Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Skrypt czy plugin na Drop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co wybrać ?

• OtherDrops
  • Skrypt na drop
  1. OtherDrops - Łatwe do zrobienia itp
  2. Skrypt - Można ładniej udekorować itp dodać więcej możliwości ale jest to wiązane z ( Killerem serwerowym ) chodzi o to że za dużo funkcji na raz ci wysyła .

Chce wybrać to co będzie wydajniejsze dla serwera . ( chyba że macie jakieś własne pluginy/skrypty na drop to proszę o podanie na pw lub tutaj )

Opublikowano

@Fr4yta

W otherdropsie też można zrobić ze skryptem...

on mine of stone:
    add 1 to {minedblocksstone.%player%}

@topic:

Pamiętaj, że skript przy 200 osobach/130 kopiących zwariuje i po prostu będziesz miał lagi... :x

Osobiście używam skryptów, lecz do niektórych banalnych rzeczy - jestem zmuszony korzystać z OtherDropsa. :x

sygnatura.png

Opublikowano

Other-drops jest dość słabym pluginem. Ma dość mało funkcji. Jeśli serwer ma poniżej 80 slotów to polecam ci noDrop: 

http://www.mpcforum.pl/topic/1224190-dl-autorski-skrypt-nodrop-bardzo-zaawansowane-dropy-ze-stone1000-linijek/

Ma lvl za kopanie, nagrody , dropy dla vipa i gracza. Moim zdaniem na mniejszych serwerach lepszy niż otherdrops. Przy większych serwerach polecam ci wybrać plugin.

Opublikowano

Szczerze ? Jeśli umiesz - własny plugin.Jeśli nie to możesz od kogoś kupić jakiś"profesjonalny" a jak nie to otherdrops.Skrypt na końcu czemu ? bo jeśli skrypt jest duży (z dropem troche linijek będzie musiał mieć) to będzie lagowało serwer Taka moja opinia jest :)

@noIP ten skrypt co dałeś jest kilerem serwerów Suvival + Fragcje (błędy specjalnie) 

Opublikowano

Ja ci powiem tak jeżeli masz dobry Ram/Procesor itp. To wybierz skrypt, a jeżeli słabe i masz dużo pluginów to wybieraj OtherDrops

Pomogłem? Daj Like! :D

Z Poważaniem

MatrixPL

Nowicjusz
Opublikowano

Skrypt!

W skrypcie mozna latwo dac permisje, ustalic drop a poza tym skrypt wykorzystuje okolo 10 mb ram a plugin okolo 100mb!

Kazdy dodatkowy plugin = lagi (nawet jak masz nonlimit ram)

Serwer MC 1.7.2      Sb.IronGame.PL

Opublikowano

@SB.IronGame.PL o jprdl to mnie rozbawiłeś. Gdybyś chociaż znał zarówno javę jak i umiał pisać pluginy to byś wiedział że skrypty są dużo gorsze niż pluginy. Skryptów bronią dzieci prowadzące gówno maks 80 slotowe bez graczy które nie umieją programować. 

Wytłumaczę ci jak to działa: Bukkit akceptuje jedynie pluginy pisane w javie. Jak więc działa skript? Otóż on przekształca to co wpiszesz na jave a potem bukkit przekształca na polecenia dla serwera. A zatem zamiast jednego przekształcenia mamy dwa. A co za tym idzie ponieważ java sama w sobie jest wysokopoziomowa mamy duże zużycie zasobów.  

skrypt wykorzystuje okolo 10 mb ram a plugin okolo 100mb!

Wychodząc z takiego założenia przy 30 pluginach bez żadnych graczy serwer 1gb ramu powinien się nie uruchamiać. A tak się nie dzieje. Powiem ci więcej, bukkit w małym stopniu polega na na ramie. Bardziej na procesorze. Ja przykładowo na 300 graczy przez przypadek na otwarciu dałem 4gb ramu zamiast 40gb i nie było lagów, zamiast tego zażynało procesor.

A po za tym chyba najlepszym dowodem na niższość skriptu nad pluginami jest to że sam jest pluginem.... A po za tym widziałeś serwer 200+ slotów ze skriptem? Bo ja nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...