Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

więźniowie koszty utrzymania

ComeBack.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlaczego państwo musi utrzymywać więźniów , koszt utrzymania to ponad 2000 zł na jedną osobę . Przecież to skandal . Nie powinni zarabiać na siebie ?

Geje to banda chamów importowanych z zagranicy

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Moim zdaniem powinni. Jeśli siedzą już w tym więzieniu niech idą do jakiegoś kamieniołomu..

01238193925141654940.jpg

Opublikowano

Albo niech robią jakieś przydatne rzeczy które można sprzedać ;)

Lepszy jest fizyczny wysiłek,chociaz nie będą chcieli tam wrocic)

01238193925141654940.jpg

Opublikowano

Wszystko zależy od tego jacy są to przestępcy.Jedni mogą pracować inni nie.W moich okolicach (Lubelszczyzny) są tereny zalewowe i tak jak w 2010 roku mieliśmy powódź gdy Wisła przerwała wał,zalało wiele gospodarstw i pól. Gdy woda już zniknęła zostawiła po sobie niewyobrażalne ilości śmieci,które oczywiście trzeba było zbierać. Zakład Karny w Opolu Lubelskim zorganizował przymusowe roboty dla wszystkich więźniów,którzy całymi dniami pod nadzorem oczyszczali Hektary zanieczyszczone śmieciami pozostawionymi przez Wisłę. Lecz z tego co mi wiadomo w całej Polsce organizowane są akcję mające na celu  zresocjalizowanie więźniów pracą na rzecz państwa. Jednak jak podkreśliłem nie wszyscy mogą brać w tym udział najczęsciej są to niegroźni przestępcy,którzy nie popełnili takich zbrodni jak np: zabójstwo.

Opublikowano

Wiele rzeczy to skandal ale ma miejsce, życie. Lepiej się przyzwyczaj.

Opublikowano

Dlaczego państwo musi utrzymywać więźniów , koszt utrzymania to ponad 2000 zł na jedną osobę . Przecież to skandal . Nie powinni zarabiać na siebie ?

Powinni sami pracować na swój pobyt w więzieniu, ale raczej tak nie będzie dopóki partia z twojego avataru nie przejmie władzy.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

jak to nie zarabiają na siebie ? np kolega siedzi w pierdlu ale prace ma jeździ pod nadzorem klawiszów i wylewa betonowe boiska i przy okazji sobie zarabia proble mw tym że kase dostanie dopiero po odsiadce. ale przynajmniej nie straci wszystkeigo odrazu.

xmMfHrm.png
Opublikowano

jak to nie zarabiają na siebie ? np kolega siedzi w pierdlu ale prace ma jeździ pod nadzorem klawiszów i wylewa betonowe boiska i przy okazji sobie zarabia proble mw tym że kase dostanie dopiero po odsiadce. ale przynajmniej nie straci wszystkeigo odrazu.

A płaci tymi pieniędzmi za swoje jedzenie w więzieniu? NIE.

Czy ta jego praca jest obowiązkowa? NIE.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Co jak co ale to jest troche smutne ale pytanie gdzie mieli by pracować? Normalni uczciwi (nieraz dobrze wykształceni) ludzie nie mogą znajść pracy a co dopiero więźniowie.. 

Tak jest i już niechciałbym kiedyś żeby ktoś nie dostał pracy dlatego że na jego miejscu pracuje więzień za psie pieniądze które by szły na rzecz państwa (pośrednio to tak jakby płacił za wyżywienie itp)

Trzeba się z tym pogodzić jedynie co niektórzy mogli by pracować na rzecz więzienia.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Moim zdaniem ty powinieneś zarabiać sam na siebie, nie czepiaj się więźniów. Oni są dużo lepszymi ludźmi niż ty.

na szczęscie nikt nie bierze cię na poważnie .

Geje to banda chamów importowanych z zagranicy

Opublikowano

Moim zdaniem ty powinieneś zarabiać sam na siebie, nie czepiaj się więźniów. Oni są dużo lepszymi ludźmi niż ty.

Pracuję na swoje utrzymanie, mieszkanie, prąd woda, etc. samo się nie opłaci. 

Co jak co ale to jest troche smutne ale pytanie gdzie mieli by pracować? Normalni uczciwi (nieraz dobrze wykształceni) ludzie nie mogą znajść pracy a co dopiero więźniowie.. 

Porgaj w Prison Architect. Tam więźniowie robią np. tablice rejestracyjne, mają "własny zakład" Nie zabierają nikomu pracy, pracują między sobą ( więźniami), bez kontaktu z normalnymi ludźmi. 

Bo gdyby się sami utrzymywali to mogli by zarabiania na siebie odmówić, i byłby z tym problem.

Jasne, pracujesz - jesz, nie pracujesz, nie jesz. Możesz być traktowany jak człowiek, albo głodzić się na własne życzenie. Simple as shit. 

Oczywiście że powinni pracować na swoje utrzymanie, czy to w wyżej wymienionym zakładzie więziennym, czy chociażby sprzątając ulice, parki etc. 

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

Jakby juz mieli pracowac przy odbywaniu kary bylby placz i lament, ze zajmuja miejsca pracy i obywatele jeszcze ciezej beda mieli w poszukiwaniu pracy.

Ja mam na to wywalone.

Opublikowano

Pracuję na swoje utrzymanie, mieszkanie, prąd woda, etc. samo się nie opłaci. 

Porgaj w Prison Architect. Tam więźniowie robią np. tablice rejestracyjne, mają "własny zakład" Nie zabierają nikomu pracy, pracują między sobą ( więźniami), bez kontaktu z normalnymi ludźmi. 

Jasne, pracujesz - jesz, nie pracujesz, nie jesz. Możesz być traktowany jak człowiek, albo głodzić się na własne życzenie. Simple as shit. 

Oczywiście że powinni pracować na swoje utrzymanie, czy to w wyżej wymienionym zakładzie więziennym, czy chociażby sprzątając ulice, parki etc. 

Nie możesz bo zgodnie z prawem państwo musi "dbać" o obywatela (Którym więzień wciąż jest) i nie pozwolić mu umrzeć. Bezrobotni dostają zasiłki (Marne bo marne, nie o tym gadka) a więzień musiałby i ta być żywiony gdyby odmówił pracy. Takie są prawa człowieka. Wygląda dziwnie ale na dłuższą metę jest to rozsądne.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Ale ja nie mogę odmówić mu prawa do wyboru. Może robić co chce, a że chce głodować, to już jest jego wybór. Piszesz że Państwo musi dbać o obywatela, co roku masa bezdomnych zamarza, coś się z tym robi? Nie, nikt nie stawia osiedla mieszkań socjalnych itp. Piszesz też że bezrobotni dostają zasiłek, tak, ale tylko gdy wcześniej już przepracowali jakiś okres,(chyba rok, ale pewności nie mam) inaczej nie dostanisz nic, i nikogo nie obchodzi że dopiero co skonczyłeś szkole i od roku nikt nie chce dać Ci roboty.

Pierdolenie o szopenie, takie muszę, ale nie chcę...

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

Zamiast pier**lić, powiedzcie mi jaka widzicie alternatywe... Jakos we wszystkich krajach ułe tak jest, a np. w Niemczech wszyscy sa bogaci wzglednie i maja w d... gdzie ida ich podatki.

Jakby juz mieli pracowac przy odbywaniu kary bylby placz i lament, ze zajmuja miejsca pracy i obywatele jeszcze ciezej beda mieli w poszukiwaniu pracy.

Ja mam na to wywalone.

Legenda glosi, ze kiedys Polakom sie cos podobalo... Dobrze mówisz :)

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Mój kolega z wiochy ostatnio wyszedł z więzienia i mówi że weźmie pożyczkę z providenta na największą sume :)

zabawi się jakiś czas

i wraca do kicia :)

Mówi że tam ma wszystko :) wyżywienie, spanie i dach nad głową :)

W USA to więźniowie zapierdalają :)

ale w Polsce jakby wzięli więźniów na wolny teren to połowa by spierdoliła, a druga połowa się opierdalała :)

Bo prawda taka że w Polsce nikt się nie boi klawiszy :)

Opublikowano

Tak, tylko w innych krajach nie kradną blisko połowę twoich zarobków, bo co z tego że masz np. 10zł/h skoro zarobisz jakieś 6/7zł na rękę, i dodaj do tego 23%vat. Zarabiając 1200zł, jako porządny obywatel który przestrzega prawa, też byś się wkurwił gdyby na więźnia szła prawie dwa razy tyle co sam ciężko zarabiasz.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

Tak BTW. więźniowie mają możliwość podjęcia pracy (najczęściej na terenie zakładu, w niektórych przypadkach nawet poza nim). Za pracę na terenie zakładu otrzymują wynagrodzenie, jednak jest ono bardzo niskie w porównaniu do pracy poza nim.

Opublikowano

Ostatnio obejrzałam dokument Cejrowskiego, w którym opowiadał o więzieniu (nie pamiętam który, ale na pewno w Polsce), gdzie więźniowie naprawiają kraty, zamki. Ale oni to robili dlatego, żeby nie zwariowali w zamknięciu, aby mieli jakieś zajęcie. Niż dla 'zarobku'. Wg mnie powinni zapracować na siebie, tylko problem... Jak? W jakiej pracy? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...