Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czemu Amd jest lepszy od Intela?

BoomCreeperBoom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja tak nie twierdzę, mój znajomy ciągle mówi ze taki np. Amd vishera jest lepszy niż i7. Powody uznawał za: nie da się go podkręcić, psuje się, amd jest dokładniejszy... Itp itd. Co wy o tym myślicie

Nie wiem czy dobry dział wiec sorki i proszę przenieść jak nie będzie grało

graphic.png
Opublikowano

Ja wiem tyle że w niższych klasach intel wygrywa, ale te na równi z i7 są lepsze, tak czytałem. Sam ostatnio założyłem temat, poczytaj sobie.

http://www.mpcforum.pl/topic/1259381-intel-vs-amd/#entry10757063

Opublikowano

Ja tak nie twierdzę, mój znajomy ciągle mówi ze taki np. Amd vishera jest lepszy niż i7. Powody uznawał za: nie da się go podkręcić, psuje się, amd jest dokładniejszy... Itp itd. Co wy o tym myślicie

Nie wiem czy dobry dział wiec sorki i proszę przenieść jak nie będzie grało

Ja myślę (ba, wiem), że pierdzieli głupoty. Czego nie da się podkręcić, odblokowanego i7 ? Psuje się ?! Dokładność ?! 

Opublikowano

Jak kupujesz coś do gier to peceta. A jak już musi być laptop, to z reguły w budżecie >2k nic z AMD brać nie warto.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Jak kupujesz coś do gier to peceta. A jak już musi być laptop, to z reguły w budżecie >2k nic z AMD brać nie warto.

już widziałeś mój temat gdzie pisze o lapie za 5000 :P wiec sciny na ustawieniach normal raczej nie wchodzą w gre :P

graphic.png
Opublikowano

Głównie chodzi o słabe rdzenie AMD vs mocne rdzenie Intela, i oto że gry najczęściej nie obsługują więcej niż 4 Rdzenie.

AMD -> Grafika, Programowanie, Modelowanie 3D i wszelkie takie "profeszjonal" rczeczy

Intel -> Głównie gry, i7 też nadaje się do "profeszjonal" ale jest droższy.

W "internetach" czyli przeglądaniu internetu (moim zdaniem) ważne są rdzenie, a AMD oferuje tanie 4 rdzenie (nie wątki! rdzenie), z kolei 4 rdzenie w itnelu to tylko i5 (lub i3 z HT - 4 wątki)

No to tak:

1. Z tego co wiem to Vishera to cała seria procesorów, nawet tych najtańszych (jak nie to poprawcie) a najtańsze przegra z i7
  2. To że się go nie da podkręcić to żadna strata, poza tym niektóre i7 mają literkę "K" czyli nadają się do OC, a w AMD często  podkręcanie nic nie daje (są wyjątki) (5-15%)
  3. i7 psuje się? Hah. Sprzęt Hight-End czyli i7 rzadko się psuje, a nawet jak się zepsuje to pewnie wadliwy produkt i na gwarancje, poza tym CPU bardzo rzadko się psują.
  4. AMD jest dokładniejszy? Eeeee.... nie. Wszystkie procesory są tak samo dokładne oprócz wadliwych sztuk i oprócz OC (OC, ale tylko w "profeszjonal" i naukowych zadaniach może powodować błędne obliczenia itd., i tylko niektóre procesory tak mają)

Za intelem (i7) idzie:

1. O wiele! mniejszy pobór prądu (niektóre amd mają nawet 150 wat) 150 (AMD) wat vs 50-70 wat (i7)4
  2. Dużo większa wydajność jedno-wątkowa
  3. i7 produkuje dużo mniej ciepła (patrz - pobór prądu)
  4. w przypadku i3, i5, i7 (może i pentium) idzie większa wydajność jedno-wątkowa i mniej bardziej wydajnych rdzeni, a rzadko która gra obsłuży więcej niż 4 rdzenie, i nie, nie na przyszłość bo 4 rdzenie są już znane od dawna (co najmniej 4 lat) i producenci gier mogli by w końcu zacząć wykorzystywać np. 8 rdzeni, albo nawet 12 (dla przykładu simcity: Całe obciążenie idzie na pierwszy rdzeń, a audio i inne słabe pierdółki idą na 2 rdzeń, więcej nie obsługuje)

A na koniec: Nie można powiedzieć INTEL/AMD jest lepszy od INTEL/AMD bo porównuje się konkretne modele!

PS: Zaproś tu twojego kolegę to go "zbeszcimy" za opowiadanie głupot  :D 

Opublikowano
AMD -> Grafika, Programowanie, Modelowanie 3D i wszelkie takie "profeszjonal" rczeczy

Ja bardzo często korzystam z Lightrooma i Photoshopa, między tanim Pentiumem/Celeronem a i5 jest różnica kilkunastu sekund przy masowym "wywoływaniu" (do jpg), więc polegnie tutaj nawet wielowątkowy AMD. A myślę, że można to zaliczyć do "profeszynal". 

Dlatego oprócz FX-6300 za 350zł według mnie czerwoni nie mają nic do zaoferowania. 

Opublikowano

Jeśli chcesz laptopa do gier to musisz dać dwa razy tyle niż za pc ;d

Opublikowano

2UP dla ścisłości to AMD w kwestii procesorów to nie czerwoni tylko zieloni :)

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Zieloni to Nvidia, jak nazwiesz Tegre ? Czarno-srebrni ? 

Niektórzy mówią "zieloni" ze względu na stare logo, dla mnie bezsens, bo tylko miesza. Nvidia zieloni, AMD czerwoni, Intel niebiescy. Tyle.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Ta jest to trochę gubiące dlatego ja jak już używam tych kolorków to tylko w odniesieniu do Radeonów albo Intela. I nie bez powodu napisałem "dla ścisłości" ;) Ale to już takie odchodzenie od tematu więc ten tego...

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Opublikowano

Intel jest lepszy, bo ma patenty które po prostu blokują konkurencję. 

Np. niezależny dostęp do cache... 

I tak AMD pozostał w erze procesorów 1 rdzeniowych :P

Opublikowano

znajomy mówił co tak:

chodziło mu chyba o jezyk binarny, wiemy procesory robie 10001010101010011111000000111000, on na to ze intel core i7 jest tak szybki ze niektore znaki pomija i dla tego wedlug niego sie psuje ;)

graphic.png
Opublikowano

Gunwo prawda. FXy zapewniają wygodniejsze przeglądanie internetu w wielu kartach, pulpitu i zastosowań pro od m.in core i5. Powiedz mu że jeśli jest taki mądry to niech wejdzie tu do nas. A jak odmówi to powiedz że nazwałem go fanboy'em. Dla kogoś kto wie co to konkretnie oznacza będzie to wystarczające ;)

Opublikowano

Gunwo prawda. FXy zapewniają wygodniejsze przeglądanie internetu w wielu kartach, pulpitu i zastosowań pro od m.in core i5. Powiedz mu że jeśli jest taki mądry to niech wejdzie tu do nas. A jak odmówi to powiedz że nazwałem go fanboy'em. Dla kogoś kto wie co to konkretnie oznacza będzie to wystarczające ;)

ok :P czyli nie ma czegoś takie ze linux ma jakieś specjalne wsparcie :P dla AMD :P niezłe w ogóle mówił jak powiedział ze windows upadnie (dla tego ze niby amd jest mocniejsze na linuxie) i zalozylem sie z nim o grande qurito w KFC :P ze tak nie będzie ale za 20 heheh

graphic.png
Opublikowano

Cóż. Testowałem Ubuntu 14.04 na moim AMD A4-5000. Działał z pewnością lepiej niż Win 7. W Win 7 chyba po prostu jest więcej różnych bajerów niż w Ubuntu. Nie słyszałem jednak o tym że Ubuntu jest lepsze dla AMD.

Intel -> Głównie gry, i7 też nadaje się do "profeszjonal" ale jest droższy.

Dobrze powiedziane. Trzeba było by przestać głosić twierdzenia "AMD/Intel to ..." AMD będzie lepszy od Intel w dziedzinie X, a Intel będzie lepszy od AMD w dziedzinie Y.

Opublikowano

Nie słuchaj go ! Mój kolega ma I7 4790K i jest to procesor naprawdę wyśmienity. Intel jest wydajniejszy, szybszy, ma mniejszy pobór prądu i dużo mniej się grzeje. Amd ma większe taktowania i tak jak mówił kolega @cody3223 AMD jest pod Grafika, Programowanie, Modelowanie 3D a Intel pod Gry.

f3d88a5d0_ahpaann.png

Opublikowano

znajomy mówił co tak:

chodziło mu chyba o jezyk binarny, wiemy procesory robie 10001010101010011111000000111000, on na to ze intel core i7 jest tak szybki ze niektore znaki pomija i dla tego wedlug niego sie psuje ;)

Coproszeżeco? Uwno prawda. Gdyby "gubił" kod binarny to aplicja zawieszła się co 2 sekundy, a syem by się wogóle n uruomił.

i jeszcze jedno :P tłumaczy ze amd jest 10x mocniejsze na linuxie ? czy to prawda?

To nie tak! PORÓWNUJ MODELE PROCESORÓW A NIE CAŁE FIRMY!!!

Mówisz ogólnie o całej firmie, a Amd Sempron nie będzie lepszy od jakiegokolwiek i7

Wiesz co mi się nasuwa na język? Bez obrazy, nie słuaj tego idioty bo to tgzw. FanBoy firmy AMD który zatrzymał się na procesorach przed 2009-go roku (w tedy AMD miało bardzo dobre procesory)

(Sorry, jestem na tablecie)

Opublikowano

Twój znajomy to pierdolniety fanboy. Intel z chwilą wprowadzenia na rynek i3 zmiótł całkowicie amd ze sceny. Szczególnie w rozwiązaniach domowych. Amd przydają się jedynie przy renderowaniu filmów. Z pierdolenie że intel jest zbyt szybki to bullshiet. Pierdolnij znajomego w łeb, bo c***a wie o sprzęcie. Pewnie jest biedny i nigdy na dobrej i5 nie siedział, więc kupuje budżetowe amd.

Opublikowano

Ale też nie przesadzajmy,  AMD jest dobre w kategorii <300zł bo ma tanie 4 rdzenie, i ogólnie tanie dobre procesory (i energooszczędne, niektóre "taniaki" biorą  25 Watt)

@EDIT: Energooszczędne, oczywiście pomijając FX'y... :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...