Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy Javastart jest dobre do nauki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam pytanko ;3 co sądzicie o stronce javastart.pl? Warto się z niej uczyć?

Około ile zajmie nauka javy żeby napisać plugin np na gildie ;p?

a7gn7CL.png

Masz problem z Skryptem =)? Lub potrzebujesz skryptu?

Pisz chętnie pomogę/zrobię.

Opublikowano

na javastart jest tylko kilka marnych podstaw ;)

http://docs.oracle.com/javase/tutorial/

tu jest ciut więcej, ale najlepiej uczyć się samemu, a na strongi zaglądać tylko w razie problemu którego po długim czasie nie możesz sam rozwiazać lub poszukać czegoś ciekawego ;)

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

@Karolina_666 a skąd się uczyć wszystkiego? Żeby gildie pisać (po roku -,-) :D Polskie proszę ;]

a7gn7CL.png

Masz problem z Skryptem =)? Lub potrzebujesz skryptu?

Pisz chętnie pomogę/zrobię.

Opublikowano

Sam aktualnie ucze sie na tej stronce i w 2 godziny nauki potrafie juz ciut ciut cos zrobic.. polecam strone ;) jesli jestes czyms wiecej zainteresowany zapraszam pw

11576_13_08_08_10_35_35.png

POSTY: [50] [100] [150] [200] [250] [300] [350] [400] [450] [500] [550] [600] [650] [700] [750] [800] [850] [900] [950] [1000]

Opublikowano

Cześć i czołem :)

JavaStart w ciągu najbliższych dni mocno się zmieni, wdrażamy kurs programowania z płatną wersją dostosowaną do najnowszej Javy 8 (jedyny kurs w Polsce), naszym wsparciem merytorycznym - nie będzie bardzo drogo, więc zachęcam. Wszystkie dotychczasowe materiały zostaną i będą również dostępne za darmo (ale są nieco przeterminowane).

Nie wiem do czego potrzebne byłoby wam programowanie, ale w nadchodzącym czasie jest plan, żeby trochę ogarnąć minecrafta i przygotujemy dla was darmowe materiały co do pisania własnych pluginów. Swego czasu pisałem także boty do automatyzacji pewnych czynności w grach konkursowych np. na facebooku, więc coś takiego możliwe, że także się pojawi.

Jeżeli macie jakiekolwiek sugestie to zachęcamy żebyście się tym z nami podzielili - w końcu robimy to dla Was, a nie dla siebie :)

Pozdrawiam,

Sławek

Opublikowano

JavaStart w ciągu najbliższych dni mocno się zmieni, wdrażamy kurs programowania z płatną wersją dostosowaną do najnowszej Javy 8 (jedyny kurs w Polsce), naszym wsparciem merytorycznym - nie będzie bardzo drogo, więc zachęcam. Wszystkie dotychczasowe materiały zostaną i będą również dostępne za darmo (ale są nieco przeterminowane).

Nie wiem do czego potrzebne byłoby wam programowanie, ale w nadchodzącym czasie jest plan, żeby trochę ogarnąć minecrafta i przygotujemy dla was darmowe materiały co do pisania własnych pluginów. Swego czasu pisałem także boty do automatyzacji pewnych czynności w grach konkursowych np. na facebooku, więc coś takiego możliwe, że także się pojawi.

Jeżeli macie jakiekolwiek sugestie to zachęcamy żebyście się tym z nami podzielili - w końcu robimy to dla Was, a nie dla siebie :)

Pozdrawiam,

Sławek

po co im kurs z 8 jak 90% nie ogarnia podstaw o.O

A jak dobrze ogarną... to żaden kurs do 8 już nie będzie im potrzebny

+ i tak piszą i będą pisać pod 7 przez długi czas bo 8 prawie nigdzie nie ma ;)

BukkitSmerf

Opublikowano

Pozdrawiam,

Sławek

Płatna wersja nauki do darmowej otwartej javy. Idiotyzm totalny ... Jak już płace w necie to chce profesjonalnego i uniwersalnego.

"(ale są nieco przeterminowane)" Jak cos może być przeterminowane, przeterminowane może być api a nie sama struktura języka.

Moja sugestia to zrobienie porządnej strony o nauce samej javy a nie jakiejs tam wersji lol.

A api to mozna sie nauczyc z doc, za darmo...

Pozatym,

"final int TO_JEST_STALA;" <- złe nazwenictwo

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Opublikowano

Pozatym,

Dlaczego? Mnie książka "Java Podstawy" nauczyła nazywać stałe właśnie w ten sposób, tylko po angielsku.

A jeśli chodzi o pytanie autora to nauczyć się pisać plugin na gildie a zrozumieć co się pisze i jak to działa to dwie różne sprawy.

2mmtzeu.jpg

Opublikowano

Dlaczego? Mnie książka "Java Podstawy" nauczyła nazywać stałe właśnie w ten sposób, tylko po angielsku.

A jeśli chodzi o pytanie autora to nauczyć się pisać plugin na gildie a zrozumieć co się pisze i jak to działa to dwie różne sprawy.

Jeśli twój kod wyglada tak:

class Clazz {
static final int SOME_CONSTANT = 2;
final int SOME_OBJECT_CONSTANT;
Clazz(int var){
this.SOME_OBJECT_CONSTANT = var;
}
}

Tp gratuluje lol.

o8HfXuR.png

Opublikowano

po co im kurs z 8 jak 90% nie ogarnia podstaw o.O

A jak dobrze ogarną... to żaden kurs do 8 już nie będzie im potrzebny

+ i tak piszą i będą pisać pod 7 przez długi czas bo 8 prawie nigdzie nie ma ;)

To nie jest kurs 8, tylko kompletny kurs javy rozwinięty o zagadnienia z 8 składający się z 250 modułów. Strumienie i lambdy to naprawdę świetna rzecz, która się po prostu przydaje - o ile nie zostanie zbyt szybko wprowadzona w kodach korporacyjnych, w których często i na Javie 6 jeszcze działają, tak w przypadku zastosowań domowych po prostu aż czasami żal nie wykorzystać możliwości jakie daje np. wspomniane Stream API.

Płatna wersja nauki do darmowej otwartej javy. Idiotyzm totalny ... Jak już płace w necie to chce profesjonalnego i uniwersalnego.

"(ale są nieco przeterminowane)" Jak cos może być przeterminowane, przeterminowane może być api a nie sama struktura języka.

Moja sugestia to zrobienie porządnej strony o nauce samej javy a nie jakiejs tam wersji lol.

A api to mozna sie nauczyc z doc, za darmo...

Pozatym,

Twoim tokiem rozumowania bez sensu jest nauka większości języków programowania i kupowania książki do większości technologii - nie mam zamiaru zmieniać Twoich przekonań, że wszystko powinno być za darmo ;) Jeśli Swinga nie uważasz w 2014 roku za wiedzę przeterminowaną to też nie będę Cię do tego przekonywał.

Jeśli znajdziesz mi choć jedną osobę, która zaczęła naukę programowania od dokumentacji na stronie Oracla i po 2 dniach nie stwierdziła, że "programowanie nie jest dla mnie" to bym Ci pewnie piwo postawił.

Pozdrawiam

Opublikowano

@JavaStart 

kompletny kurs javy rozwinięty o zagadnienia z 8

Czyli głównymi nowościami w tym płatnym kursie będzie oprowadzenie, nauka zagadnień z ósemki i fx. Znajmość Swinga, AWT jest konieczna. Prędzej czy później każdy natknie się na to gdzieś w libach, przykładowo dodając ikonkę na tray. Strumienie i lambdy to nie jest rozległy temat. Jest naprawdę wiele darmowych miejsc, gdzie łopatologicznie są ujęte (chyba że dobrze nauczycie w tym kursie programowania funkcyjnego, ale i tak to już istnieje). Java fx jest jednym z najbardziej udokumentowanych produktów oracla. Nakręcili naprawdę wiele materiałów o tym, a dokumentacja jest pełna jak nigdzie. Moim zdaniem nie ma konieczności kupowania materiałów o tym. Nigdy nie widziałem sensu kupowania materiałów w internecie. Co innego książki - pewne, pełne, nie dokuczają oczom po dłuższej lekturze.

Jeśli chodzi o język polski - nikt nie będzie się na poważnie brał za programowanie bez znajomości angielskiego. A ktoś, kto się nie będzie brał poważnie za programowanie, nie zapłaci za materiały.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Nie będę się wdawał zbytnio w techniczną dyskusję, bo tu zaraz spotkają się nasze dwa światopoglądy i moglibyśmy pisać tak bez końca przekonując się nawzajem do swoich racji :)

Odniosę się tylko do tego, że "coś już gdzieś istnieje" i "brania się na poważnie za programowanie bez angielskiego" - wybacz, ale jeśli ktoś wcześniej nie programował to pojęcia takie jak dziedziczenie, przesłanianie, przeciążanie, zmienne, metody zupełnie nic nie mówią - szczególnie po angielsku. Co do książek - są wśród nich i te dobre i te złe, niektóre sami polecamy, inne odradzamy. O programowaniu z wykorzystaniem rachunku lambda w czystej Javie napisano już książki, które mają kilkaset stron - odniesienie przez Ciebie do kursu video na coursea dotyczącym scali jest mocnym spłyceniem problemu. W internecie są materiały do wszystkiego i wszystkiego da się nauczyć - tylko, że szczerze mówiąc ja nie miałem najwidoczniej okazji poznać tych osób, które swoją przygodę z programowaniem zaczynały od jakichś tam darmowych materiałów gdzieś tam, które już przecież są (bo nawet nie wiedzą czego szukać). 

Uwierz mi, że ucząc ludzi programowania przez ostatnie 4 lata m.in. poprzez kurs, z którego skorzystało kilkaset tys ludzi i którzy napisali do nas przez ten czas kilkaset maili nauczyłem się zupełnie inaczej patrzeć na temat nauki programowania. Jak widzę kogoś, kto osobie zupełnie zielonej poleca thinking in java, albo dokumentację oracle, to niestety wiem, że ta osoba w życiu dla ani jednej osoby nie prowadziła choćby godzinnych korepetycji z programowania. Co do formy wiedzy - my pytaliśmy ludzi jaka forma im odpowiada i dlatego nie nakręciliśmy filmów video, która przez 90% osób została uznana za nieefektywną, tylko zrobiliśmy to czego ludzie sami chcieli. Czy książka jest lepsza? W aspektach teoretycznych jak najbardziej, natomiast jeśli widzę książkę zatytułowaną "praktyczny kurs dla początkujących" i po przeczytaniu 700 stron nie wiem jak wyeksportować aplikację, jak poruszać się w eclipse, albo jak napisać najprostszą aplikację wykorzystującą GUI - to jest dla mnie po prostu kłamstwo.

Jako podsumowanie polecam spojrzeć na świat z perspektywy zupełnego żółtodzioba, którego wiedza kończy się na excelu, wordzie i ewentualnie HTMLu gdzieś na informatyce i powrót do tego jak samemu się zaczynało. Ogromna część ludzi ma problem z prawidłowym skonfigurowaniem JDK, czy zrozumieniem, czym jest obiekt, albo w jakim pliku powinna być zapisana klasa - i jeśli ktoś taki trafia na forum dla programistów to w 90% przypadków zostaje wyzwany od debila, odesłany do google, albo ktoś pisze "jeśli czegoś takiego nie potrafisz, to nie bierz się za programowanie" - i to jest niestety najsmutniejsza rzecz.

Jeśli chodzi o język polski - nikt nie będzie się na poważnie brał za programowanie bez znajomości angielskiego. A ktoś, kto się nie będzie brał poważnie za programowanie, nie zapłaci za materiały.

Na szczęście wiem, że bardzo się w tej kwestii mylisz :)

Pozdrawiam

Opublikowano

To nie jest kurs 8, tylko kompletny kurs javy rozwinięty o zagadnienia z 8 składający się z 250 modułów. Strumienie i lambdy to naprawdę świetna rzecz, która się po prostu przydaje - o ile nie zostanie zbyt szybko wprowadzona w kodach korporacyjnych, w których często i na Javie 6 jeszcze działają, tak w przypadku zastosowań domowych po prostu aż czasami żal nie wykorzystać możliwości jakie daje np. wspomniane Stream API.

Twoim tokiem rozumowania bez sensu jest nauka większości języków programowania i kupowania książki do większości technologii - nie mam zamiaru zmieniać Twoich przekonań, że wszystko powinno być za darmo ;) Jeśli Swinga nie uważasz w 2014 roku za wiedzę przeterminowaną to też nie będę Cię do tego przekonywał.

Jeśli znajdziesz mi choć jedną osobę, która zaczęła naukę programowania od dokumentacji na stronie Oracla i po 2 dniach nie stwierdziła, że "programowanie nie jest dla mnie" to bym Ci pewnie piwo postawił.

Pozdrawiam

Swing to tylko api ;o Uczyc mamy sie gotowania, krojeia marchwi w kostke a nie przepisów na pamięć. A java start nie ma nic czego nie można by znaleść lepszego na innych forach. Take moje zdanie.

Też byłem "żółtodziobem" poską(tłumaczenie) książke kupiłem jak już znałem dobrze podstawy, więc wisisz mi piwko ;3

Nawet pamiętam, że chciałem się uczyć z "polskich wiedzy danych" ale cóż, coś mnie najwidoczniej odstraszyło.

"Jak widzę kogoś, kto osobie zupełnie zielonej poleca thinking in java, albo dokumentację oracle, to niestety wiem, że ta osoba w życiu dla ani jednej osoby nie prowadziła choćby godzinnych korepetycji z programowania."

Ja jestem po thinking, zawsze ją polecam. Dobrych pare osób udało mi się przekonać do tego języka i nauczyć ciekawych rzeczy, co prawda szkoły nie prowadze ale zawsze mówie zeby nie uczyć się bezsensu API, bo to jest zawsze pod ręką, a same techniki kodzenia już nie.

W twoim kursie nie ma nawet wzmianki o organizacji projektu tudzież refaktoryzacji, aby kod był efektywny i przejrzysty dla każdego, kurs nie różni się niczym od c&p z 'google'. Przydał by się porządny polski, nie zaprzeczam, ale jak dla mnie to javie-start jest do tego daleko.

"wybacz, ale jeśli ktoś wcześniej nie programował to pojęcia takie jak dziedziczenie, przesłanianie, przeciążanie, zmienne, metody zupełnie nic nie mówią - szczególnie po angielsku"

Enc łatwiej będzie zapamiętać po angielsku i po polsku (znowu, tak też ja myślałem i udało się prawie cały 'słownik' znam a nie miałęm pojęcia co to znaczy, ale chciałęm się tego nauczyć bo wiedziałem że większość ludzi zna angielski a nie polski).

"Na szczęście wiem, że bardzo się w tej kwestii mylisz :)"

Już widze te nazwy zmiennych i doc. Porażka

o8HfXuR.png

Opublikowano

Swing to tylko api ;o Uczyc mamy sie gotowania, krojeia marchwi w kostke a nie przepisów na pamięć

Całą Javę możesz nazwać, że to tylko jedno API takim sposobem i to ponownie podejście "jestem programistą, umiem programować, wystarczy mi API" - to jest dobre, gdy już ogarniasz co najmniej jeden język na dostatecznym poziomie, nie kiedy jesteś totalnie nowy w temacie. Tak jak już pisałem wcześniej nie chce mi się o poglądach rozpisywać, bo te są różne i nie ma sensu żebyśmy się do czegoś przekonywali.

Też byłem "żółtodziobem" poską(tłumaczenie) książke kupiłem jak już znałem dobrze podstawy, więc wisisz mi piwko ;3

Cóż miło jest poznać po 5 latach pierwszą osobę, która dała radę z takim podejściem. Jak będziesz we Wrocławiu to zapraszam na piwo.

co prawda szkoły nie prowadze ale zawsze mówie zeby nie uczyć się bezsensu API, bo to jest zawsze pod ręką, a same techniki kodzenia już nie.

Oczywiście to jest prawda i dlatego w nowym kursie teoria jest okrojona do niezbędnego minimum - reszta to zadania i rozwój aplikacji.

W twoim kursie nie ma nawet wzmianki o organizacji projektu tudzież refaktoryzacji, aby kod był efektywny i przejrzysty dla każdego, kurs nie różni się niczym od c&p z 'google'. Przydał by się porządny polski, nie zaprzeczam, ale jak dla mnie to javie-start jest do tego daleko.

I tu ponownie masz rację i nie mam zamiaru się sprzeczać, że kurs na którego stworzenie i promocję poświęciłem łącznie kilkaset godzin w trakcie studiów nie jest kursem idealnym - dlatego przez ostatnie 4 lata nie przyszło mi do głowy, aby brać za niego od kogokolwiek choćby złotówkę. Mieliśmy go zlikwidować, ale z szacunku do naprawdę wielu osób pozostawimy je żeby jednak nie zniknęły.

"Na szczęście wiem, że bardzo się w tej kwestii mylisz :)"

Już widze te nazwy zmiennych i doc. Porażka

Tego zdania nie rozumiem, więc ciężko mi się odnieść.

Opublikowano

Całą Javę możesz nazwać, że to tylko jedno API takim sposobem i to ponownie podejście "jestem programistą, umiem programować, wystarczy mi API" - to jest dobre, gdy już ogarniasz co najmniej jeden język na dostatecznym poziomie, nie kiedy jesteś totalnie nowy w temacie. Tak jak już pisałem wcześniej nie chce mi się o poglądach rozpisywać, bo te są różne i nie ma sensu żebyśmy się do czegoś przekonywali.

Cóż miło jest poznać po 5 latach pierwszą osobę, która dała radę z takim podejściem. Jak będziesz we Wrocławiu to zapraszam na piwo.

Oczywiście to jest prawda i dlatego w nowym kursie teoria jest okrojona do niezbędnego minimum - reszta to zadania i rozwój aplikacji.

I tu ponownie masz rację i nie mam zamiaru się sprzeczać, że kurs na którego stworzenie i promocję poświęciłem łącznie kilkaset godzin w trakcie studiów nie jest kursem idealnym - dlatego przez ostatnie 4 lata nie przyszło mi do głowy, aby brać za niego od kogokolwiek choćby złotówkę. Mieliśmy go zlikwidować, ale z szacunku do naprawdę wielu osób pozostawimy je żeby jednak nie zniknęły.

Tego zdania nie rozumiem, więc ciężko mi się odnieść.

Chodzi mi o to ze jak chce sie jako tako kodzic i zeby to wygladalo fajnie, trzeba znać ten angielski, to nie jest zadna filozofia(jeśli mówimy o 10+ nwm jak tam z młodszymi gagadkami, ale z nimi to wgl chyba osobny kurs z klockami ;s) A porażka w sensie ze nie chciałbym kodzic z kims kto nie potrafi nazywać odpowiedno zmiennych.

"Całą Javę możesz nazwać, że to tylko jedno API takim sposobem i to ponownie podejście "jestem programistą, umiem programować, wystarczy mi API""

Chodzi mi o to ze powinno sie zwracac uwage na same użycie operatorów i zasady działania javy, a api tak jak mówiłem można samemu przeczytać, a to że a + b daje c to raczej nie.

o8HfXuR.png

Opublikowano

Z angielskim częściowo się zgadzam w tym kontekście, że jest on niezbędny, żeby się rozwijać, aczkolwiek moim zdaniem na początek nie jest to po prostu najlepszy wybór, bo tak jak wspomniałem i tak musisz co 2 słowo tłumaczyć na polski - w drugą stronę idzie to łatwiej, bo nowe słowa są tłumaczone z polskiego na polski (dziedziczenie to, zmienna to...). Gdy idziesz na spotkania dla devów w PL typu JUG, to nikt tam po angielsku nie będzie mówił. Co do nazewnictwa to tak jak już pisałem nie za bardzo będę się odnosił do czegoś co powstało za darmo 4 lata temu, bo celem mojej rejestracji tutaj nie jest ani sprzedaż, ani wciskanie ludziom bullshitu, tylko czysta informacja, że strona i zawartość się zmienia i to co było ze swoimi zaletami i wadami jest zastąpione przez zupełnie nowe treści.

Chodzi mi o to ze powinno sie zwracac uwage na same użycie operatorów i zasady działania javy

Tylko wiesz, to jest kwestia gdzie się dla Ciebie kończą operatory i zasada działania Javy, a gdzie zaczyna korzystanie z API? Równie dobrze można stwierdzić, że Java kończy się na znajomości zmiennych, dziedziczenia i podstawowych operatorów matematycznych/bitowych, a na ich podstawie można zbudować niemal wszystko, a dla innych znajomość Javy kończy się na Javie 8, interfejsach funkcyjnych z metodami domyślnymi i wyrażeniach lambda, typach generycznych i interfejsach użytkownika tworzonych w XMLu. Jeśli szukasz pracy jako programista Java to nikt Cię nie zapyta o podstawy (no oprócz dziedziczenia), tylko o konkretne technologie - Springa, Hibernate, Strutsa, Swinga, albo szerzej Androida, którego z powodzeniem można porównać do Javy FX jeśli chodzi o filozofię komunikacji MVC. Wtedy nie powiesz, że znasz Javę, a reszta to API, więc poczytasz i poskładasz wszystko w całość, tylko powiesz, że po prostu tego nie umiesz.

Generalnie rozumiem Twój punkt widzenia, bo większość programistów ma dosyć zbliżone poglądy. Problem w tym, że jest to wyidealizowany model, w którym zakładamy, że programowanie jest tak banalne, że bez czyjejś pomocy każdy sobie z tym poradzi - a tak nie jest. O ile osoba, która spędza dużo czasu przy komputerze i choćby zajmuje się sieciami, albo przynajmniej czasami sobie podłubie przy wordpressie ma pojęcie czym w ogóle jest programowanie, jak mniej więcej zacząć, tak większość ludzi zupełnie tego nie wie.

Opublikowano

Z angielskim częściowo się zgadzam w tym kontekście, że jest on niezbędny, żeby się rozwijać, aczkolwiek moim zdaniem na początek nie jest to po prostu najlepszy wybór, bo tak jak wspomniałem i tak musisz co 2 słowo tłumaczyć na polski - w drugą stronę idzie to łatwiej, bo nowe słowa są tłumaczone z polskiego na polski (dziedziczenie to, zmienna to...). Gdy idziesz na spotkania dla devów w PL typu JUG, to nikt tam po angielsku nie będzie mówił. Co do nazewnictwa to tak jak już pisałem nie za bardzo będę się odnosił do czegoś co powstało za darmo 4 lata temu, bo celem mojej rejestracji tutaj nie jest ani sprzedaż, ani wciskanie ludziom bullshitu, tylko czysta informacja, że strona i zawartość się zmienia i to co było ze swoimi zaletami i wadami jest zastąpione przez zupełnie nowe treści.

Tylko wiesz, to jest kwestia gdzie się dla Ciebie kończą operatory i zasada działania Javy, a gdzie zaczyna korzystanie z API? Równie dobrze można stwierdzić, że Java kończy się na znajomości zmiennych, dziedziczenia i podstawowych operatorów matematycznych/bitowych, a na ich podstawie można zbudować niemal wszystko, a dla innych znajomość Javy kończy się na Javie 8, interfejsach funkcyjnych z metodami domyślnymi i wyrażeniach lambda, typach generycznych i interfejsach użytkownika tworzonych w XMLu. Jeśli szukasz pracy jako programista Java to nikt Cię nie zapyta o podstawy (no oprócz dziedzniczenia), tylko o konkretne technologie - Springa, Hibernate, Strutsa, Swinga, albo szerzej Androida, którego z powodzeniem można porównać do Javy FX jeśli chodzi o filozofię komunikacji MVC. Wtedy nie powiesz, że znasz Javę, a reszta to API, więc poczytasz i poskładasz wszystko w całość, tylko powiesz, że po prostu tego nie umiesz.

Generalnie rozumiem Twój punkt widzenia, bo większość programistów ma dosyć zbliżone poglądy. Problem w tym, że jest to wyidealizowany model, w którym zakładamy, że programowanie jest tak banalne, że bez czyjejś pomocy każdy sobie z tym poradzi - a tak nie jest. O ile osoba, która spędza dużo czasu przy komputerze i choćby zajmuje się sieciami, albo przynajmniej czasami sobie podłubie przy wordpressie ma pojęcie czym w ogóle jest programowanie, jak mniej więcej zacząć, tak większość ludzi zupełnie tego nie wie.

Wiesz co, ja natomiast zawsze mówie, jeśli chcesz sie uczyć to staraj sie sam dość do niektórych rzeczy, sam tak robiłem i gdy poszedłem do technikum zdziwiło mnie jaką niewiedzę posiadają nauczyciele ( prawdopodobnie ja mam pecha nie mówię o wszystkich ).

Odnośnie api to wg mnie api zaczyna się po znajomości operatorów i struktur danych które występują w podobny sposób w wielu językach. Dla mnie znać javę jest wtedy gdy potrafimy umiejętnie przeczytać i zrozumieć to co jest napisane w docu. Znać javę to nie tyle co znać całe api, bo przecież i tak jest wiele '3rd' bibliotek które zastępują javove api w sposób bardziej efektywny i przejrzysty.

Ja jestem samoukiem więc moje poglądy mogą być rzeczywiście odrębne.

Więc ja bym się skupił na porządnym kursie odnosnie samego programowania na przykładach w javie i to powinno być za darmo. Natomiast nauka api, tak to wymaga ogromnej wiedzy ze strony nauczyciela by wyjawić sekrety jakiegoś api i w tym wypadku mała opłata jest praktycznie wymagana. Kolega tam podaje linki do coursera, coursera działa właśnie w taki sposób, uczą pojęć, jak coś zrobić a nie opisują działanie bibliotek.

Oczywiście że do pracy nie przyjmą ludzi z nie znajomością odpowiedniego api, ale czyż nie jest to java-start? Ja myślę że start jest celowe, wybór czego będziemy się uczyć po uzyskaniu umiejętności posługiwania się tymże językiem powinien być naszym wyborem.

Myślę że ta dyskusja powinna się zakończyć bo nie prowadzi w żadną stronę a można porządnie namieszać w głowach nowym użytkownikom.

Cóż życzę powodzenia odnośnie kursu, mam nadzieję, że powstanie dzieki niemu jakiś nowy gosling ;)

o8HfXuR.png

Opublikowano

Więc ja bym się skupił na porządnym kursie odnosnie samego programowania na przykładach w javie i to powinno być za darmo

Nikt, a szczególnie programiści nie poświęcą ponad 1000h na opracowanie materiałów, przygotowanie platformy z sensowną grafiką i możliwościami większymi niż wrzucenie suchego tekstu oraz administrację serwera za darmo - to tak po prostu nie działa, bo inaczej w necie byłyby dziesiątki blogów, z których można by czerpać wiedzę, a te warte uwagi można policzyć na palcach jednej ręki.

coursera działa właśnie w taki sposób

coursea jest w dużej mierze oparta o podejście akadmickie - naprawdę nie każdy kurs jest tam taki super jakiego się oczekuje.

Dla mnie znać javę jest wtedy gdy potrafimy umiejętnie przeczytać i zrozumieć to co jest napisane w docu

To jest absolutna podstawa, tylko, że najpierw trzeba wiedzieć, że w ogóle klasa taka jak Date jest odradzana i zastąpiła ją LocalDate, albo, że operacje na Stringach wykonuje się na StringBuilderze, a w przypadku aplikacji wielowątkowej na StringBufferze, a nie za pomocą konkatenacji - i to jest znajomość API i jeśli te rzeczy się po prostu zna, to w programowaniu skupiasz się na problemie, a nie na szukaniu rozwiązania lub w skrajnych przypadkach wymyślaniu koło na nowo.

Myślę że ta dyskusja powinna się zakończyć bo nie prowadzi w żadną stronę a można porządnie namieszać w głowach nowym użytkownikom.

Cóż życzę powodzenia odnośnie kursu, mam nadzieję, że powstanie dzieki niemu jakiś nowy gosling  ;)

I również tak uważam, bo możemy się spierać co do poglądów bez końca :) Tak jak też pisałem, zapraszam na piwo we Wrocławiu i pozdrawiam.

Opublikowano

Ta ja wtrącę swoje marne nic nie znaczące 3 grosze :D

Dla mnie jedyną dobrą nauką jest... własne doświadczenie, jedyne co na start trzeba się dowiedzieć i można to zrobić z "poradnika" oracle czy nawet z losowego kodu w necie (ja jako że zaczynałam się uczyć z myślą o minicrafcie to znalazłam sobie przykładową główną klasę, PS: nie, nie pisze tylko pod minicrafy, to było tylko coś co pozwoliło mi zacząć):

- jak stworzyć zmienną

- że istnieje takie coś jak int, double/float i String

- jak stworzyć klasę

- jak stworzyć metode

i już nic więcej w Javie nie potrzeba na start.

I nie chodzi tu o wyjaśnienie na 2 strony, jak to działa itd itp.

Wystraczy takie coś:

public class Main
{
    int i = 4;

public static void main(String[] args)
    {
        String str = "Hello";
        String str2 = "World";
        System.out.println(str+" "+str2);
    }
}

I jak ktoś chce, to to mu wystarczy by zacząć, potem sam zrozumie kilka dodatkowych rzeczy, i zacznie sam szukać jak coś robić.

I druga jak dla mnie niezbędna rzecz... to będzie jakiś cel, coś co chce się zrobić i zacząć to robić pomimo braku umiejętności. (tylko nie wrzucać w internet jak się skończy...)

Potem odkryje jakieś nowa słowa "interface" uj wie co to, pokombinuje i albo mu sie uda coś wykombinować, albo nie. Jak po kilku godzinach mu się nie uda to wpisze w google i poszuka.

Pewnie i tak nie zrozumie żadnego tekstu, bo na co mu takie coś, to nie ma żadnego zastosowania, po co mi jakaś klasa "Pracownik".

Ale kiedyś będzie tego potrzebował, i wtedy znajdzie to znowu i już bez problemu w kilka minut/godzin ogarnie.

I ten co da rade, ogranie, to jak dla mnie "ma szanse" by się w to wciągnąć i powoli zrozumieć coraz więcej, a ten co dalej będzie czytał 200 stronowe tutki i kopiował z nich kody przez cały czas, to po 2 latach dalej nie ogarnie co on pisze, ważne że działa.

Moja skrócona nudna historyjka:

Programować kiedyś chciałam, nie wiem co mnie pokusiło, jak chyba większość pierwsze co to: C++ i dupa, nic z tego, 3 dni ciężkiej pracy a ja się dalej zastanawiam "co ja mogę z tym zrobić, do dupy to" 

<Rok czasu nic nie robienia -> aż tak bardzo tutorial na http://cpp0x.pl/ mnie odrzucił>

Jako że dalej ze mnie dziecko, mam sobie mały serverek minicrafta, i uznaje że potrzebuje czegoś czego nigdzie nie ma w internecie.

No i naszła mnie myśl by spr nauczyć pisać się pod te gie, yhym, potrzebna java, olać to, wpisuje w google jak napisać plugin pod bukkita, znajduje kod który wiadomość! JeJ! Znajduje Eclipse! Jej!

po za tym kodem na jakieś 20 linijek, znalazłam też "rodzaje zmiennych" i dowiedziałam się że są jakieś inty, longi strongi bla bla bla, zapamiętać tylko int i String i może double jak nie ucieknie.

I to było wszystko...

Potem po prostu się bawiłam, znalazłam też jedną klasę z bukkita gdzie była masa ciekawych metod które uj wie jak obsługiwać, ale jakoś poszło.

Ale liczyło się to, że to moje 20 liniejek 5 sekund po wciśnięciu exportuj coś zmieniają, i widzę że coś stworzyłam.

Nie miałam pojęcia jak to działa, czemu to działa, co robią te argumenty, ale coś się stało, więc teraz je zmienię i zobaczę co stanie się innego.

I podczas nauki najbardziej pomocne okazały się właśnie dokumentacje, jakieś pojedyncze teksty z kursy oracle czy stare pytania na stackoverflow -> jak przechować kilka "rzeczy" w jednym miejscu, fraza w google, acha jest coś takiego jak ArrayList<Nie Wiem Po Co To Ale Napisali By Dać Tu String>, świetne!

I tak to wyglądało, jak było mi coś potrzebne czego jeszcze nie znałam i nie mogłam samemu odkryć, pomagał google, potem dochodziła ciekawość i czytanie jakiś tam tekstów o jakiś tam rzeczach, z których nic się i tak nie zrozumiało, dopiero kiedy było potrzebne to pamięć wracała.

Potem doszła zabawa w LWJGL, na podobnej zasadzie ale już z jakimś tutkiem, bo tutaj 20 linijek kodu nie wyjaśni mi jak działają gry. Ale i tak, kilka stron i olałam, zrozumiałam najczystsze z podstaw i dalej bawiłam się sama.

KONIEC

Epilog:

I na takiej samej zasadzie mam zamiar za jakiś czas uczyć się C++ z DirectX (tak dla odmiany), pierwsze podejście już było, ale z powodu braku czasu jest przesunięte na potem.

Nie mam zielonego pojęcia co to są jakieś wskaźniki, po uja to, jak to działa.

Kazali przepisywać linijki, coś tam tłumaczą jak to ma niby działać, nie ważne, może zapamiętam z 10%.

Ok, nauczyli mnie rysowania trójkąta w rogach o 3 innych kolorach, to teraz przerywamy tutka i bawimy się samemu, wprawiamy go w ruch, zmieniamy dynamicznie kolorki itd itp...

A co to są te wskaźniki, struktury i inne gie, zrozumiem jak będzie mi potrzebne.

I tak nikt tego nie przeczyta, ale jest 14 rano a ja czekam na kuriera, więc mam czas by pisać głupoty na forum!

Dziękuje, pozdrawiam, idę zrobić sobie poranną herbatkę, papa.

EDIT:

@Polish Civil

@1361622928-U485574.pngJavaStart

Nie oczekuj że w technikum ktoś ma szanse znaleźć naprawdę dobrego nauczyciela. (przynajmniej w polsce)

Myślisz że dobry programista nie ma co robić tylko pracuje w jakiejś marniej państwowej szkole, a zarabia zwykle tyle samo co pani od wychowania do życie w rodzinie? :D

( Pozostało wierzyć że samemu się nie zostanie w szkole pracować ;/ to ja już wole zmywak w UK,bo jak patrze na klasy "programistryczne" gdzie wszyscy poszli do technikum pod programiste bo grają w LoLa lub metina czy minicrafta (czy każdą inną grę), to ja podziękuje. )

W tym roku (2) mamy zacząć się w końcu czegoś uczyć, ale i tak nie spodziewam się cudów, myślę że po za poziom typowego użytkownika forum to mało który nauczyciel wyjdzie.

BukkitSmerf

Opublikowano

Ta strona jest dobra. Problem jest w tym że niektórzy nie korzystają z cudownego wynalazku jakim jest mózg i myślą że nauczą się wszystkiego bez myślenia. A potem są hejty że to niby wina tego że ta strona jest napisana po rusku... Ja nauczyłem się javy właśnie dzięki tej stronie i teraz piszę plugin i całkiem nieźle mi to idzie. Problem był tylko z pisaniem pod bukkit bo nie znałem żadnych metod. Nauczyłem się dzięki temu że zadawałem wiele pytań na pewnym polskim forum dotyczącym bukkita (nie powiem gdzie bo dostanę bana :P ). Po takim pytaniu zapamiętałem że ta metoda jest od tego, tamta od czego innego itp. Poza tym eclipse wyświetla dostępne metody, a niektóre mają taką nazwę że od razu wiesz co ona robi. Jeśli chcesz się nauczyć pisać pluginy to polecam ci przeczytanie tej strony (nie musisz czytać o grafice, gdyż nigdy nie przyda sie to w bukkicie) i jeśli znasz angielski to odsyłam do Dokumentacji Bukkita oraz przydatne może być wiki Bukkita (po polsku) jednak wiki jest nie dokończone i większości informacji tam nie ma ale jest ono bardzo przydatne (również uczyłem si z wiki gdy zaczynałem pisać pluginy). 

PS.: Mam nadzieję że ktoś przeczytał mój długi wykład xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...