Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

INTEL vs AMD

domin3p

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, tak sobie przeglądałem różne procki i kilka dni temu na fb widziałem post i tam się wszyscy kłócili jaki to AMD dobry a jaki INTEL ^^. Tam się niczego nikt nie dowie, ale zapytam was tutaj, czy ktoś ma te procesory albo miał i ma jakieś porównanie?

8 rdzeni vs 4 rdzenie, taktowanie 3,2 vs 4.0, jest jeszcze trochę różnic socket i oczywiście firma. Pisać tylko bez funboyów :D. Cena podobna ale wydajność różna, stawiam na intela mimo takiej różnicy ale nie jestem funboyem,(ale coś stoi za intelem) mam amd aktualnie ^_^.

INTEL    http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4590-3-3ghz-lga1150-box-bx80646i54590-640864/

AMD    http://www.morele.net/procesor-amd-fx-8350-x8-socket-am3-64bit-4-0ghz-125w-cache-16mb-box-fd8350frhkbox-532269/

Opublikowano

Zależy do czego do gier to bez zastanawiania Intel, te 8 rdzeni w AMD ma przyciągnąć właśnie jakiś ludzi nie znających się na komputerach. Kiedy taki noobek przyjdzie zobaczy że jeden ma 8 rdzeni a drugi 4 to wiadomo który kupi. :D

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Opublikowano

Nie, no. Wiem że amd średnio nadają się do gier, bo amd ominął w ogóle tą półkę i robi procki pod inne zadania, gry wykorzystują 4 rdzenie, albo podobno bf4 jest zrobiony całkiem pod amd i wykorzystuje wszystkie dostępne rdzenie i lepsza grafika też będzie z amd a testy jakoś tego nie pokazują ;d. Chodzi mi pod gry i pod rendering ale nie aż taki że kupie i7.

Opublikowano

Nie zbyt rozumiem ty założyłeś ten temat bo chcesz sobie kupić procek czy żeby podyskutować intel vs amd? :D Jeśli masz zamiar kupić procek do gier to nie zastanawiaj się nawet nad AMD. Ja aktualnie mam i5 4690 i w bf4 na ultra 100 fps+

Opublikowano

Temat jest po to zeby podyskutowac bo i tak wezme i5 4590. :D

@Edit ale zastanawiające jest to jaka różnica fps będzie w grach, ktoś posiada amd i intela dla porównania z tej samej półki cenowej? Podobno jak amd jest w obudowie to śrubki wypadają przy obciążeniu.

Opublikowano

Do gier only Intel. I nie jestem żadnym fanboyem Intela czy hejterem AMD, po prostu Intel sprawuje się lepiej w grach. Ja mam i5-4570 i śmiga na ultra bf4 bez ścinek. Mało jest gier, które potrafią w pełni wykorzystać te 8 rdzeni AMD'ka, bo gdyby gry potrafiły, to AMD wysunąłby się na prowadzenie.

Skończ proszę się kompromitować. Jesteś nikim.

Opublikowano

Ja mam AMD. Miałem przy najbliższym upgradzie przesiąść się na Intela, ale po dłuższym zastanowieniu chyba zostanę przy FXach. O wiele lepiej działa w programach, a do gier myślę, że starczy. Nie muszę mieć wszystkiego na ultra.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Ile masz fps w bf4 na jakich ustawieniach i jaki to model amd dokładnie?

Opublikowano

Ile masz fps w bf4 na jakich ustawieniach i jaki to model amd dokładnie?

Jeszcze nie przeprowadziłem tego upgradu przecież ;) .

Zamierzam dać FX 8350 i jako, że Battlefied 4 jest grą AMD będzie ultra.

Ale i tak pewnie nie pobiorę 4. Kompletnie mi się ta część nie podoba. Żałuję kasy wydanej na tą grę.

Obecnie mam FX 4130 i idzie na średnich bf4.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Ja mam AMD. Miałem przy najbliższym upgradzie przesiąść się na Intela, ale po dłuższym zastanowieniu chyba zostanę przy FXach. O wiele lepiej działa w programach, a do gier myślę, że starczy. Nie muszę mieć wszystkiego na ultra.

Nie we wszystkich programach bo jest multum takich, które korzystają z jednego lub dwóch rdzeni. 

Opublikowano

Siema, tak sobie przeglądałem różne procki i kilka dni temu na fb widziałem post i tam się wszyscy kłócili jaki to AMD dobry a jaki INTEL ^^. Tam się niczego nikt nie dowie, ale zapytam was tutaj, czy ktoś ma te procesory albo miał i ma jakieś porównanie?

Jest to spowodowane tym że ostatnio na jaw wyszedł cały monopol Intela blokujący rozwój x86 w AMD. Ale wracając do tematu jest ustalona zasada że AMD w grach jest dobre... ale Intel jest jeszcze lepszy. Inaczej jest zaś w segmencie pro. Procesory AMD kosztujące ponad połowę ceny i7 osiągają podobne wyniki. Jednak są one przeznaczone do "nieco" tańszych zestawów.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

ogólnie rzecz biorąc Intel jest lepszy w zastosowaniu gamingowym, AMD w zastosowaniach wielowątkowym jest godnym przeciwnikiem i7

co do tych rdzenie to w rzeczywistości jest to tak że AMD ma tak jak by 4 rdzenie, chodzi o to że AMD ma słabe rdzenie (patrz procki APU kompletne dno ;c)

więc wykorzystali tak trick, FX ma 4 moduły i w każdym module masz po 2 rdzenie  więc 4 moduły daje nam 8 rdzeni tak więc 1 moduł AMD to 1 rdzeń Intel'a (chyba więcej nie muszę wyjaśniać xD )

Opublikowano

No tak, to z tymi modułami to prawda i dlatego ludzi się podniecają tym że gry wykorzystują 8 rdzeni, a tak naprawdę to ja nie znam takiej gry ;d. A wy jakąś znacie?

Opublikowano

raczej nie ma takiej ale w niedalekiej przyszłości może będzie

Opublikowano

A kto się orientuje ile taki fx 8500 bedzie mial fps w losowej grze a ile np i5 4590 w tej samej? Lub jakaś inna i5 w tej samej cenie.

Opublikowano

Tutaj masz test procków amd vs intel w bf3 http://pclab.pl/art50000-16.html jak widać amd jest na szarym końcu :D

Opublikowano

To co ktoś ma jeszcze coś ciekawego do powiedzenia? Jak nie to zamkniemy xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...