Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

O co chodzi z ilością rdzeni w AMD? - poradnik

NietypowyLogin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dużo jest sporów ludzi, którzy twierdza, że Intel to g...o bo 4 rdzenie kosztują więcej niż u AMD 8 rdzeni wyżej taktowanych!

Żeby nie było, że to co piszę jest nieprawdą, dam wam linki do kilku artykułów, które napisali ludzie z prawdopodobnie większą wiedzą niż ja, bo sam o tym dowiedziałem się ok. 2 miesięcy temu, wcześniej miałem tylko domysły.

Link do artykułu:

http://blog.pclab.pl/stefan999/Rdzenie.czy.nie.rdzenie,300

Link do ciotki:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Jednostka_arytmetyczno-logiczna

http://pl.wikipedia.org/wiki/FPU

Jeśli ktoś ma inne linki - piszcie w postach dodam.

Z  całego tekstu wyżej podanego wynika, że 1 rdzeń ALU, których w np. i5 mamy 4, to w tzw. 4 rdzeniowym phenomie ii mamy tylko 2, co znaczy ze w praktyce jeden rdzen ALU u AMD jest droższy niż u Intela. Idąc tym tropem  marketingowym Intel mógłby sprzedawać i3'ki jako 4 rdzeniowe, i7'ki i xeon'y e3 jako 8rdzeniowe! Ciekawa jest sytuacja z Xeonami E7, gdzie niektóre z nich posiadają 10 rdzeni i technologię HT! Czyli tym tropem Intel ma procesory 20 rdzeniowe (nawet 24, ale to tylko 2 albo 3 modele Xeon E5, gdzie jeden rdzeń ALU jest mniej wydajny niż nawet w i5 2. gen., więc wydajnościowo szału nie robi). Czyli jeśli ktoś mówi, że ma 8 rdzeniowego AMD, to ja mogę mówić, że jestem posiadaczem 20 rdzeniowego Intela :)

Bardzo proszę o wypowiedzi jedynie związane ściśle z tematem, nie chce mieć spamu tutaj :))

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Opublikowano

Wreszcie ktoś to zrobił. Sam chcialem to zrobić! Łapaj lajka

@edit 

Nie wiem za co warn, ale ok, nie płacze

@antywarm
Może ktoś to wkońcu zobaczy i przemyśli sprawę z doborem procesora.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

• 11 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Slabo wytlumaczone

AMD ma architekture modulowa.

Intel ma rdzenie w HyperThreadingu

Moduły>HyperThreading

w biosach na AMD mamy mozliwosc wylaczenia modulow (musimy ustawic one core per unit)

W biosach na Intelu mamy mozliwosc wylaczenia HT (Hyperthreading: Disabled)

przyjmijmy ze procesor ma 4 rdzenie i 8 watkow

HyperThreading/moduly dzialaja tak, ze watkow jest 2 razy wiecej niz rdzeni

Za to watki dzialaja tak, ze procesor moze lepiej podzielic swoja moc.

Na przyklad na 4 rdzeniowym procesorze 4ghz uruchamiamy 8 watkow (procesow)

procesor 4/4 (4rdzenie/4watki) bedzie wykonywal jednoczesnie 4 watki (czyli zeby zrobic 8 musi je robic na zmiane)

Procesor 4/8 bedzie wykonywal jednoczesnie 8 watkow, ale nie da dla 1 pelnej mocy rdzenia (czyli dziala podobnie do 8/8 2ghz)

Ocdywiscie mowa o programach(procesach) jednowatkowych (tych wykorzystujacych 1 watek/rdzen. Zalezy od programu ;) )

Wszystko jest dobrze wytlumaczone. Wystarczy czytav ze zrozumieniem

A co do procesora 4/4 i 4/8

Pierwsza liczba to rdzenie, druga to watki. Nie sumuke sie ich

I jeszcze male info uzupelniajace: moduly/hyperthreading mnozy dwukrotnie rdzenie i tak mowstaja watki w modulach/hyperthreadingu

wspominalem o tym na poczatku chyba ;v

• 4 lata później...
Opublikowano

Temat został przeniesiony do kosza.

Powód: Brak wartości merytorycznej. 

Jeśli uważasz, że ten temat nie powinien się znaleźć w koszu, bądź jesteś jego autorem i chciałbyś go zaktualizować skontaktuj się z moderatorem lokalnym działu Elektronika. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...