Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum

Krupcio221

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam otóż w tym roku muszę wybrać Technikum pomożecie mi wybrać coś z tego ? 

Technik Mechatronik 

Technik Logistyk

Technik Handlowiec

Technik Informatyk

Technik Elektronik 

Technik Elektryk

Technik Ekonomista 

Technik Hotelarstwa 

Po którym technikum bd dobrze płatne zawody 

I które jest interesujące ;d 

Dziękuje za pomoc ;) 

xSiRock_eune_157_1_text.png

Opublikowano

To raczej zależy czym Ty się interesujesz.

Logistyk jest dobrze płatny, ale ostatnio dużo osób idzie w tym kierunku, radziłbym Ci wybrać kierunek, który może nie jest zbyt ciekawy, ale gdzie jest największe zapotrzebowanie, wtedy szybko znajdziesz pracę i na pewno sporo płatną.

Opublikowano

Duże zapotrzebowanie jest na elektryka. Na logistyku nie masz czego szukać, jak nie masz tzw. ,, pleców ''. Za dużo osób tam poszło.

Opublikowano

Informatyk jest dobrze płatny, ale w technikum nie zdobędziesz żadnego wykształtcenia w tej dziedzinie. Technik Logistyk chyba najbardziej opłacalny zawód z wymienionych.

Opublikowano

Mechatronik jest dobrym wstępem na studia.

Logistyków tylko po studiach biorą bo jest ich masa a w firmie zazwyczaj jest ich niewielu.

Informatyk też dobry wstęp na studia i jeśli jesteś sexowną blondynką to może sekretarkę dostaniesz.

Znajomi z ekonomika rozsiali się po pubach i monopolowych, kilku w jakiś bankach czy ubezpieczeniach.

Po elektryku mógłbyś dostać jakąś prace tj. "ulewny deszcz i wiatr zerwał linie to weź sobie tego nowego i jedźcie naprawić". 

Resztę ciężko mi określić bo nie znam nikogo po takim zawodzie.

Opublikowano

Mechatronik jest dobrym wstępem na studia.

Logistyków tylko po studiach biorą bo jest ich masa a w firmie zazwyczaj jest ich niewielu.

Informatyk też dobry wstęp na studia i jeśli jesteś sexowną blondynką to może sekretarkę dostaniesz.

Znajomi z ekonomika rozsiali się po pubach i monopolowych, kilku w jakiś bankach czy ubezpieczeniach.

Po elektryku mógłbyś dostać jakąś prace tj. "ulewny deszcz i wiatr zerwał linie to weź sobie tego nowego i jedźcie naprawić". 

Resztę ciężko mi określić bo nie znam nikogo po takim zawodzie

Boże... Co to pieprzysz  :huh: Elektryk jest bardzo rozchwytywany. Jest to zanikający zawód. Coś jak kowal. Teraz wielu idzie na Informatyka i Logistyka, a zapotrzebowanie na krawców, elektryków i szewców rośnie. Może jakiś kokosów z tego nie ma, ale na pewno szybciej się znajdzie robotę. Żadna praca nie hańbi. 

Opublikowano

Boże... Co to pieprzysz  :huh: Elektryk jest bardzo rozchwytywany. Jest to zanikający zawód. Coś jak kowal. Teraz wielu idzie na Informatyka i Logistyka, a zapotrzebowanie na krawców, elektryków i szewców maleje. Może jakiś kokosów z tego nie ma, ale na pewno szybciej się znajdzie robotę. Żadna praca nie hańbi. 

Napisałem przecież, że na elektryka jest dosyć łatwo znaleźć prace (najłatwiej z wymienionych), ale nie puszczą "młodego" samego żeby pracował na wielkim napięciu. Ogranicza się to do pomagiera, co oczywiście nie jest złe bo liczy się praktyka. Ale elektryk zanikający zawód? Albo ja nie wiem co elektryk robi albo Ty nie masz prądu w domu. Ja niemal codziennie widzę jadący samochód pogotowia elektrycznego do jakiś transformatorów, przerwań na linach itp.

Opublikowano

@top 

jeśli czujesz się dobrze z matmy to elektryk bądź mechatronik 

facebook%20tlo%20Polska%20glosem-kopia%2

Pomniki powinno się stawiać bohaterom którzy oddali życie za wiarę, bliźniego czy ojczyznę, a nie homotęczę dla pedałów.

Opublikowano

Technik Mechatronik -Ciężkie musisz ogarniać

Technik Logistyk - Dobre ale za granicą

Technik Handlowiec - Łatwy zawodzik

Technik Informatyk - Musisz iść po nim na studia

Technik Elektronik - Do ogarnięcia

Technik Elektryk - Do ogarnięcia

Technik Ekonomista -Lajt

Technik Hotelarstwa - Bezsens

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

wszystkie kierunki są dobre i na wszystkim można zarobić tylko się trzeba przyłożyć, wybierz to, co cie interesuje a nie to, z czego chciałbyś mieć dużą kasę... 

Opublikowano

Technik Hotelarstwa - Bezsens

A tutaj się nie zgodzę.

Koleżanka ukończyła taką szkołę i z takim tytułem spokojnie znalazła pracę. Ok, może nie zarabia 5000 zł miesięcznie, ale najniższa krajowa to też nie jest. :-) 

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Po każdym technikum musisz iść na studia by jakąś nawet dobrą pracę sobie załatwić...

Polecam iść na elektronikę, a potem na studia na automatykę przemysłową.

Tak czy siak w technikum choya się nauczysz... tego czego Ci będzie potrzebne w przyszłości.

Opublikowano

A tutaj się nie zgodzę.

Koleżanka ukończyła taką szkołę i z takim tytułem spokojnie znalazła pracę. Ok, może nie zarabia 5000 zł miesięcznie, ale najniższa krajowa to też nie jest. :-) 

Pisałem przez pryzmat mojej szkoły i moich znajomych.

Wbrew pozorom sporo ludzi chodzi na tego hotelarza możliwe że za pare brat będzie wygryzanie się na rynku pracy

To że zapotrzebowanie na elektrykow jest to akurat prawda c:.

Opublikowano

Witam. Od ponad 3 miesięcy myślę nad mechatroniką 

Mam łeb do matmy , fizyki ale tylko wtedy gdy się przyłożę. Wszyscy mówią ze muszę pójść na studia więc nie mam wyboru ;)

Jak płatny jest Technik Mechatronik ? :)

Dziękuje wszystkim za odpowiedz.

Opublikowano

Witam. Od ponad 3 miesięcy myślę nad mechatroniką 

Mam łeb do matmy , fizyki ale tylko wtedy gdy się przyłożę. Wszyscy mówią ze muszę pójść na studia więc nie mam wyboru ;)

Jak płatny jest Technik Mechatronik ? :)

Dziękuje wszystkim za odpowiedz.

Te kierunki się rozwijają więc myśle ze jak idziesz na mechatronika+studia to znajdziesz ciekawą dobrze płatną pracę

Nie wiadomo ile ci dadza do ręki zalezy co gdzie jak musiałbyś sie rozejrzeć po rynku pracy

Jak masz smykałkę do takich rzeczy to warto w to uderzyc

Opublikowano

@up

Od zawsze mechanika z moim Tatą. <3

+ elektronika moze być ciekawie.

Mam nadzieje ze się Dostane.

Jestem typem osoby która łatwo się zaciekawia takimi tematami więc myślę ze się nadaje.

Dziękuje jeszcze raz za odpowiedzi ;)

Opublikowano

@up

Od zawsze mechanika z moim Tatą. <3

+ elektronika moze być ciekawie.

Mam nadzieje ze się Dostane.

Jestem typem osoby która łatwo się zaciekawia takimi tematami więc myślę ze się nadaje.

Dziękuje jeszcze raz za odpowiedzi ;)

jeśli wiążesz szkołę z elektryką to idź na elektryka , elektronik już nie jest tak potrzebny , przykład zepsuje Ci sie radio  kupujesz nowe . Z elektrykiem tak nie jest zawsze ktoś potrzebuje elektryka /

Pomniki powinno się stawiać bohaterom którzy oddali życie za wiarę, bliźniego czy ojczyznę, a nie homotęczę dla pedałów.

Opublikowano

@up 

Nie nie o to mi chodziło. 

Mój Tata jest Elektrykiem i mi odradza. Dalej jestem za mechatroniką ;)

mechatronika spoko , ale pamiętaj  jest tak dużo materiału że trudno wyrobić , to tak jakby mieć 3 różne zawody , elektryk , pneumatyk i hydraulik i konstruktor  , potem dochodzi programista  itd 

Opublikowano

Czyli jest to bardzo trudny kierunek ? :D

to wszystko zależy od szkoły i jej poziomu .  Musisz dobrze umieć matmę , nawet ja w 1 klasie na elektrotechnice mam matematykę którą się zaczyna dopiero na studiach  ( nie wszystko ale cząstka jest ) tzw  pierwiastek z minus 1

ps 

poszukaj sobie w pdf  podstawy mechatroniki taka książka tam jest może 1/3 informacji których się uczę . 

Opublikowano

Teraz zapytałem rodziców. Mówią mi ze mechatronika ma przyszłość. A jak zapytałem o elektrykę to zaprzeczyli. 

Teraz troszeczkę mam mętlik w głowie ;d 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...