Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

FristWeapon Set od Etherest.pl

Mark

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli już o lepszości piszemy :

apwm.png

Obie tekstury są pokazane prosty z gry, nałożone na obiekty, na maksymalnym zoomie.

Nadal sądzisz że nie dostrzegasz różnicy i że ta mniejsza waga Cię bardziej przekonuje?

Sprawdź czy jest ta sama skala większość tekstur z metina ma 256x256 zas tekstury z tery nawet 2048x2048.

^^

Opublikowano

Jeśli już o lepszości piszemy :

apwm.png

Obie tekstury są pokazane prosty z gry, nałożone na obiekty, na maksymalnym zoomie.

Nadal sądzisz że nie dostrzegasz różnicy i że ta mniejsza waga Cię bardziej przekonuje?

IQ rozmiaru buta czy jak? Wrzuć do metina dwa modele, oba na tej samej teksturze, o tym samym rozmiarze. Niech się różnią tylko tym, że jedna ma być w DDS a druga w TGA. Zrób później screeny i znajdź różnice.

Opublikowano

Gościu, napisałem Ci wyraźnie (przynajmniej dla mnie) "Czy mniejsza waga Cię przekonuje?", więc po co mi wyjeżdżasz z sugestią porównania 2 takich samych tekstur? Gdybym chciał sobie zrobić taką samą jakość jak domyślna metinowa, to zapewniam Cię że jakość tego obiektu była by zbliżona do jakości Twojej sygnatury, a takiej się wręcz brzydzę.

@Mark - Exportujesz modele więc chyba powinieneś się domyślić że przy wadzę 257kb tga zawsze wynosi 512x512, także nie zbyt rozumiem na jakiej podstawie pojawiła się Twoja refleksja o rozmiarach tekstury 2048x2048.

0VPaRnd.png

Opublikowano

Gościu, napisałem Ci wyraźnie (przynajmniej dla mnie) "Czy mniejsza waga Cię przekonuje?", więc po co mi wyjeżdżasz z sugestią porównania 2 takich samych tekstur? Gdybym chciał sobie zrobić taką samą jakość jak domyślna metinowa, to zapewniam Cię że jakość tego obiektu była by zbliżona do jakości Twojej sygnatury, a takiej się wręcz brzydzę.

@Mark - Exportujesz modele więc chyba powinieneś się domyślić że przy wadzę 257kb tga zawsze wynosi 512x512, także nie zbyt rozumiem na jakiej podstawie pojawiła się Twoja refleksja o rozmiarach tekstury 2048x2048.

Czyli IQ rozmiaru buta... Chodzi o to, że nie rozumiesz jednej banalnej rzeczy. Porównujesz teksturę z modelu z Terry z teksturą jakiegoś tam murku z Metina. Jeśli chcesz na podstawie screena udowodnić, że faktycznie TGA ma lepszą jakość w grze niż DDS to zrób screena tej samej tekstury na tym samym modelu w dwóch różnych rozszerzeniach. W Metin2 nie rozróżnisz ich, chyba, że w photoshop lekko przerobisz jednego ze screenów.  I odpowiadam Ci jasno na twoje pytanie. Jeśli mam 2 tekstury, które dają mi identyczny efekt w grze to jasne, że biorę tą która waży mniej z 2 powodów:

- lepszy rendering

- mniejsza waga clienta

Przypominam, że sam wyjechałeś z porównaniem 2 tekstur. Dałeś screena tekstury z Metin2 która ma już ponad 8 lat z dosyć ostrą teksturą całkiem nowego modelu.

Opublikowano

Ale przecież Tobie chodziło o to żeby tekstura była w dds i mało ważyła, taką wybrałem więc o co Ci chodzi?
PS. Nie używaj słów których znaczenia zapewne nie znasz (rendering).

0VPaRnd.png

Opublikowano

Ale przecież Tobie chodziło o to żeby tekstura była w dds i mało ważyła, taką wybrałem więc o co Ci chodzi?

PS. Nie używaj słów których znaczenia zapewne nie znasz (rendering).

5 lat edukacji w kierunku grafiki komputerowej, sponsoring ze strony firmy Autodesk. Masz rację gówno wiem o renderingu i nie jestem mistrzem konwertów z innych gier jak ty. Napisałem jasno, że tekstura DDS w przypadku Metin2 jest lepsza, bo w mobach, które posiadają pliki _lod używany jest MIP maps (nie obecny w formacie TGA). Napisałem też, że jeśli wrzucisz do clienta 2 identyczne modele, gdzie jeden ma teksturę DDS, a drugi TGA (identyczną) to nie rozróżnisz ich w grze. Skoro nie ma różnicy wizualnej, to normalnym jest że wybiorę teksturę która waży mniej czyli DDS, by rendering przebiegał sprawniej oraz waga clienta była mniejsza. Czego jeszcze swym ponadprzeciętnym umysłem nie potrafisz zrozumieć?

A modele broni wydaje mi się, że lepiej by wyglądały w innej kolorystyce.

Opublikowano

5 lat edukacji w kierunku grafiki komputerowej, sponsoring ze strony firmy Autodesk. Masz rację gówno wiem o renderingu i nie jestem mistrzem konwertów z innych gier jak ty. Napisałem jasno, że tekstura DDS w przypadku Metin2 jest lepsza, bo w mobach, które posiadają pliki _lod używany jest MIP maps (nie obecny w formacie TGA). Napisałem też, że jeśli wrzucisz do clienta 2 identyczne modele, gdzie jeden ma teksturę DDS, a drugi TGA (identyczną) to nie rozróżnisz ich w grze. Skoro nie ma różnicy wizualnej, to normalnym jest że wybiorę teksturę która waży mniej czyli DDS, by rendering przebiegał sprawniej oraz waga clienta była mniejsza. Czego jeszcze swym ponadprzeciętnym umysłem nie potrafisz zrozumieć?

A modele broni wydaje mi się, że lepiej by wyglądały w innej kolorystyce.

Eee no jak na sposoringu lecisz to ja zwracam honor, na pewno jesteś wymiataczem ! Bronie słabe mega.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...