Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Darmowy czy płatny? Jaki hosting wybrać?

Login1pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy wybrać gorszy "darmowy" hosting czy "lepszy" płatny hosting. Dzisiaj spróbuje wam pomóc.

Do testów użyjemy 2 hostingów

Freeservers oraz Gameserv (Teraz znany [Lub nieznany] jako Hostandplay)

1. Ceny

Freeservers: Serwer darmowy tylko dla premium, non premium muszą jednorazowo zapłacić 4,92 sms'em (Serwer posiada 16 slotów oraz 512 mb ramu, czyli 32 mb na slot)

Hostandplay: Pojawiła się możliwość dostosowywania parametrów do własnych potrzeb (Najtańszy serwer ma nielimitowaną liczbę slotów, 1200 MB ramu, 2x3,5GHz CPU i 2 GB limitu dysku SSD). Dostępne lokalizacje to Francja - Strasbourg i Polska - Warszawa. Koszt takiego serwera to 1.25 zł/5 dni. Do serwera otrzymuje się także stronę WWW.

2. Wygląd i praktyczność panelu

Freeservers: Panel ma nowoczesny wygląd, jest nawet praktyczny, jednakże wolno działa

Hostandplay: Panel jest biały, z ciemnoniebieskimi akcentami. Jest on praktyczny i szybko działa.

3. Pomoc techniczna

Freeservers: Nie ma, ale jest strona z informacjami

Hostandplay: Rozbudowana pomoc techniczna

4. Możliwość zarabiania na serwerze

Freeservers: Nie ma żadnej takiej możliwości

Hostandplay: Jest sms shop jednakże nie można wypłacać zarobionych pieniędzy

5. Błędy

Freeservers: Zdarza się

Hostandplay: Ocenie to dopiero jak chwilę pogram na serwerze testowym

6. Funkcje dodatkowe

Freeservers:

Sklep w którym można dokupić FTP, ram i sloty
Banner statusu
Konsola
Kopia zapasowa
Lista serwerów
Pliki serwerowe
Instalator pluginów

Opcja zaakceptowania EULA Mojangu

Gameserv:

Itemshop

Dotacje
Możliwość zmiany oferty
Pomoc techniczna
Zaplanowane działania
Instalator pluginów
FTP
WEBFTP
Wykresy obciążeń
Wykresy transferu
Reinstalacja

MySQL

PHPMyAdmin
Konsola
Logi serwera

Zapora sieciowa
Subkonta
Zmiana parametrów
Przedłużenie serwera

Opcja zaakceptowania EULA Mojangu

Konfigurator storny WWW
I więcej

7. Serwer próbny

Freeservers: Brak takiej opcji

Hostandplay: 2 dniowy serwer o parametrach najtańszego serwera (podane wyżej)

Podsumujmy:

Freeservers:

Jest to hosting dla osób które potrzebują serwera żeby pograć ze znajomymi, ale także na mniejsze publiczne serwery. Powodem tego może być brak możliwości zostawienia serwera na 24/7 .

Hostandplay

Jest to hosting dla osób które chcą mieć serwer do gry ze znajomymi, lub trochę większy serwer publiczny. Powodem tego mogą być częste błędy panelu. Jednakże można zostawiać serwer na 24/7 .

Dziękuje za przeczytanie mojego poradnika, i mam nadzieję że pomógł lub pomoże wam on wybrać hosting na którym postawicie swój wymarzony serwer.

EDIT:

- Małe poprawki estetyczne

- Dodanie kilku funkcji w zakładce funkcje serwerów

- Rozszerzenie podsumowań

EDIT2:

- Zmiana opisów przy hostingu Hostandplay

- Dodanie punktu 7

Opublikowano

Nie polecam tego hostingu gameserv, lagi, okropna pomoc techniczna, Polecam Fiberhost.pl

W pewnym stopniu masz racje serwer ma lagi wielkie, ale pomoc techniczna jest w miarę. Lecz w tym temacie porównywałem go z freeservers i okazał się lepszy

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Popracuj nad estetyką , patrząc na TuT od razu  odechciewa mi się go czytać..

Co do twojej opinie - xgadzam się lecz nie w 100 % 

Nie uwzględniłeś w 1 porównaniu ramu na slot , darmowemu serwerowi przypada ok.32 Ramu/slot [16slotów] ,a płatnemu nieco więcej , więc płatny powinien wygrać według mnie [1 porównanie]

thks99znripz.jpg

by KoNdZiUKing

Opublikowano

Jak każdemu wiadomo jak sie za cos zaplaci to i lepsze efekty bedą, no chyba ze ktos chce zrobic serwer od 6 do 12 slot. to za darmo moglo by sie to udac ale jako iz najslabsze maszynki kosztuja nie wiele i sa lepsze od tych darmowych to wolal bym wydac te 5$ i miec zbedne lagi z glowy

Opublikowano

Ja ci radze dac troche hajsu ale za to miec bez reklam itd . TO jest moja opinia zeby nie wybierac Dramowych Hostingow bo to jest gowno

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Osobiście miałem na gameserv, odradzam. Drugi reload to wywalenie serwera. w dodatku błędy, przez które serwer wykupiony na 60dni, działał jakieś 15.

100/200/300/400/500/600/700/800/900/1000

• 3 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Mym zdaniem brać lepiej płatne, ale najpierw pochytać testowe i obcykać ceny oraz ram itp itd ^^

Poradnik przydatny, na pewno się komuś przyda.

Opublikowano

Ostatnio wykupiłem serwer bez limitu na craftserve. Po dniu testowym nie aktywowałem od razu, nie miałem czasu i te sprawy. Po paru dniach dostałem ofertę na maila że jak aktywuję w specjalnej promocji do dostanę 2 miesiące za 30zł. Według mnie warto poczekać parę dni po wygaśnięciu testu ;)

Serwer WarRush - survival + frakcje

warrush.csrv.pl

2.png

Opublikowano

osobiście polecam hosting enderchest.pl tani i dobry
najgorszy z jakim się spotkałem to fiberhost.pl półowa pluginów nie działała a jak już wgrałem wszystko od nowa to serwer lagował i wywalało przy 30graczach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...