Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kamienie na Szaniec [2014]

50DUKEN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Co sądzicie o filmie ''kamienie na szaniec'' ?

Jak dla mnie zajebist.y film godny uwagi chciałbym aby powstały podobne polskie filmy .

Jeśli nie byliście polecam wydać te 10-15zł a napewno nie pożałujecie ;)

Opublikowano

My nie mogliśmy iść, uznali, że film ma sceny erotyczne.

Scen erotycznych nie było ;)

Złe info mieli .

Opublikowano

Książka o wiele lepsza. Film jak dla mnie zrobiony troche na siłę aby przypomnieć ludzią o tamtych wydarzeniach.

Były Moderator Metin2, kiedyś z obowiązku, dziś dla rozrywki.

icon-social-apple-outline-64.png

Opublikowano

Film może być, ale najciekawsze jest to, że jak wcześniej temat powstania nie był zbyt popularny to teraz wychodzi może z 5 filmów o powstaniu.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Film może być, ale najciekawsze jest to, że jak wcześniej temat powstania nie był zbyt popularny to teraz wychodzi może z 5 filmów o powstaniu.

To źle? Niektórym trzeba pokazać film aby wiedział co się działo w w tamtych czasach. Trzeba pamiętać, że nie od zawsze mamy wszystko. Ktoś o to walczył i umierał abyś ty teraz mógł iść na film zrobiony właśnie przez Polskę.

@@

Co do filmu.. porównując do większości polskich produkcji film jest dobry. Porównując do produkcji ze stanów film jest słaby. Moja ocena na filmwebie 7/10.

Monia najlepsza <3 dzięki niej taka wysoka ocena.

; )

Opublikowano

Jeśli chodzi o ten film to coś pięknego, jedna z najlepszych produkcji jak dla mnie. Kurde szkoda ze nie czytałem książki ma to teraz sens ? Hmm

Opublikowano

Chcialbym zeby powstala ksiazka na podtsawie tego filmu ;3

A tak na poważnie to troche szkoda ze tak różnił sie od ksiazki.. Ale poza tym to fajny tylko troche zirytowala mnie ostatnia scena filmu [uwaga spoiler] gdzie Zośka tak bezsensownie ginie ..

Opublikowano

Scen erotycznych nie było ;)

Złe info mieli .

Były sceny erotyczne :) Jestem tego pewny na 100%.

Chcialbym zeby powstala ksiazka na podtsawie tego filmu ;3

A tak na poważnie to troche szkoda ze tak różnił sie od ksiazki.. Ale poza tym to fajny tylko troche zirytowala mnie ostatnia scena filmu [uwaga spoiler] gdzie Zośka tak bezsensownie ginie ..

Dokładnie, bardzo głupio pokazali tę śmierć Zośki.

Oprócz tego film różni się od książki, wtedy gdy usuwali wszystkie rzeczy z mieszkania, wyglądało to jakby okradali ludzi ...

Opublikowano

Ja oglądałem w piątek, i odniosłem wrażenie, że film jest tylko o Zośce. Za mało Alka i Rudego, i muzyka w niektórych scenach nie pasuje. Ale jednak warto obejrzeć;)

Opublikowano

Były 2 sceny "erotyczne" i to takie, że dziewczyna byłą naga, czymś przykryta i tylko 1 cycek jej wystawał cały...

Film mi się podobał, ale czemu na końcu ten główny bohater nie strzelił?

650311402782440296730.jpeg

Mój PC:

CPU: I5 2500k I GPU: Sapphire HD7950 Vapor-X I PSU: be quiet! L8 CM 630W I MOBO: MSI Z77A G43 I RAM: Patriot 2x4GB 1600MHz I CASE: Fractal za 400zł NW

Opublikowano

Nudny, nieodzwierciedlający niczego z książki.

Zrobili z tego marny film akcji, opierający się na ukazaniu jednego przesłuchania.

Pozwolę sobie zacytować w spoilerze wypowiedź przedstawicieli zhr'u, z którymi się w pełni zgadzam.

W marcu 2014 r. na ekrany kin wszedł film odwołujący się swoim tytułem do książki szczególnej dla wielu pokoleń harcerek i harcerzy – Kamienie na szaniec.

Czekaliśmy na niego wiele miesięcy, z nadzieją, że obraz Roberta Glińskiego utrwali w świadomości kolejnych pokoleń odbiorców prawdziwy, zgodny z przesłaniem Aleksandra Kamińskiego obraz bohaterów jego książki.

Uznając walory artystyczne filmu, doceniając wkład pracy reżysera, aktorów i producentów oraz respektując prawo do artystycznej ekspresji, musimy jednak wyrazić swój sprzeciw wobec przedstawionej filmowej wersji Kamieni na szaniec. Czynimy to z tym większą pewnością, że film odwołuje się do konkretnych, historycznych postaci (niektóre z nich jeszcze żyją), a sposób ich przedstawienia razi dowolnością, zaś ich wizerunek poddany został uproszczeniom i manipulacjom w zakresie prezentowanych przez nich wartości i dobrze przecież udokumentowanych biografii.

To co przedstawiono w filmie, jest rażąco sprzeczne z prawdą historyczną i ideowym przesłaniem powieści Aleksandra Kamińskiego, podważa etos Szarych Szeregów i relatywizuje wyznawane przez nich wartości.

Wydaje się zatem, że reżyser posługuje się znanym tytułem Kamienie na szaniec w sposób instrumentalny. Dowolnie wykorzystuje wątki fabularne i bohaterów przedstawionych w opowieści przez Aleksandra Kamińskiego, a przede wszystkim degraduje i trywializuje zawarte w książce przesłanie.

Zachęcamy młodych ludzi do ponownego wczytania się w opowieść o Alku Dawidowskim, Tadeuszu Zawadzkim i Janku Bytnarze, do porównywania przedstawionych w filmie postaci i sytuacji z książką oraz odnajdywania prawdziwej historii wojennych losów tych bohaterów.

Opublikowano

Skąd tyle pozytywnych opini? Rozumiem że każdy ma własne zdanie ale ten film to dno.

Wielkie odstępstwa od książki, praktycznie poza nazwą kilku akcji i bohaterami nie miał zbyt wiele wspólnego. Strasznie nudny, drętwy i ciągnący się w nieskończoność. Ode mnie 4+/10

Jak ktoś był fanem książki to się zawiedzie. Ale jeżeli kocha filmy wojenne to może to 10 zł wydać ....

Opublikowano

napewno pożałujecie ;)

ja żałuje. film jak na polski dobrze wykonany ale słaba fabuła a koniec? daje sie zastrzelić jak cio*a . nie poszedłbym na to drugi raz a wszyscy piszący wyżej chyba nie oglądali dobrych filmów jak im się ten podoba

wojownik024_gameplay.png

Opublikowano

ja żałuje. film jak na polski dobrze wykonany ale słaba fabuła a koniec? daje sie zastrzelić jak cio*a . nie poszedłbym na to drugi raz a wszyscy piszący wyżej chyba nie oglądali dobrych filmów jak im się ten podoba

A jak fabuła może być inna jak to jest oparte na faktach. Teraz to dojebałeś.

Opublikowano

A jak fabuła może być inna jak to jest oparte na faktach. Teraz to dojebałeś.

Na faktach to jest książka, w filmie sobie z "faktami" robili co chcieli.

Alka rzeczywiście bardzo mało.

YGsMv3q.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...