Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[WoT] Linie dla newbie

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że czasami pojawiają się pytania "w jaką linię pójść?" postaram się zgromadzić tutaj tak dużo informacji jak tylko się da, tworząc tutaj poradnik opisujący większość polecanych linii, czołgów i tym podobnych. Tutorial jest adresowany dla newbie i żaden choć trochę doświadczony gracz nic tutaj nowego nie wyczyta.

Podstawy

Przede wszystkim nie nastawiajcie się na to że np. chcecie najszybsze czołgi, z największymi obrażeniami, z najmocniejszym pancerzem i podobnymi. Na takie pytanie gracze odpowiedzą, ale linie z taką zaletą często wcale nie są proste w grze. Należy też wyzbyć się niechęci do Rosji/ZSRR - tamtejsze czołgi są jednymi z najprostszych w grze. I trzymajcie się z dala od Japońców.

Radzieckie czołgi ciężkie - KV-1, KV-85, IS-3, IS-7

Wybitnie często polecana linia:

MS-1 > T-26 > T-46 > T-28 > KV-1 > KV-1S > KV-85 > IS > IS-3 > IS-8 > IS-7

nie jest polecana bez powodu. Otóż ponad połowa czołgów z tej linii to czołgi tak proste w grze, że bardziej się nie da. Są one również brane na drużynówki i CW. Omówmy teraz linię i poszczególne czołgi:

MS-1, T-26 - czołgi doskonale przeciętne, ale to niskie tiery i z nich się wychodzi tak szybko że nie ma to znaczenia.

T-46 - warty polecenia, posiada dobrą mobilność i działo, mam z niego świetne wspomnienia. Warto rozważyć zbadania także z niego T-50, gdyż ułatwi to ci rozwinięcie gałęzi rosyjskich czołgów średnich(tak, m.in. Rudy).

T-28 - czołg już nie taki prosty. Na 4 tierze jest już więcej fajniejszych czołgów, ale przemęczcie się. Warto dla KV-1ki.

KV-1 - pierwsza (czerwona)gwiazda linii. Tutaj macie poradnik o nim napisany przez Juriego. Opiszę go też trochę tutaj - jest to czołg z nawet przyzwoitym pancerzem przednim, idealny do sidescrap'u(kątowanie bokiem), działem z dobrymi obrażeniami, niestety jest dosyć wolny. Bardzo przyjemny i prosty w grze.

KV-1S i KV-85 - ma wiele nazw nieoficjalnych - Sport, Siemka, KW-1Siemka, KV-ASS. Jest on jednym z najbardziej niezbalansowanych czołgów w grze, i jest idealny dla newbie. Tutaj macie skromny poradnik autorstwa Frostiego. Co czyni go tak niezbalansowanym? Połączenie ogromnych obrażeń, świetnej penetracji, wybitnej mobilności, pancerza idealnego do sidescrapu i nawet mocnej wieży. Jeden z najbardziej przyjemnych czołgów w całej grze, najprostszy dla newbie itd.. Konieczne jest jednak do tego zbadanie działka 122mm D-2-5T. Oprócz tego posiada magiczną tarczę chroniącą go przed nerfem.

W aktualizacji 0.9.3 mocno oberwał, KV-1S to teraz V, lżejsza wersja KV-1 a KV-85 to stara Siemka z gorszą celnością, gorszym rld, dpm i innymi. Oba czołgi dalej proste dla newbie.

IS - czołg już lepiej zbalansowany niż nasza Siemka. Wolniejszy, obrażenia takie same(wrogie ciężkie rozwala na 3 strzały, a nie 2), choć nadal pokaźne. Również prosty w grze.

IS-3 - nawet słynny czołg, zwany postrachem Europy. Przywraca mobilność znaną ze Sporta, ulepsza wieżę do poziomu praktycznie nieprzebijalnej, pochyły pancerz kadłuba(nos szczupaka), wznosi penetrację na nowe poziomy i tak dalej. Absolutnie uniwersalny czołg ciężki, brany prawie zawsze na drużynówki. Jest też nawet fajny poradnik od NiemaSkilla.

IS-8 - już gorzej, takie lekkie przekleństwo linii radzieckich HT. Ma weakspoty, a działo już znacznie gorsze w porównaniu do konkurentów. Ale po dotarciu do IX tieru powinniście mieć wystarczająco skilla, aby sobie w miarę poradzić.

IS-7 - cudmiód, świetny pancerz, brak weakspotów, dobry dmg, fajne działo, chyba najprostsza X - no i oczywiście poradnik w wykonaniu barto966.

Linia ta jest powszechnie uznawana za najprostszą w grze, i powinna być pierwszą gdzie postawisz(ty, newbie) swoje kroki.

Amerykańskie czołgi ciężkie - T1 HT, M6, T29, T32, M103, E5ka

Inna często polecana linia:

T1 > T2 Medium > M2 Medium > M3 Lee > T1 Heavy > M6 > T29 > T32 > M103 > T110E5

Lub, jeśli nie chcemy iść przez przez T1 HT i M6 możemy wybrać drogę Shermana:

M3 Lee > M4 Sherman > M4A3E2 Sherman Jumbo > T29.

Omówienie będzie krótsze.

Ta linia jest czasem polecana, w praktyce robienie jej jako pierwszej nie ma sensu. M3 Lee jest powszechnie uważany za tragiczny, T1 HT i M6 są zbyt przeciętne dla newbie, T29 i T32 wymagają umiejętności gry na wieżę, ten drugi do tego niedomaga na penetracji. M103 i T110E5 są nawet proste, ale i to już dość późny etap.

T1 - najlepszy I tier

T2, M2 - nic takiego

M3 Lee - Wiele osób go nie lubi, dla newbie zły wybór

T1 Heavy - nawet mobilny, średnio opancerzony, spamerskie działo. Zła kombinacja dla newbie.

M6 - jw. a działo ma średni dmg przy średnim rofie. Kolejny zły wybór.

M4 - już lepiej, mobilny, twarda wieża, haubica, dobra alternatywa dla T1 Heavy

M4A3E2 - jeszcze lepiej, wybitnie mocny pancerz, jakieś tam działo, mobilność. dobra alternatywa dla M6

T29, T32 - wybitnie mocna wieża, jak umiesz grać na wieżę to z górki.

M103, T110E5 - mobilne, z mocnym pancerzem działem i mobilnością. M103 jest w HD. T110E5 również brany na CW.

Radzieckie medy: T-34, T-34-85, T-54

Nawet dobry wybór, proste w grze, typowe medy. Nie idźcie przez A43/A44/Ob.416 bo trudne w grze są. Z T-34 można przeskoczyć na SU-85 i TeDeki. X brane nawet na CW.

Radzieckie niszczyciele: SU-152, ISU-152, Ob.268

SU-85 jest fajny jak każdy TD V poziomu, SU-100 to siemka w wersji kamperskiej, SU-152 to troll do gry na goldzie(naprawdę duży DMG), ISU-152 jeszcze lepszy bo nie trzeba walić z golda, od Obiektów dochodzi kamuflaż o poziomie whatthefuckistdas. Też brane na CW.

Inne linie

Generalnie każda linia jest w pewnym sensie warta polecenia, ale te podane wyżej są najprostsze i należy zrobić je jako pierwsze. Tutaj inne:

• Francuskie LT - ELC AMX, AMX 13 90(drużynówki wzywają), BatChat.25t(CW). Czołgi warte expienia.
  • Francuskie HT - AMX 50 100 to magazynkowiec, kolejny czołg na drużynówki
  • Niemieckie TD(WT auf E-100) - cała linia OP camo i penetracja, a X tier dodatkowo ma 6 pestek w magazynku.
  • Niemieckie HT(Pz.IV, VK3601H, Tiger, E-100) - również fajna linia, i prostsza od tych 2 powyższych
  • Amerykańskie TD(T110E3) - dojść conajmniej do Hellcata
  • Amerykańskie magazynkowce - Przez lighty i stuarty, obok Chaffiego i arty, dochodzimy do magazynkowego T71, T69(drużynówki...) i T57 HT(CW...)

Podsumowanie

Najlepiej zacząć od radzieckich ciężkich. Co prawda część osób nie zgodzi się i będzie forsować przewagę innych linii, narzekać że każda linia jest dobra jak się potrafi grać itp., ale to jest poradnik dla newbie, czyli osoby która nie potrafi grać i nie wykorzysta twardości wiezy Pershinga czy też 3 pestek 155mm Focha. Jak zrobicie już tą jedną-dwie linię to będziecie wiedzieli czym lubicie grać, jakie są poszczególne linie i sami wybierzecie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak zacząłem w to grać poleciałem bezmyślnie w amerykanów i w działa xD Przed chwilą zbadałem t-46 i muszę powiedzieć że to naprawdę zajebisty czołg. Poradnik jak najbardziej przydatny.

F7FwxF8.png

Opublikowano

Jak zacząłem w to grać poleciałem bezmyślnie w amerykanów i w działa xD Przed chwilą zbadałem t-46 i muszę powiedzieć że to naprawdę zajebisty czołg. Poradnik jak najbardziej przydatny.

Ja poleciałem najpierw w amerykańskie lekkie bo miałem dziwną awersję do III Rzeszy i ZSRR, po M3 S się przerzuciłem na brytyjskie ciężkie... Tragiczny błąd, mam nadzieje że chociaż niektórzy po przeczytaniu tego nie popełnią czegoś takiego... Wybranie trudnej linii potrafi naprawdę zepsuć grę.

• Biter. zmienił(a) tytuł na [WoT] Linie dla newbie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...