Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Rozstrzygnięte][sugestia] nowe rangi dla...

Mine Latreso

Sugestia  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak ci si? to widzi ?

• Tak
    • Raczej Tak
      0
    • Neutralnie
      0
    • Raczej Nie
      0
    • Nie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wydaje się wam, że nie ma rang dla osób piszących dużo poradników, pomagają innym, itp.??

Teoretycznie takie osoby mogą się starać na stanowisko KidMod-a, później Moderatora działu, ale jest jeden minus. Takie rangi mają swoje obowiązki, a nie każdemu się chce sprawdzać, czy użytkownik nie łamie regulaminu, itd.

Można też zrobić takie coś, że osoby, które często piszą tematy z poradnikami nie dostają nowej rangi,

ale zyskują nowe uprawnienia, takie jak: zmiana nazwy tematu, czy też powiększona skrzynka wiadomości(zwykle ktoś potrzebuje jakiejś bardziej zaawansowanej odpowiedzi, lub chce z tą osobą współpracować i skrzynka zapchana :( ),

Często jest tak, że osoba, która pisze poradnik, potrzebuje edytować nazwę tematu, a wysyłanie zgłoszeń/wiadomości do Moderatorów nie ma sensu, bo tylko im się głowę zawraca np:

w dziale minecraft:

[TUT] Plugin Skript dla zaawansowanych

chce mienić na:

[TUT] Plugin Skript dla zaawansowanych Update:Zastępca pluginu Quakecraft !

a dzień później:

[TUT] Plugin Skript dla zaawansowanych Update:Teraz już nawet Essentials nie jest potrzebny !

Dlatego:

Proponuję zmianę rang konkursowych na takie, które można również uzyskać również za pisanie TUT-ów.

Lub:

Stworzenie nowej nagrody: np. "pomocny" (nie mam pomysłu na inną nazwę), i tak:

Za każdy wartościowy temat (poradnik) lub częstą działalność na forum (pomoc i wytłumaczenie użytkownikom różnych kwestii, o które pytają) uzyskuje się 0-2 nagrody (2 tylko za bardzo wartościowy temat, w którym osoba musiała na prawdę dużo czasu poświęcić i do tego jest pomocny)

Po uzyskaniu odpowiedniej ilości nagród można wymieniać na coraz wyższe rangi (Blue, Gold, Black, Best Member), oczywiście na każdą rangę coraz wyższy próg punktowy (np: Blue-30, Gold-50, Black-90, Best-130)

Lub: Inna konfiguracja, piszcie propozycje ;)

Jest to moim zdaniem dobra, może nie do końca dopracowana propozycja, ale przydałaby się jakaś nagroda za pracę.

_____________________________________________________________________________________________

Jak ktoś pomaga to może się ubiegać o mentora, po co dodawać coś dodatkowego?

Rekrutacja na mentorów jest tylko czasem otwarta i do tego musi być aktywny w kilku działach

Admin Cienia
Opublikowano

Nie wydaje się wam, że nie ma rang dla osób piszących dużo poradników, pomagają innym, itp.?

Dla takich osób jest ranga Mentor.

Rekrutacja na mentorów jest tylko czasem otwarta i do tego musi być aktywny w kilku działach

Kandydaci muszą się czymś wykazać, nie ma sensu rozdawać rang za kilka poradników do jednego działu.

Po za tym forum to nie tylko rangi i kolorki, użytkownicy powinni dobrowolnie dzielić się wiedzą. Nie dla pogoni za jakimiś plakietkami, które nic nie znaczą.

Jestem na nie.

1294477714-U1.png

Opublikowano

Kandydaci muszą się czymś wykazać, nie ma sensu rozdawać rang za kilka poradników do jednego działu.

No ale np. w dziale minecraft można pisać dużo tutów, i jeśli ktoś napisze 50 naprawdę wartościowych tutów w jednym dziale, to nie ma szans na mentora, a jak napisze 30 mniej wartościowych tutów w kilku działech to już tak ?

Opublikowano

No ale np. w dziale minecraft można pisać dużo tutów, i jeśli ktoś napisze 50 naprawdę wartościowych tutów w jednym dziale, to nie ma szans na mentora, a jak napisze 30 mniej wartościowych tutów w kilku działech to już tak ?

Jak nie ma ? Ma szansę udzielając się w jednym dziale przecież (KulkaZiom).

@topic

Nie, powody wyżej

928011413476457403957.png

Opublikowano

Co do tych edycji nazw tematu jeszcze dodam.

Takie propozycje, które podałeś są za długie, chodzi mi o to: [TUT] Plugin Skript dla zaawansowanych Update:Teraz już nawet Essentials nie jest potrzebny !

Powinno zostać: [TUT] Plugin Skript dla zaawansowanych a Update:Teraz już nawet Essentials nie jest potrzebny ! możesz już dodać do pierwszego postu i jakoś to wyszczególnić.

Opublikowano

Ranga mentor jest bardziej pod to "Kto się wybił na forum", lub "Kogo lubimy" nie ważne czym. Jak jego nick jest znany, to dostaje mentora, a jak nie, to nie ważne ile by pisał poradników, tak czy tak jego podanie zostanie odrzucone.

Co do pomysły jestem neutralny, gdyż mógłbym być na tak jak by inaczej przyznawano punkty. Np. nie poprzez punkty, bo to jeszcze większe zawracanie głowy moderatorom by ocenili i przyznali je, ale minimum 2 miesiące działania na forum, aktywnego pisania postów pomocniczych i minimum 15 poradników, wtedy ta osoba pisze do globalnego, że jest aktywna, ubiega się o rangę np. Helper (jak by weszło, to taką nazwę preferuję) i wstawia link do poradników. Jeśli globalowi się one spodobają, uzna, że są czytelne i można z nich coś wyłapać, konsultuje się w moderatorami lokalnymi w tej sprawie. Oni dokładnie oceniają osobę, czy zasłużyła. Jeśli tak, to tak, jeśli nie, to nie. Ewentualnie nie o rangę helper, a np. GoldMember.

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

Wiesz wiem jak myślisz. Niby ktos napisze te 30 tutków, tylko tutków i one nawet nie muszą się bardzo przydać. Taki jeden tutek może się przydać 3 osobą a taki pomocny post 10 osobom. Oczywiście wszystko zależy od chęci. Rangi nie przejdą. Można co najwyżej coś ala zmiana nazwy tematu i powiększona skrzynka. Lecz jak by to by było? Samo by miało wykrywać tutki od normalnych tematów? a zawracać takim czymś głowy GMą czy tam Modą też nie za bardzo

I tak jak upy pisali od takiego czegoś jest ranga Mentor

427571487345508569248.jpeg

Potrzebujesz Pomocy?Pisz śmiało PW

Opublikowano

A według mnie pomysł dobry, jedynie z tą plakietką bez możliwości wymiany na inne.

Jest to dobra motywacja do pisania poradników dla MPC. Załóżmy... plakietka od 10 poradników na rzecz MPC (nie skopiowanych ze źródłem czy też plagiatów) i byłoby OK.

Jestem na tak.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

A według mnie pomysł dobry, jedynie z tą plakietką bez możliwości wymiany na inne.

Jest to dobra motywacja do pisania poradników dla MPC. Załóżmy... plakietka od 10 poradników na rzecz MPC (nie skopiowanych ze źródłem czy też plagiatów) i byłoby OK.

Jestem na tak.

I zaczęłoby się pisanie bezsensownych tutów dla plakietki.

Nadal uważam, że od tego jest mentor.

1357577137-U262310.png

Opublikowano

Ranga mentor jest bardziej pod to "Kto się wybił na forum", lub "Kogo lubimy" nie ważne czym. Jak jego nick jest znany, to dostaje mentora, a jak nie, to nie ważne ile by pisał poradników, tak czy tak jego podanie zostanie odrzucone.

Co do pomysły jestem neutralny, gdyż mógłbym być na tak jak by inaczej przyznawano punkty. Np. nie poprzez punkty, bo to jeszcze większe zawracanie głowy moderatorom by ocenili i przyznali je, ale minimum 2 miesiące działania na forum, aktywnego pisania postów pomocniczych i minimum 15 poradników, wtedy ta osoba pisze do globalnego, że jest aktywna, ubiega się o rangę np. Helper (jak by weszło, to taką nazwę preferuję) i wstawia link do poradników. Jeśli globalowi się one spodobają, uzna, że są czytelne i można z nich coś wyłapać, konsultuje się w moderatorami lokalnymi w tej sprawie. Oni dokładnie oceniają osobę, czy zasłużyła. Jeśli tak, to tak, jeśli nie, to nie. Ewentualnie nie o rangę helper, a np. GoldMember.

Oj płacz bo się nie dostałeś. Smutne.

Nie.

Game Over

Opublikowano

Bezsensu.

Jak wspomniano wyżej kilkukrotnie, od tego jest ranga mentora.

Poza tym pisanie poradników ma różne oblicza - jedni piszą je tyko by ściągnąć % (nie aktualizują, nie edytują, nie wracają do niego). Ktoś taki zrobi 5+ tutoriali i już może się równać z uprawnieniami rangi mentora? W życiu.

Nie.

727881401622271220780.jpeg
Opublikowano

I zaczęłoby się pisanie bezsensownych tutów dla plakietki.

Nadal uważam, że od tego jest mentor.

Bezsensowny tutorial = spam lub kosz, a to by się nie zaliczało.

Od tego jest mentor? Szkoda, że 95% mentorów to ktoś z rangą kid+, a rekrutacja jest zamknięta. Widzisz, nikt nie chce pomocnych ludzi na forum.

Nagroda a ranga funkcyjna to co innego.

QtiV6xY.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...