Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Zamrożenia gier na nowym komputerze a sprawdzanie działania procesora?

Manegnito

Pytanie

Opublikowano

Witam! Niedawno (jakieś 2-3 miesiące temu) złożyłem zestaw komputerowy z takich podzespołów:

Intel Pentium G2030

Gigabyte Radeon HD 7790 1GB

4GB RAM

500GB HDD (tani)

Pł. gł. MSI H61M-P20 (G3) (MS-7788)

od początku używania dośwaidczam rozmaitych zamrożen podczas grania na przykład w Battlefield 4. Ekran zamraża się na chwilę (dźwięk też - tworzy się 'pętla') i po kilku sekundach "puszcza" i przez chwilę mam znowu 60 klatek na sekundę ale tylko na chwilę, bo znowu się zacina.

i moje pytanie brzmi: Czy można jakoś sprawdzić działanie procesora pod względem błędów i czy nie dostałem przypadkiem wadliwego sprzętu? Czy może to wina pamięci RAM? (wątpię)

6gq6uoamzbe7.png

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdź najpierw temperatury, bo coś mam wrażenie, że będą wysokie.

dbjlajhlzi56.png

@edit

Teraz komputer jest w stanie spoczynku.

6gq6uoamzbe7.png

Opublikowano

Mam taki sam komputer, identyczny jak Ty, też mi tutaj składali, ja miałem podobny problem z grami, ściągnąłem inne, najnowsze sterowniki do karty graficznej i wszystko było okej. Też spróbuj.

Opublikowano

Mam taki sam komputer, identyczny jak Ty, też mi tutaj składali, ja miałem podobny problem z grami, ściągnąłem inne, najnowsze sterowniki do karty graficznej i wszystko było okej. Też spróbuj.

Mam zawsze najnowsze sterowniki od grafiki ;)

6gq6uoamzbe7.png

Opublikowano

Czy to jest procesor dual core ?? jak tak to wydaje mi sie ze za slaby dla bf4.

Tak. Też mi się tak zdaje :( Słyszałem o wąskim gardle, ale nie wiedziałem, że działa w ten sposób.

Mam w planach zakup jakiegoś Intel Core i5 do 500zł (używka) a dobrym stanie. Jaki polecacie? Bo z tego, co się orientuję, to jest kilka modeli ;/

6gq6uoamzbe7.png

Opublikowano

Zmierz napięcia miernikiem, bo Hwmonitor coś świruje. Może to wina zasilacza, bo nawet go nie podałeś.

Dualcore nie radzi sobie zbyt dobrze w takich grach i trzeba go będzie zmienić, ale najpierw sprawdź zasilacz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...