Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Komputer sie długo włącza

KaRRamb4

Pytanie

Opublikowano

Witamm, mam pewien problem z kompem. Dzisiaj po szkole, jak włączyłem kompa, to strasznie długo się wlączał. Zatrzymuje się ma "trwa uruchamianie systemu windows" i stoi tak przez 5-10 minut (dzisiaj rano przed szkołą włączałał się normalnie, od razu.). Czego wina to może być?Na początku myślałem,że dysk twardy poszedł, ale podłączyłem jakiś stary i dalej to samo. Co robic? Kiedyś mi się tak dzialo, to tylko kable z dysku twardego wyjąłem i włozylem na nowo  i dzialalo, a teraz nic to nie daje ;/, ale watpie ze to dysk bo podlaczalem inny.

1369767914-U115053.png

Pomogłem? Daj LIKE ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oznaką tych czerwonych kwadratów jest albo padający dysk, albo również zepsuty kabel SATA. Musisz go wymienić, a jak nie pomoże to później pomyślimy.

Niestety już Ci rafor napisał że prawdopodobnie 'dysk leci'.

Moją propozycją jest żebyś pożyczył od kogoś dysk nawet 80GB sata 1 zainstalował system i zobaczył. Jeśli miałeś czerwone kwadraciki jest to oznaka w 95% że dysk siada.

Jeśli mogę się spytać jak stary jest ten dysk, oraz czy windows / instalatory chodzą o wiele wolniej niż przed?

+ Jaki jest model tego dysku?

graphic.png
Opublikowano

Nic sie nigdy w biosie nie bawiłem. Spróbuje od kogos kabel zalatwic. Tylko troche dziwne, ze inny dysk podlaczam to jest to samo, instalator tez wlacza sie dlugo. Kiedys kable przedmuchalem i dzialalo, a teraz nic sie nie da zrobic. Komp chodzi normalnie, ale dlugo sie wlacza... Juz sam nie wiem czego to jest wina ;/

1369767914-U115053.png

Pomogłem? Daj LIKE ;)

Opublikowano

Ram przeskanuj programem Memtest86 przez noc i zobacz czy nie wyrzuci błędów.

Na płycie głównej sprawdź czy nie ma wypukłych kondensatorów.

Dysk skoro był podłączany inny, to nie ma znaczenia.

Odłącz kartę graficzną, przełącz na zintegrowaną i zobacz czy się odpali.

+ Jaki masz zasilacz?

Trzeba sprawdzić wszystko co możliwe, bo jest to problem jakiegoś podzespołu.

Opublikowano

Na początku przeskanuj komputer i usuń wirusy potem powywalaj śmieci niepotrzebne z kompa a na koniec wywal pare rzeczy z autostartu (CMD-->msconfig-->zakładka uruchamianie) i zresetuj kompa. Jak nic nie pomoże to sprawć te kable od dysku

Pomogłem? Daj LIKE

Ciebie to nic nie kosztuje! Ale mnie motywuje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...