Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór telefonu z wyświetlaczem HD - do 1 tyś.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli Chińskie telefony pojawiłyby się u nas na rynku to logicznie myśląc ich cena by urosła. 

Kupując telefon z Chin jesteś narażony na wiele dyskomfortów a w przypadku wady fabrycznej bo o nią mi teraz chodzi to w Polsce taki telefon jest serwisowany w 16 dni, natomiast w przypadku Chińskiego telefonu trwa to ok. 3 miesiące. 

W przypadku zbicia szybki to żaden serwis za to nie odpowie, a jak ktoś jest nie uważny lub ma dziurawe ręce to wykupuje sobie specjalne ubezpieczenie które jest oferowane w każdym POLSKIM elektronicznym sklepie który nie działa jak subskrypcja. 

Kupowanie z Chin to loteria w której 50/50 możesz dostać dobry telefon i nie mieć z nim problemów, albo dostać coś z wadą fabryczną i babrać się w tym przez kilka miesięcy, na pocieszenie jest fakt że nie raz serwis może nie stwierdzić usterki i wysłać z powrotem do Polski po czym telefon będziesz musiał wysłać ponownie. Było kilkadziesiąt takich przypadków. 

Jeżeli chodzi o N5 to na Polski rynek i cenę to jest on świetnym telefonem. Dopóki Chińczycy nie wprowadzą się na rynek Europejski nie warto ich kupować. Tak jak pisałem wcześniej, nawet jeżeli by się wprowadzili to i tak ich ceny by podskoczyły, takie są realia. 

I nigdzie nie stwierdziłem że Chińskie telefony są złe, ja jestem przekonany że one są naprawdę dobre tylko ściąganie ich z Chin to totalny bezsens, chyba że ktoś jest idiotą albo szaleńcem. 

Wadą fabryczną ? Chyba jak kupujesz podróby S5 np. Starr itp. Przy firmowych telefonach typu ZTE , Lenovo , Xiaomi , ZTE , Coolpad takich wad nie ma. Gdy dostawałem telefony zawsze była Chińska sieć wifi czyli sprzedawcy testują przed wysłaniem ponieważ Aliexpress ma program ochrony kupujących. Zresztą ty i tak zaczniesz zaraz pisać o gwarancji bo jej nie ma w Polszy. Zresztą nie kłam że było kilkadziesiąt takich przypadków . Na forum poświęconym Chińczykom było może i kilka ale wszystkie dotyczyły podróbek. Ja kupuje Chińskie telefony , jestem szaleńcem lub idiotą ? Nie , poprostu nie daje się wydymać na markę.

A i jeszcze do gwarancji , nie wiem skąd wziąłeś trzy miesiące ale TO BZDURA , takie gwarancje są realizowane w maks jeden miesiąc z przesyłkami. 

I proszę , przestań pisać bzdury z tą gwarancją , jest na takim samym poziomie jak w Polsce ale przysłka na inny kontynent też trochę idzie , tak samo z tymi wadami fabrycznymi. NIE MA TAKIEGO CZEGOŚ

Opublikowano

Zresztą ty i tak zaczniesz zaraz pisać o gwarancji bo jej nie ma w Polszy.

Robienie z kogoś cebulaka jednocześnie robiąc z siebie idiotę już dawno wyszło z mody. 

Wadą fabryczną ? Chyba jak kupujesz podróby S5 np. Starr itp.

Ja kupiłem telefon za 1600zł który był/jest firmowy i jakoś posiadał wadę fabryczną po czym poszedł od razu na gwarancje i po 10 dniach do mnie wrócił. 

W przypadku mojego przyjaciela było podobnie, tylko że on kupił flagowca za 2000 i też posiadał wadę fabryczną po czym też musiał odesłać go do serwisu i w mniej więcej tym samym czasie wrócił do niego.

takie gwarancje są realizowane w maks jeden miesiąc z przesyłkami. 

G****o prawda "polaszku" taka gwarancja to MINIMUM miesiąc czasu a przedłużyć to się oczywiście może, teraz patrzyłem po forach to rzadko się zdarzała sytuacja w którym trwało to miesiąc, średnio półtora miesiąca. 

tak samo z tymi wadami fabrycznymi.NIE MA TAKIEGO CZEGOŚ

Wady fabryczne są i to jest nieuniknione, to że Tobie się nie przytrafiło to nie znaczy że wszyscy dostają telefony bez wady fabrycznej. 

dy dostawałem telefony zawsze była Chińska sieć wifi czyli sprzedawcy testują przed wysłaniem ponieważ Aliexpress ma program ochrony kupujących.

Co z tego że testują? Myślisz że oni są w stanie sprawdzić WSZYSTKO? Wystarczy deadpixel i telefon leci na gwarancje a to teraz jedna z najczęściej spotykanych wad fabrycznych i czy to by nie był LG, HTC czy ZTE i jakieś inne telefony to niestety to tylko kawał elektroniki. 

Nie , poprostu nie daje się wydymać na markę.

Wow, kupiłeś dwa czy trzy chińskie telefony i twierdzisz że wszystkie są pozbawione wad, gratuluję. 

Wydaje mi się że za bardzo przewrażliwiony jesteś. Co do "wydymania na markę" to jeżeli ktoś kupuje Galaxy Trendy to daje się "dymać" ale kupując obojętnie jaki flagowiec to jest on w normalnej cenie, bo takie są na rynku Europejskim i tak jak pisałem gdyby Chinole weszły na nasz rynek to ceny ich też by podskoczyły. Jeżeli ktoś lubi losować to może z Chin zamawiać, aczkolwiek myślę że autor tematu jest rozsądnym człowiekiem. 

JEST COŚ TAKIEGO JAK WADA FABRYCZNA I TO NIEUNIKNIONE W KAŻDYM TELEFONIE, JEŻELI KTOŚ PO PROSTU NIE MA SZCZĘŚCIA TO MU SIĘ COŚ TAKIEGO TRAFI. POCZYTAJ SOBIE NA FORACH CO TO JEST "WADA FABRYCZNA" I CZYM RÓŻNI SIĘ SERWIS W "POLSZY" OD SERWISU W CHINACH I Z CZYM TO SIĘ WIĄŻE. TO ŻE KUPIŁEŚ DWA, TRZY CHINOLE TO NIE ZNACZY ŻE WSZYSTKIE SĄ POZBAWIONE WAD, DZIĘKUJE.

lownfast

Opublikowano

Dead Pixel ? To ty kupujesz używane telefony , Jakie losy ? Kupiłem kilka telefonów z Chin , nie było żadnej wady fabrycznej . Na forum o Chińskich telefonach gdzie dziennie jest +1000 osób również były trzy tematy gdzie był problem z GPS. Wystarczyło go zflashować i działał.

Zapewne kupiłeś Galaski Es Pjenć i boli cię to że przepłaciłeś a jako wymówkę stosujesz gwarancje. Miej w ręce taki Oneplus One lub przynajmniej Mi2s to pogadamy bo teraz to Ty tylko miałeś flagowce Szajsunga.

Opublikowano

Jakie losy ? Kupiłem kilka telefonów z Chin , nie było żadnej wady fabrycznej .

Nadal nie pojmujesz tego że TY nie równa się WSZYSCY? 

Widzę, że psycholog to by się przydał faktycznie, skoro do twojej głowy nie docierają żadne informacje. Wszedłem na dosłownie 5 minut na polskie forum chińskich telefonów, wszystkie telefony z cytatów były używane maks. miesiąc a większość posiadało wadę fabryczną. 

Witam. Kupiłem przez Allegro telefon z Chin i posiada on wadę fabryczną.

Od 5 dni użytkuje swojego RR. Mam z nim pewien problem. Mianowicie podczas rozmowy występuje efekt jakby wzbudzanie głośnika i wydaje on takie wysokie szeleszczące dźwięki : aż strach odesłać telefon :( Jaka gwarancja że odeślą ehh pochlastać się tylko ;/ Wysyłka pewno PP poleconym ubezpieczonym. Pewnie z 80 zł wyjdzie :(

Zauważyłem na ekranie parę kropek. Pod szybką wyświetlacza są drobinki kurzu które powodują że robią się kropki. 

oj star juz nadaje się tylko na śmietnik,czarny ekran,natepnie wysiadł głosnik

Gorzej wykonać się chyba go nie dało. U mnie zawiechy ekranu, trzeba było zdejmować klapkę, zrywały się gwinty, wybuchła ładowarka, WiFi przestało łączyć. Szok.

Dzisiaj podczas ładowania telefonu ładowarka wybuchła, uszkodziła telefon. 

Mam problem, bo wyłącza mi się sam co jakiś czas telefon Zopo ZP700

mam telefon (Jiayu G3) jakiś miesiąc, ostatnio zauważyłem(usłyszałem) trzeszczenie podczas rozmów.

Zapewne kupiłeś Galaski Es Pjenć i boli cię to że przepłaciłeś a jako wymówkę stosujesz gwarancje. Miej w ręce taki Oneplus One lub przynajmniej Mi2s to pogadamy bo teraz to Ty tylko miałeś flagowce Szajsunga.

Jesteś beznadziejnym trollem, w życiu nie kupiłbym telefonów samsunga to a ) natomiast b ) to że telefon kupiłem nowy prosto ze sklepu. 

PS nasza dyskusja się na tym poście kończy. Nie dość że nie potrafisz dobrze złożyć chociaż jednego zdania to w dodatku nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem zwykłego, prostego postu. cya

lownfast

Opublikowano

Brawo , doszukałeś się. Ale gdybym ja miał wejść na jakieś forum samsunga czy czegoś innego to bym znalazł tego o wiele więcej. Poza tym na to wszystko jest gwarancja.

Też zakończę na tym poście

Kupowanie w Polsce - Szybsza gwarancja , gorsza wydajność od odpowiedników w Chinach , szybsza dostępność.

Kupowanie w Chinach - Lepsza wydajność , lepszy software ( chodzi tutaj o te aplikacje pakowane do Systemu ) , dłuższy czas oczekiwania , dłuższa gwarancja , tańsze części

Opublikowano

@escaperz.lordm  -  Troszkę dystansu by się przydało.

Od pewnego czasu zacząłem kupować bardzo wiele rzeczy z chin. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Xiaomi Hongmi Note. Wykonanie lepsze niż nie jeden Szajsung (męczyłem się z tym 2 lata). 

Uwierz mi, miałem w rękach wiele telefonów. Często muszę zajmować się naprawą słuchawek rodziny i znajomych. Na takiej półce cenowej nic nie może się równać z telefonami szanujących się chińskich firm. Możesz popatrzeć nawet na recenzję szanujących się portali. Wczoraj na PCLab'ie pojawiło się kilka słów o OnePlus One. 

To że znalazłeś kilka negatywnych opinii o niczym nie świadczy. To samo dzieje się z telefonami (według Ciebie) "porządnych firm". Co do gwarancji. Powiedz mi jaki procent normalnych użytkowników takich urządzeń z niej korzysta? 

Możesz temu zaprzeczać lub nie, ale kupowanie sprzętu od topowych gigantów jest po prostu bardzo nie opłacalne. Stosunek jakości do ceny to po prostu porażka.

Nie wiem też na jakiej podstawie twierdzisz że sprowadzanie lelefonów to szaleństwo... Wybierasz przesyłkę pocztą i przychodzi do domu po jakichś 15 dniach, zależy na jaki okres trafisz.

Piszesz do chińczyka żeby wysłał paczkę tak aby uniknąć vat'u. On wtedy podpisuję ją np. jako "TOWAR PO NAPRAWIE", albo pakuje w opakowanie świąteczne i wysyła z prywatnego adresu.

Tyle w temacie ;) 

Opublikowano

@escaperz.lordm  -  Troszkę dystansu by się przydało.

Od pewnego czasu zacząłem kupować bardzo wiele rzeczy z chin. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Xiaomi Hongmi Note. Wykonanie lepsze niż nie jeden Szajsung (męczyłem się z tym 2 lata). 

Uwierz mi, miałem w rękach wiele telefonów. Często muszę zajmować się naprawą słuchawek rodziny i znajomych. Na takiej półce cenowej nic nie może się równać z telefonami szanujących się chińskich firm. Możesz popatrzeć nawet na recenzję szanujących się portali. Wczoraj na PCLab'ie pojawiło się kilka słów o OnePlus One. 

To że znalazłeś kilka negatywnych opinii o niczym nie świadczy. To samo dzieje się z telefonami (według Ciebie) "porządnych firm". Co do gwarancji. Powiedz mi jaki procent normalnych użytkowników takich urządzeń z niej korzysta? 

Możesz temu zaprzeczać lub nie, ale kupowanie sprzętu od topowych gigantów jest po prostu bardzo nie opłacalne. Stosunek jakości do ceny to po prostu porażka.

Nie wiem też na jakiej podstawie twierdzisz że sprowadzanie lelefonów to szaleństwo... Wybierasz przesyłkę pocztą i przychodzi do domu po jakichś 15 dniach, zależy na jaki okres trafisz.

Piszesz do chińczyka żeby wysłał paczkę tak aby uniknąć vat'u. On wtedy podpisuję ją np. jako "TOWAR PO NAPRAWIE", albo pakuje w opakowanie świąteczne i wysyła z prywatnego adresu.

Tyle w temacie ;)

Tak jak pisałem wcześniej - nie twierdze że Chińskie telefony są złe. Twierdze że są dobre tylko że nie każdy a) chce mieć chiński telefon b ) woli w przypadku gwarancji odsyłać sprzęt do serwisu polskiego, dlatego lepiej żeby ten kto zakłada temat lepiej się sprecyzował. 

Te cytaty nie są po to żeby udowodnić to że telefony z Chin są gorsze, tylko dlatego żeby udowodnić to że każdy telefon czy to z Chin czy czy z Europy MOŻE posiadać wadę fabryczną. Kolega kłócił się w zaparte że nie istnieje takie coś jak wada fabryczna i udowodniłem mu że istnieje coś takiego a NAWET w Chińskich telefonach. Przestrzegam ludzi w tematach gdzie ludzie proponują Chińskie telefony, nie twierdze NIGDZIE że są gorsze tylko że w przypadku jakiejś wady/usterki są takie utrudnienia jeżeli chodzi o gwarancje. 

Co do dystansu to się nie wypowiadam, denerwuje mnie to gdy ktoś nie ma racji a się kłóci w zaparte, poza tym wystarczy czytać moje posty ze zrozumieniem i po problemie, bo tak jak wyżej pisałem nigdzie nie stwierdziłem że telefony Chińskie są złe, a nawet pisałem że są dobre tylko póki nie ma ich na rynku Europejskim to nie widzę większego sensu dla co niektórych żeby się bawić w ściąganie tego zza granicy i tak dalej, ale jeżeli ktoś ma czas to czemu nie. 

@kazikp póki mi nygus 5 nie padnie to zamawiać nic nie będę, aczkolwiek rozglądam się za tabletami :)

lownfast

Opublikowano

@escaperz.lordm

Każdy po części ma trochę racji. Wszyscy wybierają to co chcą. Dostęp do różnorakich for i informacji nie jest ograniczony więc samemu łatwo można dojść do wniosku czego się oczekuje. 

Co do tego czasu to jest trochę inaczej. Można ryzykować i mieć towar bardzo szybko, tylko trzeba liczyć się z tym że przy przesyłce kurierem łatwiej naciąć się na vat. Podobno DHL ma w siedzibie celnika który "jest w temacie". Mi na szczęście się udało ;)

Jest pewne forum o tematyce telefonów z chin. Poczytaj troszkę to będziesz miał bardziej obiektywną opinię na ten temat. Może nawet się kiedyś przekonasz i coś zamówisz ;P 

Ja znam osobę która kupiła z chin telefon z wadą fabryczną i o dziwo w 3 tygodnie miał nowy egzemplarz...

O tym właśnie mówię. Jeżeli kupujesz od sprawdzonego sprzedawcy to nie musisz się obawiać. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...