Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spadek fpsów - problem

MalySpamik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka,

Wczoraj zakupiłem sobie nowe lapka po zainstalowaniu lola mam dziwny problem dotyczący fpsów. Mianowicie raz mam w grze po 80-90 fpsów a raz spadają do 30 czym może to być spowodowane? Z góry mówię, że laptop się nie przegrzewa.

Posiada karte graficzną nvidia geforce gt 740m i procek intel i5 oraz windowsa 8. Może to wina patcha czy co?? Odrazu mówię, że wszystko na komputerze jest nowe itd. 

Opublikowano

Sterowniki również pobierałeś najnowsze ? Zobacz w innych grach czy występuje owy problem-jeśli nie to zmień sterowniki na nieco starsze oraz napraw pliki instalacyjne w launcherze.

Opublikowano

No dobra ale sterowniki to nie tylko karta graficzna i płyta główna, pobierz program 3DP Chip i zainstaluj wszystkie sterowniki. Możesz wyłączyć cienie całkiem ja miałem 100 fps wszystkie ustawienia na "ultra" po wyłączeniu cieni mam 170 ;)

Opublikowano

ja tak samo miałem ale po update na win 8.1 skoczyło mi trochę fps. Sprawdź wszystkie sterowniki i w windowsie wejdź w wyszukaj i wbij do msconfig i sprawdz czy ci sie żadne gówno nie wbija do procesów z startem systemu.ew jak masz nieraz dużo raz mało zrób diagnostykę ramu.

Opublikowano

wyłączone to mam. Robie szybki reinstall lola bo moglo mi sie cos przy patchowaniu pojebac bo chyba 10x mi sie przerywala aktualizacja...

Opublikowano

Serio ? Jeszcze nikt tego nie zauważył ? Kolega ma Intela i5, geforce gtx 750, 8gb ramu I WINDOWSA8. Zgadnijcie ile ma fps. No taa 60 :) Mniej niż ja z gorszymi częściami. Windows 8 jest gówniany- potwierdzone info :) Zmień na 7 i nie będzie skoków. Dodatkowo w ustawieniach zmień fps na "nieograniczone" czy jakoś tak nie wiem jak to po polsku jest :D

Opublikowano

@up

Ale ty jesteś jebnięty... Ma spadki FPSów, a nie stałe, czytanie ze zrozumieniem się kłania.

@top

To występuje po jakimś czasie gry czy od razu? Grasz na chłodzeniu?

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

@up

Ale ty jesteś jebnięty... Ma spadki FPSów, a nie stałe, czytanie ze zrozumieniem się kłania.

@top

To występuje po jakimś czasie gry czy od razu? Grasz na chłodzeniu?

Tak gram na chłodzeniu. Na normalu 5vs5 odrazu. Dziwi mnie fakt, ze na ARAMIE mam po 150fpsów... a to przeciez bardziej wymagajace jest. Nie wiem w czym wina lezy... 

Opublikowano

Tak gram na chłodzeniu. Na normalu 5vs5 odrazu. Dziwi mnie fakt, ze na ARAMIE mam po 150fpsów... a to przeciez bardziej wymagajace jest. Nie wiem w czym wina lezy... 

Gdy są walki drużynowe i dużo jest animacji Twój laptop może nie nadążyć nad wyłapaniem wszystkich animacji czempionów

z League of Legends.

Może po prostu grasz ARAM'a - też mam na Aram'ie ostatnio ścinki po 150 pingu 30 fps. ( też mam laptopa ).

Może spróbuj obniżyć jakość ustawień np. wyświetlanie punktów doświadczenia i niektóre opcje na niższe ,zobacz czy to pomogło.

47990292595971448862.png

Opublikowano

Czasem mam wrażenie, że ludzie nie czytają zrozumiale postów. Napisałem wyraźnie, że na ARAMIE MAM BEZ PROBLEMU 150+ FPSÓW. A na normalu po 30. Mam wyłączone wszystkie cienie... i grafikę na średni. Próbowałem na low i nic nie zmienia. 

Opublikowano

masz gównianego laptopa po prostu. Kto kupuje laptopa do grania -.- I jeszcze ten windows 8 który wpierdala jak za 2x windows 7 -.- gg wp. Teraz musisz żyć z lagami do KOŃCA TWOJEGO ŻYCIA uheuheue

Opublikowano

A jest możliwość, że jakieś części z kompa słabiej działają z lol;em i przez to takie skoki? Sprawdź w innej grze swój ping i się dowiemy :)  No i przyzwyczaj się, że nawet na supermegazajebistym komputerze jak wleci kennen ze swoimi błyskawicami to spadek fps 100% :D

Opublikowano

Ja bym zrobił reset biosu. Czasami pomaga, czasami nie, ale jest 1 problem. Też mam lapka i za chuja nie wiem jak wejść do biosu. Sprawdzałeś czy radiatory w lapku są dobrze poustawiane ?

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Ja bym nowego lapka nie otwierał- 90% plomby i gwarancja. Chociaż mogę się mylić. Ostatni raz jak kupowałem kompa to plomby były nie wiem jak teraz.

Opublikowano

Masz 2 opcje :

1. Dojeb RAM, jak nie to dojeb procesora, jak nie  to zajeb o ścianę z lapka.

2. Reintal lola. Nie działa - reintal kompa. Nie działa - reintal internetu. Nie zadziała - zajeb o ścianę z lapka. Nie działa lapek - nic z tym nie zrobisz, to znaczy że jakiś debil zajebał nim o ścianę.

Ale tak na serio, to RAM dojebać i musi śmigać, jak nie to zapytaj wujka google....... albo zajeb o ścianę z lapka :)

3d10a40e96e20.png

Opublikowano

Mam 8 GB ramu, więc nie ma sensu dodawać więcej. W innych grach fpsy mam stałe. Może to wina patcha, czytałem na forum lola, że więcej osób ma taki problem... A drugim powodem może jest ten zjebany Windows 8?? Nie mam pojęcia, próbowałem już wszystkich możliwości, dziwi mnie tylko to, że na normalu mam tylko taki problem, a na innych trybach nie..

Opublikowano

Chłopie, podstawy sprawdziłeś ? Ja jestem w 99% pewny że LoL używa ci zintegrowanej karty, fakt że na aramie masz 150 fpsów jest spowodowany tym że jest on mniej wymagającą mapą. Sprawdź czy masz włączone przełączanie zintegrowanej karty na dedykowaną grafikę. Jeśli nie musisz to ustawić. Tyle tego typu tematów było.

P.S

Oryginalne sterowniki od ASUSA czasami nie są najlepsze. Mogą być przestarzałe. Usuń wszystkie i ściągaj po kolei z oryginalnych stron producentów, i nie gadaj że to nic nie da zanim nie spróbujesz.

Opublikowano

Mistrzu up, mam ustawione, aby odpalało na nvidii nie na zintegrowanej. Sterowniki właśnie też tak zrobiłem jak powiedziałeś i myślałem, że to coś da, ale nie dało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...