Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Skrypty vs Pluginy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam pytanie do doświadczonych osób. Warto pisać skrypty czy pluginy? Ponieważ skrypty umiem już dosyć dobrze pisać, a co do pluginów to coś tam łatwego napisze i własnie nie wiem czy warto uczyć się javy i po danym czasie pisać przydatne  pluginy czy pisać już skrypty mając dość wysoką wiedze. 

Opublikowano

Hej, mam pytanie do doświadczonych osób. Warto pisać skrypty czy pluginy? Ponieważ skrypty umiem już dosyć dobrze pisać, a co do pluginów to coś tam łatwego napisze i własnie nie wiem czy warto uczyć się javy i po danym czasie pisać przydatne  pluginy czy pisać już skrypty mając dość wysoką wiedze. 

Jak masz doświadczenie w pisaniu skryptów to lepiej pisze skrypty

Sam pomyśl czy nie będzie pisać ci łatwiej to co umiesz?

50/100/150/200/250/300/350/400/450/500/550/600/700/800/900/1000

Opublikowano

@UP 
Dla mnie mogę pisać wszystko pluginy lub skrypty to jest kwestia czasu.
Skrypty są wg. mnie troche ujowe ponieważ niektórych rzeczy nie można zrobić a  które można w pluginie . 
Oraz na pisaniu można zarobić troche $ (to nie jest handel).

Opublikowano

@UP 

Dla mnie mogę pisać wszystko pluginy lub skrypty to jest kwestia czasu.

Skrypty są wg. mnie troche ujowe ponieważ niektórych rzeczy nie można zrobić a  które można w pluginie . 

Oraz na pisaniu można zarobić troche $ (to nie jest handel).

Ale co do kasy to na skryptach też możesz zarabiać zależy jakie robisz te skrypty (chodzi mi o to jakiej jakości :D)

Np ma minigry skrypty możesz zarobić bardzo dużo 

Opublikowano

@UP
Ale kto ci za jakiś skrypt na minigry zapłaci więcej niż 30 zł ?
Za plugin to tak, ponieważ można dodać więcej opcji i nie obciąża tak serwer.
Skrypty bardziej wg, mnie obciążają serwer ponieważ sam skript jest w sobie pluginem + do niego przypisujące się skrypty . 

//EDIT

Co myślicie o 10GB ram na od 50-200 slot ? 
Chodzi mi o serwer ale gdzieś 10 GB RAM na 50 slotów?

Opublikowano

@UP

Ale kto ci za jakiś skrypt na minigry zapłaci więcej niż 30 zł ?

Za plugin to tak, ponieważ można dodać więcej opcji i nie obciąża tak serwer.

Skrypty bardziej wg, mnie obciążają serwer ponieważ sam skript jest w sobie pluginem + do niego przypisujące się skrypty . 

//EDIT

Co myślicie o 10GB ram na od 50-200 slot ? 

Chodzi mi o serwer ale gdzieś 10 GB RAM na 50 slotów?

A jaki to miałby być serwer i ile pluginów gdzieś na oko?

Opublikowano

Pluginy, sam pisałem (i pisze skrypty), ale tak po woli się uczę pisania pluginów, ponieważ jest dla mnie wygodniejsze pisanie pluginów, ponieważ można trochę przy tym pogłówkować, po ukończeniu pluginu masz większą radość, ponieważ napisałeś coś, czego większość nie potrafi (chodzi o tych, co nie piszą pluginów). Więcej funkcji, zdecydowanie wtyczki. =)

Opublikowano

Według mnie pluginy. Możesz zrobić w nich więcej. Skrypty są dobre, jak potrzeba coś łatwiejszego zrobić i to idzie na plus, jednak więcej zrobisz w pluginach.

343731479829004887779.png

Opublikowano

Hah, łatwiejsze jest pisanie skriptów lecz nie ma w nich tyle możliwości jakich w pluginach. Jeśli zaczynasz robić serwery polecam zakupić pluginy od użytkowanika kamcio96, sprzedaje on pluginy od 400 złotych po 700 lecz są warte swojej ceny ;-). Polecam skript do mniejszych rzeczy, aktulanie sam uczę się pisać w języku java, lecz nie wiem czy coś z tego wyjdzie ;-).

Z wyrazem szacunku.
Myszek ;-).

Pasjonat
Opublikowano

Zacznij uczyć się C++, ponieważ później bardziej Ci się przyda.

Dlaczego C++?

Odpowiedź może się wydawać dość skomplikowana, ale jednak jest to łatwe do zrozumienia.

Gdy będziesz miał dobry poziom w pisaniu programów w C++, to będzie Ci łatwiej pisać w JAVIE, ponieważ składania C++ oraz JAVY jest podobna.

Niestety nie działa to w drugą stronę. Gdy się nauczysz JAVY, to potem gdy zaczniesz się uczyć C++ to będziesz musiał wałkować wszystko od nowa.

Polecam Ci nauczyć się tego języku, bo przyda Ci się potem bardziej, niż JAVA, a składnia jest taka sama, więc będzie Ci się łatwiej potem uczyć pisać w JAVIE.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Zdecydowanie wtyczki. W nich masz "wolną rękę", nie tak, jak w skryptach.

Oczywiście nie ma sensu pisać pluginu na jedną komendę. :-)

Opublikowano

ile razy będziecie wałkować ten sam temat?
Czytać i pisać tam: http://www.mpcforum.pl/topic/1117246-pytanie-co-sadzicie-o-skryptach/

Moje zdanie też tam jest,... http://www.mpcforum.pl/topic/1117246-pytanie-co-sadzicie-o-skryptach/page-3#entry9661594

To ja podsumuje troche was, dodam trochę od siebie itp :P

Jak dla mnie większośc miała troche racji ale też każdy gdzieś coś zrypał. Mi na pewno też uda się coś zrypać :D srry za brak polskich znaków itp... ale za dużo pisania by się upewniać że gdzieś nie ma literówek :P

Wodze że czeka mnie dużo pisania mam nadzieje że jak skończę to nie pojawi sie 50 nowych postów... :D

(Cytaty będą edytowane, ale postaram się to zrobić tak by nie zmienić sensu, tylko zmniejszyć ilość linijek :), i postaram się być w miarę obiektywna :D)
Zaczynamy od początku...

Myszek_PL, w 04 Sty 2014 - 22:38, powiedział:
Każdy który broni skryptów a pluginów to przecież to samo. Skript - Plugin,
Nie i jeszcze raz nie, plugin != skrypt, to nie to samo. 2 inne sprawy nie można tego łączyć...
I już nie mówiąc o debilach mówiących że każdy ma swoje zdanie a o gustach się nie dyskutuje...
Drastyczniejsze porównanie:
- Gwałt jest dobry czy zły?
- Dla jednych dobry, dla drugich zły, o gustach się nie dyskutuje
SRLY? to można odnieść do typu muzyki której się słucha itp... ale tu można tylko stwierdzać fakty lub pisać pierdoły.
Pomijam fakt, że jak nie potrafisz dyskutować o gustach to jesteś prostakiem i tyle... I o czym bd rozmawiać ze swoją dziewczyną/chłopakiem? muzyka nie, filmy nie, religia nie. Zostaje nic... życzę szczęśliwej miłości... Jak nie możecie o czymś gadać z osobą która kochacie to pierwszy znak że to jednak zła osoba... (dobra wracamy do tematu...)

Nie chce mi się odp na każdy jeden post więc postaram się opisać po mojemu.
Po 1. Totalnym błędem jest napisanie że skrypt musi lecieć linijke po linijce twojego kodu za każdym razem.
Nie jest on też zamieniany na "czystą" jave. Skrypt jest bardzo dobrze zrobionym pluginem wczytującym wszystkie skrypty i tłumaczy je na jakąś wygodniejszą formę dla siebie.

Po 2. Rozmiar pluginu nie ma większego wpływu na wydajność, może zajmować i 10MB a ciągnąc tyle co nic... Liczy się tylko wykonanie. I tu plusa ma skrypt... Każdy kto pisze w javie musi sam sobie pilnować wszelkich błędów, myśleć jak ulepszyć kod itp. Skrypt robi to sam, więc jakiś tam skrypt na gildie np. na pewno bd działał lepiej niż jakiś tam średni plugin an gildie.

Po 3. Co do Sophera i jego efektów... I tu jest właśnie różnica między skryptem a pluginem... w skrypcie już wszystko jest zoptymalizowane na tyle na ile to możliwe (Każdy wie że coś uniwersalnego zawsze będzie słabsze od czegoś dostosowanego do danej czynności o ile są wykonane tak samo dobrze. I mam tu na myśli wszystko... nie tylko programowanie/komputery itp)
I nie pierdol że nie da się wyświetlać efektów bez spawnowania mobków/czegoś tam :) to tylko pokazuje jak mało jeszcze o Bukkicie wiesz :D Znaczy się o bukkcie może i wiesz wszystko ale jest jeszcze CraftBukkit i NMS - Wielka potężna moc, można prawie wszystko co nie wymaga edycji klienta gry...
Do tego skrypt wszystko dodatkowo zabezpiecza, by właśnie nie doszło do padnięcia serwera z powodu jednej pętli, trudniej napisać w skrypcie pętle która wysypie serwer, a w pluginie? Nawet prawie pusta pętla jest w stanie wyjebać duży serwer.
Skrypt dobrze zarządzą tym czym musi.
(więc naprawdę dobrze napisany plugin działał by lepiej... ale pewnie miał by coś kolo 300/400KB, podczas gdy najprostszy zajmie coś koło 10, a taki lepszy coś kolo 50. oczywiście dalej pisze o efektach)

Po 4. Pamięć... ktoś wspomniał że
Zauważ, że plugin zapisuje dane w pamięci ram, a nie w pliku jak skrypty. Może jest to szybszy zapis i lepszy zapis, lecz bardziej zasobożerny. Można oczywiście zapisywać wszystko w innych bazach - mysql, sqlite. W Skript także jest to dostępne, więc nie wiem, dlaczego czepiasz się zmiennych w Skript :3
Buahaha xD
I skrypt i plugin zapisuje w RAM Nawet powiem lepiej... skrypt zapisuje zacznie więcej w RAM niż typowy plugin, a wiecie co jest w tym najśmieszniejsze? To że w wielu przypadkach to nawet lepiej. (STOP, czytaj dalej, są ważne wyjątki)
Większość osób "piszących" w javie robi jakieś chujowe komendy: (pseudo kod)
onCmd(...){
Item lol = config.get("bla bla")
player.additem(lol);
}
Gdzie jest bład? już na samym początku... przy każdym jebanym użyciu komendy plugin musi zaczerpnąć do configu i pobrać zmienną.
Bardziej zaśmiecić pluginu się już chyba nie da :)
Dane powinny być gromadzone w pluginie na starcie, tam samo jak to robi skrypt.
Ale STOP! co z danymi graczy? No własnie tu jest BARDZO ważna sprawa.
Gdzieś widziałam posta (dawno temu) że essentials jest chujowszy od skrypta bo robi kupę folderów, po 1 dla każdego gracza.
Ale to jest właśnie jego największa przewaga nad skryptem.... ładuje plik gracza podczas jego zalogowania (tworzy nową instancje klasy [przykładowa nazwa] LocalPlayer w której zapisywane są wszystkie informacje o graczu, a sama instancja zapisywana jest to jakieś statycznej mapy, i plik już nie jest potrzebny, następnie podczas wylogowania się automatycznie usuwa tę instancje [i zapisuje do pliku oczywiście]I proszę bardzo... +20 do stabilności i szybkości. Tak samo powinno robić się z każdą jedną rzeczą w pluginie, Gildia tez zasługuje na własna klasę, nie zasmucaj gildi! ona też zasługuje na dom!)
Skrypt wszystko przechowuje w jednym pliku.... w zwykłym pliku... więc tym więcej graczy, tym więcej danych w tym pliku, co niestety może wpłynąć na wydajność jak w skryptowym essentials 500 ludzi założy 40 /home, i zrobi 500 innych rzeczy. Oczywiście skrypt sobie w miarę z tym radzi ale nie można przesadzać :)

Po 5. Skrypt z natury będą stabilniejsze bo skrypt sam o to zadba, a w pluginach to autor musi o to zadbać, ale jak zrobi to naprawdę dobrze to uzyska coś 2x lepszego od skryptu, z tym że skrypt powstanie w tydzień a plugin w 3 miesiące.

To może takie podsumowanie? Skrypty a pluginy!
Skrypty świetnie nadadzą się do rzeczy które nie wymagają dużej ilości pamięci, spawnowanie mobów, efektów, dodawanie jakiś efektów na zalogowaniu bla bla bla.
Ale pisanie gildii czy essentials jednak mija się z celem. I w skrypcie nie zrobisz wszystkiego, nie zrobisz nowego moba (z modelem starego, inaczej to nawet na bukkcie się nie da) ani innych zajebistych rzeczy

Plugin nada się do wszystkiego ALE nie taki napisane przez Fusha czy inny szit.
Napisać dobry plugin na gildie nie jest łatwo i na pewno bd zajmował więcej niż 500/600KB :)
Ale tym więcej dobrego kodu - tym szybszy plugin
Tym więcej chujowego kodu - tym wolnieszy plugin.
Worldedita czy worldguarda dało by się zrobić pewnie i 4x mniejszego ale pewnie działał by 8x wolniej.

No i najważniejsze.... jeżeli istnieje już DOBRY plugin, to po chuj robić skrypt, to mija się z celem :)
Do tego nie można nawalić za dużo skryptów bo jednak trzeba brać pod uwagę to że wszystkie pilnuje tylko jeden plugin, tak samo jak nie można nawalić 500 pluginów bo ci bukkit wyjebie

Ot moje zdanie :) liczę na sensowne odpowiedzi i wyłapanie możliwych błędów :)
A co do mojego zdania... bardziej preferuje jednak pluginy, ale może kiedyś wezmę jakiegoś skrypta bo znajdę coś co się przyda, na razie mam wszystko co potrzebuje :)

Pozdrawiam i kij wam w oko <3

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...