Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sytuacja w Europie

hyhy.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Źródło o Francji jeśli masz.

W Wiadomościach wczoraj było. Czy to prawda? Nie wiem, ale jestem w stanie uwierzyć, bo Francja zawsze umywa ręce.

Opublikowano

W Wiadomościach wczoraj było. Czy to prawda? Nie wiem, ale jestem w stanie uwierzyć, bo Francja zawsze umywa ręce.

Bo zachowują dystans. Jedyny kraj który ma jaja to Turcja - zresztą wczoraj to pokazali gdy Rosja wypuściła obok nich samolot szpiegowski, to poderwali 8 F-16stek. :D

Also.

Chcę też zdementować parę plotek i wypowiedziach osób które zatrzymał się na erze bezgranicznego ufania mediom i przekazywania plotek jakoby nasza Polska armia była w 'złej formie'. Dane które zostaną podane niżej znajdują się z okresu 2010-2011. Dodatkowe przeliczenia są szacowane według kontraktów publicznych które Wojsko Polskie dokonywało na przebiegu ostatnich trzech/czterech lat.

Polska posiada (większość danych z wikipedii ~2010rok + dodane dane statystyczne do 2014):

• Czołgi T-72, PT-91, Leopard 2A4, łączna suma: 1611 pojazdów bojowych o typie czołgów;
  • Transportery/wozy bojowe BWP-1, BWR-1, Rosomaki, Humvee, BRDM-2, łączna suma: 2788 (w tym ok. ~~ 500 (?) sztuk Rosomaków, BRDM-2 (~500 (?));
  • Wozy techniczne;
  • Transportery opancerzone M113/M577 – 29/6
  • Wozy rozpoznawcze BRDM-2 – ponad 200 (łączna liczba BRDM-2 – 432 szt. (?)
  • Wozy rozpoznawcze BRDM-2 M96/96I/97/98 Żbik – ok. 120
  • Artyleria/Przeciwlotnicza: 122 mm HS Goździk, Kraby - 155mm,152 mm AHS Dana, 122 mm wyrzutnia rakietowa BM21/RM70, moździerze, PPK Spike;
  • Śmigłowce: Mi-24, Mi2-URP, M-2RL, Mi-2Ch, W-3W, itd;
  • Samoloty:  F16C/D - ok. 70 sztuk (?);
  • MiG-29/UB - ok. 40/50 sztuk (?);
  • 'Iskry' w ilości ok. 54 sztuk;
  • 'Orliki' w ilości ok. 37 sztuk;
  • Samoloty transportowe C-295M – 16
  • Samoloty transportowe An-28TD – 2
  • Samoloty transportowe C-130 – 5
  • Samoloty transportowe M-28B/TD – 10
  • Samoloty transportowe M-28B/PT – 5
  • Śmigłowce pasażerskie Mi-8P – 6
  • Śmigłowce pasażerskie W-3S – 2
  • Śmigłowce transportowe W-3T – 8
  • Śmigłowce ratownicze W-3RL – 6
  • Śmigłowce medyczne W-3R – 2
  • Śmigłowce wielozadaniowe Mi-2 – ok. 50
  • Śmigłowce Mi-2RL – ok. 5
  • Śmigłowce SW-4 – 24
  • SU-22M4/U3K w ilości ok. 32 sztuk;
  • Dywizjony plot. Newa-SC – 17;
  • Dywizjony plot. Wega-WE – 1;
  • Zestawy plot. Strzała-2M – bd;
  • Zestawy plot. Grom – bd. (zamówiono 51 szt.);
  • 57 mm armaty plot. S-60 – ok. 50;
  • 23 mm zestawy plot. ZUR-23-2 – bd;
  • W tym flota morska (trałowce, niszczyciele, transportowo-minowe, rozpoznania, podwodne, ratownicze, hydrograficzne, wsparcia logistycznego);
  • Śmigłowce transportowe/logiczne;
  • Drony (Sky Eagle);

Oprócz tego:

• System AIDEWS;
  • Obrona przeciwlotnicza na dobrym poziomie;
  • System NSM (Który ma wyłącznie Polska i producent czyli Norwegia - reszta może z zazdrością patrzyć);
  • Jednostki specjalne, między innymi: AGAT, Formoza, JWK, GROM, itd;
  • Wsparcie NATO (logistyczne, wojskowe, siły szybkiego reagowania (3dni);

I ciekawostka nt. Rosji

W Rosjii nadal działa system 'Martwej Ręki' który został zaprojektowany podczas zimnej wojny za czasów ZSSR. Polecam poczytać. :)

I słowa kogoś z wykopu - jeśli NATO nie będzie chciało umierać za jakiś kraj bałtycki czy Polskę to na pewno dostarczy nam/im sporo sprzętu, logistyki. ;)

Opublikowano

Moim zdaniem to, że Polska pomaga sąsiadowi to coś naprawdę normalnego. Niektórzy z Was mówią "powinniśmy zachować neutralność", "pomagamy każdemu, a nam nikt" - cóż, nie zgodzę się co do neutralności. To, że Europa zachodnia klęka przed "potęgą" Rosji nie znaczy, że Polska też powinna. Nieraz pokazaliśmy, że mimo niewielkich sił, posiadamy ogromne serce do walki. Polska tym co teraz robi pokazuje Putinowi, że nie obawia się jego wojsk, jeżeli pokazalibyśmy, że jesteśmy wypłoszeni, Rosjanie uznaliby Polskę być może za kolejny krok do odbudowy komunizmu. Putin tęskni za czasami świetności ZSRR, nie może przełknąć, że związek się rozpadł. Sam traktuje się jak cara i jego działania na Ukrainie to m.in. moim zdaniem obawy przed tym, że Rosjanie się oświecą i przestaną traktować go jak ojczulka narodu, a zaczną domagać się demokracji. To prędzej czy później się wydarzy. Putin to świetnie wyszkolony szpieg KGB, dostał się do władcy, a jest osobą które tej władzy nigdy dostać nie powinna. Zwalenie go z tronu byłoby bardzo trudne nawet przez miliony chcących demokracji Rosjan. Przejdę do kolejnego tematu. Wielu obawia się, że Putin odetnie nam gaz. Na chwilę obecną to zagrożenie, jednak 1/3 gazu uzyskujemy z własnych zasobów. Niebawem ukończony zostanie gazoport w Świnoujściu przez co zyskamy kolejną 1/3 gazu, a to co Putin nam odetnie uderzy nas dotkliwie jednak nie tak aby zatracić cały przemysł i stać się bezbronną owieczką. Jeżeli port w Świnoujściu okaże się dobrą inwestycją zapewne pojawią się kolejne gazoporty - a wtedy gaz Rosjan być może nie będzie nam tak bardzo potrzebny. Chciałbym jeszcze nawiązać do wziętej wcześniej w apostrof "potęgi" Rosji. Dlaczego apostrof? - bowiem Rosja prawda posiada ponad 7000 głowic nuklearnych, potężną liczbę żołnierzy, doskonale uzbrojonych. Jest to siejąca zgrozę armia, jednak Rosja to kraj zacofany gospodarczo. 60% dochodu Rosja czerpie z gazu, myślicie, że odetną gaz aby po dwóch miesiącach naród zbankrutował? Ludzie żyją tam w ogromnej nędzy, na skalę Afryki, dlatego jak już wspomniałem wybuch buntu w Rosji to kwestia czasu. A wtedy dopiero zaczną się problemy, nieporównywalne do tych z Ukrainą. 

rmklpmotoxqn.png

Opublikowano

Polak nie pyta ile ich jest, ale gdzie są .

sytuacja w europie była dobra , co znaczy my rządziliśmy światem dopóki lewaki nie wkroczyli . Ale to kwestia czasu wszyscy zawisną na sznurach . 

Co do rosji , rosja ma gówno do gadania . Może jest duża ,ale co z tego ? 

Geje to banda chamów importowanych z zagranicy

Opublikowano

Bo zachowują dystans. Jedyny kraj który ma jaja to Turcja - zresztą wczoraj to pokazali gdy Rosja wypuściła obok nich samolot szpiegowski, to poderwali 8 F-16stek. :D

Also.

Chcę też zdementować parę plotek i wypowiedziach osób które zatrzymał się na erze bezgranicznego ufania mediom i przekazywania plotek jakoby nasza Polska armia była w 'złej formie'. Dane które zostaną podane niżej znajdują się z okresu 2010-2011. Dodatkowe przeliczenia są szacowane według kontraktów publicznych które Wojsko Polskie dokonywało na przebiegu ostatnich trzech/czterech lat.

Polska posiada (większość danych z wikipedii ~2010rok + dodane dane statystyczne do 2014):

• Czołgi T-72, PT-91, Leopard 2A4, łączna suma: 1611 pojazdów bojowych o typie czołgów;
  • Transportery/wozy bojowe BWP-1, BWR-1, Rosomaki, Humvee, BRDM-2, łączna suma: 2788 (w tym ok. ~~ 500 (?) sztuk Rosomaków, BRDM-2 (~500 (?));
  • Wozy techniczne;
  • Transportery opancerzone M113/M577 – 29/6
  • Wozy rozpoznawcze BRDM-2 – ponad 200 (łączna liczba BRDM-2 – 432 szt. (?)
  • Wozy rozpoznawcze BRDM-2 M96/96I/97/98 Żbik – ok. 120
  • Artyleria/Przeciwlotnicza: 122 mm HS Goździk, Kraby - 155mm,152 mm AHS Dana, 122 mm wyrzutnia rakietowa BM21/RM70, moździerze, PPK Spike;
  • Śmigłowce: Mi-24, Mi2-URP, M-2RL, Mi-2Ch, W-3W, itd;
  • Samoloty: F16C/D - ok. 70 sztuk (?);
  • MiG-29/UB - ok. 40/50 sztuk (?);
  • 'Iskry' w ilości ok. 54 sztuk;
  • 'Orliki' w ilości ok. 37 sztuk;
  • Samoloty transportowe C-295M – 16
  • Samoloty transportowe An-28TD – 2
  • Samoloty transportowe C-130 – 5
  • Samoloty transportowe M-28B/TD – 10
  • Samoloty transportowe M-28B/PT – 5
  • Śmigłowce pasażerskie Mi-8P – 6
  • Śmigłowce pasażerskie W-3S – 2
  • Śmigłowce transportowe W-3T – 8
  • Śmigłowce ratownicze W-3RL – 6
  • Śmigłowce medyczne W-3R – 2
  • Śmigłowce wielozadaniowe Mi-2 – ok. 50
  • Śmigłowce Mi-2RL – ok. 5
  • Śmigłowce SW-4 – 24
  • SU-22M4/U3K w ilości ok. 32 sztuk;
  • Dywizjony plot. Newa-SC – 17;
  • Dywizjony plot. Wega-WE – 1;
  • Zestawy plot. Strzała-2M – bd;
  • Zestawy plot. Grom – bd. (zamówiono 51 szt.);
  • 57 mm armaty plot. S-60 – ok. 50;
  • 23 mm zestawy plot. ZUR-23-2 – bd;
  • W tym flota morska (trałowce, niszczyciele, transportowo-minowe, rozpoznania, podwodne, ratownicze, hydrograficzne, wsparcia logistycznego);
  • Śmigłowce transportowe/logiczne;
  • Drony (Sky Eagle);
Oprócz tego:
  • System AIDEWS;
  • Obrona przeciwlotnicza na dobrym poziomie;
  • System NSM (Który ma wyłącznie Polska i producent czyli Norwegia - reszta może z zazdrością patrzyć);
  • Jednostki specjalne, między innymi: AGAT, Formoza, JWK, GROM, itd;
  • Wsparcie NATO (logistyczne, wojskowe, siły szybkiego reagowania (3dni);
I ciekawostka nt. Rosji

W Rosjii nadal działa system 'Martwej Ręki' który został zaprojektowany podczas zimnej wojny za czasów ZSSR. Polecam poczytać. :)

I słowa kogoś z wykopu - jeśli NATO nie będzie chciało umierać za jakiś kraj bałtycki czy Polskę to na pewno dostarczy nam/im sporo sprzętu, logistyki. ;)

Kto tym będzie jeździł? xD
YGsMv3q.jpg
Opublikowano

@up

to ze ma pelno  broni atomowej,wiecej wojska i ich bron jest na lepszym poziomie niz nasza

od wynalezienia bomby atomowej t prawie 70 lat , teraz są  lepsze i skuteczniejsze bronie . 

Geje to banda chamów importowanych z zagranicy

Opublikowano

Oni są z Ameryki więc raczej nie :D

Nasi wyglądają identycznie :-)

Apropos tego, co pisałam wcześnie odnośnie obarczenia Polaków winą o bunty na Majdanie:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Donald-Tusk-odpowiedzial-na-oskarzenia-Wladimira-Putina,wid,16448278,wiadomosc.html

Znalazło się, ale już odpowiedź na słowa Putina. Następnym razem zastanówcie się chłopcy, co piszecie :-)

Qui est le prochain?

Opublikowano

się uśmiałem jak ten temat przeczytałem! :D czy wy serio myślicie że rosja jest aż taka głupia? Putin nie zaatakuje polski z bardzo ważnych powodów.

1. dostanie w dupę od sojuszników usa, UE, NATO. 

2. dla nic to wyjdzie na gorsze. może i jest to duży kraj ale co im po tym? usa jebnie atomówkę, rosja jebnie atomówkę, chiny jebną atomówkę i zacznie się nowa era życia w rozpierdolonym świecie. 

Wojny nie będzie, rosja jest zbyt mądra żeby zaatakowała kogokolwiek (no chyba że ukraine, ale dopiero wtedy kiedy ukraina ich sprowokuje)

@UP Gratulacje dla pana pani, jeśli wierzysz w to co pisze WP to jesteś naprawdę mądrą osobą.

@down a to przepraszam :<.

Opublikowano

się uśmiałem jak ten temat przeczytałem! :D czy wy serio myślicie że rosja jest aż taka głupia? Putin nie zaatakuje polski z bardzo ważnych powodów.

1. dostanie w dupę od sojuszników usa, UE, NATO. 

2. dla nic to wyjdzie na gorsze. może i jest to duży kraj ale co im po tym? usa jebnie atomówkę, rosja jebnie atomówkę, chiny jebną atomówkę i zacznie się nowa era życia w rozpierdolonym świecie. 

Wojny nie będzie, rosja jest zbyt mądra żeby zaatakowała kogokolwiek (no chyba że ukraine, ale dopiero wtedy kiedy ukraina ich sprowokuje)

@UP Gratulacje dla pana!! jeśli wierzysz w to co pisze WP to jesteś naprawdę mądrą osobą.

1. Jestem PANIĄ, nie PANEM. 

2. Wierzę w nagranie udostępnione za pomocą WP, premier raczej z palca by sobie nie wyssał słów, na które miałby odpowiedzieć :O

3. A historię znasz? Mateczka Rosja przecież zawsze była takim mądrym i wspaniałym krajem! Oni tylko chcieli chronić swoich obywateli, nic więcej! A inwazja na Polskę w '39? Skąd opóźnienie? Rosja: bo my przecież nie bierzemy udziału w wojnie... My chcemy tylko bronić swoich obywateli... Wojska na ulicach po wojnie? To samo! Chcą chronić swoich obywateli! Rosja może i jest potęgą, może i jest 'mądra' - ale każdy 'mądry' kraj, który liczy się na arenie międzynarodowej robi wszystko, żeby swoje znaczenie powiększyć, choćby i chodziło o głupi Półwysep Krymski (no w końcu Polska to taki malutki kraj przy Krymie, prawda, Panie @UP ?). 

Qui est le prochain?

Opublikowano

Osobiście trochę się obawiam tego, co może wyniknąć z zaistniałej sytuacji. Znajomość historii poprzednich konfliktów daje do myślenia. Jednak teraz sytuacja geopolityczna przedstawia się nieco inaczej. Ciężko jest przewidzieć co postanowi jeden kretyn z drugim. Fakt jest jeden - Rosja nadal nie może się pogodzić z faktem, że Związek Radziecki upadł ponad 20 lat temu. Nie bardzo podoba mi się również to, że Polska wyskakuje z szabelką i rwie się przed szereg. Taka już nasza natura narwanych szlachciców.

Póki co wojny nie ma. Jednak już teraz wyrażam mój niepokój. Czynnikiem bezsprzecznie stresogennym jest fakt, że to dzieje się tak blisko nas, a w wypowiedziach Putina padła już niejednokrotnie nazwa naszego państwa.

#don't care

Opublikowano

Wystarczy ze Putin zakreci kurek z gazem i juz wygral wojne :)

Gazu nam starczy akurat do czerwca jeżeli by zakręcił kurek; a ci co są na bieżąco to wiedzą że, w czerwcu będziemy połączeni z zachodem gazociągiem więc.. zakręcenie kurka nic mu nie da.

------------------------------------------------------------------------

W piątek, czyli jutro odbędzie się debata na temat przywróceniu służby wojskowej ponieważ liczebność woja polskiego jest mała. Jak ktoś zacytował - "Zmieścili by się  na stadionie narodowym". Moim zdaniem dobrze by było gdyby przywrócili służbę wosjskową.

Opublikowano

Amerykanie posyłają do Polskiej bazy w Łasku 12 samolotów F-16. Dodatkowo ma pojawić się też większy oddział żołnierzy amerykańskich (300). Do Estonii, Litwy oraz Łotwy posłano sześć amerykańskich F-15 oraz dwa samoloty-cysterny. ;)

http://www.rp.pl/artykul/68342,1092124-Amerykanie-wysylaja-dodatkowe-F-16-do-Polski.html

http://www.wykop.pl/ramka/1896274/mysliwce-f-15-z-usa-przylecialy-nad-baltyk-wzmocnily-obrone/

Opublikowano

Wreszcie sie zacznie coś dziać w tym smutnym jak pizda kraju.

Dawać tą wojne, odpalam botneta i offam serwery ruską, kurwa now.

Opublikowano

Wreszcie sie zacznie coś dziać w tym smutnym jak pizda kraju.

Dawać tą wojne, odpalam botneta i offam serwery ruską, kurwa now.

Predzej bedziesz spierdalal jak to przystalo na 3-4 klasiste

Amerykanie posyłają do Polskiej bazy w Łasku 12 samolotów F-16. Dodatkowo ma pojawić się też większy oddział żołnierzy amerykańskich (300). Do Estonii, Litwy oraz Łotwy posłano sześć amerykańskich F-15 oraz dwa samoloty-cysterny. ;)

http://www.rp.pl/artykul/68342,1092124-Amerykanie-wysylaja-dodatkowe-F-16-do-Polski.html

http://www.wykop.pl/ramka/1896274/mysliwce-f-15-z-usa-przylecialy-nad-baltyk-wzmocnily-obrone/

USA sie tym bardziej przejmuje niz Europa.

TONV8iZ.png

Opublikowano

USA sie tym bardziej przejmuje niz Europa.

Bo ma największy wkład finansowy, wojsko. I to dobrze, że się przejmuje.

Opublikowano

Bo ma największy wkład finansowy, wojsko. I to dobrze, że się przejmuje.

Juz bym chcial ta III Wojne swiatowa. nie wiem naprzyklad USA z kims i kims tam zlacza sily i rozpierdola rosje to by uszlo dobrze calemu swiatu

TONV8iZ.png

Opublikowano

Juz bym chcial ta III Wojne swiatowa. nie wiem naprzyklad USA z kims i kims tam zlacza sily i rozpierdola rosje to by uszlo dobrze calemu swiatu

Nie wiesz człowieku co mówisz.

Co prawda to prawda, putin tutaj rozdaje karty.

Opublikowano

Putin trzyma wszystkich w szachu. Ma za dobre kontakty chłop. Jak to mówi mem popularny dziś "Z kim graniczy Rosja? Z kim chce." 

11.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...