Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Zamrożenia gier na nowym komputerze a sprawdzanie działania procesora?

Manegnito

Pytanie

Opublikowano

Witam! Niedawno (jakieś 2-3 miesiące temu) złożyłem zestaw komputerowy z takich podzespołów:

Intel Pentium G2030

Gigabyte Radeon HD 7790 1GB

4GB RAM

500GB HDD (tani)

Pł. gł. MSI H61M-P20 (G3) (MS-7788)

od początku używania dośwaidczam rozmaitych zamrożen podczas grania na przykład w Battlefield 4. Ekran zamraża się na chwilę (dźwięk też - tworzy się 'pętla') i po kilku sekundach "puszcza" i przez chwilę mam znowu 60 klatek na sekundę ale tylko na chwilę, bo znowu się zacina.

i moje pytanie brzmi: Czy można jakoś sprawdzić działanie procesora pod względem błędów i czy nie dostałem przypadkiem wadliwego sprzętu? Czy może to wina pamięci RAM? (wątpię)

6gq6uoamzbe7.png

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdź najpierw temperatury, bo coś mam wrażenie, że będą wysokie.

dbjlajhlzi56.png

@edit

Teraz komputer jest w stanie spoczynku.

6gq6uoamzbe7.png

Opublikowano

Zmierz napięcia miernikiem, bo Hwmonitor coś świruje. Może to wina zasilacza, bo nawet go nie podałeś.

Dualcore nie radzi sobie zbyt dobrze w takich grach i trzeba go będzie zmienić, ale najpierw sprawdź zasilacz.

Opublikowano

Czy to jest procesor dual core ?? jak tak to wydaje mi sie ze za slaby dla bf4.

Tak. Też mi się tak zdaje :( Słyszałem o wąskim gardle, ale nie wiedziałem, że działa w ten sposób.

Mam w planach zakup jakiegoś Intel Core i5 do 500zł (używka) a dobrym stanie. Jaki polecacie? Bo z tego, co się orientuję, to jest kilka modeli ;/

6gq6uoamzbe7.png

Opublikowano

Mam taki sam komputer, identyczny jak Ty, też mi tutaj składali, ja miałem podobny problem z grami, ściągnąłem inne, najnowsze sterowniki do karty graficznej i wszystko było okej. Też spróbuj.

Opublikowano

Mam taki sam komputer, identyczny jak Ty, też mi tutaj składali, ja miałem podobny problem z grami, ściągnąłem inne, najnowsze sterowniki do karty graficznej i wszystko było okej. Też spróbuj.

Mam zawsze najnowsze sterowniki od grafiki ;)

6gq6uoamzbe7.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...