Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rookgard social life

kosmik1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba wielu z nas odczuło updaty cipsoftu które przemieniły fajną grę społeczną w farmę królików expiących 8 godzin dziennie bo nie ma więcej staminy. Oczywiście na bocie bo przecież to z*********e fajnie patrzeć jak nasza postać automatycznie zdobywa exp, nic nie musimy robić, mamy level. Super, tylko co z tego levela i kasy. Kiedyś granie w tibie, przynajmniej mi, sprawiało ogromną przyjemność. Wejść, porozmawiać z ludźmi, pozwiedzać nowe tereny, targować się z ludźmi, oszukiwać , tworzyć wymyślne trapy na graczy, posiadać rare itemy, grać w fast handa itp. Aktualnie życie socjalne w tibi opiera się głównie na grze znanym sobie ludziom z rla. I zazwyczaj jest to żmudne expienie. Targ zwany trade znany starszym graczom wymuszał od nas kontakt z innym człowiekiem, można było się targować, próbować uzyskać zniżki, nabywanie stałych konsumentów, dziś zastąpione jest to przez market. Niby wszystko fajnie, jednak to właśnie korelacja z innymi graczami w tibi sprawiała mi największą frajdę. Celem serwera jest stworzenie ekonomi miasta, żyjące miasto które będzie oddychać pełną parą. Na cel wzięliśmy więc rookgard ponieważ wydaje mi się że tam było najwięcej życia w przeszłości. Jednak nie zwykły rookgard.

Zapraszamy http://rookgaard.pl/

991091404389693668842.png

Przejdźmy do informacji na temat powstającego serwera:
Głównym założeniem jest połączenie pojedynczych ludzi w społeczność. Na wyspie nie będzie transportu łodziami, teleportów. Wszędzie miejsca gdzie będziemy chcieli dojść będziemy musieli udać się pieszo. Główną kolebką gry będzie miasto rookgard, i wiadomo "rynek" czy też "marketplace" ma kipieć życiem- podaję w cudzysłowie ze względu, że wielu nowych graczy nawet nie wie że takie coś kiedyś w tibi było. Konkretnie chodzi o to miejsce
582231404389694668842.png

Jednak gra na takim serwerze, a najszybciej dla tych graczy którzy znają rookgard od podszewki znudziła by się bardzo szybko. Z tego względu chcemy wprowadzić wiele zmian i urozmaiceń. Docelowo mapa ma być cały czas dobudowywana. Wiele trudnych questow wymagających zgrania i kooperacji. Nie będziemy się ograniczać do standardowych itemów które możemy zdobyć na prawdziwym rookgardzie. Na pewno powstanie wiele questów z lepszymi przedmiotami, jednak nie będą one łatwe i wiele z nich nie będzie oficjalnie znanych, jedynie po np pytaniu npc o pewne sprawy będziemy mogli się co nieco dowiedzieć. Na pewno nie będą to questy boxowe. Dla tego zdobycie ich będzie nie lada wyzwaniem. World questy mające wpływ na cały świat tibi również powstaną. Będzie też wiele mini questów, typu dogadanie się z blind orcem w innym języku w celu zakupienia łuku czy też załatwienia jakiś spraw.

Będzie to serwer RPG
Zależy nam aby wszystko na serwerze było przydatne. Pieczenie bułek w celu zdobycia pożywienia na dłuższe polowanie.
Polowanie na owce, z których będziemy mogli zdobyć wełnę np. do zrobienia jakiegoś ekwipunku.
Będą czary, jednak ze względu na niską regenerację many będą używane raczej sporadycznie. Będzie jednak możliwość za pomocą systemu alchemii stworzenie odpowiednich mikstur czy też run.

Exp stały x3
loot x1
pvp po za obrębem miasta od 15 poziomu. Jednak nie będzie to ostra sieka, raczej trzeba będzie mieć ekipę lub zdecydowaną przewagę levela aby kogoś zabić.
Prawdopodobnie damy możliwość posiadania własnych domków. Jednak nie będzie ich wiele, tak aby posiadanie takiego lokum było prestiżem.
Depozyt będzie dostępny, jednak nie bank, dla tego posiadanie platynek nie będzie małą wartością, o cc nie wspomnę ;)
Nie będzie możliwości posiadania blesów ani aola.
Ulepszanie przedmiotów- zależy nam aby lepsze przedmioty miały dużą wartość, nawet sentymentalną. I zależało nam na ich ulepszaniu. Jednak zapewne z ryzykiem zniszczenia. Zmniejszając te ryzyko obficie wynagradzając kowala.

Tutaj kilka screenów jednej z nowych miejscówek:
http://ifotos.pl/zobacz/1111111pn_ewxaxww.png/"]http://ifotos.pl/zobacz/1111111pn_ewxaxww.png

http://ifotos.pl/zobacz/2222222pn_ewxaxxs.png"]http://ifotos.pl/zobacz/2222222pn_ewxaxxs.png

http://ifotos.pl/zobacz/33333333p_ewxaxnp.png"]http://ifotos.pl/zobacz/33333333p_ewxaxnp.png

To na razie wszystko, piszcie, pytajcie, komentujcie Pozdrawiam ;)

Opublikowano

N

To będzie na cliencie Tibii czy własnym? Ciekawe się zapowiada + fajny rysunek :rolleyes:

na zwykłym cliencie tibi 8.6

Opublikowano

Czasy starego Rocka byly wspaniale teraz na bocie puszczaja auto przechodzenie i tyle a kiedys rock naprawde uczyl jak grac moze dlatego tez ze teraz wiekszosc graczy to stare pokolenie juz doswiadczone bo gimby siedza na LOLu i MC i tibia updada.

Chetnie moge pomoc w rozwoju serwera kompleksowo, hosting jakis tez mozemy znalesc czekamy wlasnie na nowe maszyny ale beda dopiero za 2 tygodnie, ewentualnie jak cos sie zwolni.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jak dla mnie lepiej by był klient tibi 10.0+, więcej rzeczy co wpływa na lepsze tereny. A co do systemu pvp to można wyłączyć jak na shadowcorsie, market można by było skasować i inne niepotrzebne bzdety. A i jak dla mnie najważniejsze MOUNTY, mogłyby być na nie przeróżne quest'y lub nie mało itemków do zebrania na danego mounta.

No i oczywiście z chęcią bym zagrał na takim "starym" serwerze.

Opublikowano

Co tu dużo gadać i tak szybko padnie i tak więc ja bym sobie oszczędził fatygi. Projekt jak najbardziej niczego sobie ale spókrzmy (spójrzmy) prawdzie w oczy.

7138509900_1434192442.png

Opublikowano

Co tu dużo gadać i tak szybko padnie i tak więc ja bym sobie oszczędził fatygi. Projekt jak najbardziej niczego sobie ale spókrzmy prawdzie w oczy.

Nie rozumiem twojego toku rozumowania. Dla czego miałby paść. Przy dzisiejszych cenach serwerów warto trzymać serwer na którym gra nawet te 5 czy 10 osób. A i tak myślę że jest większa rzesza starszych graczy mojego pokroju którym się miło wspomina kiedy tibia była jeszcze fajną grą nie polegającą na wyboceniu lvla i straceniu go na pvp.

Opublikowano

Oczywiście musiałeś mi przyciąć, za negatywna ocene miło ;)

Wziołem (Wziąłem) pod uwage, że chcesz zrobić coś większego ale jak dla 3-5 osób ci starczy to nie mam nic do tego projektu.

Miejscówki niczego sobie :)

#Edit

Napisane ze świadomością :)

Co udowodniło, że tam gdzie wstawiłeś swój wspaniały dla ciebie projekt tam czepiasz się każdego o wszystko (nawet najmniejsze literówki) jeśli wystawi negatywną opinię. Po co wystawiasz swoje plany do krytyki skoro tak ciężko Ci ją przyjąć?

7138509900_1434192442.png

Opublikowano

Panowie, zupełnie bezsensowne wykłócanie się w jakże interesującym temacie. Uważam, że trafi on w gusta wielu osób, także i Moje własne. Jednakże chciałbym prosić Ciebie  kosmik1 abyś przyjmował krytykę na "klatę" bo jej Cię czeka zapewne sporo, a to co tu widzę nie świadczy o Tobie za dobrze. 

Pozdrawiam i życzę sukcesu

Niektóre sygnatury są bezsensowne...

Opublikowano

Co tu dużo gadać i tak szybko padnie i tak więc ja bym sobie oszczędził fatygi. Projekt jak najbardziej niczego sobie ale spókrzmy (spójrzmy) prawdzie w oczy.

Mam dokładnie takie samo zdanie.

Opublikowano

Mam dokładnie takie samo zdanie.

A jednak tworzysz własny serwer.

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

I kolejne expowisko :)

Dodany obrazek

Bambusy obok trawy, bardziej by pasowało jakieś bagno ale mniejsza o to. Kiedy start? :rolleyes:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dla osób zainteresowanych darmowymi punktami w smsshopie na start informacja:

Wystarczy że wyślecie wiadomość na fanpage otsa click z numerem waszego telefonu a dzien przed startem dostaniecie zwrotny sms z kodem na doładowanie sobie punktów! Serdecznie zapraszam.

Opublikowano

mam nadzieje ze serwer postoi dlugo, ale nie spodziewaj sie sporej liczby osob. ale wiesz.. moze to i dobrze :D hosting nie jest taki drogi, a jezeli bedzie sie gralo przyjemnie, bede doladowywal punkty w sms shope zebys mial na oplaty zwiazane z hostingiem. czekam z niecierpliwoscia na otwarcie i mam nadzieje ze bedzie przyjemnie :D bedzie ghosting?

Opublikowano

O to że serwer upadnie nie musicie się martwić, tak jak mówisz hosting nie jest dzisiaj drogi :) I tłumów się nie spodziewam ze względu na to że rookgaard jest dla określonej grupy społeczności tibijskiej, mimo to sam będę grał na serwerze, bo w całej mojej 7 letniej historii z tibia najlepiej wspominam rookgaard ;p (i trapy ;d)

http://rookgaard.pl

Opublikowano

ok. mam nadzieje ze bedzie przyjemnie i ze bede mial z toba jakis kontakt, bo nie raz gralem an tego typu serwach, pakowalem kase w is, siedzialem godzinami na serwie tylko po to zeby po 2 tygodniach serwer byl off ;-; takze mam nadzieje ze bedzie klimat. tez gralem kilka lat na rookgaardzie, i to w tych starych czasach, wiec mam nadzieje ze bedzie przyjemnie. jezeli chcesz jakichs rad jak powinien wygladac serwer (chodzi mi teraz o relacje admin-gracz) to chetnie napisze co bym chetnie widzial na serwerze, a czego nie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...