c++ to zapomnij, poważnie ZAPOMNIJ o pisaniu czegoś więcej niż prostych programików okienkowych do szkoły.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

@Arkeus

Jeśli nie jesteś w stanie opanować c++ to zapomnij, poważnie ZAPOMNIJ o pisaniu czegoś więcej niż prostych programików okienkowych do szkoły.

Czyli w C# da się pisać proste programiki okienkowe do szkoły ? 

To samo tyczy się VB czy innych języków skryptowych min. Lua, Python ? 

Bo język to powinien być najmniejszy problem.

To nie znaczy, ze jak ktoś potrafi algorytmikę nie może się douczyć języka i dobrze programować.. ba są tacy ludzie co nie potrafili programować ani nie ogarniali algorytmiki a byli dobrzy z matematyki i teraz programują w dużych firmach..

Wniosek z dupy.

Twoje obalenie mojego tez jest z dupy.

Opublikowano

Wniosek z dupy.

Heheszki, sam jesteś z dupy.

@Farmer czy jak Ci tam małpiszonie.

Spierdalaj do swojej farmy zbierać zboże na zimę.

Hehe @Arkeus według farmera umiesz pisać tylko głupie aplikacje okienkowe, twoje boty i inne aplikacje są 'gówno' warte.

Opublikowano

jest trudny - jak nie rozumiesz to od razu wiesz, ze to nie dla ciebie

'Naturalne' uwarunkowanie do programowanie jest jednym z wielu czynników ułatwiających naukę. Początkowo dość ważnym. Jeśli ktoś bez tego talentu, albo będąc jeszcze zbyt młodym zacznie od C++ może nie dać sobie rady lub się zniechęcić. Jeśli zacznie od php, delphi, czy czegokolwiek innego mniej zagmatwanego przy starcie, może nabrać koniecznych umiejętności i bez problemu ruszyć w C++. Ale zgodzę się z tym, że mimo wszystko C++ jest dobrym wyborem. Osoba zaczynająca od Au3 może nabrać złych nawyków lub, co gorsza, ograniczać się nie ucząc się niczego innego. A moim zdaniem wyciskanie z Au3 np. gier 3D jest wielkim samoograniczaniem.

Dobra droga, ale nie jedyna.

708121422388637873334.png

Opublikowano

dlaczego c++ jest trudny? nie rozumiem tego

bo co:

• bo uzywa sie == do porownania zamiast =?
  • bo nie mozna pisac tak 'latwo' rzeczy jak w autoit dla gimbow? ;_;

wedlug mnie to od niego powinno sie zaczynac nauke, albo nawet od C - i nie zadnego cpp0x/c++11 jak tutaj niektorzy placza wrecz, ze kurs jest c*****y bo nie pokazuje c++11 i dlatego nie nalezy go uzywac - GOWNO PRAWDA! jesli tak sadzisz to idz dalej pisac swoje pro makra w autoit (tak, dobrze przeczytales), wedlug mnie zaczynanie od autoit albo czegos w stylu perl to brainfuck - przyzwyczaisz sie do czegos i bedzie ci tego brakowalo, i bedziesz w biednym autoit pisal hacka na 12000 linii bo trzeba naokolo isc, gdy w c++ zrobisz to w 500

C/C++ (niekoniecznie C++11) uczy rzeczy ktore sa przydatne we wszystkich jezykach, autoit niczgo nie uczy - sorry, czytanie takiego kodu to patrzenie przez rolke od papieru toaletowego na monitor - nie analiza, oszczedzcie sobie wrzucania takich crapow na forum, to jest tylko pozywka dla copypasterow, nie wiem jak bardzo ktos musi byc cierpliwy / miec zryty beret zeby przeanalizowac k***a 1200 linii autoit napisane takim biednym stylem jaki jest powszechny na mpc - w C++ trudno zjebac tak bardzo kod zeby byl nieczytelny, aczkolwiek zdarza sie czasami

Czyli w C# da się pisać proste programiki okienkowe do szkoły ? 

To samo tyczy się VB czy innych języków skryptowych min. Lua, Python ? 

To nie znaczy, ze jak ktoś potrafi algorytmikę nie może się douczyć języka i dobrze programować.. ba są tacy ludzie co nie potrafili programować ani nie ogarniali algorytmiki a byli dobrzy z matematyki i teraz programują w dużych firmach..

C# nadaje sie do pisania prostych programow okienkowych do szkoly, czy do zrobienia czegos na co jest malo czasu, i prowizorycznie - wszystkie powazne projekty sa pisane w C/C++ - chyba nie bedziesz w C# czy perlu pisal jakiegos programu robiacego wiele czynnosci i dzialajacego szybko - b***h please

Opublikowano

Przepraszam bardzo akurat C# przydaje sie bardzo do programów biurowych jeśli ma dzialać tylko pod windowShitem. Aczkolwiek C++ jest lepszy pod wieloma względami.

hcq0.png

Opublikowano
Heheszki, sam jesteś z dupy.

Zacytuję to co napisał FrozenShade.

oszukiwanie się poprzez uczenie php do niczego cie nie zaprowadzi.

Czy to według ciebie mówi, że ktoś kto zaczyna od PHP nie potrafi programować? Ja nie widzę nigdzie, żeby coś takiego napisał.

Ja bym nawet powiedział, że PHP czy javascript jest trudniejszy (głupszy?) od C++, bo jest więcej WTFów niż można sobie wyobrazić.

Proponuję porównać wyniki w google

PHP wtf  -- 100M wyników   (PHP nawet doczekało się własnej strony z wtfami, --> phpwtf.org)

javascript wtf -- 10M wyników

c++ wtf -- 1M wyników (tylko, że większość jest racjonalna, w przeciwieństwie do poprzednich, choć nie mówię, że nie zdarzają się np takie rzeczy http://stackoverflow.com/questions/24296571/why-does-this-loop-produce-warning-iteration-3u-invokes-undefined-behavior-an)

Opublikowano

C# nadaje sie do pisania prostych programow okienkowych do szkoly, czy do zrobienia czegos na co jest malo czasu, i prowizorycznie - wszystkie powazne projekty sa pisane w C/C++ - chyba nie bedziesz w C# czy perlu pisal jakiegos programu robiacego wiele czynnosci i dzialajacego szybko - b***h please

c# tak samo jak i java doskonale nadają się do czegoś dużo bardziej złożonego niż prosty program okienkowy. Koszt stworzenia programu w językach wyższego poziomu jest dużo mniejszy niż np w c++. Często warto jest przerzucić koszty na lepszą platformę sprzętową i świadomie tworzyć kod wykonujący się odrobinę wolniej. Bo przecież nie zawsze 'zaawansowany system' to realtime lub serwer przetwarzający srylion pakietów/requestów na mikrosekundę z rozgrzanymi do czerwoności procesorami.

Problem leży zupełnie gdzie indziej - w zrozumieniu. Widziałem młodych programistów zaczynających od c++ oraz takich, co startowali od czegoś innego. I widziałem ich potem, po paru latach. Ich dokonania, jakość kodu... Jakoś tak się dziwnie składało, że jak ktoś zaczynał od niższego poziomu to jego kod był bardziej przemyślany, zoptymalizowany a program jako całość dużo lepiej zaprojektowany.

Ktoś, kto wyrzeźbi z palca listę jedno i dwukierunkową w c/c++ zupełnie inaczej będzie patrzył na wszystkie kolekcje w javie/c# - a to tylko jeden z setek przykładów.

Ktoś tam wyżej stękał o tym, że wg mnie czyjeś tam prace są g****o warte... Nigdzie takich rzeczy nie pisałem, ale jeśli to tylko jakaś appka albo bocik to serio, co w tym skomplikowanego? Ale wiem, że dla niektórych to może być szczyt kunsztu. Nie wiem, czy taki skill wystarczył by, żeby utrzymać się dłużej niż miesiąc w firmie, w której pracuję.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

U mnie było z tym tak, chciałem się nauczyć c++, nie dawałem rady, no więc zacząłem od czegoś prostszego, html, css potem chciałem się nauczyć PHP, nie ogarnąłem, nic, za dużo tego wtfa, nie miałem wcześniej styczności z takimi językami, poddałem się bo nie potrafiłem tego ogarnąć, lecz jak sobie odpuscilem to cały czas mnie ciąglą do programowania, zdecydowałem że znowu spróbuję z c++, na początku było ok, ale jak pojawiały się nowe zagadnienia to polegałem, czasem nawet robiłem różne przerwy, jak ogarnąłem tą rzecz, to ciągle chciałem poznawać nowe opcje, i to mnie napędza do nauki. Teraz zdecydowanie łatwiej mi jest ogarniać PHP, czy inne języki, dzięki temu że praktycznie każdy język jest do siebie podobny.

Polecam ci c++, dzięki temu poznasz jak działa programowanie, na początku łatwo nie będzie, ale nie można się poddawać.

Szukasz kogoś kto wykona grafikę, logo do drużyny esportowej? 

Napisz do mnie postaram się wykonać prace jak najlepiej.

Aktualnie nie mam czasu na wykonywanie grafik.

Opublikowano

Zacytuję to co napisał FrozenShade.

Czy to według ciebie mówi, że ktoś kto zaczyna od PHP nie potrafi programować? Ja nie widzę nigdzie, żeby coś takiego napisał.

Ja bym nawet powiedział, że PHP czy javascript jest trudniejszy (głupszy?) od C++, bo jest więcej WTFów niż można sobie wyobrazić.

Proponuję porównać wyniki w google

PHP wtf  -- 100M wyników   (PHP nawet doczekało się własnej strony z wtfami, --> phpwtf.org)

javascript wtf -- 10M wyników

c++ wtf -- 1M wyników (tylko, że większość jest racjonalna, w przeciwieństwie do poprzednich, choć nie mówię, że nie zdarzają się np takie rzeczy http://stackoverflow.com/questions/24296571/why-does-this-loop-produce-warning-iteration-3u-invokes-undefined-behavior-an)

ten blad jest jak najbardziej normalny - jesli napiszesz sobie cout<<i+99999999999999999 to ci wypierdoli program bo te 99999999999 musi sie gdzies zapisac, nie masz rejestrow 1024bitowych k***a zeby pomiescic tam dowolna liczbe, ot co xD

Opublikowano
ten blad jest jak najbardziej normalny - jesli napiszesz sobie cout<<i+99999999999999999 to ci wypierdoli program bo te 99999999999 musi sie gdzies zapisac, nie masz rejestrow 1024bitowych k***a zeby pomiescic tam dowolna liczbe, ot co xD

To przeczytaj to jeszcze raz.

Pętla powinna się wykonać 4 razy, ale kompilator to optymalizuje zwiększając i o 10^9 za każdym razem eliminując mnożenie. Prze co wyłapuje, że i nigdy nie będzie większe niż 4*10^9 ze względu na integer overflow (który i tak dla signed jest UB). Daje sobie przez to nieskończoną pętlę.

Nie wiem czy to jest takie oczywiste dopóki się nie zajrzy do asm.

cout<<i+99999999999999999 to ci wypierdoli program bo te 99999999999 musi sie gdzies zapisac

No właśnie, że nie wypierdoli, tylko nastąpi overflow i nic złego się nie stanie poza tym, że dostaniesz wartość nie tą co chciałeś.

Opublikowano

To przeczytaj to jeszcze raz.

Pętla powinna się wykonać 4 razy, ale kompilator to optymalizuje zwiększając i o 10^9 za każdym razem eliminując mnożenie. Prze co wyłapuje, że i nigdy nie będzie większe niż 4*10^9 ze względu na integer overflow (który i tak dla signed jest UB). Daje sobie przez to nieskończoną pętlę.

Nie wiem czy to jest takie oczywiste dopóki się nie zajrzy do asm.

No właśnie, że nie wypierdoli, tylko nastąpi overflow i nic złego się nie stanie poza tym, że dostaniesz wartość nie tą co chciałeś.

dostanie niewlasciwej wartosci == wypierdolenie programu

1000000000 - mnozona w petli

2147483647 - 2^31-1 - max signed int

porownaj te dwie liczby, wyciagnij wnioski - 3 iteracja juz przekroczy unsigned i beda lecialy bledy

Opublikowano
Opublikowano

To napisz jeszcze co według ciebie znaczy 'wypierdolenie programu' i 'będą leciały błędy' bo chyba się nie rozumiemy do końca.

to znaczy to samo - ze program jest bezuzyteczny - zamiast robic co mu kazales robi co chce

tylko nastąpi overflow i nic złego się nie stanie poza tym, że dostaniesz wartość nie tą co chciałeś.

tylko nastapi overflow, nic zlego sie nie stanie poza tym ze dostaniesz wartosc nie ta co chciales

w takim wypadku program jest calkowicie bezuzyteczny - 0/1 - dziala albo nie dziala -  nie ma czegos takiego jak dziala dobrze ale wypisuje zle wyniki - made my day

Opublikowano

to znaczy to samo - ze program jest bezuzyteczny - zamiast robic co mu kazales robi co chce

tylko nastapi overflow, nic zlego sie nie stanie poza tym ze dostaniesz wartosc nie ta co chciales

w takim wypadku program jest calkowicie bezuzyteczny - 0/1 - dziala albo nie dziala -  nie ma czegos takiego jak dziala dobrze ale wypisuje zle wyniki - made my day

Integer overflow jest wykorzystywany w wielu miejscach przecież, a brzmisz jakbyś chciał powiedzieć, że to jest kompletne zło.

btw.

ja również zaczynałem od au3 i jakoś nie widzę w tym problemu.

Opublikowano
C# nadaje sie do pisania prostych programow okienkowych do szkoly, czy do zrobienia czegos na co jest malo czasu, i prowizorycznie - wszystkie powazne projekty sa pisane w C/C++ - chyba nie bedziesz w C# czy perlu pisal jakiegos programu robiacego wiele czynnosci i dzialajacego szybko - b***h please

Chyba mózg masz nie powiem gdzie za przeproszeniem, dlatego C# jest 2/3 językiem najlepiej opłacalnym na rynku pracy zaraz po C++ ? No tak w firmach pewnie piszą w nim Snejki i dlatego wynagrodzenie sięga 10k zł miesięcznie.

Proponuje konwersacje z osobami, które faktycznie programują w takich firmach i znają technologie .NET i to, że programowanie w C++ faktycznie jest trudniejszym czy wieloplatformowym(owszem ma dużo dobrych cech których wymieniał tu nie będę) nie czyni go jedynym słusznym językiem.

Ktoś tam wyżej stękał o tym, że wg mnie czyjeś tam prace są g****o warte... Nigdzie takich rzeczy nie pisałem, ale jeśli to tylko jakaś appka albo bocik to serio, co w tym skomplikowanego?

Ja akurat nie stękałem aczkolwiek jak pewnie wiesz, bo zakładam, że jesteś osoba doświadczoną, są projekty i projekciki oraz ludzie i ludziska.

jesli tak sadzisz to idz dalej pisac swoje pro makra w autoit (tak, dobrze przeczytales), wedlug mnie zaczynanie od autoit albo czegos w stylu perl to brainfuck - przyzwyczaisz sie do czegos i bedzie ci tego brakowalo, i bedziesz w biednym autoit pisal hacka na 12000 linii bo trzeba naokolo isc, gdy w c++ zrobisz to w 500

I co jest w tym złego skoro a) w innym języku czasami wykonanie projektu może kosztować mniejszy nakład pracy ?   B) zgadzam się, że przerzucenie się z au3 na inny język jest dość ciężkie, ale jest możliwe i takim przykładem jestem ja.

Opublikowano

Integer overflow jest wykorzystywany w wielu miejscach przecież, a brzmisz jakbyś chciał powiedzieć, że to jest kompletne zło.

btw.

ja również zaczynałem od au3 i jakoś nie widzę w tym problemu.

jesli nie chcesz overflowa - autor nie chcial - to jest to kompletne zlo

Chyba mózg masz nie powiem gdzie za przeproszeniem, dlatego C# jest 2/3 językiem najlepiej opłacalnym na rynku pracy zaraz po C++ ? No tak w firmach pewnie piszą w nim Snejki i dlatego wynagrodzenie sięga 10k zł miesięcznie.

Proponuje konwersacje z osobami, które faktycznie programują w takich firmach i znają technologie .NET i to, że programowanie w C++ faktycznie jest trudniejszym czy wieloplatformowym(owszem ma dużo dobrych cech których wymieniał tu nie będę) nie czyni go jedynym słusznym językiem.

Ja akurat nie stękałem aczkolwiek jak pewnie wiesz, bo zakładam, że jesteś osoba doświadczoną, są projekty i projekciki oraz ludzie i ludziska.

I co jest w tym złego skoro a) w innym języku czasami wykonanie projektu może kosztować mniejszy nakład pracy ?   B) zgadzam się, że przerzucenie się z au3 na inny język jest dość ciężkie, ale jest możliwe i takim przykładem jestem ja.

noo, wykopowi programisci za 15k miesiecznie, prawda jest taka ze czasami ludzie pracuja za 3k brutto (prawdziwy przyklad z wykopu) i znaja 5 jezykow programowania - hehehe masz swoje 10k - programistow c# jest jak psow - co za tym idzie zeby zarabiac 10k miesiecznie musisz byc serio z*******y

nie wiem do czego sie uzywa c# - napewno aplikacje biurowe, no i takie cos co ma byc zrobione szybko i prowizorycznie

zalety c#:

- jednoplatformowy (tak, sa jakies c*****e emulatory na linuxa)

- brak wielokrotnego dziedziczenia

- pointery? jest cos takiego jak pointer w c#? a jest, ale w unsafe mode hehehe xD

- duza waga programow + wymagany pierdyliard rzeczy aby odpalic program

w sumie nawet M$ powoli odchodzi od swojego zajebistego C# ;___;

co do ostatniego, zrozumiales co chcialem powiedziec?

niektorzy sie naumieja autoit (auto it - AUTO it - jezyk stworzony do prostego powtarzania prostych czynnosci), i k***a pisza w tym gry, co jest zenujace, nie, nie imponuje mi, to tak jakby w brainfucku pisac gry konsolowe - idiotyzm, nie wiem skad wynika taka popularnosc tego powalonego jezyka, serio, nic mi nie przychodzi do glowy

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że jak ktoś wymięka na nauce C++ to programowanie nie jest dla niego. Przy większym projekcie dopadnie go jakiś problem którego z jakiegoś powodu(brak umiejętności/ciężko go znaleźć, itp) nie będzie umiał rozwiązać i co? Porzuci go bo mu się nie będzie chciało go rozwiązać? Nie tędy droga panowie... Albo się nie odpuszcza, albo się porzuca marzenia zostania pr0 haxxxorem.

@blowfish

- jednoplatformowy (tak, sa jakies c*****e emulatory na linuxa)

To co jest napisane pod mono działa dobrze pod nim i .NET'em.

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano
niektorzy sie naumieja autoit (auto it - AUTO it - jezyk stworzony do prostego powtarzania prostych czynnosci), i k***a pisza w tym gry, co jest zenujace, nie, nie imponuje mi, to tak jakby w brainfucku pisac gry konsolowe - idiotyzm, nie wiem skad wynika taka popularnosc tego powalonego jezyka, serio, nic mi nie przychodzi do glowy

To że ktoś lubi łatwe rozwiązania i jest pasjonatem AutoIt np.

noo, wykopowi programisci za 15k miesiecznie, prawda jest taka ze czasami ludzie pracuja za 3k brutto (prawdziwy przyklad z wykopu) i znaja 5 jezykow programowania - hehehe masz swoje 10k

Ciekawe skąd bierzesz przykłady, bo ja mam ziomka który robi w cd projekt własnie jako  programista C#  i.. [~~10k].

Wiem, że pracują za 3k brutto, ale faktyczne badania mówią co innego, poza tym nie mówię tylko o tuskolandi ale tez o np Londynie etc etc etc gdzie stawki są realnie dużo wyższe dla programistów z doświadczeniem lub dobrze się zapowiadających.

- duza waga programow + wymagany pierdyliard rzeczy aby odpalic program

Ciekawe w czym piszesz skoro do C++ nie potrzebujesz np libkow, aa może w QT w którym żeby odpalić program trzeba tworzyć osobny folder na same biblioteki...

No i jaka waga programów, jak mówisz o kombajnach to może i tak  ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...