Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z komputerem

KoksSpox

Pytanie

Opublikowano

Witam. Mam następujący problem...

od paru dni komputer strasznie ścina (jest po formacie [formatowałem właśnie z tego powodu]) gdy załączam jakiś program byle co wydajność procka wzrasta do 100...

muzyka zcina nawet jak jest tylko ona włączona... może ktoś coś doradzić ? skany itp mówcie jakie mam dać

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po prostu napisz ten temat na tamtym forum i tyle. mi się pomysły skończyły :/ szkoda że nie mogę ci pomóc ale muzyk75 albo Picasso ci pomogą :)

i nie rozumiem twojego pytanie, może dlatego że jestem zmęczony ;-;

Opublikowano

nadal jest takie duże zużycie procesora? najłatwiej jakbyś zrobił logi OTL + FRST + GMER, jest tylko jeden problem, ja ci ich nie sprawdzę. odsyłam cię na forum 

MPCpc.pl jak się jakiemuś moderatorowi nie podoba że wstawiam link do "konkurencyjnego" forum to niech link usunie

Napiszesz temat w dziale "Dział pomocy doraźnej" z tymi 3 logami (dokładnie będzie ich 6. OTL.txt, Extras.txt, FRST.txt Adition.txt Shortuct.txt i GMER.txt) na razie nie rób loga GMER gdyż gmer ma pewną wadę, odpalony na systemie windows xp degraduje dysk z poziomu DMA do poziomu PIO - wolniejsza praca komputera.

um, wejdź do menedżera urządzeń, znajdź Kontrolery IDE ATA/ATAPI rozwiń i znajdziesz tam coś typu Podstawowy kanał IDE pomocniczy kanał IDE i jeszcze jedno, PPM na Podstawowy kanał IDE wybierz zakładkę "Ustawienia zaawansowane" i zrób ss'a

//Tego w spoilerze na razie nie rób.

Opublikowano

co masz w automatyczne wykrywanie? jeśli masz tam opcje "Brak" to ustaw ją, zatwierdź wszystko i reset kompa. ostatnia propozycja z mojej strony, z moim problemem było o wiele łatwiej : o

Opublikowano

Miałem jedno podejrzenie. Nie działa ci tryb awaryjny, spowolnienie kompa spowodowane rozszerzaniem się infekcji - Sality. ale jeśli do tego momentu nie wykryło ci żadnego (!) zagrożenia to raczej się mylę że to w/w wirus.

Opublikowano

jak już chcesz skanować kompa to pobierz Dr web cure it (150mb, bez instalacji)

zaznacz pokaż procesy wszystkich użytkowników, jeśli pojawi się nowy proces zrób ponownie ss'a i wstaw go tutaj.

Opublikowano

wykorzystanie procka jest na 50% ale żaden proces nie zużywa nawet 5%. na razie nic nie podejrzewam, przeskanuj kompa i jak coś dajcie nie usuwaj sam tylko napisz co tam wykryło.

przy okazji, przed skanowaniem możesz zobaczyć czy w trybie awaryjnym też tak jest.

@Up. wątpię aby temperatury zużywały procesor ^^

a jeszcze takie pytanie, system oryginalny? 

Opublikowano

ustaw wszystko na DMA (oprócz Typ urządzenia! )zrestartuj system jeśli nadal długo się będzie włączał wejdź w menedżer urządzeń i odisntaluj Pomocniczy kanał IDE i reset kompa. po tym powinno być już wszystko ok.

Opublikowano

Dobra działa temat do zamknięcia. Były problemy z włączeniem kompa (błąd odc ztu dysku) ale jakoś za którymś razem się włączył :) Close  please !

// proszę nie zamykać jednak nie pomogło na zawsze ;c

Opublikowano

no, nic dziwnego. tylko wykres użycia procesora. :) 

Odnośnie infekcji sality, SalityKiller usuwa zarażone pliki wraz ze sterownikiem, nie zrobi wszystkiego za pierwszym skanem, trzeba kilka/kilkanaście razy nim skanować żeby wywaliło sality z kompa. 

Opublikowano

Masz racje... znowu zaczęło.. i to po odpaleniu lola zaczął komputer taki dzwięk wydawać jak wtedy co się włączyć nie chciał (takie piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii) i zaczeło zcinać ;c

SS

http://w283.wrzuta.pl/obraz/7qe1sFamWN3/sprzet_11

Dodam że wcześniej (zaraz po uruchomieniu) było x2 nie dotyczy a teraz znowu z tym PIO :C

a w tym mi tak pisze "Aby zmiany dokonane dla tego urządzenia zostały wprowadzone, musisz ponownie uruchomić komputer."

pomimo ze resetowałem... boję się znowu resetować bo już pewnie nie odpali...

dodam że przy włączaniu (wtedy co stawało w jednym miejscu [i to charakterystyczne pii]) pisało "błąd odczytu dysku. wciśnij ctrl alt i delete aby zresetować" nawet jak chciałęm formata zrobić to stawało na wyszukiwaniu starego windowsa i było [piiiiiiiiii]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...