Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Odstająca łopatka

Nildil

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno zauwazylem ze moja łopatka po JEDNEJ stronie odstaje, przez co nie fajnie to wyglada, jakbym sie garbił. Przypuszczam ze to spowodowane noszeniem ciężkiego plecaka na jednym ramieniu w sumie przez caly rok szkoly, przez co moja postawa nie byla tez zbyt prosta i oto efekt. Z kręgoslupem problemu nie mam. Czy sa jakies cwiczenia aby to zniwelować?Od razu uprzedzam ze nie mam dostepu na codzien do sprzętu. Czytalem o tym na internecie i w sumie sporo tego, chcialbym opinii od kogos kto jest w tym obcykany. I jak to cos zmienia to mam 17 lat. Z góry dzięki.

Opublikowano

Wiem co to jest, tylko nie wiem jakie cwiczenia sa najefektowniejsze na górną czesc pleców i łopatki. Dzieki specjalisto.

Opublikowano

Na twoim miejscu przestał bym chodzić z plecakiem na ramieniu bo może to tobie tylko zaszkodzić ponieważ plecak  z książkami obciąża twój bok i prze sto możesz chodzić później krzywy najlepiej iść do jakiegoś rehabilitanta :)

1.jpg

Opublikowano

Na twoim miejscu przestał bym chodzić z plecakiem na ramieniu bo może to tobie tylko zaszkodzić ponieważ plecak  z książkami obciąża twój bok i prze sto możesz chodzić później krzywy najlepiej iść do jakiegoś rehabilitanta :)

No wiem wiem zeby przestac, ale to ma tylko dla mnie lekkie znaczenie wizualne, w sumie taka pierdoła która mnie wkurza. Mysle ze jakies rehablilitacje to lekka przesada.

Opublikowano

No wiem wiem zeby przestac, ale to ma tylko dla mnie lekkie znaczenie wizualne, w sumie taka pierdoła która mnie wkurza. Mysle ze jakies rehablilitacje to lekka przesada.

Pierdoła powiadasz to są objawy Skoliozy ja bym tego nie nazywał pierdołą.

1.jpg

Opublikowano

Czy skolioza to nie jest przypadkiem boczne skrzywienie kręgosłupa?

Objawy

Objawami skoliozy, które można zauważyć bez badania radiologicznego są[2]:

• wygięcie kręgosłupa na bok; zwykle w części piersiowej i w prawo; najbardziej widoczne przy pochyleniu do przodu;
  • wystawanie barku do przodu i ku górze z jednej strony;
  • asymetria trójkątów taliowych;
  • czasami przemieszczenie jednego z bioder ku górze i do przodu;
  • trudności we właściwym dopasowaniu odzieży;
  • wystawanie do tyłu jednej strony klatki piersiowej (garb żebrowy); najbardziej widoczne przy pochyleniu do przodu;
  • wyboczenie tułowia;
  • wał lędźwiowy;
  • u dziewcząt cofnięcie jednej piersi i sprawianie wrażenia, że jest mniejsza;

Co opisany przeze mnie problem ma do tego?

Skolioza to jest praktycznie wygięty kręgosłup. Jeżeli nosisz plecak na bodajże prawym ramieniu cały twój kręgosłup razem z łopatką przemieszcza się w bok a ty się garbisz. Co spowodowało teraz wysunięcie się łopatki 

No dokladnie, ale jak sobie normalnie stane to nie mam krzywego kręgosłupa,(widzę go+ inna osoba, no chyba ze nie da sie tego stwierdzic wizualnie no to ja jestem w błędzie)

Opublikowano

Skolioza to jest praktycznie wygięty kręgosłup. Jeżeli nosisz plecak na bodajże prawym ramieniu cały twój kręgosłup razem z łopatką przemieszcza się w bok a ty się garbisz. Co spowodowało teraz wysunięcie się łopatki 

1.jpg

Opublikowano

Jestem doktorem w sztabie medycznym Chelsea F.C.

Aby naprostować tą "łopatkę" musisz spać na podłodze leżąc na plecach.

Nie mówię że codziennie bo po tygodniu bolały by Cię plecy ale co dwa dni przespij się na jakimś twardym podłożu to Ci dobrze zrobi.

Dr Edward Klapiucho

40922277020460886480.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...