Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kompilacja game (novaline) FreeBSD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciał bym wam pokazać jak skompilować game z source novaline na FreeBSD.

(Są jeszcze inne linie source ale akurat w novaline wszystkie liby sa już skompilowane i najłatwiej jest je skompilować dlatego przedstawie to na tej lini.)

Jak można się domyśleć wystarczy liby z novaline skopiować do innych linic source i myślę że równie łatwo będzie można je skompilować.

A więc na sam początek musimy posiadać source:

xxx

n7031f.jpg

Jeżeli udostępnienie tego narusza jakieś zasady tego forum proszę o usunięcie tylko linku nie całego tematu ponieważ tut może przydać się tym którzy sa już w posiadaniu source.

Są tutaj wszystkie linie source z wycieku do tego także binki i inne przydatne toolsy do serwera/klienta.

A więc na sam początek wrzucamy ta paczkę(kraizy.tgz) na naszego dedyka/virtualną maszynę rozpakowujemy np do

/home

oczywiście to tylko przykład ale w tym tutorialu będe posługiwał się tym adresem.

Naszym oczom ukazały się wszystkie linie source.

2wdzj0o.jpg

Następnie w systemie/putty wpisujemy:

cd /home/novaline/Srcs/Server

następnie wpisujemy komendę:

gmake

następnie przechodzimy do folderu z source game:

/home/novaline/Srcs/Server/game/

i kompilujemy:

sh build.sh

Jeżeli wszystko poszło dobrze nasze game mamy w ścieżce:

/home/novaline/Srcs/Server/game/src

W razie błędów podczas kompilacji można je odczytać z pliku ERROR_LOG.txt w ścieżce

Aby naprawić jeden z błędów dotyczący svn_version wchodzimy w plik Makefile znajdujący się w ścieżce wyżej podanej i zmieniamy na początku:

SVN_VERSION = $(shell svnversion -n .)

na

SVN_VERSION = 44444

44444 to przykładowa liczba możecie sami sobie wymyślić jaką wersje będzie miało wasze game.

Przed kompilacją zalecam upgrade wszystkich portów.

Osobiście robiłem to na virtualboxie z freebsd 8.2 ale czytałem, że powiodło się to również na 7.2 i 9.x.

Jak znajdę czas to dodam również jak skompilować game działajace na systemie windows x82.

Powiem teraz tylko że potrzeba do tego Microsoft Visual Studio 2008 + SP1 oba obrazy instalacyjne znajdziecie na stronie microsoftu.

Pozdrawiam, życzę udanego kompilowania :)

791f747188ac8.png

Opublikowano

Testowałem na db_40146, game działa poprawnie wszystkie nowości typu pasy dragon soul pety, kostiumy działają poprawnie. Własne db można skompilować z lini mainline_released, z lini novaline będzie sypało błędami.

791f747188ac8.png

Opublikowano

Kompilacja na windowsie nie wymaga aż SP1 do Visuala. Wystarczy sam Visual 2k8.

Poza tym, mainline lepszy.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

No i po chuj?

po to żeby każdy mógł z tego korzystać. A przede wszystkim skłoniło mnie do tego to że na epvp Polacy włażą w dupe niemcom, to jest dla mnie żałosne. Chcecie całe życie uważać ich lepszymi od nas? Nie każdy wie że na epvp jest temat w którym wszystkiego można się dowiedzieć na temat kompilacji oczywiście tutoriala nie ma ale czytając cały temat można do wszystkiego powoli dojść.

Kompilacja na windowsie nie wymaga aż SP1 do Visuala. Wystarczy sam Visual 2k8.

Poza tym, mainline lepszy.

nie twierdze że novaline jest najlepsze jednak do innych lini trzeba kompilować liby/lub skopiować je z novaline gdzie są one już gotowe(przynajmniej większość).

791f747188ac8.png

Opublikowano

Napiszę to z telefonu.

Wyraziłem się jasno, że dawanie gotowców to najgorsza rzecz jaką można zrobić. Apropos Niemców, nie jestem broń Boże folksdojczem, ale co jak co oni pomogą Ci zawsze. Pracując przede wszystkim w grupach. Zobaczymy teraz ile pokaże się prosów na forum, którzy już dawno o wszystkim wiedzą i wszystko zrobili, a To i tak wielka nieprawda. Bo bez tego tutoriala nie wiedzieli jak skompilować game.

Opublikowano

Ja już o tym wiedziałem od samego początku wyciekłego source bo na Elitepvp był już Tego samego dnia TuT ale administracja go Delete a ja się załapałem ;)

Potem kilka dni póżniej znowu Dali ten sam TuT

Opublikowano

sh build.sh znajduje się w /home/novaline/Srcs/Server/game/src

a nie w/home/novaline/Srcs/Server/game/

Opublikowano

Napiszę to z telefonu.

Wyraziłem się jasno, że dawanie gotowców to najgorsza rzecz jaką można zrobić. Apropos Niemców, nie jestem broń Boże folksdojczem, ale co jak co oni pomogą Ci zawsze. Pracując przede wszystkim w grupach. Zobaczymy teraz ile pokaże się prosów na forum, którzy już dawno o wszystkim wiedzą i wszystko zrobili, a To i tak wielka nieprawda. Bo bez tego tutoriala nie wiedzieli jak skompilować game.

y70k.png

Nioch, fakt, korzystałem z pomocy Niemców, ale te pliki skompilowałem też jeszcze przed tamtymi pytaniami.

Last.fm

Opublikowano

Wrzuci ktoś Skomplikowane game i db bo nie chcę mi się pobierać Source bo za długo by mi się pobierało ;/

Opublikowano

y70k.png

Nioch, fakt, korzystałem z pomocy Niemców, ale te pliki skompilowałem też jeszcze przed tamtymi pytaniami.

Rozumiem, że chcesz medal tak?

@topic

Destruct dosyć dobrze to określił, jeżeli nie potrafi się tego nawet skompilować - to lepiej się za to nie brać.

Opublikowano

Tylko tyle że te game które sa opublikowane są z backdoor"em

Mamy source, wiec backdoor jest do naprawienia łatwiej niż przy pomocy assemblera.

aFMA3pg.png

Opublikowano

Rozumiem, że chcesz medal tak?

@topic

Destruct dosyć dobrze to określił, jeżeli nie potrafi się tego nawet skompilować - to lepiej się za to nie brać.

Wolę pieczątkę do Paszportu Polsatu.

Last.fm

Opublikowano

napisze tylko tyle przynajmniej jeden napisał tuta a ci co mieli pliki i wiedzieli jak to zrobić można tylko napisać jedno o takich ludziach samolubne hu.je gdyby niemcy nie udostępnili tego też byście byli dnami, ale teraz to krytykować innych za coś co powinni wszyscy robić pomagać ulepszać zmieniać stereo typy ale widzę że jednak dalej w Polsce to ludzie samolubni a samolubność czyni że ten człowiek jest bez wartościowy dla otoczenia bo co komu z takiego gościa samolubnego co chce mieć wszystko dla siebie w jaki sposób to ma pomagać innym a co gorsze Jeszcze to co ma to tak nie jego wiec takich samolubnych wykolejeńców prosił bym o powstrzymanie się z wypowiedziami

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Skompilować game miesiąc po opublikowaniu.

2uqhf2d.jpg

Kurwa ogarnij sie czlowieku. Może on skompilował to w 1 dzień tylko teraz dał tuta. A ty wszędzie wyskakujesz swoją grubą dupą i pierdolisz.

To że byłeś kimś tam na imetin to już myślisz że jesteś wielki? To że masz już ponad 20 lat nie czyni cię lepszym i wszystkowiedzącym.

Są tu ludzie co maja po 14 lat nawet mniej i nie wiedzą ale ty kurwa wszystko wiesz. Ciekaw.. Gdybyś tak się znał ITP. To byś zachował to w sobie. A nie pisał takie bzdety na forum, bo ten kto się zna zazwyczaj milczy a gromada promajstrów zazwyczaj pisze tak jak ty!

Żenujący jesteś. I chuj pojedziesz mnie że nic nie potrafię ok. W dupie to mam.

Opublikowano

Kurwa ogarnij sie czlowieku. Może on skompilował to w 1 dzień tylko teraz dał tuta. A ty wszędzie wyskakujesz swoją grubą dupą i pierdolisz.

To że byłeś kimś tam na imetin to już myślisz że jesteś wielki? To że masz już ponad 20 lat nie czyni cię lepszym i wszystkowiedzącym.

Są tu ludzie co maja po 14 lat nawet mniej i nie wiedzą ale ty kurwa wszystko wiesz. Ciekaw.. Gdybyś tak się znał ITP. To byś zachował to w sobie. A nie pisał takie bzdety na forum, bo ten kto się zna zazwyczaj milczy a gromada promajstrów zazwyczaj pisze tak jak ty!

comment_2GyEzT9nApmQSDEcUsL2yUPNoLPkv5FB

Co Cie widze w jakimś temacie to albo się wymądrzasz albo spinasz dupe, wybierz albo jedno albo drugie, radze to drugie bo to twoje wymądrzanie jest żenujące.

1659658.jpeg

Opublikowano

comment_2GyEzT9nApmQSDEcUsL2yUPNoLPkv5FB

Co Cie widze w jakimś temacie to albo się wymądrzasz albo spinasz dupe, wybierz albo jedno albo drugie, radze to drugie bo to twoje wymądrzanie jest żenujące.

Nudzi mi sie to trzeba potrolowac. I sam wypierdalaj tak do cb mowia w domu.

Opublikowano

Kolego miły. Jebie mnie to co ktoś potrafi, ale najwidoczniej jesteś tu zbyt krótko, by zrozumieć myślenie większości forumowiczów. Każdy serwer opiera się na tutorialach, nie ma tam nic "od siebie" i na dodatek jest ich mnóstwo. A dlaczego? Ano, bo tutoriali jest masa i idioci nie muszą się nawet przykładać, by cokolwiek zrobić. Dlatego jestem przeciwny udostępnianiu wszystkiego i jestem zdania, że co masz, to Twoje i jak ktoś chce, to niech to od Ciebie odkupi. Nawet w tym przypadku- kolega udostępnił poradnik nt kompilacji, a i tak 90% serwerów które będzie stało na czystym, prosto skompilowanym game. Bo tylko tyle jest w tutorialu, nie włożą w to nic od siebie. Więc jeśli już spinasz, nie mając podstaw- rób to mądrze. Na dodatek, zaskoczę Cię. Nie postarzałem się tak prędko ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...