Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Błagam pomocy! Wirus UDS:DangerousObject.Multi.Generic

Gość Polandqwe

Pytanie

Opublikowano

Witam.

Ostatnio mój komputer wykrył wirusa.

Próbowałem użyć, cheata do metina ( tak,tak w tym gownie jest pełno wirusów), o nazwie bodajze pickup v.1.4 beta, oczywiscie byl podany na mpcforum. Oczywiscie, mam nauczke by nie używać więcej takich gówien..

Moj antivirus w tamtym momencie zareagował, zablokowal te oprogramowanie, i w nim wykryło UDS:DangerousObject.Multi.Generic.

Na nastepny dzień (dzisiejszy), z kuplami zaplanowalismy zagrać na serverze Metin2, ArgentusMT2.

Gdy wypakowałem, klienta wykryło mi wirusa w pliku python22.dll,  oczywiscie też UDS:DangerousObject.Multi.Generic.

Poczytałem, o tym wirusie, i spanikowałem...

Tego co się doczytałem, dana osoba ktora stworzyla ten wirus, moze przejąć kontrole nad moim komputerem itp..

Poszukałem, rozwiązań jak to usunąć w internecie.

Natknełem się na ten poradnik: 

http://www.mpcforum.pl/topic/1005645-tut-usuwamy-udsdangerousobjectmultigeneric/

zrobiłem, tak jak tam pisało, i wykryło mi 1 jakis plik, niepamietam nazwy pliku oraz 1 rzecz w rejestrze, takze nie pamietam tego.

Jakie, są objawy tego wirusa?

Czy po wykonaniu poleceń z tego poradnika, mój komputer jest już wolny od tego wirusa?

Błagam pomocy!

Ps. Mój antivirus to Kaspersky Internet Security ( wersja trailowa- 30dniowa), próbowałem jeszcze skanować Malwarebytes Anti-Malware, który nic nie wykrył.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

#

Wole, pisać tutaj moje pytania itp, zamiast robic masę nowych tematów, więc proszę by żaden moderator się nie czepiał :)

~~~~~~~~~~~~

Mam kolejne pytanko.

Jestem, osobą która lubi sobie obejrzeć, dobre anime, więc moje pytanie to:

Czy  strona (shindenanime), jest czysta?

Chodzi mi o to, czy oglądając tam odcinki, można się nabawić jakiegoś wirusa.

Prosiłbym o odpowiedź.

Dziękuje z góry :)

# Oraz 2.

Zauważyłem, u siebie na komputerze, jakieś czasami dziwne przylagowanie ( nie chodzi tu o zwiechy, tylko np. jakiś folder sie wolno odpala itp.),a komputer mam w miare dobry, a zasyfiony też nie jest oraz

czasami zanika mi internet.

# 3

Czy client PandoraMT2, nie zawiera jakiegoś małego wirusika, czy coś? Wiem, że gdyby był jakiś wirus, na forum byłoby masa tematów na tego temat.

##

Jeżeli ktoś mógłby na to odpowiedzieć, to bardzo dziękuje :)

Opublikowano

Jak ostatnio, robiłem loga z otl to on był owiele dłuższy chyba, że trzeba dać tylko extras?

Czy tylko kawałek urwać.. ?

Opublikowano

Nim, też przeskanowałem kilkakrotnie, komputer. Nic też, nie wykrył.

Kaspersky, nic nie wykrywa.

Dziękuje za pomoc.

Mam nadzieję, że mój komputer jest czysty :)

Opublikowano

te 600 mb mogły ci zabrać jakieś gry, punkty przywracania systemu czy coś. nie przejmuj się tym, jak ci zabierze +2-3gb to wtedy możesz się martwić.

Opublikowano

Dziękuje bardzo za pomoc, jeżeli ktoś, ma może cos do powiedzenia jeszcze w tym temacie, to bym serdecznie prosił :)

Opublikowano

Jeśli tak ci zależy wykonaj skany programem OTL + GMER. 

Ten problem wyżej nie dotyczy tego trojana.

Moim zdaniem komputer jest czysty, gdy antywirus nie wyrzuca innych raportów i nie ma dziwnej pracy komputera np. zwiech itp.

Opublikowano

Pisząc na forum chcesz uzyskać pomocy. My jako użytkownicy chcemy to zrobić, ale sam sobie nie dajesz. Gdyby OTL był groźny nikt by go nie używał. Możesz to zrobić sam wystarczy:

a) nauczyć się czytać logi OTL i usuwać znane infekcje

B) przeskanować każdy plik windowsa na virustotal i sprawdzić czy wykrywa w nich wirusy i ręcznie je podmieniać / usuwać (nie mogłem się powstrzymać).

Jeśli chcesz pomocy (przynajmniej mojej) wymagam logów OTL, jeśli ich nie otrzymam więcej w temacie się nie udzielam. Masz wolną rękę.

Opublikowano

1. Pytanie jest co najmniej głupie. W sumie nie, ono jest mocno kretyńskie (oczywiście bez obrazy). Może lepiej odłączyć się od internetu, nie wchodzić na google lub korzystać z protokołów internetowych itp.

https://www.virustotal.com/pl/url/f708013432db19e0cc4c60b4ce0f570d7a06dd7b3b2137caebf211034ecd85d1/analysis/

Strona czysta. Złapanie jakiegoś wirusa przez stronę www nie jest aż tak prawdopodobne.

2. Jaki masz internet (dostawca, prędkość)?

2b. Wstaw logi OTL, bo czy masz wirusa to trudno powiedzieć z samego opisu.

3. Od tego masz virustotal.com. Zawsze skanuj niepewne pliki pobieranie z internetu (do 20mb). A co do pandory to po co mieliby wstawiać wirus do clijenta? Żeby zniszczyć swoją reputacje?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...