Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dyskusja - Piractwo

piotr11104

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Pracą" wyszukiwarki jest wyszukiwanie. za ew. szkodą odpowiedzialność równie dobrze mogłyby ponosić trony hostingowe, przecież strona jest u nich na serwerze.

Osobiście jestem za piractwem dla własnego użytku (film nie dłużej niż 24h itp. itd. coś takiego chyba jest).
Ale w 100% popieram piractwo jeśli chodzi o gry, twórcy dawno temu zapomnieli o wydawaniu czegoś takiego jak wersja demonstracyjna.
Nie oszukujmy się, ale nie każdy z nas ma pieniądze, bądź tak hojnych rodziców którzy chcą dać ot tak te 120zł (czy więcej na konsolę) na durną grę, a ciekawych premier w ciągu roku jest od chuja. Gdyby robili wersje demo, moglibyśmy chociażby sprawdzić czy gra nam działa, i czy jest warta tych minimum 120zł.

(dla tego też trochę dziwie się mpc, że jest kategoryczny zakaz nawet pytania o problem z piratem...)

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

"Pracą" wyszukiwarki jest wyszukiwanie. za ew. szkodą odpowiedzialność równie dobrze mogłyby ponosić trony hostingowe, przecież strona jest u nich na serwerze.

Osobiście jestem za piractwem dla własnego użytku (film nie dłużej niż 24h itp. itd. coś takiego chyba jest).

Ale w 100% popieram piractwo jeśli chodzi o gry, twórcy dawno temu zapomnieli o wydawaniu czegoś takiego jak wersja demonstracyjna.

Nie oszukujmy się, ale nie każdy z nas ma pieniądze, bądź tak hojnych rodziców którzy chcą dać ot tak te 120zł (czy więcej na konsolę) na durną grę, a ciekawych premier w ciągu roku jest od chuja. Gdyby robili wersje demo, moglibyśmy chociażby sprawdzić czy gra nam działa, i czy jest warta tych minimum 120zł.

(dla tego też trochę dziwie się mpc, że jest kategoryczny zakaz nawet pytania o problem z piratem...)

Sam pamiętam czasy, jak dema były dołączane do płyt i to sprawdzało się. Teraz jak wypuszczają dema, to na chwilę przed premierą pełnej wersji.

I mówisz dokładnie to samo co ja. Jeśli pobierasz na swój użytek, to w czym problem?

Opublikowano

Ogólnie gdzieś na chipie, dobrychprogramach czy podobnym serwisie był wywiad ze specjalistą do spraw piractwa. Pytali go o to, co można legalnie a czego nie. Zasada 24h to mit, nigdzie nie ma o tym nawet wzmianki. To tylko głupi wymysł. Według tego wywiadu, mamy prawo legalnie pobrać muzykę, filmy czy ebooki, jeśli miały już one swoją premierę ( Po premierze jest ok, jednak jeśli jest wyciek do sieci jeszcze przed premierą, to już jest problem) i jest to dozwolone w ramach użytku własnego. Z torrentów też oczywiście można korzystać, ale w celu pobrania czegoś darmowego jak linux (muzyka itp odpadają, bo też udostępniasz a to karalne). Gier i programów pobierać nie można, bo mają swoje dodatkowe licencje i są wykluczone z użytku własnego

Opublikowano

@up Wielkie dzięki że to napisałeś nie muszę się produkować.

A co do piracę "bo nie mam kasy na gry" to tekst tak głupi stary i przy okazji zalatujacy hipokryzją że szkoda gadać.

Opublikowano

Ja gier nie piracę, znudziło mnie to, poza tym mam możliwość pogrania w multi na oryginalnych wersjach gier.

Jedynie zdarza mi się spiracić programy, ale to chyba jest wiadomy powód, po co mam wydawać ponad 1000 zł na program który może użyję raz, ogółem to zawsze szukam darmowych alternatyw, ale wciąż szukam darmowej alternatywy dla programu do renderowania filmów, do reszty znalazłem w miarę sensowne alternatywy.

Opublikowano

Lenart ssie z haszkod :P

Co do piractwa to tak:

• Filmy muszę oglądać w domu bo nie będę płacił za reklamy w kinie
  • Gry nie opłaca się kupować ponieważ większość nudzi się po kilku minutach
  • Co do muzyki słucham takich wykonawców których kaset już nie wydają i ciężko jest dostać.
Opublikowano

Lenart ssie z haszkod :P

Co do piractwa to tak:

• Filmy muszę oglądać w domu bo nie będę płacił za reklamy w kinie
  • Gry nie opłaca się kupować ponieważ większość nudzi się po kilku minutach
  • Co do muzyki słucham takich wykonawców których kaset już nie wydają i ciężko jest dostać.

Ja i 15 innych osób xD

Co do muzyki której słuchasz, Prawa autorskie wygasają po iluś tam latach (25?) więc to że ciężko jest dostać ich piosenki, nikogo nie interesuje ;)

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

1. Gdyby Polacy więcej zarabiali może i byśmy chodzili do kina, nie wszystko z torrentów

2. Gry ? Po co kupować gre jeśli po 1 może ci nie pójść wymagania gówno mówią, a po 2 pogram 3 dni i zostawię ?

3. Muzyka ... i tak 5-10 % z tego idzie do artysty wiec niech lepiej robi koncerty

175001456602037225492.gif

Opublikowano

Wspomniano tu też o demach.

Dema były dobry sposobem na to, by sprawdzić czy dana gra ci pójdzie czy nie. A teraz? Teraz musisz czekać na premierę pełnej wersji gry, a wtedy czeka cię zawód jak się okaże że gra ci nie działa. To jest jedna z przyczyn piractwa...

Bo pamiętam, jak jeszcze były lata 2000 - 2008 bodajże. Do 2008 roku dawali dema na płytach, a teraz nie mogę się ich tam doszukać. Nic dziwnego, bo skoro na płytach CDA zaczęli dawać większe i ciekawsze pełniaki, a sami wydawcy utrzymują się w zdaniu że dema dla nich są nieopłacalne.

To nic dziwnego że jest to co jest.

Opublikowano

Ta, bo bede tracil czas na wpisywanie polskich znakow z telefonu.

Jest różnica w rozumieniu pomiędzy wyrażeniem robić komuś ŁASKĘ i robić komuś LASKE.

Jak to już jeden z uczonych mówił :) Oczywiście się nie czepiam, bo sam popełniam tak banalne błędy :)

Ale skoro już kogoś upomniałeś nie zważywszy na swoją głupotę to niech to będzie hejtem na ciebie ;)

Zajrzyj na bloga -> Click

Opublikowano

A ja troszeczkę z innej strony, zagrożenie karą za piractwo jest większe niż za rozbój czy jakieś inne groźne przestępstwo czy to nie jakiś absurd, czy działanie lobby?

Opublikowano

Wspomniano tu też o demach.

Dema były dobry sposobem na to, by sprawdzić czy dana gra ci pójdzie czy nie. A teraz? Teraz musisz czekać na premierę pełnej wersji gry, a wtedy czeka cię zawód jak się okaże że gra ci nie działa. To jest jedna z przyczyn piractwa...

Bo pamiętam, jak jeszcze były lata 2000 - 2008 bodajże. Do 2008 roku dawali dema na płytach, a teraz nie mogę się ich tam doszukać. Nic dziwnego, bo skoro na płytach CDA zaczęli dawać większe i ciekawsze pełniaki, a sami wydawcy utrzymują się w zdaniu że dema dla nich są nieopłacalne.

To nic dziwnego że jest to co jest.

ja też pamiętam pełno demówek w gazetach było ,a nic teraz nie ma .

Polaka nie stac na orginalne rzeczy to piraci , proste .

Geje to banda chamów importowanych z zagranicy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...