Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

więźniowie koszty utrzymania

ComeBack.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dobra, pomyślmy teraz tak, mówicie żeby zarobili na siebie, ale po co pracować w końcu sobie powiedzą? Raczej nie będą pracować na to, aby opłacić więzienie, z drugiej strony jeśli byłby nakaz prac to wielu by się buntowało i nie pracowało i co wtedy? Do izolatki czy coś, to wtedy nie zrobi się więzienie tylko coś gorszego jak w filmach się dzieje.

Po co mieliby pracować? Żeby zjeść coś i przeżyć.Postawiono bym im ultimatum.Albo będą pracować, albo nie dostaną jedzenia.

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

I co wtedy masowe mordy, bo nie dostali jeść? Wyobraź sobie połowe więzienia albo 3/4 bądź całe i co, wtedy wychodzi na to, że to auschwitz no tak można też myślec.

Opublikowano

I co wtedy masowe mordy, bo nie dostali jeść? Wyobraź sobie połowe więzienia albo 3/4 bądź całe i co, wtedy wychodzi na to, że to auschwitz no tak można też myślec.

Jakie masowe mordy? Przecież mogli dostać jedzenie w zamian za pracę, ale są wolnymi ludźmi i mogli, i odmówili pracy.Przeciętny obywatel przestrzegający prawa nie dostaje jedzenia za darmo, więc dlaczego więzień ma dostawać?

Opublikowano

No to co więzień nie pracuje - nie dostaje jedzenia - umiera. Jak wygląda to na tle ludzi i państwa? Ja wiem, że dobrze mówisz, ale spójrzmy na to z innej strony.

Opublikowano

No to co więzień nie pracuje - nie dostaje jedzenia - umiera. Jak wygląda to na tle ludzi i państwa? Ja wiem, że dobrze mówisz, ale spójrzmy na to z innej strony.

Jak to wygląda? Jak sprawiedliwość.To jest jego dobrowolny wybór.Nie ma czegoś takiego jak "obowiązek do życia".

Opublikowano

Jak to wygląda? Jak sprawiedliwość.To jest jego dobrowolny wybór.Nie ma czegoś takiego jak "obowiązek do życia".

chyba ktoś nie zaznajomił się z artykułami konstytucji :)

@EDIT(dla wyjaśnienia):

Skoro więzień jest obywatelem RP, to posiada też prawa obywatela. Skoro jest przynależny do jakieś instancji, ta instancja musi zapewnić mu "byt"(np. praca, szkoła czyli nauka, etc. etc.). Skoro więzień jest więźniem, to znaczy że jest przynależny do zakładu karnego co samo w sobie czyni zakład instancją. Skoro więzień zakładajmy przebywa 24 godziny na terenie więzienia, musi mieć warunki pozwalające na przeżycie. Obowiązkowa praca dla więźnia nie ma racji bytu... no właśnie: jeśli więzień odmówi wykonywania robót to i tak jest członkiem instancji na życzenie zakładu karnego, bo raczej go z niego nie wywalą, więc muszą go utrzymywać i tak. Gdyby nie dawali mu jedzenia, cóż... politycy zamknęli by zakład(nigdy nic takiego się nie stanie) a na odpowiedzialnych za jego prowadzenie nałożyli by ogromne kary, chociażby za złamanie artykułów konstytucji mówiących o prawach człowieka. Jak myślicie: politycy którzy zarabiają po 20 tys za siedzenie na tyłku będą chcieli zmienić/dodać artykuł tylko dla jakiś przekonań "zwykłego obywatela Kowalskiego"?. Prawda jest taka że sami gotujemy sobie ten los jako ludzie, bo chcemy się nałykać jak największej ilości gotówki(człowiek był i będzie łachudrą ^^). O czymś nie wspomniałem? Mam nadzieje że wyjaśniłem że sam pomysł jest kompletnie bez sensu. Natomiast dodam swój pomysł(który z naszą polityką i tak by nie wypalił):

Po wypuszczeniu z zakładu na więźnia jest nakładany tak zwany "Podatek karny" będący obowiązkową "podziękę" za "wspaniałą" opiekę nad więźniem.

Podatek byłby odprowadzony z zarobków, a jeśli osobnik byłby na zasiłku, to z zasiłku(taki wałek bo to jego tak jakby dorobek, a już państwo po wypuszczeni raczej ma gdzieś takiego więźnia, i odbierze np. 50% z zasiłku,co jest samo w sobie pięknym przekrętem, bo w prawie nie ma wzmianki o zakazie zabierania części dochodów z zasiłku, a przecież nawet są podatki od niego. Za niepłacenie wędruje się oczywiście do więzienia za niepłacenie podatków i działanie na szkodę państwa(w tym przypadku finansową). Nie zdziwiłbym się jakby wtedy można było odebrać obywatelstwo. To są troszkę głębsze przemyślenia. Ktoś chce się wymienić poglądami? Zapraszam na PW.

Ból jest twoim przyjacielem, sprzymierzeńcem... Ból mówi, kiedy jesteś poważnie ranny... A wiesz, co jest w bólu najlepsze? Pokazuje, że nie jesteś jeszcze... MARTWY! ~ Kaneki Ken

Opublikowano

@Puchaty

Ta reforma byłaby wprowadzona po obaleniu obecnego porządku.Co do pomysłu:Zanim były więzień spłaciłby swój dług z podatku, to minęłoby sporo czasu, potem ciężko byłoby zwrócić te pieniądze obywatelom.

W normalnym państwie więzienia są prywaten i więźniowie sami siebie utrzymują.

Opublikowano

Mój kolega z wiochy ostatnio wyszedł z więzienia i mówi że weźmie pożyczkę z providenta na największą sume :)

zabawi się jakiś czas

i wraca do kicia :)

Mówi że tam ma wszystko :) wyżywienie, spanie i dach nad głową :)

Fajne bajki opowiadasz:P

Idz do więzienia i sam sprawdz jak tam jest fajnie.

Opublikowano

Fajne bajki opowiadasz:P

Idz do więzienia i sam sprawdz jak tam jest fajnie.

siłownia , telewizory , prysznice ,ciepłe obiadki , wyjścia na spacerki .

Geje to banda chamów importowanych z zagranicy

Opublikowano

siłownia , telewizory , prysznice ,ciepłe obiadki , wyjścia na spacerki .

Nie w każdym

Opublikowano

Trynkiewicza to powinni wydać ludziom. Oni by już nim się zajeli ;)

A co do tematu to zamiast siedzieć z dupą w celi i mieć na wszystko wyjebane powinni chodzić do jakiś kamieniołomów na przymusowe roboty, a jak by nie chcieli robić to by nie dostawali żarcia. Proste ;)

Opublikowano

Według mnie to kara dożywotniego pozbawienia wolności to poroniony pomysł i to całkowicie.

Zacznijmy od tego, że my musimy dokładać się na utrzymanie więźniów płacąc podatki itp. Według mnie, więźniowie powinni sami na siebie zapracować i nie obchodzi mnie, czy jakieś kamieniołomy czy coś. Dlaczego mamy się dokładać do ich utrzymania? Niech sami na siebie zapracują, dało się tak gdy Ameryka powstawała? Dało się to i tu się też da.

Mimo że osobiście mam wstręt do Ameryki, to pamiętam z lekcji historii, że gdy Ameryka była kolonizowana, to więźniów skazywano na przymusowe roboty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...