Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Quest który uchroni nas przed błędem game 34k PT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć oto quest który po wgraniu usuwa ryzyko wywalenia serwera przez błąd z party, dla osób które nie mają game z Sourc'e

oto quest:

quest zab_pt begin
    state start begin
        when login or logout or disconnect begin
            if pc.get_map_index() >= 500  then
                pc.setqf("kasowaniept", 1)
            else
                if pc.getqf("kasowaniept") >= 1 then
                   command("ungroup")
                   pc.setqf("kasowaniept",0)
                else

end 
             end 
         end
     end
end

Mam nadzieje że pomogłem :-)

Działanie questa [ dla nie kumatych ]

Jeżeli zalogujemy się na mapkę o ID większym niż 500 [ Dungeon ]

włączany jest QF kasowaniept

Quest przy każdym zalogowaniu sprawdza czy qf kasowaniept jest większe bądź równe 1 jeżeli tak kasuje PT, jeżeli nie to nie robi nic dzięki czemu nie kasuje nam PT przy każdym zalogowaniu, a po skasowaniu PT fq jest wracany do 0 :) i tak za każdym razem jak wejdziemy na mapkę o ID >=500

1390144171-U592769.png

Opublikowano

tzn ?

Po prostu nie do końca wiesz na czym ten 'bug' polega.

logo.png

Opublikowano

Kiepsko. Wystarczy ze ktoś bystry usunie z binki ungroup i pt się nie rozwiąże. To blokada jedynie na amatorów.

Blokada dla kogoś kto nie ma sourca bo Difem tego nie zrobisz, a co do bin można zrobić że tylko daną binką możesz wejść, sprawdza czy masz właściwą binkę jak nie to logout z gry :)

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Wywala PT ponieważ po zakończeniu Dungeonu wartość która blokuje zakładanie PT w dungeonie zamiast wartości 0 lub 1 ma null 

No dobra.. ale to jest 20% sukcesu ponieważ innym sposobem można wywalić channel (ofc związane to z pt).

Blokada dla kogoś kto nie ma sourca bo Difem tego nie zrobisz, a co do bin można zrobić że tylko daną binką możesz wejść, sprawdza czy masz właściwą binkę jak nie to logout z gry :)

ja nie mam sourca i zrobione to mam za pomocą liba. tak czy inaczej słabe rozwiązanie.

logo.png

Opublikowano

No dobra.. ale to jest 20% sukcesu ponieważ innym sposobem można wywalić channel (ofc związane to z pt).

Jezu ale to jest dla graczy którzy nie potrafią zrobić tego inaczej teraz, najwyżej dam party.cpp i już ;P 

Libem też można, ale ja nie próbowałem ja robiłem to w party.cpp a questa wymyśliłem na szybko :-)

Sam pisałeś liba ? czy z epvp masz ?

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Jezu ale to jest dla graczy którzy nie potrafią zrobić tego inaczej teraz, najwyżej dam party.cpp i już ;P 

ale rozumiesz to że Twój sposób nie eliminuje błędu na game 34k związanego z pt?

logo.png

Opublikowano

Wiem ale większość ludzi wie tylko jak wywalić game dochodząc do PT po Dungeonie a to kasuje party więc przynajmniej "dzieci" nie będą kickały serwerów o życie :) o to mi chodziło a jak się źle wyraziłem z tym to sory ^^

1390144171-U592769.png

Opublikowano

a, no i nie ma takiego eventu jak 'when disconnect', a tym bardziej 'disconect'

Jest jest :-) ja mam go wykorzystanego podczas wyłączenia gry bez polecenia logout :-) disconnect źle napisałem zaraz poprawie tam :)

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Ja bym zmienil ze na dungeon mozna ustawic haslo dostepowe, tak samo jak w wiekszosci questow pod berana. Wtedy nie bedzie grupy pt a jesli lider poda haslo wstepu do dungeona to wpusci. Pt bedzie bezuzyteczne w tym momencie. Wtedy bedzie mozna calkowicie ofnac pt na serwerze dla tych ktorzy specjalnie i z uporem maniaka beda bugowac serwer. Right?

sygnatura.png

Opublikowano

Ja bym zmienil ze na dungeon mozna ustawic haslo dostepowe, tak samo jak w wiekszosci questow pod berana. Wtedy nie bedzie grupy pt a jesli lider poda haslo wstepu do dungeona to wpusci. Pt bedzie bezuzyteczne w tym momencie. Wtedy bedzie mozna calkowicie ofnac pt na serwerze dla tych ktorzy specjalnie i z uporem maniaka beda bugowac serwer. Right?

aha i myślisz że to graczom na rękę ?

logo.png

Opublikowano

aha i myślisz że to graczom na rękę ?

Nie no nie mysle czy to na reke czy nie na reke. Ale jaka to roznica jest podczas robienia dungeona czy wejdziesz grupa czy po wpisaniu hasla dostepowego bez grupy? Skoro wykonujesz i tak te same czynnosci. Skoro temat jest ze buguje to po prostu tak sobie pomyslalem ze takie cos mozna by bylo dac. Raczej pod harda nie bardzo bo jednak grupa jest potrzebna na hardach, aby sie expili wzajemnie. Tyle :P

sygnatura.png

Opublikowano

Zrobisz to difem.

sygna1.png

Opublikowano

Niby jak ? zamienisz 5 znaków w 1 ? Olśnij mnie ;)

Magia ;) Zajrzyj do source to się przekonasz. 

Zresztą takie błędy się eliminuje gdy ma się szczegóły działania całego game etc. Np sf pod windowsa w konsoli macie wszystko co się wykonuje.

Sam się przekonałem, bo pytałem się o głupie błędy w syserr.. Wystarczy pobrać source i sf pod wina.

Opublikowano

Niby jak ? zamienisz 5 znaków w 1 ? Olśnij mnie ;)

Nie będe ci teraz nic udowadniał, ważne że się da a ja tego bugu nie mam na serwerze już od 1 dnia gdy się o nim dowiedziałem (i nie usuwa mi zadnego pt ani tego nie wymagana na game 34083)

+ tak jak Thoria, idzie wywalić na inne sposoby dzięki PT.

sygna1.png

Opublikowano

Magia ;) Zajrzyj do source to się przekonasz. 

Zresztą takie błędy się eliminuje gdy ma się szczegóły działania całego game etc. Np sf pod windowsa w konsoli macie wszystko co się wykonuje.

Sam się przekonałem, bo pytałem się o głupie błędy w syserr.. Wystarczy pobrać source i sf pod wina.

No dłubałem tam u mnie wartość która powinna przyjąć 0 lub 1 ma null ;)

Olśnij mnie o której ty mówisz linijce ?

Nie będe ci teraz nic udowadniał, ważne że się da a ja tego bugu nie mam na serwerze już od 1 dnia gdy się o nim dowiedziałem (i nie usuwa mi zadnego pt ani tego nie wymagana na game 34083)

+ tak jak Thoria, idzie wywalić na inne sposoby dzięki PT.

A ja już mówiłem jemu i powiem tobie to jest przed dzieckami NEO które by kickały tak serwery bo na 100% te same Neosy nie będą znały innego sposobu, a co do tego że można inaczej to co z tego ? do dziś można wywalić 2089 :-) nie ma tutaj game w 100% sprawnego pewnie nawet GF nie ma w 100% sprawnego.  ;)

1390144171-U592769.png

Opublikowano

To co macie na windzie to tryb verbose. Odpalcie sobie ./game -v i macie to samo.

Co do Bugu, to przecież jest już coś takiego o_O.

Opublikowano

To co macie na windzie to tryb verbose. Odpalcie sobie ./game -v i macie to samo.

Co do Bugu, to przecież jest już coś takiego o_O.

Za te info ci podziękuje ;) przyda mi się.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...