Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lubicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lubicie Mitologię Grecką Lub Rzymską? Nigdy nie lubiałem dużo czytać, ale to mógłbym cały czas :)

Słowo ‘Bóg’ jest dla mnie niczym więcej niż wyrazem i wytworem ludzkiej słabości, a Biblia zbiorem dostojnych, ale jednak prymitywnych, legend, które są ponadto dość dziecinne. Żadna interpretacja, niezależnie od tego jak subtelna, nie może (dla mnie) tego zmienić.Albert Einstein

Opublikowano

Dużo czytałem greckiej mitologii, skąd w sumie wziął się też mój nick. Ciekawe spojrzenie na świat i pewne sprawy otwiera przed nami mitologia.

Opublikowano

Nie lubię. Wolę czasy oświecenia.

Jednak greka odegrała dużą rolę w Imperium Rzymskim i przy jego upadku.

Opublikowano

jedyne co to tam minimalnie w szkole, sam nie interesowałem się tym jakoś.

Z chęcią bym poczytał co nieco :P

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Jak uczęszczałam do szkoły, wydawała mi się nudna... Wiadomo, jak coś każą czytać, to się po prostu nie chce. Ale obecnie z chęcią bym poczytała, jednak przychodzi, co do czego... To się nie chce :huh:

Chyba lubię.

Opublikowano

W podstawówce się bardzo zaczytywałam w mitologii greckiej :P Brałam nawet niejednokrotnie udział w konkursach o tej tematyce. Rzymska nigdy mi nie podchodziła. Natomiast jeśli mam to rozpatrywać pod kątem materiału na j. polskim czy na historii w szkole, to są tematy, które lubiłam dużo bardziej. Ale tak to już jest - żeby wyciągnąć z czegoś te najciekawsze aspekty, trzeba przysiąść samemu, bo w szkole nie zawsze się kwapią, by nas czymś rzeczywiście zainteresować.

#don't care

Opublikowano

Niektóre kwestie są całkiem nudne

Ale gdy zagłębia się w to od strony indywidaulnej( nie szkolenj) wiele wkestii zaczyna rozkwitać i są na prawdę świetne :)

Wyobraznia potrafi działać :p

Opublikowano

Zawsze lubiłem mitologię grecką, często brałem udział w konkursach z nią związanych. Jednak rzymska była dla mnie nudna, to nie to samo.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak dokładnie ani to ani to, wole o Atlantydzie i Mitologi Nordyckiej

Opublikowano

Mitologia jest bezsensownym zlepkiem głupich przemyśleń głupich ludzi.

Nie rozumiem jak można się jarać czymś co straciło sens kilka tysięcy lat temu i stało się po prostu niewyobrażalnie głupie w świetle dzisiejszej wiedzy i poziomu nauki.

Opublikowano

Mitologia jest bezsensownym zlepkiem głupich przemyśleń głupich ludzi.

Nie rozumiem jak można się jarać czymś co straciło sens kilka tysięcy lat temu i stało się po prostu niewyobrażalnie głupie w świetle dzisiejszej wiedzy i poziomu nauki.

Niestety jest teraz XXI wiek ale i tak nadal wierzymy w bogów (nie wszyscy ale wierzą) bądź robią inne tego typu rzeczy

wiec tak moim zdaniem zbyt dużo nie różnimy się od ludzi co mieli te "głupie" przemyślenia .

Tak naprawdę nikt się nie dowie dopóki nie umrze jak to naprawdę jest z tym naszym światem

Opublikowano

miałem tak, że po przeczytaniu greckiej, nie chccałem rzymskiej, ale się przemogłem. Jednak ta pierwsza na propsie.

jeśli chcesz żebym znów odpowiedział, zacytuj mnie.

1374609758-U346826.png
Opublikowano
iestety jest teraz XXI wiek ale i tak nadal wierzymy w bogów (nie wszyscy ale wierzą) bądź robią inne tego typu rzeczy

wiec tak moim zdaniem zbyt dużo nie różnimy się od ludzi co mieli te "głupie" przemyślenia .

Tylko, że dzisiejsze religie (w większości) są oparte na faktach. Na wydarzeniach z przeszłości. A mitologia jest tak głupia i niewyobrażalna, że nie wiem jak to nawet można porównywać. Bogowie przedstawieni jak nierozumni ludzie puszczający się prawo i lewo i bijący się bez powodu, proszę Cię.

Opublikowano

Tylko, że dzisiejsze religie (w większości) są oparte na faktach. Na wydarzeniach z przeszłości. A mitologia jest tak głupia i niewyobrażalna, że nie wiem jak to nawet można porównywać. Bogowie przedstawieni jak nierozumni ludzie puszczający się prawo i lewo i bijący się bez powodu, proszę Cię.

Faktach ?? Proszę cie

Wiedze o dzisiejszych Religiach mamy z Ksiąg

Bijąc się bez powody ??

A czy czasem tak nie było że chrześcijanie walczyli i zabijali niewinnych ludzi w imię boga ?

Wiec nie widzę zbytniej różnicy

Opublikowano

Wiedze o dzisiejszych Religiach mamy z Ksiąg

Bijąc się bez powody ??

Może mi powiesz, że NT nie jest oparty na faktach

A czy czasem tak nie było że chrześcijanie walczyli i zabijali niewinnych ludzi w imię boga ?

Nie mówimy o czynach tylko księgach. Nigdzie w księgach chrześcijańskich nie ma takich nakazań.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...