Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dyskusja - Piractwo

piotr11104

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym poznać Wasze opinie co do piractwa, nie co do osób, które uczestniczą w tym, lecz o samym procederze.

Czy nie sądzicie, że różne wyszukiwarki, ponoszą odpowiedzialności za to, że udostępniają linki a drugie nie (czyt. google, yahoo etc.)

Proszę o dyskusje na poziomie, mam nadzieję, że wypowiadać będą się osoby w miare dojrzałe psychicznie oraz posiadające własne zdanie, mam nadzieję, że dyskusja w ogóle nastąpi.

Zapraszam do kulturalnych wypowiedzi.

Opublikowano

Nie rozumiem o co ci dokładnie chodzi dodając ten post ale moim zdaniem teraz i tak piractwo nie jest tak wysokie jak było to np 2/3 lata temu :) zablokowano wiele portali gdzie gromadzono pliki .. załóżmy że ja kupiłem sobie gre oraz chcę by inni ją mieli za free jest to łamanie praw lecz jeśli ją udostępnię np na mojej stronie z dopiskiem : Używać jako kopie bezpieczeństwa (jeśli np płyta się zepsuje) to jest to legalne :)

891211407265765932522.png

Asus Motherboard H81M-E

Intel Core i5-4690,s1150

Corsair Vergeance 1x8GB DDR3 x2 = 16GB

Cooler Master G650M Modular

Corsair Hydro H110

Asus NVIDIA GeForce GTX 770 DCII OC 2GB GDDR5

Creative Sound Blaster Z

Western digital blue 500gb 3.5'' 7200RPM

Samsung 840 EVO 500GB

Opublikowano

Nie rozumiem o co ci dokładnie chodzi dodając ten post ale moim zdaniem teraz i tak piractwo nie jest tak wysokie jak było to np 2/3 lata temu :) zablokowano wiele portali gdzie gromadzono pliki .. załóżmy że ja kupiłem sobie gre oraz chcę by inni ją mieli za free jest to łamanie praw lecz jeśli ją udostępnię np na mojej stronie z dopiskiem : Używać jako kopie bezpieczeństwa (jeśli np płyta się zepsuje) to jest to legalne :)

Chodzi mi o same piractwo, a nie osoby, które to robią ( w sensie ściągają ), dzięki za wypowiedź.

Opublikowano

Wychodząc z wizualnych aspektów dochodzę do konwersji iż wasze reperkusje są nieadekwatne w sposób intensywny, z cała absolutnością mogę więc zacząć spekulować, czy jestem bardziej na tak, czy może bardziej na nie. Po wielu domysłach pewnie doszedłbym do następujących wyimaginowanych rozmyślań, które stosunkowo stanowczo przypominałyby mi że, gdyby mi ktoś piracko grał w moją grę zamiast ją zakupić za dużą kasę w sklepie, zabiłbym, natomiast jeżeli miałbym sam kupić jakąś grę za duże pieniądze, piraciłbym. I tutaj właśnie zamyka się nasze BŁĘDNE koło.

Zajrzyj na bloga -> Click

Opublikowano

Kiedyś lubiałem oglądać filmy o piratach xD

@topic

Piractwo jest i będzie, nic tego nie zmieni. Nawet gdyby grzywna została podniesiona do miliona zł to i tak miliony ludzi na świecie używalo by nielegalnego oprogromowania.

Opublikowano

Jak ktoś chce to niech pobiera. Piractwo mi nie przeszkadza, sam raz na jakiś czas pobiorę piosenkę albo jakieś programy. Nie pobieram tylko gier, ale co kto lubi. Jednakże @UniBag dobrze mówi i mam podobne zdanie do niego.

|1361622928-U485574.pngMembers Styczeń 2014|

Opublikowano

No nie wiem, piractwo istniało od początków komunikacji morskiej, ale jak wiemy takim rozkwitem piractwa był XVI-XVII w. W teraźniejszych czasach żegluga tego typu już chyba zanika, nie spotykamy się z piratami na co dzień. Oczywiście w przeszłości ściągali różne dobra materialne z np. hiszpańskich statków, co było bardzo dla nich korzystne. Od siebie mogę dodać, że ja nie jestem piratem, bo mam fobię przed pływaniem statkiem -.-

@Down

97 będzie mnie nazywało dzieckiem do czego to doszło.

Opublikowano

No nie wiem, piractwo istniało od początków komunikacji morskiej, ale jak wiemy takim rozkwitem piractwa był XVI-XVII w. W teraźniejszych czasach żegluga tego typu już chyba zanika, nie spotykamy się z piratami na co dzień. Oczywiście w przeszłości ściągali różne dobra materialne z np. hiszpańskich statków, co było bardzo dla nich korzystne. Od siebie mogę dodać, że ja nie jestem piratem, bo mam fobię przed pływaniem statkiem -.-

dziecko nie kompromituj się !

Polaka nie stać żeby kupować orginalne produkty .

Do póki będzie internet będzie piractwo .

Geje to banda chamów importowanych z zagranicy

Opublikowano

dziecko nie kompromituj się !

Polaka nie stać żeby kupować orginalne produkty .

Do póki będzie internet będzie piractwo .

Kogo nie stać to nie stać. Z kończysz szkołę, znajdziesz pracę to będzie Cię stać.

Po za tym jak już jesteśmy tacy czepialscy to rozmawiamy o piractwie komputerowym :)

76561198001815076.png
Opublikowano

Kogo nie stać to nie stać. Z kończysz szkołę, znajdziesz pracę to będzie Cię stać.

Po za tym jak już jesteśmy tacy czepialscy to rozmawiamy o piractwie komputerowym :)

ciekawo jak typowego kowalskiego co zarabia 1500 zł ma go byc stać na oprogramowania np z microsoftu po 600 zł ? Nie ośmieszajmy się .

jak by zarabiał po 5k to można byłoby pokusic się o coś orginalnego .

Opublikowano

ciekawo jak typowego kowalskiego co zarabia 1500 zł ma go byc stać na oprogramowania np z microsoftu po 600 zł ? Nie ośmieszajmy się .

Po co typowemu Kowalskiemu soft ms za 600pln? Jest masa open source która go spokojnie zadowoli.

76561198001815076.png
Opublikowano

@Down

97 będzie mnie nazywało dzieckiem do czego to doszło.

Sam masz 16 lat xD

Jak mi się podoba jakiś tytuł to go kupuję, ale zawsze przed wcześniejszym zagraniu w niego. Wtedy sprawdzam czy mi pójdzie, czy jest to fajne czy też nie. Z torrentów nie ściągam bo to dosyć niebezpieczna metoda (wirusy, policja). Chociaż teraz i tak rzadko gram w takie gry, większość to w sieciowe, darmowe.

Opublikowano

No tak ale kto każe Kowalskiemu korzystać w windowsa? Są darmowe linuxy które wystarczą dla przeciętnego Kowalskiego. I tak większość ludzi korzysta tylko z przeglądarki ewentualnie skype, gg + modyfikacja grafiki by wstawić zdjęcie na fejsa. I to tego mamy darmowego gimpa, więc po co komu Windows? Sam chętnie bym korzystał z linuxa ale współdziele komputer z rodziną która woli Soft Microsoftu tylko dlatego, że są do niego przyzwyczajeni. A są do niego przyzwyczajeni bo w sklepach na siłę wciskają Windowsa.

Jest darmowy soft, jest darmowa muzyka, i wiele innych darmowych rzeczy. Jeśli kogoś nie stać na samochód to go nie kupi. Jeśli kogoś nie stać na pakiet Office to dlaczego miałby go piracić.

Oczywiście piractwo to sprawa między producentem a piratem i nikt nie powinien wytykać, że skoro piraci to jest zły. Mnie jednak nie stać na wiele rzeczy, więc staram się korzystać z darmowych rzeczy bo jest takich multum, wystarczy poszukać.

Jednak nie podoba mi się, że korporacje myślą sobie, że skoro ktoś spiracił produkt to gdyby nie dało się go pobrać z neta to by go kupił. Nie jest tak.

ale po co mam wydawać 200 zł na grę , jak mogę ją mieć za darmo , 99% społeczeństwa i moich znajomych tak robi i wszystko działa .

Gdyby każdy tak myślał to nikt by nie kupował i ostatecznie firma tworząca grę by zbankrutowała. I nikomu by nie opłacało się wydawać gier, więc by zostały same darmówki.

Opublikowano

No tak ale kto każe Kowalskiemu korzystać w windowsa? Są darmowe linuxy które wystarczą dla przeciętnego Kowalskiego. I tak większość ludzi korzysta tylko z przeglądarki ewentualnie skype, gg + modyfikacja grafiki by wstawić zdjęcie na fejsa. I to tego mamy darmowego gimpa, więc po co komu Windows? Sam chętnie bym korzystał z linuxa ale współdziele komputer z rodziną która woli Soft Microsoftu tylko dlatego, że są do niego przyzwyczajeni. A są do niego przyzwyczajeni bo w sklepach na siłę wciskają Windowsa.

Jest darmowy soft, jest darmowa muzyka, i wiele innych darmowych rzeczy. Jeśli kogoś nie stać na samochód to go nie kupi. Jeśli kogoś nie stać na pakiet Office to dlaczego miałby go piracić.

Oczywiście piractwo to sprawa między producentem a piratem i nikt nie powinien wytykać, że skoro piraci to jest zły. Mnie jednak nie stać na wiele rzeczy, więc staram się korzystać z darmowych rzeczy bo jest takich multum, wystarczy poszukać.

Jednak nie podoba mi się, że korporacje myślą sobie, że skoro ktoś spiracił produkt to gdyby nie dało się go pobrać z neta to by go kupił. Nie jest tak.

ale po co mam wydawać 200 zł na grę , jak mogę ją mieć za darmo , 99% społeczeństwa i moich znajomych tak robi i wszystko działa .

Opublikowano

Tęsknie za czasami kiedy istniało takie coś jak "demo" i można było się przekonać czy gra jest warta kupna i również czy pójdzie.

Zbieram warny za offtop (rzekomy SPAM).

Opublikowano

Sam jestem piratem, ale można powiedzieć takim nie w 100%. Jeżeli jest premiera nowej gry, to zassysam ją na piracie. Jak się spodoba - kupuję , aby wspomóc producenta, a jeżeli okazuje się shitem - usuwam nawet tego pirata.

I hope life teach you good... I hope...

Opublikowano

Pobiera ten który nie ma pieniędzy na kupno - dla mnie to jest proste, mam kasę - idę do sklepu kupić żeby wesprzeć twórców, nie mam to pobieram :P

" Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady, a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz "

Trenuj do końca ... do upadłego. Bo trening to walka by dążyć do czegoś.

Opublikowano

W kodeksie prawnym mamy takie luki na temat piractwa, że szkoda czasu na dyskutowanie o tym.

Jedni mówią, że jak pobierasz tylko na swój użytek, nikomu nie udostępniasz. To jesteś czysty. Drudzy zaś że po 24 godzinach, plik należy usunąć.

Opublikowano

"Z konczysz"? To ty lepiej do niej wroc...
Opublikowano

Literówki się czepiasz ? Jak taki jesteś nieomylny to gdzie masz ó czy ć <_<

Piractwo. Temat bardzo rozległy. Zbyt rozległy, żeby się tutaj o nim rozpisywać. Mogę powiedzieć jedynie o dwóch stronach medalu jakie ma piractwo. Jedna to strona którą większość reprezentuje, czyli zwykłych użytkowników, którzy pobierają pliki muzyczne, gry, filmy, programy itp. Druga to strona artysty. Który spędził wiele godzin na pracy i tworzeniu piosenki, gry czy programu. Dla nas jest to przyjemne, bo nie musimy płacić i mamy wszystko bez wysiłku. Jednak od strony twórcy wygląda to tak, jakbyś kradł mu to co zrobił. Już czuję, że wszyscy czytający się oburzają. Jak to kradł ?! Hmm...

Normalnie idziesz do sklepu i coś kupujesz. Dajmy na to grę. Idziesz, wybierasz, płacisz i wychodzisz. Z podkreśleniem na płacisz. Po odjęciu x% ceny tej gry, reszta trafia do producenta.

Teraz sytuacja ze ściąganiem. Wchodzisz na neta, wbijasz stronkę z downloadem i za parę godzin masz ściągniętą grę. To taka sama sytuacja jakbyś poszedł do sklepu i wziął grę, nie płacąc za nią.

Osobiście pobieram kilkanaście GB muzyki rocznie, kilka programów i ostatecznie film. Może gdybym pracował (jak już to za granicą, bo w Polsce zarobek do wartości kupowanego przedmiotu ma bardzo mizerny stosunek) więcej rzeczy miałbym oryginalnych.

Opublikowano

"Z konczysz"? To ty lepiej do niej wroc...

Jak się komuś wypomina jakiś błąd to lepiej sprawdzić czy samemu się jakiegoś przy okazji nie jebło.

76561198001815076.png
Opublikowano

Gdzie ja walnalem blad? Lol

Nie czaisz poprawnej polszczyzny ?

"Gdzie ja walnąłem błąd ?"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...