Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki serwer dedykowany wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no wlasnie, ciekawe, jeden poleca hosteam drugi ovh, a kiedy drugi poleca ovh to pierwszy mowi zeby go sluchac... oj panowie panowie... moze zamiast stwierdzac to czy to, napiszcie czemu konkretnie jedno jest lepsze od drugiego?

Hosteam: 2 DC, miedzy nimi rura 10 Gbps, firewalle Juniper oparte o FreeBSD, wpiecie do liczacych sie polskich wezlow wymiany ruchu PLIX(port 10 Gbps) i TPIX (port 10 Gbps) czego chciec wiecej? pod warunkiem ze ktos z Was rozumie co pisze... + konsola KVM w cenie

No właśnie nic nie rozumiem z drugiej części posta.

Opublikowano

chodzi mi o to aby osoby ktore stwierdzaja wyzszosc OVH od Hosteam byly w stanie merytorycznie uzasadnic co jest lepsze od czego i dlaczego

bo to ze jeden mowi ze a jest lepsze od b wcale nie znaczy ze tak jest naprawde prawda?

konfiguruje i zabezpieczam maszyny dedykowane w Hosteam wiem jak wyglada kontakt i wspolpraca z technkami w tej serwerowni, wiem ze jestem w stanie postawic tam solidnie zabezpieczony serwer czego przykladem byla Resti* (mniejszych serwerow nie wymieniam). w OVH nie mam takiej kontroli nad konfiguracja i zabezpieczeniami, styki i porty sa o wiele mniejsze(przepustowosc), nie ma pelnej mozliwosci konfiguracji firewall hardware a przynajmniej ja jej nie widze i pytanie jak aktualnie z konsola KVM, platna?

z tego tez powodu sugeruje DC Hosteam pod projekty Metina

Vortax. konfiguracja administracja zarzadzanie zabezpieczenia serwerow dedykowanych Metin2, aktualnie Thespia, Exalion, Longju2, Restia kontakt PW

Opublikowano

Jak chcesz stworzyć porządny serwer to wątpie że tylko Anty-DDOS wystarczy.

Słaby ponieważ nikt na tym hostingu nie kupuje ani się nie wypowiada.

Co do tego HosTeam to te zabezpieczenia są o wiele lepsze niż na ovh ale

ja polecam się dodatkowo zabezpieczyć+wykonać zabezpieczenia clienta.

Hehe w dupie byłem gówno widziałem.

Jeżeli kiedyś mieliście OVH to żałujcie że teraz nie macie.. no ale też samemu trzeba działać.

Ogólnie obie są dobre, lecz goły dedyk to goły dedyk i tyle

Qrael czy jak tam wie gdzie invoria dziala ^^

517981403547547309333.jpeg

Opublikowano

chodzi mi o to aby osoby ktore stwierdzaja wyzszosc OVH od Hosteam byly w stanie merytorycznie uzasadnic co jest lepsze od czego i dlaczego

bo to ze jeden mowi ze a jest lepsze od b wcale nie znaczy ze tak jest naprawde prawda?

konfiguruje i zabezpieczam maszyny dedykowane w Hosteam wiem jak wyglada kontakt i wspolpraca z technkami w tej serwerowni, wiem ze jestem w stanie postawic tam solidnie zabezpieczony serwer czego przykladem byla Resti* (mniejszych serwerow nie wymieniam). w OVH nie mam takiej kontroli nad konfiguracja i zabezpieczeniami, styki i porty sa o wiele mniejsze(przepustowosc), nie ma pelnej mozliwosci konfiguracji firewall hardware a przynajmniej ja jej nie widze i pytanie jak aktualnie z konsola KVM, platna?

z tego tez powodu sugeruje DC Hosteam pod projekty Metina

Invoria stoi w ovh i problemów zadnych nie mamy od strony maszyny przy 1300+ online.

sygna1.png

Opublikowano

Witam,

Czytając wasze wypowiedzi postanowiłem pokrótce opisać parę serwerowni oraz wypisać ich wady oraz zalety.

Zwykle przy wyborze serwerowni trzeba ustalić sobie kryteria, max koszty na start oraz te miesięczne. W przypadku niektórych serwerowni potrzebna jest również działalność gospodarcza.

To co napisze poniżej jest moją prywatną opinią opartą o własne doświadczenia, rozumiem ze możecie się z nią nie zgadzać. Nie mogę oddać za żadną z tych serwerowni ręki że zawsze będzie wszystko ok.

OVH

PLUSY

• Każdy serwer posiada ikvm.
  • Serwery z nowej serii są dobrej jakości.
  • Posiadają bardzo fajny panel.
  • Posiadają własny szkielet sieciowy w europie.
  • Filtracja wyłapuje spam(poczta email).
  • Filtracja DDoS jest bardzo dobra (ale posiada też minusy o tym poniżej).
  • Rozbudowana oferta.
  • Możliwość własnoręcznego konfigurowania fizycznego firewalla
MINUSY
  • Podczas filtrowania ataku ddos może wystąpić chwilowe odłączenie serwera cos kolo 5 s.
  • Podczas łączenia przy włączonym pełnym!(opcja z pod panelu) filtrowaniu dropiony jest zawsze pierwszy pakiet TCP z flagą syn (tzn. Pacz dreikon/invoria trzeba się rozłączyć przy łączeniu i jeszcze raz wpisać dane).
  • Jest to wielka korporacja i jesteś traktowany jako numer.
  • Opłata instalacyjna.
  • Serwery z kimsufi i SyS nie nadają sie na serwer produkcyjny, oraz ich panel przyprawia mnie o problemy psychiczne.
Hosteam

PLUSY

• Filtracja, posiadają Juniper SRX co fajnie ogarniają.
  • Dobry kontakt z NOCą.
  • ikvm.
  • serwery na zamówienie(są drogie ale są)
  • Podział na pakiety filtracyjne (Nie jestem pewny czy ten średni to po prostu nie jest marketing, ponieważ serwerownia i tak musi chronić swoją infrastrukturę)
MINUSY
  • serwery są bardzo drogie.
  • brak pakietu standardowego serwera z kontrolerem RAID oraz ssd (stawianie większych serwerów bez ssd albo kontrolera RAID, nie jest zbyt dobrym pomysłem).
SDC

PLUSY

• ikvm.
  • cena.
  • wybór serwerów.
MINUSY
  • Filtrowanie ataków (Szybciej odłączą serwer od internetu niż wytną atak).
  • Nie znam serwer MT2 co by u nich dał rade.
  • Miałem tam ts3 wywalało ludzi.
  • Mam koszmary nocne przez nich.
  • Mają manual od swojego FW ale chyba go nie przeczytali.
ATMAN(wiele tam nie miałem)

PLUSY

• ikvm(nie mam 100% pewności ale raczej jest).
  • firma legenda, jedna z najlepszych serwerowni w polsce.
MINUSY
  • Potrzebna działalność gospodarcza.
  • Chyba serwer jest na min 6 mies.
ETOP

PLUSY

• Ogarnięta NOC (byłem, widziałem, kolokowałem).
  • Z tego co wiem posiadają aktualnie dobrą filtracje DDoS (zabijaka tam stoi).
  • Możliwość wybrania części do serwera.
  • Możliwość dzierżawy własnego routera.
MINUSY
  • Wymagana działalność gospodarcza.
  • Minimalnie umowa na 6 miesięcy.
HETZNER(dopisze chyba coś niebawem)

Dobra teraz lekko o magi filtracji DDoS.

Przy filtracji istnieje prawdopodobieństwo odcięcia normalnego usera.

Nie da się od razu wszystkiego wykroić.

To serwerownia powinna wycinać ataki a serwer co najwyżej! może wycinać jakieś resztki.

Nie istnieje idealny sposób na wycięcie wszystkich ataków jakie istnieją. DDoS to cały czas temat do dyskusji na długie godziny.

OPIS TEN SKIEROWANY JEST DO LUDZI CHCĄCYCH POSTAWIĆ SERWER. POMINĄŁEM SPECJALISTYCZNE ASPEKTY TECHNICZNE BO NIE WYDAJĄ MI SIĘ BARDZO POTRZEBNE W TAKIM OPISIE.

Opublikowano

Ktoś kto poleca Ci SDC jest kretynem.

Jesteś amatorem to bierz w hosteamie. 

Jesteś mocny, bierz w OVH

Jesteś kretynem, bierz w SDC

PS; Tobie Arsobie to się nudzi... wypowiedź jakby Ci za to płacili.. normalnie pełna analiza rynku  :D

Opublikowano

ja bym raczej powiedzial odwotnie co wypowiedz w/w. jesli nie masz pojecia co robic z maszyna dedykowana bierz w OVH, graficzne piekne kreatorki, paneliki i wszystko podane na tacy. przy atakach w chwili kidy panom z OVH cos sie nie spodoba wypowiadaja umowe na serwer i klient jest w "czarnym miejscu". ikvm w OVH nie jest platne przypadkiem?

w Hosteam wszystko musisz robic sam aby dobrze chodzilo

Atman to byla jedna z najlepszych jesli nie najlepsza serwerownia. dopoki nie wprowadzili serwerow budzetowych eco a jakosc Atmana zostala przeniesiona do ich drugiego DC Thinx gdzie nie ma mozliwosci wykupu serwerow dedykowanych tylko kolokacja

Vortax. konfiguracja administracja zarzadzanie zabezpieczenia serwerow dedykowanych Metin2, aktualnie Thespia, Exalion, Longju2, Restia kontakt PW

Opublikowano

ikvm nie jest płatne

nie miałem przypadku wypowiedzenia umowy w ovh.

Zresztą połowa ludzi co to czyta nie wie co to Thinx, wątpię ze jakiś metinowiec pójdzie do Atman

Opublikowano

kvm nie jest platne?

http://www.ovh.pl/serwery_dedykowane/kvm_ip.xml

to ze Ty Arsob nie miales wypowiedzianej umowy/zablokowanego serwera w OVH nie znaczy ze inni nie mieli prawda? ja wiem ze Metina/Ts czesto blokuja chociazby przez syf ktory wylatuje z niepoprawnie postawionych serwerow dedykowanych

Opublikowano

Od zeszlego roku mam serwer w atmanie (promocja dla firm 3 msc za 300zl) i odkad go kupilem nie padl ani razu, kazdy atak ddos jest filtrowany sam i blokuje port atakowany co daje odciecie atakow od serwera;) Sprzet jest poprostu zajebiscie stabilny

fabtwcE.png

Uptime od ostatniego resetu dedyka, dostajemy dostep do ikvm co w przykadku padniecia systemu mozesz sam naprawic bez potrzeby proszenia sie o pomoc jak w reszcie serwerowni, dlaczego atman? Bo oni stawiaja na jakosc a nie na ilosc, HostTeam to jest syf w dodatku drogi kazdy na niego leci jakby nie wiem co to bylo, ovh to drugie dziadostwo ktorzy maja czas a ich technicy to poprostu idioci. 

Zdecydowanie polecam ci atmana mimo ze trzeba miec dzialanosc ale warto, dobrego technika wez czy zaplac mu za konfiguracje i dzialaj:)

ban.gif

Opublikowano

Atman nie stawia na jakosc, w Atmanie serwery dedykowane w wersji eco to zwykle PC'ty a nie maszyny dedykowane w Hosteam w ofertach ogolnych tez to sa zwykle PC tylko w wersji "dobieranej" to sa faktyczne serwery dedykowane.

przez serwery dedykowane mam na mysli podzespoly (plyta glowna, HDD, zasilacze, RAM) projektowane z mysla o pracy 24/7, w odroznieniu od zwyklych PC

jeszcze raz napisze, jakosc Atmana zostala przeniesiona do Thinx, Atman trzymal poziom w chwili kiedy na dzierzawe maszyny trzeba bylo wydac min 800 zl/miesiac, aktualnie Atman z oferta eco to budzetowa serwerownia dla osob ktore lubia stawiac CS itd....

Opublikowano

Atman nie stawia na jakosc, w Atmanie serwery dedykowane w wersji eco to zwykle PC'ty a nie maszyny dedykowane w Hosteam w ofertach ogolnych tez to sa zwykle PC tylko w wersji "dobieranej" to sa faktyczne serwery dedykowane.

przez serwery dedykowane mam na mysli podzespoly (plyta glowna, HDD, zasilacze, RAM) projektowane z mysla o pracy 24/7, w odroznieniu od zwyklych PC

jeszcze raz napisze, jakosc Atmana zostala przeniesiona do Thinx, Atman trzymal poziom w chwili kiedy na dzierzawe maszyny trzeba bylo wydac min 800 zl/miesiac, aktualnie Atman z oferta eco to budzetowa serwerownia dla osob ktore lubia stawiac CS itd....

Ich maszyny sa stabilne i wydajne i godne polecenia.

ban.gif

Opublikowano

W atmanie chyba nie ma już wymogu, że trzeba serwer wykupić na minimum ileś miesięcy więc warto spróbować. Jedynym problemem jest to

ETpHa5l.png

Ale można chyba własny system z obrazu zainstalować, czyli BSD chyba też ta radę.

Opublikowano

wlasnie piszesz o zwyklych PC ale ok, masz prawo :)

Ich maszyny sa stabilne i wydajne i godne polecenia.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

ja też mam ten dylemat co autor wątku z jego początków, ale u mnie stanie chyba na SDC, czytam wszędzie, że u nich obsługa i helpdesk są praktycznie całodobowe, na tym też mi zależy

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jak najbardziej polecam hosteam. Kumpel miał serwerek 2 lata i nie było problemów.

//

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...