Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutorial][Photoshop] Ozdobnik w stylu RPG

Julietta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym tutku jest ogólnie jeden dość poważny błąd, z tego co widzę. Używanie brushy, czy też flar na trybach rozjaśniających wiąże się z użyciem tego efektu równiez na bg. Jak usuwamy bg tworząc plik png tryb zostaje usunięty. Można to zaobserwować na OUT'cie Julki (ciemne tło), jak i u @PhoEnix9332 , gdzie brush zamienił sie w rozmytą kropę, w żaden sposób nie przypominający "świetlika". W takim wypadku najlepiej złączyć wszystkie warstwy (poza bg) i zastosować obraz, a następnie skopiować go ponownie z uwzględnieniem BG. (ramka i tło, które pod nią idealnie jest złączą się w całość, unikając powstania "plam"), ewentualnie pamiętać o CM.

Edit: Przeczytałam to na głos i brzmi, jak równanie matematyczne ;D

Widzisz, nawet ja czasami nie wiem jak takim rzeczom zaradzić, często po prostu tworzyłam maskę przycinającą też. ;-) Dzięki.

Opublikowano

Czyli używając brusha "światełka" bez bg efekt będzie lepszy, wyraźniejszy?

Nie. Chodzi tu o to, że tworząc jakiś projekt, gdzie np masz ciemne tło i nakładasz na wyższe warstwy jakieś świetliki lub ogólnie warstwy na trybach rozjaśniających (jaśniejsze, screen, rozjaśnianie liniowe itp), to ten tryb zastosowuje sie na wszystkich warstwach poniżej, uwzględniając background. Kiedy usuwasz bg (np ukrywasz warstwę, chcąc stworzyć projekt z przezroczystym tłem) Photoshop głupieje i usuwa Ci ten tryb zmieniając go na "zwykły".

• 1 miesiąc temu...
  • 5 tygodni później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

W tym tutku jest ogólnie jeden dość poważny błąd, z tego co widzę. Używanie brushy, czy też flar na trybach rozjaśniających wiąże się z użyciem tego efektu równiez na bg. Jak usuwamy bg tworząc plik png tryb zostaje usunięty. Można to zaobserwować na OUT'cie Julki (ciemne tło), jak i u @PhoEnix9332 , gdzie brush zamienił sie w rozmytą kropę, w żaden sposób nie przypominający "świetlika". W takim wypadku najlepiej złączyć wszystkie warstwy (poza bg) i zastosować obraz, a następnie skopiować go ponownie z uwzględnieniem BG. (ramka i tło, które pod nią idealnie jest złączą się w całość, unikając powstania "plam"), ewentualnie pamiętać o CM.

Edit: Przeczytałam to na głos i brzmi, jak równanie matematyczne ;D

Da radę użyć flary z trybem ekran i tym podobne z przezroczystym tłem?

• 7 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...