Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

LeBlanc - najlepszy midder, największy burst damage

Upss

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie w moim pierwszym poradniku do championów w League of Legends. W tym temacie chciałabym zaprezentować wam MOJĄ technikę gry piękną Francuzką, która może pomóc osobom chętnym do zakupienia owej postaci. Zapraszam!

1.Kim jest LeBlanc?

LeBlanc to postać, która ma jeden z największych damage'ów w grze. Na wysokich dywizjach jest banowana, aczkolwiek

do gry normali oraz pierwszych rankedów bardzo ją polecam. Tą postacią można samodzielnie wycarrować grę.

Nie potrzebuje ona ogromnej ilości CS'ów oraz killi, ponieważ z 1-2 itemami jej combo może zabić kogoś,

kto jest o wiele bardziej nafeedowany.

2.Plusy i minusy tej postaci.

+ największy burst damage (damage zadawany podczas krótkiego czasu) w grze

+ jest bardzo mobilna (jej W przenosi ją w miejsce wyznaczone kursorem a R może to powtórzyć)

+ obecnie najlepszy midder w lidze

+ posiada cc (slow oraz stun)

+ posiada jeden z najlepszych escape w grze, szczególnie w połączeniu z flashem

+ może powtarzać swoje skille z jeszcze większym DMG poprzez użycie ULTA ®

+ nie zużywa wielkiej ilości many, szczególnie w połączeniu z Rod of Ages

+ z pierwszym itemem łatwo czyścimy falę minionów poprzez skill W oraz ewentualne użycie ULTI

- silence rzucony na nią najczęściej oznacza dla niej śmierć. Jeśli dostanie stuna na full hp, jest szansa na ucieczkę poprzez W+R+flash

- jest łatwa do zabicia, ponieważ nie posiada armoru ani resistów na magię

- postaci takie jak Fizz lub Zed łatwo ją kontrują, ponieważ blokują jej skille

3.Runy i masteriesy.

Runy na jakich polecam grać wyglądają tak :

818001401723958249447.jpeg

Czyli czerwone marki gramy magic peny zawsze, żółte gramy HP per level (zobaczycie, że te 200 hp się przydaje)

oraz glyphy AP flat i Quinty AP.

Masterki zaś przedstawiają się następująco :

775511401724238249447.jpeg

4. Skille

Pierwszy skill, który polecam wziąć to W czyli Distortion. Pomaga nam on czyścić falę minionów, szybko atakować przeciwnika, oraz w nagłym wypadku umożliwia nam szybką ucieczkę, a następnie powrót do miejsca, z którego użyliśmy tego spella. Ten skill również maksujemy jako pierwszy.

Na drugi ogień idzie Q, które w połączeniu z R zadaje niesamowity damage, dlatego też lepiej maksować W, ponieważ combo zadaje wtedy więcej obrażeń.

Jako ostatnie maksujemy oczywiście E, które pozwala nam zestunować przeciwnika chwilę po złapaniu go w łańcuch na dwie sekundy. Skill ten zadaje damage po użyciu go, oraz po zestunowaniu, więc używając W+E+Q+R drugi etap E zadziała tak, że jeśli nie zabijemy przeciwnika, on zrobi to drugim uderzeniem. Na 6, 11 oraz 16 poziomie standardowo dodajemy punkt w ulti.

Ulti LeBlanc to skill, który powtarza spell poprzednio użyty z większą siłą. W takim razie jeśli użyjemy W, możemy użyć go ponownie, lub jeśli uciekamy samotnie lub z sojusznikiem polecam użyć E na jedną osobę oraz ponownie R na drugą, by obie zestunować, a następnie przemieścić się dzięki W.

Ten skill nie zabiera również many i ma bardzo przyjemny czas odnowy, szczególnie gdy mamy spory cooldown reduction.

W aktualnych patchach polecam grać LeBlanką z flashem oraz healem, który w razie braku skilli pozwoli nam na szybszą ucieczkę.

5. Przedmioty

Na początku gry kupujemy standardowo trzy itemy :

707561401725259249447.jpeg

374671401725259249447.jpeg

777951401725259249447.jpeg x2

Pierwszy item, jaki chcemy złożyć, to Rod of Ages, głównie przez to, że daje nam sporo hp i many oraz AP, które stackują się z każdą minutą gry( maksymalnie 10 staków).Dodatkowo co poziom dodaje nam ona w przeciągu 8 sekund 150 hp oraz 200 many, co na początkowych poziomach jest bardzo przydatne. Dzięki temu nie musimy również zabierać blue od junglera, który w takiej sytuacji najprawdopodobniej potrzebuje go bardziej.

226101401725557249447.jpeg

Aby złożyć ten przedmiot cofamy się pierwszy raz, kiedy mamy ok 1300 golda i kupujemy

417891401725717249447.jpeg237271401725717249447.jpeg

Drugi raz cofamy się, kiedy mamy na całego Roda lub Roda i podstawowe buty, ewentualnie jeśli mamy dużo pieniędzy, możemy kupić od razu Sorce:

906941401725948249447.jpeg

Kolejnym przedmiotem jaki chcemy złożyć, jest oczywiście Rabadon's Deathcap:

914891401726153249447.jpeg

Aby go złożyć, cofamy się, gdy mamy 1600 golda, ewentualnie jeśli na lini coś się dzieje, możemy poczekać na 2460 złota i zakupić razem:

194751401726316249447.jpeg856341401726316249447.jpeg

Następnie staramy się wrócić do bazy, kiedy stać nas już na całego Rabadona oraz :

269341401726652249447.jpeg lub 593631401726652249447.jpeg

aby złożyć Zhonie, która daje nam sporo ap i armoru, oraz jest przedmiotem użytkowym, który zamraża nas w powietrzu :

587521401726790249447.jpeg

Kolejny item użytkowy, który daje nam kolejną potężną dawkę Ability Power, jest Deathfire Grasp, na który potrzebujemy:

227081401726939249447.jpeg oraz 706231401726939249447.jpeg

Ostatni item, który możemy zakupić zależy od tego, jak radzimy sobie z Enemy Teamem. Jeśli przeciwnicy biją bardzo duży dmg, polecam złożenie

181241401727036249447.jpeg

który daje nam magic resist, armor oraz jeśli dostaniemy damage, który normalnie zabiłby nas, przedmiot zawiesza nas w powietrzu i przywraca do życia z 30% many oraz hp.

Jeśli jednak chcemy grać dalej bardzo ofensywnie, polecam złożenie Abysala, który daje nam resisty na magię, ap oraz redukuję resisty na magię przeciwników o 20 punktów:

194951401727193249447.jpeg

OGÓLNA OCENA POSTACI!

LeBlanc to postać, która zadaje bardzo duży DMG, aczkolwiek łatwo ją zabić, jeśli ktoś się zagapi lub dostanie stuna.

Łatwe jest również przemieszczanie się nią oraz atakowanie ADC w teamfightach, gdzie z łatwością możemy dostać się dzięki W oraz uciec po kolejnym użyciu go. Postać ta jest bardzo silna zarówno w early jak i w late game. Postać ta łatwo może pomóc wygrać mecz zarówno samej sobie jak i sojusznikom.

Ogólnie postać jest warta zakupu, ponieważ kosztuje tylko 3150 IP, a na tle droższych postaci uważam, że jest o wiele lepszym zakupem.

­

809131449509880369478.gif
  • Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Zed kontrują ją ultem czy coś źle zrozumiałem?

Tak, Zed kontruję LB ultem, bo niszczy całe jej combo.

­

Opublikowano

LeBlanc to postać, która ma jeden z największych damage'ów w grze. Nie veigar

LeBlanc - najlepszy midder - Syndra ją jedzie.

Ja jakoś wygrałem przeciwko LB mida urgotem więc to nie najlepszy apc a build jest chujowy LB bez objęcia ognia ?

Opublikowano

Deathfire Grasp to w Objęciach ognia.

Poza tym to zależy od tego, jak kto gra postacią. Jak ktoś ma skilla Orianną, a LB gra słabo, to wiadomo kto wygra. Ja napisałam O SOBIE, o swojej technice i swoim buildzie.

­

Opublikowano

Deathfire Grasp to w Objęciach ognia.

Poza tym to zależy od tego, jak kto gra postacią. Jak ktoś ma skilla Orianną, a LB gra słabo, to wiadomo kto wygra. Ja napisałam O SOBIE, o swojej technice i swoim buildzie.

A kogo obchodzi twój build i twoja technika ?

Opublikowano

@Diablo, to jej poradnik więc chyba ona ma prawo sobie ułożyć taki build jaki jej pasuje i w jakim się jej dobrze grało, by inni mogli z tego czegoś zaczerpnąć.

Aczkolwiek co do tych wyższych "dywizji" to nie jest to taka prawda.. Bo np. w platynie, grając u kumpla nie spotkałem się z banem na nią ;/

87225705356827008866.png

Opublikowano

@Diablo, to jej poradnik więc chyba ona ma prawo sobie ułożyć taki build jaki jej pasuje i w jakim się jej dobrze grało, by inni mogli z tego czegoś zaczerpnąć.

Aczkolwiek co do tych wyższych "dywizji" to nie jest to taka prawda.. Bo np. w platynie, grając u kumpla nie spotkałem się z banem na nią ;/

To banował ktoś niepoważny. Uwierz, że jeśli ktoś ogarnia LeBlanc, to potrafi nią zrobić cuda.

Poza tym oglądam ludzi z platyn/diamentów i wiem, że jest banowana. To prawda, że nie zawsze, ale bardzo często.

­

Opublikowano

To banował ktoś niepoważny. Uwierz, że jeśli ktoś ogarnia LeBlanc, to potrafi nią zrobić cuda.

Poza tym oglądam ludzi z platyn/diamentów i wiem, że jest banowana. To prawda, że nie zawsze, ale bardzo często.

Veigara, nikt nie banuje.. A ja trafi się osoba, która go ogarnie to jest potem płacz, że "CZEMU GO NIE ZBANOWAŁEŚ, RETARDZIE" Jest to postać papierowa ale penta dla niego to pyk...

87225705356827008866.png

Opublikowano

Odnośnie CC, snare to nie stun + lb ma jeszcze silent'a, który niszczy przeciwnika w early przy połączeniu Q+W.

Ja nie mam problemu z last hitowaniem i nie potrzebuję W do farmienia, a maxowanie Q jako pierwsze jest wg mnie lepsze.

W niższych dywizjach wystarczy po wbiciu 2lvl użyć combo Q+W (50% hp przeciwnika) raz czy dwa i nawet się nie wychyli.

Ja wole budować DFG (ten item potrafić niszczyć nawet tanków z pełnym combo) jako pierwsze i jakaś zhony/void staff/rabadon. (koreańcy zaczeli grać pod grall'a, jako bardziej maga).

Jeśli nie wiesz co kupować, kupuj RoA ~Siv HD

ogólnie widze powiązania z buildem, speckami, runami i skill orderem z vporadnika Nerwariena

Jarają mnie wąty i wku*wiają komplementy.

PS

Boje się, że Chylińska chce żebym ją miał.

Opublikowano

Odnośnie CC, snare to nie stun + lb ma jeszcze silent'a, który niszczy przeciwnika w early przy połączeniu Q+W.

Ja nie mam problemu z last hitowaniem i nie potrzebuję W do farmienia, a maxowanie Q jako pierwsze jest wg mnie lepsze.

W niższych dywizjach wystarczy po wbiciu 2lvl użyć combo Q+W (50% hp przeciwnika) raz czy dwa i nawet się nie wychyli.

Ja wole budować DFG (ten item potrafić niszczyć nawet tanków z pełnym combo) jako pierwsze i jakaś zhony/void staff/rabadon. (koreańcy zaczeli grać pod grall'a, jako bardziej maga).

Jeśli nie wiesz co kupować, kupuj RoA ~Siv HD

ogólnie widze powiązania z buildem, speckami, runami i skill orderem z vporadnika Nerwariena

Nie oglądałam żadnego poradnika do LB. Jedynie widziałam raz grę na twichu, aczkolwiek na buduję Rod'a pierwszego, ponieważ jak dla mnie fajna dawka hp i many da Ci więcej, niż dodatkowe AP, a LB tak czy siak zadaje mocny dmg. Ja po prostu przedstawiłam swoją wersję LB, może kiedyś zrobię jeszcze poradnik do LB support, bo tak też się nią dobrze gra (i to nie jest żart).

@Łysollo - cooldown skilli LB też umożliwia łatwą quadrę czy pente ;D.

­

Opublikowano

Nie oglądałam żadnego poradnika do LB. Jedynie widziałam raz grę na twichu, aczkolwiek na buduję Rod'a pierwszego, ponieważ jak dla mnie fajna dawka hp i many da Ci więcej, niż dodatkowe AP, a LB tak czy siak zadaje mocny dmg. Ja po prostu przedstawiłam swoją wersję LB, może kiedyś zrobię jeszcze poradnik do LB support, bo tak też się nią dobrze gra (i to nie jest żart).

HueHueHueHue, roa na lb, witamy w brazie ?

Opublikowano

Nie wiem po co są poradniki do LB skoro po patchu który będzie stanie się gównem a nie postaciom

Jej DMG będzie można porównać z .. poopy xD

Poppy to mój pierwszy ban na SoloQ.

1294477714-U1.png

Opublikowano

Nie wiem po co są poradniki do LB skoro po patchu który będzie stanie się gównem a nie postaciom

Jej DMG będzie można porównać z .. poopy xD

Nerfy nie czynią postaci niegrywalnymi, tylko trochę bardziej zbalansowanymi, a poppy jest nadal silną postacią, jeżeli potrafisz nią grać.
Opublikowano

Ale Veigar to taka mała, biedna postać... I jeszcze straszy ją Velkoz :(

P.S Może zagramy 1vs1, tylko po testujemy sobie postać xD

87225705356827008866.png

Opublikowano

Ogólnie fajny poradnik, jednak kilka rzeczy bym zmienił, no ale każdy gra jak mu lepiej :P

Runy całkiem spoko, te 200hp nawet worth.

Jedynie co mi bardzo nie pasuje to roa na 1 item xD Ta postać trochę traci potencjał w early, dużo bardziej przydałby się tam szybki Grail, który dałby nam CDR, jak i troche resów, lub mogłoby tam sie znaleźć również DFG.

Masterki bym delikatnie poprawił, ale to już minimalne zmiany.

A także nie zawsze polecałbym tylko maxowanie W, czasem warto wbić np W>QQ>E>W>R czy coś takiego, no ale to już sytuacyjnie, tak jak i build.

Opublikowano

Niby okej napisane, ale nic nowego nie wnosisz tym poradnikiem, wszyscy znaja skille i wszyscy znaja mechanike postaci jak pare razy nią pograją, skoro robisz poradnik o LB warto by było gdybyś nam pokazał/a jak nią grasz, jakieś skriny wyników, co więcej poradnik po nastepnym patchu staje sie bezuzyteczny ponieważ szykują się GRUBE ZMIANY, tak że jakby to powiedział swagers, zły timing bitch report

Opublikowano

Mi się poradnik podoba :)

Ogólnie robię to po swojemu bo nigdy nie składam ROA, ale poradnik jak najbardziej polecam dobra podstawa do własnych buildów :)

Opublikowano

Ja tam mam małe zastrzeżenia do buildu, bo w sumie LeBlanc była jedną z moich ulubionych championów za czasów kiedy grałam. No ale każdy składa to inaczej, a tak to poradnik fajnie opisany, jednakże znalazłam parę błędów stylistycznych ;_; #humanistka od 7 boleści.

Gb2zMZi.png

Opublikowano

+ posiada cc (slow oraz stun)

Nie stun, tylko snare (to jest różnica bo stun ogłusza i nie można prawie nic zrobić, a snare tylko unieruchamia, a można używać umięjętności które nie zmieniaja położenie oraz autoattacków), i oprócz tych ma jeszcze silence.

Opublikowano

A kogo obchodzi twój build i twoja technika ?

Mam wrażenie, ze na siłę próbujesz się jej uczepić. Po pierwsze, przedstawiła ona w miarę sensowny build na LB, który jest jednym z 'bezpieczniejszych'. 

Po drugie, LeBlanc to nie ''Tylko według niej'' najmocniejszy mider. Tak się składa, że przed patchem 4.9 była najmocniejszym miderem (O ile nie NAJMOCNIEJSZYM) razem z Nidalee i Syndrą. 

A po trzecie, osobiscie sam się niczego nie dowiedziałem, ale poradnik nowym się przyda. Leci plusik.

Powiedzmy, że kiedyś już tu byłem <3/ Ryuozaki pozdrawia  :3

Opublikowano

LB to postać pod snowball, więc pierwszy nasz item powinien nam zapewnić więcej fragów na linii (DFG), a pierwszy RoD nie ma sensu, bo jak wiesz, że po 6 będziesz miał ciężej, to po prostu składasz zhonya's hourglass. A jeśli mylisz stun z rootem (snarem) to prawdopodobnie jesteś w brązie i dlatego taki build.

Opublikowano

@Up. Wiesz, że gracze z brązu są lepsi niż Ci w platynie? Jak nie.. to teraz się dowiedziałeś. A tak na przyszłość, dyskryminacja na tym forum jest karana//+prawo kraju gdzie kupiony jest pod te forum serwer... A to pod to podchodzi.

87225705356827008866.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...