Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Suchy lód a komputer.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jeżeli wrzuci sie suchy lód do wody on sublimuje i tworzy dym który jest dość zimny.

Czy jeżeli zrobił bym aby taki dym ciągle tworzył sie w obudowie komputera to czy on przypadkiem nie podnosiłby skuteczności chłodzenia? W końcu jest zimny a na np. płycie głównej sie nie skropli więc zwarcia nie będzie.

Powiedzcie co o tym myślicie.

60vprg.png

Opublikowano

Zależy też od obudowy bo jeżeli wolno by wyciągała ten dym a w obudowie była by zbyt wysoka temperatura to by się skraplał

Pomogłem? Daj LIKE

Ciebie to nic nie kosztuje! Ale mnie motywuje

Opublikowano

Weź lepiej odstaw sobie ten lód, bo się jeszcze poparzysz. :P

Każda niska temperatura (czyt. poniżej 0) działa negatywnie na komponenty komputera (czyt. rozszerzalność temperaturowa), ciągłe kurczenie i rozciąganie ścieżek na PCB szkodzi i prędzej Ci się zużyją części, że już nie wspomnę o parze, która by się dostała do każdego zakamarka PC i był musiał za chwilę zbierać kasę na nowego.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Nie bój sie nie mam zamiaru nawet próbować w tego w swoim komputerze ;d

Chciałem po prostu wiedzieć co o tym myślicie. Gdyby sie nie skraplał i był cały czas bez przerwy w obudowie to nawet fajne by to było.

60vprg.png

Opublikowano

Jakiekolwiek próby chłodzenia azotem, suchym lodem czy innymi tego typu rzeczami na dłuższą metę nie mają żadnego sensu.

Takie rzeczy nadają się jedynie na krótkie próby bardzo wysokiego OC.

Używanie tego na co dzień nie miało by sensu, gdyż było by z tym więcej problemu niż by to faktycznie dało.

Opublikowano

suchy lud jest tani , 10 kg ok 15zl ale bezsensem jest używanie go w komputerze.

dwutlenek węgla powoduje skraplanie się wilgoci z otoczenia  i prędzej można doczekać się zwarcia albo uszkodzenia części elektronicznych

tak przy okazji , nie chłodzi się bezpośrednio części !  czynniki chłodzące używane są w odpowiednich radiatorach do których dopiero jest podawany czynnik chłodzący

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...