Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Guilty Crown - dyskusja

Sajjuk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

53a858141ce98.png

Guilty Crown przypomina nieco Code Geass, a to za sprawą Hiroyukiego Yoshino, pracującego nad scenariuszami obu tych tytułów. Mechy, Moc Królów, okupowana Japonia i organizacja walcząca przeciwko reżimowi - to tylko niektóre z podobieństw. Przedstawione wydarzenia mają miejsce w latach czterdziestych XXI wieku, 10 lat po wybuchu epidemii tak zwanego Wirusa Apokalipsy, który zabił mnóstwo ludzi, pogrążając Japonię w chaosie. Ouma Shu, główny bohater opowieści, prowadzi nudne życie licealisty w kraju naznaczonym piętnem morderczego incydentu. Zmienia się ono z chwilą, gdy organizacja terrorystyczna "Grabarze" kradnie z centrum badawczego tajemniczy "Genom Próżni", czyli substancję powodującą obudzenie Mocy Krуlуw w osobie poddanej jej działaniu. Owa moc pozwala wyjąć z człowieka "Próżnię", przybierającą postać przedmiotu - zwykle jest to broń lub przydatne narzędzie. "Genom" na skutek wypadku wchłania Shu, co krzyżuje plany lidera "Grabarzy" - Gaia, pragnącego specyfiku tylko dla siebie. W efekcie nastolatek zostaje podstępnie wcielony w szeregi tej organizacji, gdzie poznaje wielu przyjaciół, wraz z którymi wykonuje śmiertelnie niebezpieczne misje. Całość fabuły skupia się wokół walki przeciwko brutalnemu reżimowi i odkrywania pochodzenia oraz możliwości nabytej przez Oumę mocy.

Gіуwny bohater jest interesujący, gdyż na przestrzeni serii uczy się żyć z odpowiedzialnością wynikającą z posiadanej siіy, co prowadzi do wielu poważnych zmian w jego osobowości. Wśrуd licznych postaci drugoplanowych najbardziej intrygujący jest tajemniczy i trudny do rozgryzienia Gai: charyzmatyczny oraz waleczny, a zarazem zamknięty w sobie i borykający się z wіasnymi sіabościami. Rozczarowuje Inori, czyli gіуwna postać kobieca. Sprawia wrażenie zupeіnie oderwanej od rzeczywistości, rzadko myśli samodzielnie i bez zbędnych pytaс podąża za naszym protagonistą, jedynie od czasu do czasu wtrącając do historii swoje trzy grosze. Jej zaletami są niewątpliwie sіodki wygląd i anielski gіos. Warto rуwnież dodać, że dubbingująca ją piosenkarka wykonuje także znakomitą większość wykorzystanych w serii utworуw.

Kreska jest jedną z najmocniejszych stron tej produkcji, zaś efekty związane z używaniem "Prуżni" wyglądają bardzo widowiskowo. Projekty mechуw oraz postaci stoją na wysokim poziomie i charakteryzują się dużą szczegуіowością. Openingi, endingi oraz soundtrack wpadają w ucho i podkreślają mroczny klimat caіości. Osobiście uważam ten tytuі za jeden z lepszych w 2011 roku i gorąco polecam jego obejrzenie.

~ anime-shinden
http://www.anime-shinden.info/13744-guilty-crown-online.html

Nie widziałem żadnego tematu o Guilty Crown, więc zakładam temat dyskusyjny.

Mi szczerze to przypadło do gustu, fabuła fenomenalna, kreska zajebista, oprawa muzyczna tak samo.

Postacie są świetnie wykonane, tak samo ich charaktery zostały dopracowane.

Polecam serdecznie wszystkim, którzy lubią akcję + romans :)

Co sądzicie o tym anime?

Piszcie! :)

4770714280454741315510.png
Opublikowano

Co sądze? Bardzo fajne anime, 8/10. Przypominało mi troche code geassa, moj system oceniania jest taki, ze zanim ocenie patrze, czy nie obejrzalem odrobine podobnego anime, jesli te co obejrzalem jest gorsze od tego do ktorego porownuja to dam slabsza ocene, jak lepsze to lepszą. No i guiltycrown wypadl na gorsze anime w porownaniu do code geass, ktoremu dalem 9/10, wiec musialem mu dac 8/10. Ogladalo sie fajnie, ale nie jest to nic specjalnego ;) Ostatnie odcinki srednie

XrgAYyk.png

Opublikowano

W takim razie temat do dyskusji przecież jest :D

Ej, ej. Nie schodzimy z tematu, gdzie moja nagroda? xD

#top

Anime bardzo podobało mi się momentami, ale tylko momentami. Tak przez kilka odcinków było tylko mydło i wiadro pomyj, czyli na dobrą sprawę i tak jest dobrze.

Szczególnie zapadł mi w pamięć ten moment

"Kindness is pointless" - cytat, który przyda się pewnie każdemu. Dziękuję i dobranoc:)

417711489342956987022.png

Opublikowano

A ty co sądzisz o guilty crown? Jak oceniasz?

Mi szczerze to przypadło do gustu, fabuła fenomenalna, kreska zajebista, oprawa muzyczna tak samo.

Postacie są świetnie wykonane, tak samo ich charaktery zostały dopracowane.

Polecam serdecznie wszystkim, którzy lubią akcję + romans :)

Ogólnie mam fioła na punkcie GC. Chciałbym zobaczyć kolejny sezon (wiem, że go nie będzie, gdyż

Inori nie żyje

) lub jakieś movie.

Dla mnie anime jest mega i chciałbym go więcej :)

4770714280454741315510.png
Opublikowano

Gdyby rzeczywiście wyszło jakieś movie to z chęcią bym obejrzał choćby dla samej Ayase.

Nie wiem czemu ale ona jedna utkwiła mi w pamięci, ta cała Inori i Mana nie bardzo do mnie przemawiają, chociaż tak poza tematem to ta przyszywana mama Shu jest całkiem niezłym milfem xD

417711489342956987022.png

Opublikowano

Guilty Crown w pewnym momencie mnie urzekło. Kreska świetna, soundtrack fenomenalny, jedynie w fabule występują drobne luki.

Mimo wszystko myślę, że tytuł jest naprawdę godny uwagi i warty objerzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...