Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lubicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może mi powiesz, że NT nie jest oparty na faktach

Jak byś zauważył mówiłem ogólnie o religiach

Tak NT jest oparty na faktach Który opisywał życie Chrystusa ale i tak w większość trudno uwierzyć

Nie mówimy o czynach tylko księgach. Nigdzie w księgach chrześcijańskich nie ma takich nakazań.

przy tym już moje zasoby wiedzy się wyczerpały :]

tak wiec dzięki  za fajną dyskusje :)

Opublikowano

Nie lubię.W szkołach jest ona obecna na polskim czy historii z bliżej nieokreślonego powodu.Kiedyś spotkałęm się z argumentem, że uczymy się o mitologii greckiej, rzymskiej, bo z Grecji pochodzi twierdzenie Pitagorasa, a Rzymianie dali podwaliny obecnemu prawdu.Dobra, ale jaki związek ma jedno z drugim? Skoro Gutenberg wynalazł druk, to mamy się uczyć mitologii germańskiej czy skandynawskiej? Jeżeli już jakaś mitologia ma być obecna w szkołach, to niech będzie to nasza mitologia słowiańska, jako element dorobku kulturalnego słowian.Mitologia grecka opiera się po prostu na przypisywaniu bogom cech ludzkiego charakteru czy nawet sposobu życia, uczty, wojny.

Opublikowano

Ja kiedyś lubiałam mitologie Rzymską. A teraz bardziej interesuję się właśniw mitologią skandynawską u słowiańską.

Ale sentyment do starożytnego Rzymu mi pozostał.

"Bycie człowiekiem przeważnie jest do kitu. Życie da się jakość znieść jedynie dzięki grom komputerowym." - Ernest Cline z książki "Player One".
"Czytelnik żyje tysiącem żyć zanim umrze. Ten zaś, kto nie czyta – tylko jednym." -  George R.R. Martin.
"Po wielkim niegdyś kraju, w którym się urodziłem, pozostała tylko nazwa. Nie miało znaczenia, kto był u władzy. Ci ludzie zamieniali się tylko krzesłami na pokładzie „Titanica” i wszyscy o tym wiedzieli."  - Ernest Cline "Player One".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...