Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Komputer sie długo włącza

KaRRamb4

Pytanie

Opublikowano

Witamm, mam pewien problem z kompem. Dzisiaj po szkole, jak włączyłem kompa, to strasznie długo się wlączał. Zatrzymuje się ma "trwa uruchamianie systemu windows" i stoi tak przez 5-10 minut (dzisiaj rano przed szkołą włączałał się normalnie, od razu.). Czego wina to może być?Na początku myślałem,że dysk twardy poszedł, ale podłączyłem jakiś stary i dalej to samo. Co robic? Kiedyś mi się tak dzialo, to tylko kable z dysku twardego wyjąłem i włozylem na nowo  i dzialalo, a teraz nic to nie daje ;/, ale watpie ze to dysk bo podlaczalem inny.

1369767914-U115053.png

Pomogłem? Daj LIKE ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oznaką tych czerwonych kwadratów jest albo padający dysk, albo również zepsuty kabel SATA. Musisz go wymienić, a jak nie pomoże to później pomyślimy.

Niestety już Ci rafor napisał że prawdopodobnie 'dysk leci'.

Moją propozycją jest żebyś pożyczył od kogoś dysk nawet 80GB sata 1 zainstalował system i zobaczył. Jeśli miałeś czerwone kwadraciki jest to oznaka w 95% że dysk siada.

Jeśli mogę się spytać jak stary jest ten dysk, oraz czy windows / instalatory chodzą o wiele wolniej niż przed?

+ Jaki jest model tego dysku?

graphic.png
Opublikowano

Ale te czerwone kwadraty były tylko na speed mapie. Na tej ogolnej nie bylo zadnych czerwonych kwadratow. Instalator tez chodzi wolniej... Windows tylko dluzej sie wlacza, a tak to wszystko dziala normalnie. Dysk ma z pare dobrych lat, ale ile dokladnie to nie wiem, bo kompa odkupywalem od kolegi. Model dysku: Hitachi HDP725050GLA360 (500GB)

1369767914-U115053.png

Pomogłem? Daj LIKE ;)

Opublikowano

Polecam Ci skopiować ważne dane / pliki na pendriva bo nigdy nie wiesz czy nie padnie.

Ostatecznie, nie bawiłeś się nic w biosie?

Kabel mówisz że z starego kompa, pożycz od kogoś jakiś pewny bo nigdy nie wiadomo czy ten także nie jest zepsuty.

graphic.png
Opublikowano

Nic sie nigdy w biosie nie bawiłem. Spróbuje od kogos kabel zalatwic. Tylko troche dziwne, ze inny dysk podlaczam to jest to samo, instalator tez wlacza sie dlugo. Kiedys kable przedmuchalem i dzialalo, a teraz nic sie nie da zrobic. Komp chodzi normalnie, ale dlugo sie wlacza... Juz sam nie wiem czego to jest wina ;/

1369767914-U115053.png

Pomogłem? Daj LIKE ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...