Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Komputer chodzi, ale nie wyświetla obrazu, nowe podzespoły

TheVolume

Pytanie

Opublikowano

Witam,

Nie będę długo pisał, problem jest identyczny co poprzednim razem:

http://www.mpcforum.pl/topic/1199363-komputer-chodzi-ale-nie-wyswietla-obrazu/

Z tym, że aktualnie odłączyłem wszystkie dyski/napędy itp. (w nowej płycie nie ma wejścia, a przejściówki się nie nadają). Połączone są:

Płyta główna (nowa):

http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-h81m-e-h81-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-602682/

Procesor (nowy):

http://www.morele.net/procesor-intel-pentium-g3420-3m-cache-3-20-ghz-box-bx80646g3420-603037/

Pamięć RAM (nowa):

http://www.morele.net/pamiec-kingston-dimm-ddr3-4gb-1600mhz-cl9-kingston-hyperx-red-series-khx16c9b1r-4-513406/

Zasilacz (używany):

Colorsit ATX12V P4 (400W)

Po podłączeniu tego wszystkiego i uruchomieniu komputera załączają się wszystkie wentylatory, lampka na płycie się pali, z głośnika wydobywa się krótki sygnał (wydaje mi się taki jak po prawidłowym zakończeniu procedury POST biosu), a.... obrazu nie ma.

Płyta główna jest podłączona z monitorem kablem D-SUB (zarówno kabel jak i monitor są sprawne w 100%). Wcześniej uruchamiałem części na zasilaczu Mode Com (300W), efekt identyczny. Nie kupowałem dedykowanej grafiki - chcę uruchomić sprzęt na zintegrowanym układzie graficznym.

Co proponujecie?

HB5fLf7.png

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprzęt wcześniej działał, czy pierwszy raz odpalasz PC?

Wrzuć najlepiej fotki ze środka budy.

Po wymianie płyty, procka i ramu nie wyświetla obrazu (nawet chwili). Spróbowałem dać mocniejszy zasilacz (ten Colorsit), ale efekt taki sam.

Fotki z obudowy:

ITDHAzG.jpg

ZU1mtwy.jpg

Ma4LOo5.jpg

17PXc1F.jpg

HB5fLf7.png

Opublikowano

Nie masz opcji, żeby włożyć tam jakąkolwiek kartę graficzną dedykowaną i sprawdzić, czy odpali?

Bo coś mi się wydaje, że integra może być w BIOSie wyłączona, ale to tylko moje podejrzenia.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Nie masz opcji, żeby włożyć tam jakąkolwiek kartę graficzną dedykowaną i sprawdzić, czy odpali?

Bo coś mi się wydaje, że integra może być w BIOSie wyłączona, ale to tylko moje podejrzenia.

Ze starych części mam dedykowaną pod AGP ^^ Więc niestety...

HB5fLf7.png

Opublikowano

Zostaje do kumpla dzwonić i się pytać czy na 5 min nie pożyczy swojej gpu :P

Nw. jak w tym biosie ale w z87 g45 jest od początku gpu w haswellu bloknięte.

Nie ma innej opcji? :D

I czy istnieje ryzyko spalenia karty podłączając ją pod ten zasilacz? :D

HB5fLf7.png

Opublikowano

To weź od razu zasilacz też pożycz, bo ten colorshit mnie nie przekonuje. xD

W sumie nie powinno nic się stać, bo nie byłby pod obciążeniem, byleby do BIOSu się dokopać, ale z bombą niespodzianką nigdy nic nie wiadomo.

436951440626370320491.png

Opublikowano

To weź od razu zasilacz też pożycz, bo ten colorshit mnie nie przekonuje. xD

W sumie nie powinno nic się stać, bo nie byłby pod obciążeniem, byleby do BIOSu się dokopać, ale z bombą niespodzianką nigdy nic nie wiadomo.

Bez dysku dojdę do biosu? Bo nigdy nie próbowałem ^^

Może kogoś znajdę. Oby była to wina konfiguracji biosu...

HB5fLf7.png

Opublikowano

Jak byś odpalał jakiś shit to bez różnicy ale nowy sprzęt ;P.

Osobiście bym nie ryzykował.

Z czym byś nie ryzykował?

Pożyczę zasilacz i grafikę + reszta nowe, chyba nie będzie problemu ;)

Nowe poszlaki w sprawie... Nie zadowalające niestety.

Wyżej wymienioną płytę, ram i procka podłączyłem pod zasilacz FSP Group INC (400W) + dołożyłem grafikę, której modelu nie znam, a wygląda ona tak:

1399280223-U291096.jpg

Efekt identyczny - brak obrazu, wentylator procesora nadal dziwnie chodzi (na początku dziwnie się "zacina" przy trzech pierwszych obrotach).

Próbowałem też podłączyć owy zasilacz i kabel od monitora do płyty głównej, ale i to nie poskutkowało.

Po kilku sekundach chodzenia komputera słyszę jeden, krótki sygnał (dość głośny), mogę wrzucić nagranie z "rozruchu" jeśli trzeba ;)

Co dalej?

HB5fLf7.png

Opublikowano

To jest radeon 4xxx / 5xxx bynajmniej po chlodzeniu.

Jaki masz model monitora? I jakim kablem podlaczasz? Mi na asusie 24" nie wczytuje biosu na hdmi zeby wejsc do biosu musze na 17" bo asus zalacza sie dopiero na pulpicie.

Podeslij ten dzwiek :P

graphic.png
Opublikowano

To jest radeon 4xxx / 5xxx bynajmniej po chlodzeniu.

Jaki masz model monitora? I jakim kablem podlaczasz? Mi na asusie 24" nie wczytuje biosu na hdmi zeby wejsc do biosu musze na 17" bo asus zalacza sie dopiero na pulpicie.

Podeslij ten dzwiek :P

Monitora i kabla nie podejrzewam, bo przed wymianą płyty procka i ramu wszystko ładnie grało.

Podłączam przez D-SUB, monitor to telewizor/monitor Samsung T200 HD.

Nagranie dam później.

Co wg. Was jest uszkodzone?

HB5fLf7.png

Opublikowano

Daj ssy jak podlaczyles zasilacz i karte.

Ja bym stawial ze monitor nie obsluguje rozdzielczosci jaka mu karta nazuca. Ale to sa domyslenia.

Jesli masz inny monitor / tele. Podlacz pod niego bo tutaj 90% zla rezolucja :p

graphic.png
Opublikowano

Daj ssy jak podlaczyles zasilacz i karte.

Ja bym stawial ze monitor nie obsluguje rozdzielczosci jaka mu karta nazuca. Ale to sa domyslenia.

Jesli masz inny monitor / tele. Podlacz pod niego bo tutaj 90% zla rezolucja :P

Dupa :D

Nawet nie szukałem problemu tam, gdzie był...

Błędny montaż płyty głównej (była za bardzo dociśnięta do obudowy), blokowane były ścieżki.

Teraz (na dedykowanej grafice) komputer odpalił... i jest obraz, niestety na integrze nadal  go nie ma.

Zaraz wejdę do biosu i sprawdzę jak się ma sytuacja.

@edit

Przełączyłem grafikę na integrę, wszystko chodzi jak należy, teraz tylko dokupić zasilacz i dysk ;)

Zamykam.

HB5fLf7.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...