Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do 2700 (3100)

Raen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Chciałbym kupić nowy komputer do 2700, w sumie to mam 3100 ale do tego dochodzi system więc zostanie mi 2700 po wstępnym obejrzeniu cen windowsów na morele/techplanet. Komputer głównie będzie służył do gier, chciałbym pograć na nim w nowsze tytuły oraz czy da radę postreamować bez lagów na sprzęcie za taką kwotę ( Chodzi o sam sprzęt nie o upload )? Oczywiście chciałbym żeby wypowiedziało się kilka osób żeby wybrać najlepszą możliwą ofertę za tą cenę. Lepszym rozwiązaniem będzie jeden dysk hdd czy ssd + hdd? Raczej 2700 to taki max więc wolałbym żeby nie przekroczyło tego bo nie mam więcej xD ( Ew. ale to już takie ew. z 2750 ). To na razie chyba tyle jak mi się coś przypomni to się zapytam w tym temacie. Z góry dzięki.

PS. Ten windows będzie ok ( Windows 8 ma być jak coś )? Wolałbym wersję BOX niż OEM. I jeszcze jak tu jest 32/64 bit to będę mógł wybrać z tych dwóch podczas instalacji systemu?

http://techplanet.pl/produkty/systemy-operacyjne/microsoft-windows-81-3264-bit-box,41837.html
http://www.morele.net/microsoft-windows-8-1-32-64-bit-pl-dvd-box-wn7-00934-599372/

E6c9g1v.gif

Opublikowano

Hmm będzie mi brakować z 20 dych to będę musiał iść do babci xD Btw, jak dałeś windowsa OEM to jak będę chciał zrobić formata to nie jest tak, że będzie on już jakby nielegalny na tym samym kompie?

Nie, możesz zainstalować na tym samym kompie.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

No tak, ale to nie jest jakoś tak, że jak jest wersja oem i nią zainstaluje to potem jak będę chciał kiedyś zrobić formata to mogę normalnie z oema zrobić i będę mógł wpisać ten sam klucz? Bo gdzieś czytałem ostatnio na mpc, że jak jest oem to niby tylko raz można zainstalować a boxa jakby cały czas

E6c9g1v.gif

Opublikowano

Aha, a jak bym np. zmienił kompa na innego to wtedy już będzie jakby nielegalna? Bo ten windows oem jest przypisany tylko jakby na konkretnego kompa i jakbym chciał zmienić na innego to już nie mogę teoretycznie jakby na nim użyć tego klucza?

E6c9g1v.gif

Opublikowano

Ale rozkminy jebie**.. Po co ci tak z legalnym jak pewnie 95% użytkowników na MPC jedzie na piracie .. Spalił Ci się PC gdzie miałeś windowsa , a twój ten niby PC ma 6 lat . To co będziesz drugi raz kupywał tego samego windowsa na inny pc , bo Ci się spalił ? człeniu myśl troszkę

18706.png

12012395664c93b46ec7f29.jpg

Jeśli pomogłem, daj "+" ;D

Opublikowano

Ale rozkminy jebie**.. Po co ci tak z legalnym jak pewnie 95% użytkowników na MPC jedzie na piracie .. Spalił Ci się PC gdzie miałeś windowsa , a twój ten niby PC ma 6 lat . To co będziesz drugi raz kupywał tego samego windowsa na inny pc , bo Ci się spalił ? człeniu myśl troszkę

Tylko się pytam :x LOL 

E6c9g1v.gif

Opublikowano

Moje propozycje:

bez systemu

http://www.morele.net/inventory/info/b6adkT/

gtx 770, i5 4670, płyta usb 3.0 dźwięk 5.1, ram 8GB, m1 550w, m23, 1TB

z systemem

http://www.morele.net/inventory/info/d6Ok6R/

gtx 770, i5 4440, płyta usb 3.0 dźwięk 5.1, ram 4GB, g1 500w, zalman z1, 1TB, windows 8

i5 3350p = i5 4440, więc nie ma sensu ciąć po zasilaczu i RAM.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

i5 3350p = i5 4440, więc nie ma sensu ciąć po zasilaczu i RAM.

Zobacz o ile przekroczyłeś budżet i jak tanią dałeś płyte

takie cięcie na zasilaczu to nie cięcie, traci sie tylko modularność bo i tak nie wykorzysta sie całej mocy, można dać m1 ale wtedy zestaw będzie dużo przekraczał budżet (i będzie w cenie twojego)

u mnie kosztem tych 4GB ram które może dokupić ma usb 3.0, dźwięk 5.1 i nowszą podstawkę więc według mnie sie opłaca i warto przez chwile pocierpieć by mieć na przyszłość spokój 

1378331621-U719057.png

Opublikowano

To w końcu który zestaw jest jakby najlepszy albo połączyć te dwa w jeden? W sumie to mogę pisać głupoty z tym połączeniem dwóch zestawów w jeden bo się na tym w ogóle nie znam :x

E6c9g1v.gif

Opublikowano

Oba zestawy są dobre. Najlepszy ten bez Windowsa. Sam wybierz. Wakc zaproponował lepszą płytę główną i przyszłościową podstawkę, a ja lepszy zasilacz i więcej RAM.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

W moim z systemem tracisz tylko na RAM'ie w porównaniu do @RADTOR później za jakiś czas jak już dawno będzie komp w domu stał uzbierasz 140zł i kupujesz drugą kość RAM'u i tyle, za to masz usb 3.0 i dźwięk 5.1. U @RADTOR dokupił byś karte dźwiękową np. xonar dg za 100zł i będziesz miał dźwięk 5.1 ale z usb nic nie zrobisz bo płyta nie obsługuje 

niech jeszcze sie inni wypowiedzą 

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Sam musisz wybrać, czy jesteś w stanie dość szybko wydać kolejne 140zł (mówię "szybko", bo wiem jak kusi taki nowy sprzęt, dwa-trzy dni możesz w necie przesiedzieć, ale potem ręcę swędzą xD). Ogólnie się lepiej opłaca, bo co innego wydać raz te 140zł, a co innego zbierać zaraz na nową MOBO. No i zależy czym tam dźwięk do twoich uszu dociera ;)

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Czyli ogólnie najlepszy zestaw z tych to jest ten co podał wakc34 bez windowsa i jest to najlepszy w tej cenie?

E6c9g1v.gif

Opublikowano

Czyli ogólnie najlepszy zestaw z tych to jest ten co podał wakc34 bez windowsa i jest to najlepszy w tej cenie?

Tak, najlepszy zestaw.

graphic.pnggraphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...