Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wychodzenie ze srebra

Phoenix_PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No cóż, nadszedł moment kulminacyjny mojej desperacji. Dlatego tu piszę.

Mam parę pytań.

Po pierwsze - problem. Od dwóch tygodni gram w lola ile się da i staram się wyjść ze srebra. Jak na razie zagrałem około 20-30 meczy. Wynik - Srebro 4 (z którego, swoją drogą, spadłem dzisiaj).

Krótki opis mojego skilla - w 20min wyciągam około 100-130 farmy (zależy jak/gdzie gram, ofc na supporcie tyle nie wyciągam), potrafię grać wszędzie (dopasowuję się do tego, czego brakuje w teamie, ale czasami po prostu chce mi się iść na daną linię bo mam taki humor). Brak mi trochę samokontroli (co widać w statusach na forum), ale nie trolluję, nie feeduję, nie afkuję itp.

Problem jest taki, że nie mogę po prostu z tego gówna wyjść. Mój aktualny w/l to jakieś 50/60 (parę dni temu było 50/52) - dobiera mi B1/S5.
W 90% przypadków jest to wina kompletnych kretynów jakich dobiera mi do teamu, ale nie będę się nad tym rozwodzić - kto widział moje statusy, ten wie.
Ostatnio mi zaczęło trochę gorzej iść, popełniam głupie błędy, więc to trochę mojej winy że spadłem do s5 z powrotem. Za dużo mojej brawury i zapału, oraz idiotyzmu reszty teamu.

Pytania:

Po pierwsze, jak z tego gówna wyjść, grając SoloQ (nie ufam ludziom)?
Rozumiem, grać postaciami które carrują grę - mógłby mi ktoś takowe wymienić?

Po drugie - Lepiej sobie teraz zrobić przerwę w rankedach, na rzecz grania normali i wbijania IP, czy starać się dalej coś ugrać, dopóki jestem w stanie?

Moim celem nie jest platyna czy diament, tylko po prostu gold. Zastanawiam się tylko, czy mój skill jest wystarczający żeby w nim coś ugrać. Mój lolking:

http://www.lolking.net/summoner/eune/34877013

Ostatnie parę gier naprawdę ch...wo mi poszły, więc... Loosestreak przeżywam.

Swoją drogą, czy wy też tak macie że dostajecie w miarę normalnych ludzi w teamie, macie winsteak, dostajecie serię i potem trafiają wam się kompletni kretyni którzy psują grę i serię? Bo ja tak miałem przez pierwsze 6 serii do s5. A potem dostajecie samych debili, którzy feedują bot/top/mid (niepotrzebne wykreślić), po czym nafeedowany koleżka zaczyna roamować, wygrywać wszystkie linie i macie kompletny throw gry?

Prosiłbym o trochę porad do gry, jakichś przykładowych postaci którymi mógłbym coś na tym elo ugrać, ewentualnie jakieś poradniki, tutoriale itp.
Nie grałem trochę czasu, więc nowej mety nieco jeszcze nie ogarniam (ogarniam od 2 tygodni powoli), więc jakieś tutoriale do champów na aktualną metę byłyby miło widziane.

BoL'a nie toleruję, na tym ścierwie grają tylko cioty pokroju Selexa czy NitroZyniaka. Chcę to wbić sam, uczciwie, bazując tylko i wyłącznie na moim własnym skillu. Bez przekrętów.

Pozdrawiam. Liczę na jakieś prawilne porady. I z góry dzięki.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Jest jedna zasada wychodzenia ze srebra : wygrywać mecze rankingowe. Uczyń to więc. Jak potrzebujesz postaci to kup za ip (boty), jak nie to nawalaj.

3d10a40e96e20.png

Opublikowano

@Alex Mercer NO SHIT SHERLOCK

Problem w tym, że trudno cokolwiek ugrać jak w twoim teamie są idioci którzy albo feedują, albo nie potrafią dobrze grać postacią, albo jedno i drugie. Lub afk'ują, trollują, albo nie potrafią się opanować.

Przykład: Bot, Ezreal i Morgana. Duo. Siedzą na bocie vs Graves i Taric. Oczywiście brawurowe akcje, agresywny supporting, poke, pełen zestaw. Do czasu kiedy oberwali double killa od Gravesa. Ale oczywiście nie zaprzestali swoich brawurowych wyczynów, więc jako jungler nie mogłem im porządnie zgankować linii. Nie rozumieli tłumaczenia "sit under fucking tower and wait for me, i will gank you".

Efekt: Graves 11/0 w 20 minucie, bota nie było w 15 (padła druga wieża). Jedynie top się utrzymał, mid również w pewnym momencie padł. W 30 minucie było już po krzyku, pełny throw gry.

Opublikowano

Poczytaj sobie troche poradników n/t mety, pooglądaj sobie jakieś livestreamy.

Czytaj zmiany w patchach(nwm. jak to sie pisze)

Można tam wyczytać wiele rzeczy, np. teraz lucian jest bardzo dobry z zasięgiem z q(chyba) ale w następnym patchu będzie prawdopodobnie nerf więc trzeba śledzić.

Starać się grać na adc lub na jungli(największy wpływ na gre)

Opublikowano

Po pierwsze zawsze pomagaj teamowi, po drugie stawiaj wardy, bo to wygrywa zazwyczaj gry, rób dragona albo pinguj, by go zrobili, bo to także w dużej mierze wpływa na grę(free gold dla teamu). Nie flejmuj, bo ludzie przez to trollują, chodzą afk oraz dodatkowo flejmują Ciebie i tracą czas.

Bez obrazy, ale może i masz 'skilla', ale nie umiesz go użyć, co przekłada się w praktyce na przegrane mecze. Podczas gry zajmuj się rzeczami, które wpływają na korzyść całego teamu, czyli zrób barona/dragona, zniszcz turret itd. bo sam gry nie wygrasz...

Opublikowano

Jakoś ja na 2 koncie gdzie miałem mało postaci wyszedłem z srebra 5 w 1 tydzień do golda a grałem wyłącznie kayl na midzie lub renektonem na topie. Proszę tylko przestańcie pisać ze są idioci lub feedują bo to jest w każdej dywizji są jedni lepsi a drudzy gorsi. 

Postacie na każda linie do wyjścia odpowiedź na twoje 1 pytania -- ja podam tylko tym czym bym grał.

Top - Renekton

Mid - Kayl

Jungle - Eve

Adc - Tristiana bo innym nie potrafię :D

Supp - Thresh lub Morgana 

Odpowiedź na 2.

To zależy od ciebie jak bardzo czujesz się na siłach, najlepiej zagrać parę normali daną postacią - wyczuć jej słabe a dobre strony pamiętaj ze 20-0-X nie musi znaczyć ze dobrze grasz może porostu przeciwnik był bardzo słaby to samo z przewaga w farmie. 

Mam chwile czasu jak masz ts to napisz na PW możemy zagrać coś sa kumple na ts na pewno trochę pomożemy :) ( Nasz poziom rozbija się na ts od Plat 1 do Gold 4 i jeden niegrający Bronza 1 )

Spojrzałem na runy przydało by sie je troszkę pozmieniać.

Opublikowano

Czytam zmiany w patchach na bieżąco.

Poradniki... Pogmeram coś.

Na jungli gram często, ale niestety czasem jest ciężko mi połączyć gankowanie z optymalną farmą - albo latam i gankuję wszędzie gdzie się da, albo wszyskie lane'y obrywają ostro w dupę kiedy staram się farmić, bo jestem w tyle w stosunku do teamu. Często też nie mogę gankować, bo srebrzaki zamiast siedzieć pod wieżą i czekać aż przyjdę, starając się freezować lane, to pushują, mimo że ich przeciwnik jest od nich mocniejszy.

ADC... Muszę sobie kupić jakiegoś na aktualną metę, bo mam tylko Ashe, Urgota, Twitcha i Tristanę.

@Zarax masz trochę racji w tym co mówisz. Muszę bardziej przykładać wagę do drake'a, bo jeśli chodzi o wieże to jak tylko mogę to splitpushuję.

Jeśli nie muszę, staram się nie flame'ować. Nie na swoich.

No i mam trochę problemu z wardami, tutaj się zgodzę, muszę to przećwiczyć.

Opublikowano

Wiesz co ja Ci powiem ? Zrób solidny team z TS to wspólnego nabijania rankedów, zorganizujcie się dobrze i najebiesz platynkę ani się obejrzysz !

3d10a40e96e20.png

Opublikowano

Czytam zmiany w patchach na bieżąco.

Poradniki... Pogmeram coś.

Na jungli gram często, ale niestety czasem jest ciężko mi połączyć gankowanie z optymalną farmą - albo latam i gankuję wszędzie gdzie się da, albo wszyskie lane'y obrywają ostro w dupę kiedy staram się farmić, bo jestem w tyle w stosunku do teamu. Często też nie mogę gankować, bo srebrzaki zamiast siedzieć pod wieżą i czekać aż przyjdę, starając się freezować lane, to pushują, mimo że ich przeciwnik jest od nich mocniejszy.

ADC... Muszę sobie kupić jakiegoś na aktualną metę, bo mam tylko Ashe, Urgota, Twitcha i Tristanę.

@Zarax masz trochę racji w tym co mówisz. Muszę bardziej przykładać wagę do drake'a, bo jeśli chodzi o wieże to jak tylko mogę to splitpushuję.

Jeśli nie muszę, staram się nie flame'ować. Nie na swoich.

No i mam trochę problemu z wardami, tutaj się zgodzę, muszę to przećwiczyć.

Oczywiście nie chodzi mi też o to, że masz jak głupi w jungli kupywać wardy, ale 1 pinka w mid game możesz wrzucić w krzaki gdzieś w jungli niedaleko dragona. Poza tym są też free wardy, tzw. trinket, dużo ludzi zapomina to używać.

Opublikowano

@Alex Mercer, może w wakacje, teraz mogę grać co najwyżej kilka meczy w weekend - bursa.

@Zarax trinketów jak najbardziej używam, tak samo jeśli chodzi o warda z latarni. Tylko jako jungler muszę sobie wbić w głowę żeby jakiegoś warda koło 6-8 minuty przy drake'u stawiać.

Opublikowano

Na początku gry dodaj wszystkich zjebów z teamu do ignorowanych.

I tyle. Samo napisanie np ''gj'' jak ktos z Twojego teamu sie wyjebie jest troche chamskie i typ moze się obrazić o to.. jak to w Silverach.

Nic nie pisz, tak jak koledzy pisali pinguj tylko, warduj, staraj się nie ginąc i grac z głową, nic chodzic po kille pod wieże np.. Musisz nauczyć się odpuszczać killa, sam zmarnowany flash wystarczy w enemy.

Opublikowano

To już akali albo kata na mida, roam i carrujesz.

PS. Ew. mogę zagrać 1 grę i zobaczyć co robisz źle or something xD

E6c9g1v.gif

Opublikowano

@Cl1ck3R aż taki głupi żeby lecieć za killem pod towera z 20%hp nie jestem. Jak lecę to tylko jeśli wiem że mam zapewniony escape i jak wiem że enemy zginie.

Ostatnio trochę o tym zapomniałem, poniosło mnie, przez co przewaliłem kilka meczów z rzędu.

Opublikowano

Z tego '' gówna '' bardzo prosto jest wyjść.

Potrzebne ci będą :

- Stalowe nerwy i pewien spokój psychiczny.

- Pewne umiejętności - 130 farmy  w 20 minucie przynajmniej 90-100 w  15 minucie.

- Jak wygrać grę z takimi osobami? To bardzo proste z punktami wymienionymi wyżej ,w dodatku musisz ogarniać pewną mechanikę gry np. Janny Q kontruje Q Amumu i umieć wyczekać ten moment ,by skontrować przeciwnika.

- Z tego co widze na lolkingu twoimi najlepszymi/ulubionymi bądź po prostu najczęstszymi granymi przez Ciebie postaciami są Annie ( Niestety zrobili z jednej z moim dobrych postaci supporta ) Dobry support ,ale Goddes Tier to nadal : Leona Morgana Nami

- Xin Zhao prawilny jungler ,powinieneś im bardzo dużo kontrować i  czyścisz przeciwną dżunglę ,nie bój się  1 vs 1 ,bo każdy jungler przed 5lvl nic Tobie nie zrobi

( z tą samą ilością życia jak i many co twój przeciwnik zawsze przed 5lvl wygrasz 1 vs 1 )

Ma dobre ganki ,staraj się opiekować liniami ,gdzie widzisz ,że możesz coś z nimi ugrać ,a nie że '' potrzebują pomocy to muszę im zgankować ,bo inaczej jestem słabym junglerem '' 

Ktoś ma zmarnowany czar '' błysk ,ducha '' ?  Odwiedź jeszcze raz tą linię ,dobrze gdy swoim kompanom podczas gry napiszesz ,by nie pchali swoich linii ,ponieważ będą narażeni na ganki ,a Ty nie będziesz mógł im pomóc.

Postacie takie jak Hecarim,Shen,Vladimir wypadły z mety nie graj nimi są po prostu słabe w porównaniu co robią inne postacie.

Polecam Tobie junglerów mobilnych i tych ,którzy potrafią wygrać grę np. Jax,Xin Zhao,Lee Sin , Vi  w dodatku mają świetne ganki i każda z nich ma pewną rolę w TF.

Pamiętaj ,że twoja drużyna ,gdy masz ogarniętego AD Carry potrzebuj wsparcia tzn. ochrony ,by udaremnić działania wroga ,by zabić twojego Carry. Możesz też po prostu z focusować taką Vi/Lee Sin i np. kopnąć w stronę drużyny przeciwnego Carry ,albo gdy Twoja drużyna jest odpowiednio blisko możesz podbić ( czempionem Vi ) przeciwnego Carry ,następnie puszczając swoją super-umiejętność.

Mam nadzieję ,że chociaż odrobinę pomogłem. Gdy chcesz jakieś porady dodatkowego ,zapraszam Na PW.

Zmieniłem tekst z farmą ,bo przegrałem zakład z użytkownikiem Metin2 :)

( 130 farmy w 12 minucie ) Miałem 128 xD ( Spokojna linia vs miniony tylko )

47990292595971448862.png

Opublikowano

@Phoenix_PL  ''  Im częściej jesteś martwy, tym więcej nie ma Cie przy teamie ''

Ta zasada, pozwala mi zachować easy game, i spokoj przez gre, nie giń a więcej wspomagasz team.

10 dedów = jakieś 8 min po za grą.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngVisitx Nie przesadzaj z tą farmą. 130 w 20 min nie jest aż tak słabym wynikiem - zwłaszcza jeżeli wchodzą w skład wymiany dmg. 130cs w 15min Diament 5 nie zawsze ma wiec ten argument jest dość słaby do silvera 5 o ile sie nie mylę.

Opublikowano

znam typa ktory bez zadnego skilla jest w goldzie 

@top

farma - ok 17 creepow = kill 

ja od siebie polecam grac albo supportami

albo czyms czym samemu mozesz wykerowac 

np teemo/riven/kha/kassa/master/trynda

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngVisitx Nie przesadzaj z tą farmą. 130 w 20 min nie jest aż tak słabym wynikiem - zwłaszcza jeżeli wchodzą w skład wymiany dmg. 130cs w 15min Diament 5 nie zawsze ma wiec ten argument jest dość słaby do silvera 5 o ile sie nie mylę.

Przyznaje jednak rację ,a gdy wchodzi agresywna gra przeciwnika i czempion ,który nie daje nam farmić ,to dobra farma.

=======

Spróbuj harrasować przeciwnika ,to też dużo daję twoim przeciwnikom ,bo on musi się cofnąć ,a inaczej zginie na low hp ,a tak jak się cofnie traci conajmniej 1 lvl mniej.

47990292595971448862.png

Opublikowano

Gra supportem z idiotami mija się z celem, bo nic nim tak naprawdę nie zdziałasz, jeśli twój adc to kretyn ._.

Anką gram głównie na midzie, jak trzeba to idę na supporta a potem robię z niej carry.

Xinem grać lubię, ale się wkurzyłem jak ostatnio Yorick mnie zniszczył >_<

Wkurza mnie to kompletne niezbalansowanie niektórych postaci, taki Yorick - Nic oprócz walenia skillów w jedno miejsce, przy czym przez jego heal nie da się go zabić a potem w late ciśnie co chce

Mechanikę gry ogarniam. Wiem mniej-więcej co kontruje co, itd.

Vlad słaby? I don't think so, wyciągam nim spory dmg, plus daję buffa dmg na postacie trafione ultem. I ma świetny sustain, po prostu lubię nim grać. Niestety, często kiedy nim gram to trafiają się debile w teamie, przez co mam taki słaby w/l na nim.

Btw; często mówię swoim "kolegom" żeby trzymali dupę blisko wieży i nie pushowali, ale rzadko przynosi to rezultaty.

Opublikowano

Według mnie najważniejsze jest branie mida, najłatwiej roamowac. Zed/Talon/Morgana/Xin mid na tym poziomie jest mocny. Podstawa jest tez nie pchanie i nie zdychanie ja na swoim kda ( ponad 500 gier ) srednia dedow to 3.8 na gre.

Opublikowano

Jeżeli masz lose-strike to nie graj rankedów. Nawet przestań grać w LoLa np. na te trzy dni po czym wróć do grania normali i po następnych trzech dniach rozegraj rankeda.
Ma to na celu zapomnienie o stresie i doznaniach z SoloQ i uspokojenie psychiki oraz dostosowanie się i dostrojenie do nowej sytuacji. nauczyłeś się czegoś - teraz to przeanalizuj a następnie przetestuj. Po dużym wysiłku fizycznym nieraz trzeba dać sobie odpocząć i wyleżeć się a potem rozruszać zakwasy - w psychice i uczeniu się nowych umiejętności także tak jest (dlatego nie mamy np. 5 matematyk z rzędu jednego dnia, o ile nie jesteśmy na takim profilu). 

Widziałem, że masz jakieś Quinty pierwszego Tieru - zastanów się nad ich jak najszybszą zmianą. Masterki takie sobie, ale w sumie wiele zależy od tego jak Ci się gra.

Źle jest być rozdrobnionym na każdej linii - wybierz sobie linię i grupę championów i tylko tę trenuj. Rozegrałeś do tej pory grę ogromną ilością różnych champów - a to źle. W srebrze nie działa coś takiego jak counterpick. To jest nafeedować lub być nafeedowanym. Pushować turrety i robić dragony. Być albo nie... Ekhm.....
W każdym bądź razie - widzę, że najwięcej grasz bruiserami (mniej więcej). Staraj się więc nimi trzaskać. Masz dobre staty na Xinie - może powinieneś go wymasterować i działać nim?

I tak nie grasz najgorzej jak na kogoś z poniżej 200 winami na normalach. 
Jako tako - postaraj się poszukać sobie kogoś do duoQ - chyba, że chcesz pokazać (sobie lub komuś) że potrafisz wyjść solo ze srebra.
A na podgraczy co poradzisz? Nic nie poradzisz.

Też nienawidzę Fizza.
@ e e e edit
re re reklama - mam poradnik na profilu o "stawaniu się lepszym" - ale jest obecnie wybrakowany i nieaktualny, jeżeli chcesz - poczytaj.

wikmk9.jpg

Opublikowano

Jeżeli masz lose-strike to nie graj rankedów. Nawet przestań grać w LoLa np. na te trzy dni po czym wróć do grania normali i po następnych trzech dniach rozegraj rankeda.

Ma to na celu zapomnienie o stresie i doznaniach z SoloQ i uspokojenie psychiki oraz dostosowanie się i dostrojenie do nowej sytuacji. nauczyłeś się czegoś - teraz to przeanalizuj a następnie przetestuj. Po dużym wysiłku fizycznym nieraz trzeba dać sobie odpocząć i wyleżeć się a potem rozruszać zakwasy - w psychice i uczeniu się nowych umiejętności także tak jest (dlatego nie mamy np. 5 matematyk z rzędu jednego dnia, o ile nie jesteśmy na takim profilu).

Widziałem, że masz jakieś Quinty pierwszego Tieru - zastanów się nad ich jak najszybszą zmianą. Masterki takie sobie, ale w sumie wiele zależy od tego jak Ci się gra.

Źle jest być rozdrobnionym na każdej linii - wybierz sobie linię i grupę championów i tylko tę trenuj. Rozegrałeś do tej pory grę ogromną ilością różnych champów - a to źle. W srebrze nie działa coś takiego jak counterpick. To jest nafeedować lub być nafeedowanym. Pushować turrety i robić dragony. Być albo nie... Ekhm.....

W każdym bądź razie - widzę, że najwięcej grasz bruiserami (mniej więcej). Staraj się więc nimi trzaskać. Masz dobre staty na Xinie - może powinieneś go wymasterować i działać nim?

I tak nie grasz najgorzej jak na kogoś z poniżej 200 winami na normalach.

Jako tako - postaraj się poszukać sobie kogoś do duoQ - chyba, że chcesz pokazać (sobie lub komuś) że potrafisz wyjść solo ze srebra.

A na podgraczy co poradzisz? Nic nie poradzisz.

Też nienawidzę Fizza.

@ e e e edit

re re reklama - mam poradnik na profilu o "stawaniu się lepszym" - ale jest obecnie wybrakowany i nieaktualny, jeżeli chcesz - poczytaj.

Gowno mu to da bo mmr jest dalej zniszczone wiec mu w nastepnym rankedzie dobierze rakow kolejnych i stres znowu itd. Ogólnie to ponowne nakręcenie błędnego koła

@top

Jak dla mnie kolego to nie ma większego sensu grać ranków przez sZerzące się buractwo. Najlepiej wejść do golda i przestać grać bo masz już gearantowanego victorious skina, ramkę ingame + in client. Do wybijania polecam udyra robionego jak trick2g (obecnie madstone). Pooglądaj na YT jak gra, to działa ;)

Opublikowano

@up - to popularny "mit" - w takim wypadku może powinien w ogóle nie grać rankedów i nie zmieniać swojego podejścia do gry? No stary......
W takim wypadku jest tam gdzie być powinien na chwilę obecną i nie zrobi nic, dopóki się nie polepszy jego styl gry.

Słabsza drużyna = słabsi przeciwnicy a jeżeli naprawdę jesteśmy lepsi od przeciwników to się wybijemy, nie ma bata. Ale jeżeli jesteśmy słabsi - cóż......
A co do gry - z własnego doświadczenia wiem, że poradniki co prawda dają wiedzę, ale to nie wszystko. Trzeba grać. Czytając i oglądając same poradniki - tym wiele nie osiągniemy, ale coś tam warto sobie przeczytać od czasu do czasu.

wikmk9.jpg

Opublikowano

@ArihX

Dzięki za rady.

Co do tych ~200 normali, to tylko na tym koncie. W międzyczasie grałem jeszcze na dwóch innych, gdzie pewnie ze 100 gier przynajmniej zagrałem - dzięki czemu ogarnąłem grę tak naprawdę wszystkimi możliwymi champami (jedynym champem jakim jeszcze nie grałem jest Yorick i Trundle)

I też doszedłem do takiego wniosku że muszę sobie wymasterować po przynajmniej 2 champy na każdą linię. W sumie lepiej mi szło, kiedy cisnąłem xinem każdą grę.

A te quinty sobie zmienię, bo tak wiszą sobie od początku i żal mi IP na te 4ad.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...