Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

[Problem] Komputer po formacie stracił na wydajności

RegeMan

Pytanie

Opublikowano

Witam. 
Jakiś miesiąc temu postawiłem od nowa system na Dell Inspiron N5110. Przed formatem lol śmigał w 60 fpsach a po formacie normalnie są te fpsy lecz są momenty że spada do 15-16 to samo jest z Battlefieldem 3 przed formatem 0 zacinek po formacie po prostu tragedia.

Proc: Intel Core i7-2670QM CPU @ 2.20GHz 2.19GHz
Karta graficzna: Nvidia Geforce 525m
RAM: 6GB

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grasz na 60 fps'ach i na chwilkę spadają do 10-15 i na górę znowu 60'fpsów i spada chwilowo na 10-15.Bardziej to nie chodzi o bios i sterowniki(bo sam mi się ich nie chce aktualizować) ale bardziej o zakurzony komp.Jeśli możesz to wyczyśc spręzonym powietrzem lub pędzelkiem,papierem toaletowym i patyczkami do uszu.

Opublikowano

Według mnie przyczyną spadku wydajności jest brak sterowników.

Innej opcji nie widzę.

http://www.dell.com/support/home/pl/pl/pldhs1/product-support/product/inspiron-15r-n5110/drivers

http://www.dell.com/support/home/pl/pl/pldhs1/product-support/product/inspiron-15r-n5110/drivers

Pobierz sterownik karty graficznej i ustaw w nim aby używało karty od nvidii.

Sterowniki mam najnowsze do 525m ze strony Nvidia i jest tam już wszystko ustawione tak ja pisałem wcześniej wszystko było aktualizowane od ponownego postawienia systemu

POZA BIOSEM!

Opublikowano

Masz zaaktualizowane wszystko sterowniki Windows Update?

Tia aktualizowałem wszystko od razu po wgraniu systemu. wgl zauważyłem podczas odpalenia Benchmarku w GTA IV że mój komp cały czas korzysta ze zintegrowanej karty graficznej o.O

Opublikowano

Grasz na 60 fps'ach i na chwilkę spadają do 10-15 i na górę znowu 60'fpsów i spada chwilowo na 10-15.Bardziej to nie chodzi o bios i sterowniki(bo sam mi się ich nie chce aktualizować) ale bardziej o zakurzony komp.Jeśli możesz to wyczyśc spręzonym powietrzem lub pędzelkiem,papierem toaletowym i patyczkami do uszu.

Był czyszczony i dalej leci ten problem. Jeśli chodzi o grzanie się to przy lolu może to być i to bo dopiero spadki mam przy ok 25 min gry. A w takim GTA IV komp chłodny a potrafi lagować mocno

Opublikowano

Może odłączałeś komputer i podłaczyłeś do innego złącza?

Lapek jest nieruszany od nowości czyli jakieś już 2 lata trzymam go w jednym miejscu i jest czyszczony tylko sprężonym powietrzem przez kratki wentylacyjne

Opublikowano

Z tego co wiem to w BIOSie można zmienić kartę graficzną ze zintegrowanej na główną.

Tia też o tym dzisiaj czytałem jednak wyłączyłem ją w menedżerze urządzeń. Ale pulpit działał tragicznie nie mówiąc o tym że maksymalna rozdzielczość jaką dysponowałem to 1024x620 jeśli się nie mylę a domyślnie komp odpalił się w 800x600 :/ A co do biosu to nie znalazłem tej opcji 

Opublikowano

To zrobimy tak. Pokaż zdjęcie BIOSu. Być może masz takie coś: http://obrazki.elektroda.pl/5512577900_1381865442.jpg

Jeśli nie to poszukaj w zakładach czegoś związanego z grafiką i wrzuć zdjęcie np. z telefonu.

Czy masz możliwość wyboru karty graficznej do gry? Prawy klik na grę i tam "uruchom z procesorem graficznym">Tu powinny być karty do wyboru.

4043121350.png

Opublikowano

To zrobimy tak. Pokaż zdjęcie BIOSu. Być może masz takie coś: http://obrazki.elektroda.pl/5512577900_1381865442.jpg

Jeśli nie to poszukaj w zakładach czegoś związanego z grafiką i wrzuć zdjęcie np. z telefonu.

Czy masz możliwość wyboru karty graficznej do gry? Prawy klik na grę i tam "uruchom z procesorem graficznym">Tu powinny być karty do wyboru.

Tak mam spróbowałem z GTA IV mimo wyboru że odpaliłem z Nvidi to i tak benchmark pokazał Integre. zaraz wrzucę fotki

Opublikowano

Jeszcze spróbuj tak:

PPM na pulpit i wybierasz "Panel sterowania Nvidia".
Wybierz "Zarządzanie ustawieniami 3D" po Lewo.
Następnie wejdź w "Ustawienia programu"
W sekcji Wybierz program do dostosowania powinieneś mieć listę zainstalowanych gier.
Z listy wybierz grę, w którą grasz i na której ma być aktywny układ GeForce GT 520MX.
Teraz z listy poniżej oznaczonej Wybierz preferowany procesor graficzny dla tego programu wybierz Procesor NVIDIA o dużej wydajności.
Na koniec przycisk Zastosuj.

4043121350.png

Opublikowano

oto i zdjęcia

550671407758740420533.jpg245721407758740420533.jpg131281407758741420533.jpg

Jeszcze spróbuj tak:

PPM na pulpit i wybierasz "Panel sterowania Nvidia".
Wybierz "Zarządzanie ustawieniami 3D" po Lewo.
Następnie wejdź w "Ustawienia programu"
W sekcji Wybierz program do dostosowania powinieneś mieć listę zainstalowanych gier.
Z listy wybierz grę, w którą grasz i na której ma być aktywny układ GeForce GT 520MX.
Teraz z listy poniżej oznaczonej Wybierz preferowany procesor graficzny dla tego programu wybierz Procesor NVIDIA o dużej wydajności.
Na koniec przycisk Zastosuj.

Stosuję to przy każdej nowej grze jaką instaluję po tym jak Crysis 3 nie chciał działać 

link do pobrania zdjęć bo coś małe ... http://www.mediafire.com/download/vk03mberii56zqo/xd.zip

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...