Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Oddawanie Krwi

Chill Out

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko ktoś orientuję się ktoś czy grozi mi jakaś odpowiedzialność lub coś w tym stylu.
Oddałem krew tydz. temu a miesiąc wcześniej zrobiłem sobie tatuaż (czarny). Całkowicie zapomniałem o nim i nie zaznaczylem w formularzu, że wykonałem tatuaż czy pójść tam i im powiedzieć, że się pomyliłem czy może nie ?

Opublikowano

Idź jak najszybciej ...

Jeśli komuś zostanie podana taka krew może dostać zarażenia !

Nigdy nie oddaje się krwi gdy posiada się tatuaż lub pali papierosy.

u6pv.jpg

Opublikowano

Idź do nich lepiej i odkręcaj od razu. Raczej nic ci nie grozi, ale twoja krew może schrzanić komuś życie więc lepiej zapieprzaj szybko do tego centrum. Kto wie, czy to nie ma jakiegoś istotnego wpływu skoro jest w formularzu.

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Idź jak najszybciej ...

Jeśli komuś zostanie podana taka krew może dostać zarażenia !

Nigdy nie oddaje się krwi gdy posiada się tatuaż lub pali papierosy.

Dojebałeś z tymi fajkami.

@top

Krew ląduje do banków krwi, które leżą około 2-3 tygodni, a później są sprawdzane pod względem wirusów itd. Jeżeli pójdziesz zgłosić to oni się tym zajmą :)

Co ci grozi? Nic bo krew oddaje się dobrowolnie.

Opublikowano

Dojebałeś z tymi fajkami.

@top

Krew ląduje do banków krwi, które leżą około 2-3 tygodni, a później są sprawdzane pod względem wirusów itd. Jeżeli pójdziesz zgłosić to oni się tym zajmą :)

Co ci grozi? Nic bo krew oddaje się dobrowolnie.

1. Czy przed oddaniem krwi można palić papierosy?
    Wypalenie papierosa tuż przed oddaniem krwi często powoduje złe samopoczucie po oddaniu krwi – jest to efekt działania nikotyny, która wywołuje dodatkowe niedotlenienie. Osoba która często pali papierosy około dwóch paczek dziennie nie powinna oddawać krwi często, ponieważ krew nie jest odpowiedniej jakości. 

u6pv.jpg

Opublikowano

1. Czy przed oddaniem krwi można palić papierosy?
    Wypalenie papierosa tuż przed oddaniem krwi często powoduje złe samopoczucie po oddaniu krwi – jest to efekt działania nikotyny, która wywołuje dodatkowe niedotlenienie. Osoba która często pali papierosy około dwóch paczek dziennie nie powinna oddawać krwi często, ponieważ krew nie jest odpowiedniej jakości. 

Widzę, że sam czytasz jednak nie bardzo rozumiesz co.

@ Powinieneś to zgłosić jednak krew i tak zostanie ponownie przebadana zanim kogokolwiek się nią napoi :D

Tutaj chodzi o to czy w czasie robienie tatuażu nie zaraziłeś się czymś.

Opublikowano

Tak bolało bo robiłem na żebrach. 

Ale nie zrobiłem tego umyślnie, w ogóle zapomniałem, że mam ten tatuaż jutro z rana pójdę i poinformuję o tym dzięki ;)

Macie za pomoc hehe taki mam tatto :)

http://zapodaj.net/05534442b430d.jpg.html

Nie podoba mi się ten tatuaż... Mało oryginalny. Ale ważne, żeby Tobie się podobał, co nie?  ^_^ 

@topic

Też myślę, że najlepszym wyjściem jest pójść i powiadomić ich o swoim błędzie, aczkolwiek jednak krew jest sprawdzana parę dni po pobraniu, więc jakby coś miało być, to i tak by to wykryli.

76561198009257917.png

"W heteroseksualnych parach, gdzie dziecko przychodzi na świat naturalnie, istnieje w głowach rodziców coś co można określić mianem swoistego "firewall". Czysta i bezwarunkowa miłość bez seksualnych podtekstów.. W przypadku par homoseksualnych i adopcji dzieci, dajmy dla przykładu - parę gejowską adoptującą córkę, mamy do czynienia z sytuacją gdzie dwóch mężczyzn zamieszkuje z "obcą kobietą", której nie chroni żadna biologiczna "blokada". Mężczyzni Ci przejawiają zainteresowanie ciałem dziewczynki, odczuwają pożądanie i chęć poeksperymentowania z kobiecym ciałem... Gwałt w takim przypadku jest tylko kwestią czasu."
Opublikowano

Nie podoba mi się ten tatuaż... Mało oryginalny. Ale ważne, żeby Tobie się podobał, co nie?  ^_^ 

@topic

Też myślę, że najlepszym wyjściem jest pójść i powiadomić ich o swoim błędzie, aczkolwiek jednak krew jest sprawdzana parę dni po pobraniu, więc jakby coś miało być, to i tak by to wykryli.

Tak, dokładnie może się nie podobać nikomu, wyjebane B)  Mi się podoba bo tatuaż ma coś oznaczać i tak jest w moim przypadku. Jutro pojadę powiadomić i napisze co mi powiedzieli ;)

Opublikowano

Tak, dokładnie może się nie podobać nikomu, wyjebane B)  Mi się podoba bo tatuaż ma coś oznaczać i tak jest w moim przypadku. Jutro pojadę powiadomić i napisze co mi powiedzieli ;)

Ważne aby mieć swoje zdanie oraz swoje poglądy i nie dać się zarazić cudzymi.  ^_^ 

Gdybyś nie powiedział, to raczej później jakby coś było, to by to wykryli... Ale lepiej iść i wyjść na kogoś, kto się zainteresował tą sprawą, a nie na jakiegoś niezdarnego 'olewacza'  :P

76561198009257917.png

"W heteroseksualnych parach, gdzie dziecko przychodzi na świat naturalnie, istnieje w głowach rodziców coś co można określić mianem swoistego "firewall". Czysta i bezwarunkowa miłość bez seksualnych podtekstów.. W przypadku par homoseksualnych i adopcji dzieci, dajmy dla przykładu - parę gejowską adoptującą córkę, mamy do czynienia z sytuacją gdzie dwóch mężczyzn zamieszkuje z "obcą kobietą", której nie chroni żadna biologiczna "blokada". Mężczyzni Ci przejawiają zainteresowanie ciałem dziewczynki, odczuwają pożądanie i chęć poeksperymentowania z kobiecym ciałem... Gwałt w takim przypadku jest tylko kwestią czasu."
Opublikowano

Jak najszybciej udaj się oznajmić im o tym wydarzeniu . Jeżeli było to w formularzu to znaczy że to jest istotnie ważne..Przecież ktoś przez ciebie może doszczętnie stracić życie..

Opublikowano

Jak najszybciej udaj się oznajmić im o tym wydarzeniu . Jeżeli było to w formularzu to znaczy że to jest istotnie ważne..Przecież ktoś przez ciebie może doszczętnie stracić życie..

Bez przesady. Krew i tak jest sprawdzana - przecież to logiczne, że nie ufają ludziom, których nie znają...  ^_^ 

W tych sprawach trzeba zachować wszystkie warunki bezpieczeństwa, a sprawdzanie krwi po oddaniu jest tym najważniejszym.

76561198009257917.png

Opublikowano

Możesz zgłosić jednak krew i tak jest badana, nie podaje się krwi zarażonej. Nic nie zrobią za to że zapomniałeś podać.

05217823813850418630.png

Opublikowano

Pomimo że badają, to lepiej poinformować o tym. Jeśli by coś znaleźli do tej pory, zostałbyś poinformowany, ale jak nie dzwonili/pisali, sam do nich zadzwoń i wyjaśnij tą sytuację.

Przy takiej sytuacji, na twoim miejscu, zadzwoniłbym od razu, nawet jeśli niewiele by to dało, ale dla jasności i czystego sumienia, lepiej wykonać ten jeden telefon. ;]

@tak przy okazji, nie tworząc nowego tematu. Wiele razy słyszałem, że jakbym często oddawał krew ( co 4-6 tygodni) to mój organizm produkował by za dużo krwi i musiałbym wtedy regularnie oddawać, jednak co do tego słyszałem też wiele zaprzeczeń. Może ktoś jednoznacznie określić co jest prawdą? Najlepiej osoba, która sama oddaje krew, bo taka osoba raczej powinna wiedzieć.

A i za którym razem dostaje się książeczkę/legitymację honorowego krwiodawcy? 

Opublikowano

@up wg regulaminu w autobusie po oddaniu 17 czy tam 16 litrów krwi :) albo 7 lub 6. Nie pamietam, ale spora liczba :)

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Krew pełna może być pobierana nie częściej niż 6 razy w roku od mężczyzn i nie częściej niż 4 razy w roku od kobiet, przy czym przerwa pomiędzy kolejnymi donacjami nie może być krótsza niż 2 miesiące.  Jednorazowo od osoby ważącej 50 kg lub więcej pobiera się 450 ml krwi (tzw. 1 jednostkę krwi).

Częste pobieranie krwi jest również nie zdrowe dla naszego organizmu.

05217823813850418630.png

Opublikowano

pieprzenie z tym że niezdrowe jest pobieranie, organizm w sumie się i tak przyzwyczai po jakimś czasie

mam ponad 20 l krwi już oddanej przez 25 lat , chodzę kiedy mi pasuje. normalnie nie częściej niż co 2 miesiące, a ostatnio oddaję co 7-8 miesięcy

jak oddaje się osocze to co 2-3 tygodnie ale nie więcej pobrania niż 25-30 l rocznie 

tak przy okazji , niektóre miasta wprowadziły promowanie krwiodawców, u mnie za oddanie krwi honorowe dostaje się darmowy bilet komunikacji miejskiej na okres miesiąca :)

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

mogłeś zaznaczyć odrazu a nie zastanawiać się po czasie, aczkolwiek myśle że nie powinno to zmienić niczego bardzo istotnego

4003595.png

Opublikowano

E tam nie panikuj żadnego zakażenia nie będzie jeśli taka osoba ją dostanie, to że zaznaczasz w ankiecie co robiłeś to swoją drogą, oni też sprawdzają na pewno tą krew bo nie mogą ufać ludziom na słowo honoru także nie przejmuj się tym teraz to ich sprawa mają od tego ludzi

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...