Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Migracja systemu na SSD

mitrix179

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam zamiar kupić dysk SSD a dokładniej Intel 530 120GB pod nagrywanie bo obecny nie wyrabia przy nagrywaniu ;P I chciałem też przenieść system na SSD ale nie ogarniam tego ;/ Jest jakiś w miarę łatwy sposób, żeby przenieść ten system na SSD ?

Opublikowano

Teoretycznie możesz zrobić kopię system takim narzędziem jak Clonezilla, a następnie przywrócić ją na nowym dysku. Powinno się udać, choć ręki uciąć nie dam.

Wiem, że niektórzy producenci udostępniają takie oprogramowanie, które umożliwia właśnie przeniesienie danych i systemu na nowy dysk. Dodają je oni do Laptopów do których takowy dysk można dokupić.

Najbezpieczniej zawsze jest postawić system do nowa. 

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Dobra, krótka piłka, co w takim razie wybrać ? Płytki od windowsa nie mam ;/

Jeśli masz licencję na system operacyjny, Microsoft dopuszcza instalację od nośnika zyskanego za pośrednictwem osób trzecich. Jakby to trochę naciągnąć można dojść do wniosku, że ISO systemu może pobrać z Internetu. 

Opublikowano

Pobierz ISO (obraz płyty) wersji systemu na którą masz licencję. Z pewnością znajdziesz w Internecie. Ja Ci tutaj linku nie mogę podać. :-) 

Opublikowano

Skoro masz licencję na x64 to jak myślisz? :-) 

Tylko pobierz odpowiednią wersję, bo są Home Premium, Professional i Ultimate. Na swoim certyfikacje z kluczem masz dokładną wersję. 

Opublikowano

Wiem, że nie ma tam języka Polskiego. Dobra, jak już pobiorę to co potem? A tak w ogóle to nie stracę wszystkich gier itd. co były na HDD ?

A może użyć po prostu jakiegoś programu?

http://www.aomeitech.com/aomei-partition-assistant.html

Ten będzie dobry? Jeśli nie używać programów to prosiłbym o dalszą instrukcję ;)

Opublikowano

Niby ma funkcję przenoszenia partycji systemowej, więc pewnie radę da. 

Jak skopiujesz partycję systemową na SSD, a do płyty głównej będzie miał podłączone te 2 dyski to powinno wszystko działać jeśli chodzi o programy z HDD.

Instrukcji masz zawsze razem z zainstalowanym programem (zaszokowany?) lub na stronie producenta. Ja z tego nie korzystałem, więc instrukcji nie będę pisał. :-)  

Opublikowano

Chyba mnie źle zrozumiałeś co do tej "instrukcji" więc nie wiem po co takie dziwne teksty "zaszokowany".. O instrukcję chodziło mi, że jeśli nie polecacie mi używać tego typu programów to co mam dalej robić.

Opublikowano

I tak po przeniesieniu partycji (jeśli wgl. jemu się uda) to na 99% będziesz musiał użyć nośnika z Windowsem do naprawienia systemu (w najlepszym wypadku), więc lepiej załatw sobie płytkę / pendrive z Windowsem.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Dobra, więc co muszę w końcu zrobić? W ogóle opłaca mi się to ? System szybciej działa, to wiem. Co potrzebuję, żeby ten system przenieść? Można uszkodzić system?

Opublikowano

Dobra, więc co muszę w końcu zrobić? W ogóle opłaca mi się to ? System szybciej działa, to wiem. Co potrzebuję, żeby ten system przenieść? Można uszkodzić system?

Można i to moze nie działać. Zmarnujesz tylko czas. Po prostu postaw nowy system na SSD. Masz licencję. Obraz płyty znalazłeś. No jest najbezpieczniejsze. :-) 

Opublikowano

Dobra, więc programów nie używać, tak? Mam oryginalnego windowsa, co teraz zrobić jak pobrałem ten ISO ?

Wypal na płytę programem np. Nero i zainstaluj. 

Opublikowano

Przygotuj bootowalną płytkę, lub pendrive. Uruchom ponownie komputer z nośnikiem na którym jest system. Podczas ładowania włącz Boot Menu (Przyciskiem Esc, F10 albo F12 - zależy od BIOS) i wybierz swój nośnik z listy. Dalej pewnie sobie już poradzisz instalacja jest łatwa. :-) 

A można jakoś na Pendrive, bo nie chce mi się jechać do sklepu po płytę ;D

Może być, ale zgodnie z tym poradnikiem:

Opublikowano

Ale pierdoły piszecie.Jeśli masz legalny system i jest on na laptopie to zapewne masz RECOVERY. Możesz przywrócić system od nowa z obrazu na dysku.Masz goły system bez aplikacji uaktualnień i Bóg wie czego tam jeszcze do stanu aktualnego.To tak w nawiasie.Jeśli chodzi o migrację ze starego dysku na SSD to najlepszą aplikacją z jakiej korzystałem i korzystam jest Acronis True Image.Dysk po migracji odłączasz i tyle potem format tego starego dysku i koniec.Nie możesz mieć w PC dwóch dysków systemowych bot_owalnych bo Bios czy UEFI zwariuje.Chłopie pomyśl logicznie po co ci nowe instalacje systemu skoro można przenieść ze "starego" na nowe i to z HDD na SSD.Acronis czy inna aplikacja zrobi to za Ciebie jak należy.Aktywuje nowy dysk a dezaktywuje stary bez potrzeby odłączania a potem mozesz z nim zrobić co chcesz.Nie komplikuj sobie spraw   

PC na podzespołach AMD.Laptop leciwy bo z XP na Intelu.Drugi nowszy AMD A8

STOP komentarzom typu: "AMD to gówno"! Zanim coś napiszesz pomyśl jak odbiorą to inni !! i Vice Versa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...