Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Komputer chodzi, ale nie wyświetla obrazu, nowe podzespoły

TheVolume

Pytanie

Opublikowano

Witam,

Nie będę długo pisał, problem jest identyczny co poprzednim razem:

http://www.mpcforum.pl/topic/1199363-komputer-chodzi-ale-nie-wyswietla-obrazu/

Z tym, że aktualnie odłączyłem wszystkie dyski/napędy itp. (w nowej płycie nie ma wejścia, a przejściówki się nie nadają). Połączone są:

Płyta główna (nowa):

http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-h81m-e-h81-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-602682/

Procesor (nowy):

http://www.morele.net/procesor-intel-pentium-g3420-3m-cache-3-20-ghz-box-bx80646g3420-603037/

Pamięć RAM (nowa):

http://www.morele.net/pamiec-kingston-dimm-ddr3-4gb-1600mhz-cl9-kingston-hyperx-red-series-khx16c9b1r-4-513406/

Zasilacz (używany):

Colorsit ATX12V P4 (400W)

Po podłączeniu tego wszystkiego i uruchomieniu komputera załączają się wszystkie wentylatory, lampka na płycie się pali, z głośnika wydobywa się krótki sygnał (wydaje mi się taki jak po prawidłowym zakończeniu procedury POST biosu), a.... obrazu nie ma.

Płyta główna jest podłączona z monitorem kablem D-SUB (zarówno kabel jak i monitor są sprawne w 100%). Wcześniej uruchamiałem części na zasilaczu Mode Com (300W), efekt identyczny. Nie kupowałem dedykowanej grafiki - chcę uruchomić sprzęt na zintegrowanym układzie graficznym.

Co proponujecie?

HB5fLf7.png

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Daj ssy jak podlaczyles zasilacz i karte.

Ja bym stawial ze monitor nie obsluguje rozdzielczosci jaka mu karta nazuca. Ale to sa domyslenia.

Jesli masz inny monitor / tele. Podlacz pod niego bo tutaj 90% zla rezolucja :P

Dupa :D

Nawet nie szukałem problemu tam, gdzie był...

Błędny montaż płyty głównej (była za bardzo dociśnięta do obudowy), blokowane były ścieżki.

Teraz (na dedykowanej grafice) komputer odpalił... i jest obraz, niestety na integrze nadal  go nie ma.

Zaraz wejdę do biosu i sprawdzę jak się ma sytuacja.

@edit

Przełączyłem grafikę na integrę, wszystko chodzi jak należy, teraz tylko dokupić zasilacz i dysk ;)

Zamykam.

HB5fLf7.png

Opublikowano

Nie masz opcji, żeby włożyć tam jakąkolwiek kartę graficzną dedykowaną i sprawdzić, czy odpali?

Bo coś mi się wydaje, że integra może być w BIOSie wyłączona, ale to tylko moje podejrzenia.

Ze starych części mam dedykowaną pod AGP ^^ Więc niestety...

HB5fLf7.png

Opublikowano

To jest radeon 4xxx / 5xxx bynajmniej po chlodzeniu.

Jaki masz model monitora? I jakim kablem podlaczasz? Mi na asusie 24" nie wczytuje biosu na hdmi zeby wejsc do biosu musze na 17" bo asus zalacza sie dopiero na pulpicie.

Podeslij ten dzwiek :P

graphic.png
Opublikowano

Sprzęt wcześniej działał, czy pierwszy raz odpalasz PC?

Wrzuć najlepiej fotki ze środka budy.

Po wymianie płyty, procka i ramu nie wyświetla obrazu (nawet chwili). Spróbowałem dać mocniejszy zasilacz (ten Colorsit), ale efekt taki sam.

Fotki z obudowy:

ITDHAzG.jpg

ZU1mtwy.jpg

Ma4LOo5.jpg

17PXc1F.jpg

HB5fLf7.png

Opublikowano

Zostaje do kumpla dzwonić i się pytać czy na 5 min nie pożyczy swojej gpu :P

Nw. jak w tym biosie ale w z87 g45 jest od początku gpu w haswellu bloknięte.

Nie ma innej opcji? :D

I czy istnieje ryzyko spalenia karty podłączając ją pod ten zasilacz? :D

HB5fLf7.png

Opublikowano

To weź od razu zasilacz też pożycz, bo ten colorshit mnie nie przekonuje. xD

W sumie nie powinno nic się stać, bo nie byłby pod obciążeniem, byleby do BIOSu się dokopać, ale z bombą niespodzianką nigdy nic nie wiadomo.

436951440626370320491.png

Opublikowano

To weź od razu zasilacz też pożycz, bo ten colorshit mnie nie przekonuje. xD

W sumie nie powinno nic się stać, bo nie byłby pod obciążeniem, byleby do BIOSu się dokopać, ale z bombą niespodzianką nigdy nic nie wiadomo.

Bez dysku dojdę do biosu? Bo nigdy nie próbowałem ^^

Może kogoś znajdę. Oby była to wina konfiguracji biosu...

HB5fLf7.png

Opublikowano

Jak byś odpalał jakiś shit to bez różnicy ale nowy sprzęt ;P.

Osobiście bym nie ryzykował.

Z czym byś nie ryzykował?

Pożyczę zasilacz i grafikę + reszta nowe, chyba nie będzie problemu ;)

Nowe poszlaki w sprawie... Nie zadowalające niestety.

Wyżej wymienioną płytę, ram i procka podłączyłem pod zasilacz FSP Group INC (400W) + dołożyłem grafikę, której modelu nie znam, a wygląda ona tak:

1399280223-U291096.jpg

Efekt identyczny - brak obrazu, wentylator procesora nadal dziwnie chodzi (na początku dziwnie się "zacina" przy trzech pierwszych obrotach).

Próbowałem też podłączyć owy zasilacz i kabel od monitora do płyty głównej, ale i to nie poskutkowało.

Po kilku sekundach chodzenia komputera słyszę jeden, krótki sygnał (dość głośny), mogę wrzucić nagranie z "rozruchu" jeśli trzeba ;)

Co dalej?

HB5fLf7.png

Opublikowano

To jest radeon 4xxx / 5xxx bynajmniej po chlodzeniu.

Jaki masz model monitora? I jakim kablem podlaczasz? Mi na asusie 24" nie wczytuje biosu na hdmi zeby wejsc do biosu musze na 17" bo asus zalacza sie dopiero na pulpicie.

Podeslij ten dzwiek :P

Monitora i kabla nie podejrzewam, bo przed wymianą płyty procka i ramu wszystko ładnie grało.

Podłączam przez D-SUB, monitor to telewizor/monitor Samsung T200 HD.

Nagranie dam później.

Co wg. Was jest uszkodzone?

HB5fLf7.png

Opublikowano

Nie masz opcji, żeby włożyć tam jakąkolwiek kartę graficzną dedykowaną i sprawdzić, czy odpali?

Bo coś mi się wydaje, że integra może być w BIOSie wyłączona, ale to tylko moje podejrzenia.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Daj ssy jak podlaczyles zasilacz i karte.

Ja bym stawial ze monitor nie obsluguje rozdzielczosci jaka mu karta nazuca. Ale to sa domyslenia.

Jesli masz inny monitor / tele. Podlacz pod niego bo tutaj 90% zla rezolucja :p

graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...