Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Czy mój komputer może być serwerem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko,

chciałbym wykorzystać mój komputer jako serwer Minecraft.

Nie wiem jednak, czy się nada.

Procesor: Intel core i5 (najlepszy z linii i5)

Ram: 8 GB 1600, 8 GB 2400

Internet: 10 mb/s

Chłodzenie jest za dobre jak na ten procesor, komputer się nie grzeje, a nawet jest zimny.

Czy ten sprzęt się nada na 24/7 ?

Jeśli tak to ile max slot ?

Opublikowano

Czy się nada? Jasne, jeśli zwiększysz sobie intetnet, zauważ że lagi nie zależą zbytnio od ramu, a od przepustowości łącza.

logo8.png

Niedługo...

Opublikowano

Nie polecam robić na własnym sprzęcie serwera, ponieważ to strasznie obciąża komputer i twój internet. Po drugie rachunki za prąd i internet będziesz takie duże płacił że szkoda gadać. Radziłbym założyć serwer na jakimś hostingu np. owncraft.pl

Opublikowano

Nie podałeś dysku;)

Nie można również bez niego określić czy się nadaje

Internet: 10 mb/s <- to eliminuje twój komputer jako serwer na starcie

733761405517115815990.png

"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia" ~Jonathan Carroll

Opublikowano

Z 10mb downloadu i zgaduje z ok 2mb uploadu zbyt daleko nie zajedziesz, chyba ze gracze to twoi koledzy na osiedlu to może wtedy nie będzie takich dużych lagów ;)

f

Opublikowano

Komputer wytrzyma, ale net.... :s

Przy jednym graczu moga byc lagi

lepszy internet - i bedzie dobrze

Opublikowano

komputer się jak najbardziej nada tylko że masz LTE 10mb/s co cię od razu DYSKFALIFIKUJE (jeżeli się nie mylę to wszędzie LTE ma limit transferu) bo wbije paru gościów i zeżrą cały transfer(lub ktoś puści DOS`a i też masz po transferze) co przekłada się na jeszcze wolniejszy internet i większe lagi dla graczy(ty tego nie będziesz czuł). A i dokładniej nas interesuje jaki masz w necie DOWNLOAD i UPLOAD bo ja np mam 15mb/s download i 1mb/s uploadu(lokalny dostawca najlepszy :D)

Moje Pluginy!

1.Cobble Drop

Jak Możesz To Daj Lajka,Życie To Nie Bajka :D

Ciekawostka Minecraft możesz mieć max 32767 Lvl ponieważ przy 32768 Lvl znika ci napis z twoim aktualnym LVL`em

Potrzebujesz jakiegoś spigota,craftbukkita lecz nie możesz go znaleźć(DMCA)? Wejdź Tutaj!!

Opublikowano

@UP nie opłaca Ci się wgl. na swoim kompie jedynie możesz postawić serwer hamachi dla znajomych. Polecam skorzystać z oferty hostingów mc lub vps / dedyk 

66344506193801885041.png

Widzimy się na 1.9

Opublikowano

@Up

To kup VPS'a z windowsem.....

Linuxa, można się nauczyć. Ja na początku myślałem, że to czarna magia, a to jest banalne...

A twój komputer uszedłby, ale Twoje łącze to masakra..

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Zależy ile chcesz slotów, jaki silnik etc.

Jeśli chcesz 10 slotów to ci się to nie opłaci(więcej będzie kosztował prąd i internet niż kupno vps'a)

Do tego net 10mb's przy limicie transferu odpada. 

Do tego trzeba pamiętać że procesory I5 są z serii domowej i nie są przewidziane pod rozwiązania serwerowe pracujące 24/7/365. 

Wbrew pozorom przy serwerach mc bardzo mało zależy od ramu. Podam ci taką ciekawostkę: Przed wczoraj otworzyłem nową edycję, była dobra reklama.

Miałem maszynę 48gb ramu i procek xeon 2,8ghz dyski hdd niestety. Na serwer wbiło 300 osób i pojawiły się lekkie lagi co jest normalne na otwarciu. Jak się okazało później przez pomyłkę przypisałem serwerowi 3gb ramu!

Patrzę później a tu zużycie procesora 100% a ramu 8%:). Później przypisałem cały ram ale i tak lagi zostały. Zapewne wina dysków.

Tak więc najważniejszy jest procesor. Przy dobrym procku ram nie ma znaczenia:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...