Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Bluescreen i wyłączanie się komputera

Ni0sz3K

Pytanie

Opublikowano

Dobry

Mam problem ... od pewnego czasu po włączeniu komputera gram sobie z 3-4 pół dnia i nic, ale czasami gram 3-4 h i wyskakuje mi blue screen i komputer się wyłącza, co mam zrobić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Windows 7

Procek AMD Pheonom II X4 965 Procesor (4CPUs), ~ 3.4 Ghz

4096MB RAM

ASUS EAH6770 Series

A kod BSoD gdzie sprawdzić ?

Opublikowano

Jutro podam jaki zasilacz a ten kod na dole z zerami to na koncu jest 0x000000124 cos takiego, pamietam ze na koncu jest 124

Opublikowano

Przepraszam że nie pisałem tak długo ...

Zasiliacz mam taki : Tacens RADIX v-450, przeczysciłem komputer dzisiaj, jakieś porady dalsze ?

Opublikowano

z dowolnej, podczas instalacji odznacz wszytskie dodatki itd, sam hwmonitor zainstaluj nic wiecej bo tam będą reklamy, tolbary itd ..

1378331621-U719057.png

Opublikowano

podac temperature podczas blue screena ? Nie wiem jak to mam zrobic, ale zainstaluje i zobacze jak to wyjdzie...

Opublikowano

podaj temp jak grasz już po dłuższym czasie

włącz program, włącz sobie gre czy co tam chcesz pograj troche i zrób po grze zrzut ekranu żeby było widać hwmonitor

i wrzuć gdzieś to zdjęcie na hosting

1378331621-U719057.png

Opublikowano

masz 75 stopni w spoczynku.. wyczyść kompa, kup pastę nałóż na procka i będzie git.

już nawet nie musisz podawać temp. kiedy grasz. jestem pewny że będzie grubo ponad 90 stopni.

Opublikowano

to na pewno jest przed graniem?

75 stopni w spoczynki ?

koniecznie musisz przeczyścić całego kompa i raczej nałożyć nową pastę na procesor

za duża temperatura to powód bsod

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Znaczy grałem i pojawił się bluescreen, nie ruszałem komputera, ale po ~1 h włączyłem... To jest ss z teraz czyli po 40 minutach

http://zapodaj.net/53746c918d5d2.png.html

Nie wiem jak nałożyć pastę a komputer czyściłem wczoraj, pędzelkiem, zdjąłem obudowe z dwóch stron i wykurzyłem brud suszarką :)

Czy jeżeli dalej będę grał na kompie itd to stanie się coś gorszego niż blue screen ? Nałożenie tej pasty jest trudne, nie znam się na tym? Czy po prostu dać go do sklepu i tam Pan zajmuję się komputerami, przeczyści go i nałoży pastę?

Opublikowano

Jeżeli sie na tym nie znasz, to zanieś do serwisu i powiedz im, że chcesz by nałożyli nową pastę i przeczyścili pc

jaką masz obudowe ? może nie jest przewiewna

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Komputer mam około 1,5 roku i nigdy nie wyskakiwał. blue screen, nie wiem dlaczego, ale mój komputer strasznie głośno chodzi, z pół roku temu dostawca neta ( lokalny ) odłączył chyba 2 wiatraczki może to przez to jest ten bs ? Ale to było 6 miechów temu a bs wyskakuje od 2 miesiecy ? A obudowa to nie mam pojęcia czy jest przewiewna.

Opublikowano

jak to odłączył 2 wiatraczki ? co on ? które dokładnie

cooler od procesora masz box'owy ?

taki albo podobny ?

fan1.jpg

Przez 6 miesięcy nawet nie wiesz ile może kurzu przybyć w pc

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Odłączył, bo komputer strasznie głośno chodził i może dlatego, że było za dużo wiatraczków. Nie wiem co to cooler itp , ale jutro fote zrobię jak to wygląda w środku i wyślę. Kompa czyściłem wczoraj.

A i teraz ważne pytanie, czy mogę dalej grać, oglądać filmy,gadać na ts itd.? Coś może się stać z komputerem ? Co ile robić przerwy żeby bs nie wyskakiwał ?

Wielkie dzięki, że chce Ci się odpowiadać na te pytania! :-)

Opublikowano

Jak do tej pory nic sie nie stało, to przez te pare dni też nie powinno, lecz przegrzewając tak procesor niszczysz go.

Nie mogłem znaleźć nigdzie w internecie max temp tego procesora. Najlepiej jakby jego temp nie przekraczały 90 C bez czyszczenia

otwórz bok obudowy i tak zostaw do póki nic nie zaczniesz czyścić

1378331621-U719057.png

Opublikowano

moze po weekendzie dam kompa do serwisu, orientujesz się może ile kosztuje nałożenie pasty i przeczyszczenie kompa?

Opublikowano

do 30zł. ale i tak zapewne w serwisie nałożą ci pastę która jest do dupy. a mówiąc "czyściłem" masz na myśli "nie odkręcałem chłodzenia tylko dmuchnąłem i tyle"? :x

Opublikowano

"Czyściłem" - zdjąłem obudowe z dwóch stron, wyczyscilem co sie dalo pedzlem,chusteczka i suszarka :-)

Opublikowano

czyli chłodzenia nie odkręcałeś :/ to już oddaj go do serwisu niech ci wyczyszczą go porządnie i nie będzie problemów. chociaż nie wiem co z tym BSOD'em bo wątpię że to przez temp.

Opublikowano

Odkręciłem obudowę i nie działa tylko 1 wiatraczek przy tylnej ściance, chciałem zobaczyć czy bez 1 obudowy dalej wyskoczy bs, ale nie, wszystko było ładnie :-) Temperatura była stabilna i nie przekraczała 85 stopni

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...