Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Bluescreen i wyłączanie się komputera

Ni0sz3K

Pytanie

Opublikowano

Dobry

Mam problem ... od pewnego czasu po włączeniu komputera gram sobie z 3-4 pół dnia i nic, ale czasami gram 3-4 h i wyskakuje mi blue screen i komputer się wyłącza, co mam zrobić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Windows 7

Procek AMD Pheonom II X4 965 Procesor (4CPUs), ~ 3.4 Ghz

4096MB RAM

ASUS EAH6770 Series

A kod BSoD gdzie sprawdzić ?

Opublikowano

Jutro podam jaki zasilacz a ten kod na dole z zerami to na koncu jest 0x000000124 cos takiego, pamietam ze na koncu jest 124

Opublikowano

masz 75 stopni w spoczynku.. wyczyść kompa, kup pastę nałóż na procka i będzie git.

już nawet nie musisz podawać temp. kiedy grasz. jestem pewny że będzie grubo ponad 90 stopni.

Opublikowano

Jak do tej pory nic sie nie stało, to przez te pare dni też nie powinno, lecz przegrzewając tak procesor niszczysz go.

Nie mogłem znaleźć nigdzie w internecie max temp tego procesora. Najlepiej jakby jego temp nie przekraczały 90 C bez czyszczenia

otwórz bok obudowy i tak zostaw do póki nic nie zaczniesz czyścić

1378331621-U719057.png

Opublikowano

"Czyściłem" - zdjąłem obudowe z dwóch stron, wyczyscilem co sie dalo pedzlem,chusteczka i suszarka :-)

Opublikowano

to na pewno jest przed graniem?

75 stopni w spoczynki ?

koniecznie musisz przeczyścić całego kompa i raczej nałożyć nową pastę na procesor

za duża temperatura to powód bsod

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Znaczy grałem i pojawił się bluescreen, nie ruszałem komputera, ale po ~1 h włączyłem... To jest ss z teraz czyli po 40 minutach

http://zapodaj.net/53746c918d5d2.png.html

Nie wiem jak nałożyć pastę a komputer czyściłem wczoraj, pędzelkiem, zdjąłem obudowe z dwóch stron i wykurzyłem brud suszarką :)

Czy jeżeli dalej będę grał na kompie itd to stanie się coś gorszego niż blue screen ? Nałożenie tej pasty jest trudne, nie znam się na tym? Czy po prostu dać go do sklepu i tam Pan zajmuję się komputerami, przeczyści go i nałoży pastę?

Opublikowano

czyli chłodzenia nie odkręcałeś :/ to już oddaj go do serwisu niech ci wyczyszczą go porządnie i nie będzie problemów. chociaż nie wiem co z tym BSOD'em bo wątpię że to przez temp.

Opublikowano

Jeżeli sie na tym nie znasz, to zanieś do serwisu i powiedz im, że chcesz by nałożyli nową pastę i przeczyścili pc

jaką masz obudowe ? może nie jest przewiewna

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Komputer mam około 1,5 roku i nigdy nie wyskakiwał. blue screen, nie wiem dlaczego, ale mój komputer strasznie głośno chodzi, z pół roku temu dostawca neta ( lokalny ) odłączył chyba 2 wiatraczki może to przez to jest ten bs ? Ale to było 6 miechów temu a bs wyskakuje od 2 miesiecy ? A obudowa to nie mam pojęcia czy jest przewiewna.

Opublikowano

moze po weekendzie dam kompa do serwisu, orientujesz się może ile kosztuje nałożenie pasty i przeczyszczenie kompa?

Opublikowano

z dowolnej, podczas instalacji odznacz wszytskie dodatki itd, sam hwmonitor zainstaluj nic wiecej bo tam będą reklamy, tolbary itd ..

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Odkręciłem obudowę i nie działa tylko 1 wiatraczek przy tylnej ściance, chciałem zobaczyć czy bez 1 obudowy dalej wyskoczy bs, ale nie, wszystko było ładnie :-) Temperatura była stabilna i nie przekraczała 85 stopni

Opublikowano

jak to odłączył 2 wiatraczki ? co on ? które dokładnie

cooler od procesora masz box'owy ?

taki albo podobny ?

fan1.jpg

Przez 6 miesięcy nawet nie wiesz ile może kurzu przybyć w pc

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Przepraszam że nie pisałem tak długo ...

Zasiliacz mam taki : Tacens RADIX v-450, przeczysciłem komputer dzisiaj, jakieś porady dalsze ?

Opublikowano

podac temperature podczas blue screena ? Nie wiem jak to mam zrobic, ale zainstaluje i zobacze jak to wyjdzie...

Opublikowano

podaj temp jak grasz już po dłuższym czasie

włącz program, włącz sobie gre czy co tam chcesz pograj troche i zrób po grze zrzut ekranu żeby było widać hwmonitor

i wrzuć gdzieś to zdjęcie na hosting

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Odłączył, bo komputer strasznie głośno chodził i może dlatego, że było za dużo wiatraczków. Nie wiem co to cooler itp , ale jutro fote zrobię jak to wygląda w środku i wyślę. Kompa czyściłem wczoraj.

A i teraz ważne pytanie, czy mogę dalej grać, oglądać filmy,gadać na ts itd.? Coś może się stać z komputerem ? Co ile robić przerwy żeby bs nie wyskakiwał ?

Wielkie dzięki, że chce Ci się odpowiadać na te pytania! :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...