Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

[Problem] Komputer po formacie stracił na wydajności

RegeMan

Pytanie

Opublikowano

Witam. 
Jakiś miesiąc temu postawiłem od nowa system na Dell Inspiron N5110. Przed formatem lol śmigał w 60 fpsach a po formacie normalnie są te fpsy lecz są momenty że spada do 15-16 to samo jest z Battlefieldem 3 przed formatem 0 zacinek po formacie po prostu tragedia.

Proc: Intel Core i7-2670QM CPU @ 2.20GHz 2.19GHz
Karta graficzna: Nvidia Geforce 525m
RAM: 6GB

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz zaaktualizowane wszystko sterowniki Windows Update?

Tia aktualizowałem wszystko od razu po wgraniu systemu. wgl zauważyłem podczas odpalenia Benchmarku w GTA IV że mój komp cały czas korzysta ze zintegrowanej karty graficznej o.O

Opublikowano

Może odłączałeś komputer i podłaczyłeś do innego złącza?

Lapek jest nieruszany od nowości czyli jakieś już 2 lata trzymam go w jednym miejscu i jest czyszczony tylko sprężonym powietrzem przez kratki wentylacyjne

Opublikowano

Z tego co wiem to w BIOSie można zmienić kartę graficzną ze zintegrowanej na główną.

Tia też o tym dzisiaj czytałem jednak wyłączyłem ją w menedżerze urządzeń. Ale pulpit działał tragicznie nie mówiąc o tym że maksymalna rozdzielczość jaką dysponowałem to 1024x620 jeśli się nie mylę a domyślnie komp odpalił się w 800x600 :/ A co do biosu to nie znalazłem tej opcji 

Opublikowano

To zrobimy tak. Pokaż zdjęcie BIOSu. Być może masz takie coś: http://obrazki.elektroda.pl/5512577900_1381865442.jpg

Jeśli nie to poszukaj w zakładach czegoś związanego z grafiką i wrzuć zdjęcie np. z telefonu.

Czy masz możliwość wyboru karty graficznej do gry? Prawy klik na grę i tam "uruchom z procesorem graficznym">Tu powinny być karty do wyboru.

4043121350.png

Opublikowano

To zrobimy tak. Pokaż zdjęcie BIOSu. Być może masz takie coś: http://obrazki.elektroda.pl/5512577900_1381865442.jpg

Jeśli nie to poszukaj w zakładach czegoś związanego z grafiką i wrzuć zdjęcie np. z telefonu.

Czy masz możliwość wyboru karty graficznej do gry? Prawy klik na grę i tam "uruchom z procesorem graficznym">Tu powinny być karty do wyboru.

Tak mam spróbowałem z GTA IV mimo wyboru że odpaliłem z Nvidi to i tak benchmark pokazał Integre. zaraz wrzucę fotki

Opublikowano

Jeszcze spróbuj tak:

PPM na pulpit i wybierasz "Panel sterowania Nvidia".
Wybierz "Zarządzanie ustawieniami 3D" po Lewo.
Następnie wejdź w "Ustawienia programu"
W sekcji Wybierz program do dostosowania powinieneś mieć listę zainstalowanych gier.
Z listy wybierz grę, w którą grasz i na której ma być aktywny układ GeForce GT 520MX.
Teraz z listy poniżej oznaczonej Wybierz preferowany procesor graficzny dla tego programu wybierz Procesor NVIDIA o dużej wydajności.
Na koniec przycisk Zastosuj.

4043121350.png

Opublikowano

oto i zdjęcia

550671407758740420533.jpg245721407758740420533.jpg131281407758741420533.jpg

Jeszcze spróbuj tak:

PPM na pulpit i wybierasz "Panel sterowania Nvidia".
Wybierz "Zarządzanie ustawieniami 3D" po Lewo.
Następnie wejdź w "Ustawienia programu"
W sekcji Wybierz program do dostosowania powinieneś mieć listę zainstalowanych gier.
Z listy wybierz grę, w którą grasz i na której ma być aktywny układ GeForce GT 520MX.
Teraz z listy poniżej oznaczonej Wybierz preferowany procesor graficzny dla tego programu wybierz Procesor NVIDIA o dużej wydajności.
Na koniec przycisk Zastosuj.

Stosuję to przy każdej nowej grze jaką instaluję po tym jak Crysis 3 nie chciał działać 

link do pobrania zdjęć bo coś małe ... http://www.mediafire.com/download/vk03mberii56zqo/xd.zip

Opublikowano

Według mnie przyczyną spadku wydajności jest brak sterowników.

Innej opcji nie widzę.

http://www.dell.com/support/home/pl/pl/pldhs1/product-support/product/inspiron-15r-n5110/drivers

http://www.dell.com/support/home/pl/pl/pldhs1/product-support/product/inspiron-15r-n5110/drivers

Pobierz sterownik karty graficznej i ustaw w nim aby używało karty od nvidii.

Sterowniki mam najnowsze do 525m ze strony Nvidia i jest tam już wszystko ustawione tak ja pisałem wcześniej wszystko było aktualizowane od ponownego postawienia systemu

POZA BIOSEM!

Opublikowano

Grasz na 60 fps'ach i na chwilkę spadają do 10-15 i na górę znowu 60'fpsów i spada chwilowo na 10-15.Bardziej to nie chodzi o bios i sterowniki(bo sam mi się ich nie chce aktualizować) ale bardziej o zakurzony komp.Jeśli możesz to wyczyśc spręzonym powietrzem lub pędzelkiem,papierem toaletowym i patyczkami do uszu.

Opublikowano

Grasz na 60 fps'ach i na chwilkę spadają do 10-15 i na górę znowu 60'fpsów i spada chwilowo na 10-15.Bardziej to nie chodzi o bios i sterowniki(bo sam mi się ich nie chce aktualizować) ale bardziej o zakurzony komp.Jeśli możesz to wyczyśc spręzonym powietrzem lub pędzelkiem,papierem toaletowym i patyczkami do uszu.

Był czyszczony i dalej leci ten problem. Jeśli chodzi o grzanie się to przy lolu może to być i to bo dopiero spadki mam przy ok 25 min gry. A w takim GTA IV komp chłodny a potrafi lagować mocno

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...